kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir? | Yetiştiriciliği ve Üretimi

Kuzu Göbeği Mantarı  Morchellaceae  mantar familyasından gelen yenilebilir lezzetli bir mantar türüdür. Avrupa’da hatta bazı kesimler tarafından morel mantarı olarak bilinir. İlk kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği ve evcilleştirilme süreci 1982 yılında başlamıştır.1990 yılında ise tamamen istenilen bölgede yetiştirilmeye başlanmıştır. Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği sürecinde ise en başarılı adım Çinliler tarafından gerçekleşti.1 dönümlük bir arazide 6000 Adet kuzu göbeği mantarı yetiştirmeyi başardılar. Doğada genellikle orman yangınları sonrası çıkan kuzu göbeği mantarını evde veya kendi arazinizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Bu yazımızda kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir, nerelerde bulunur, alıcı firmalar ve toplayıcılıkla ilgili detaylı bilgiler vereceğiz sizlere.

kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir
Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir

Kuzu göbeği mantarı fiyatı oldukça pahalıdır. Doğada ender bulunması ve yetiştiriciliğinin zor olması fiyatının yükselmesinde etkili olmuştur. Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir diyenler için 2 seçenek sunuyoruz. Birincisi hazır misel yani kuzu göbeği mantarı tohumu satın almak.2. yöntem ise kendi tohum ve sporlarınızı kendiniz yapmanız.

Okuyunuz: Kuzu göbeği yetiştiriciliği dışında daha farklı fikirler için Tarım ve Hayvancılık başlıklı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

 

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir

Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği karaçam ve diş budak ağaçlarının etrafı en iyi seçenektir. Ekim yapacağınız alanın gölgelik veya en fazla 2-3 saat güneş alan bir yer olması gerekiyor.2 seçeneğiniz var. Ya hazır tohum yani misel  alabilirsiniz. Ya da hazır olarak satılan kuzu göbeği mantarı yetiştirme kiti kullanabilirsiniz. Bu kitlerin içerisinde kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir başlıklı bir kitapçık sizlere gönderilir. Ancak size sadece tohum satın alarak nasıl kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği yapabileceğinizi anlatalım.

kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği
Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği

Yukarıda saydığımız diş budak ve karaçam ağaçları (yaşlanmış ağaç)  size en verimli ortamı sağlar. Bu ağaçların dibinde 4 x 4 m²’lik bir alan hazırlayın. Toprağı çapalayıp yabani otlardan temizleyin. Odun külü, turba yosunu, alçı ve karaçam talaşını(ağaç kabuğu) birbiri ile karıştırın. Alçı kalsiyum sülfat içerdiği için mantarlarınızın baş kısmı daha büyük olacaktır. Odun külü ise mantarın ihtiyacı olduğu besini karşılamaktadır.

Tüm bunları karıştırıp toprağı serpin. Daha sonra toprağı tekrar bu kompost ile karıştırmaya başlayın. Çapalama işlemi bittikten sonra kuzu göbeği mantarı tohumunu serpmeye başlayabilirsiniz. Tüm bu işlemleri ortalama 14-20 C² sıcaklığın olduğu bölgelerde yapmalısınız. Ekim için ideal zaman ise yaz sonu ya da sonbahardır. Nemli ortamlar ile kumlu toprakların olduğu bölgeler sizin için avantaj sağlayacaktır.

Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir diyenler aynı zamanda kendi miselini yani tohumunu üretebilir.Bununla ilgili  alt başlıklarda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Okuyunuz: İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

 

Kuzu Göbeği Mantarı Fiyatı

Kuzu göbeği mantarı çabuk bozulan bir tarım ürünü olduğundan kurutulmuş veya dondurulmuş olarak satılmaktadır. Kurutulmuş kuzu göbeği mantarı hacimden kaybettiği için kilogram fiyatı 1000 – 1500 TL arasında değişir. Tabi fiyat belirlenirken sadece hacim esas alınmaz. Mantar başlarının rengi de oldukça önemlidir. Besin açısından yetersiz kalan mantarların baş kısmı siyah olur. Kahverengi ve sarıya çalan kuzu göbeği mantarı siyah olanlardan daha değerlidir.

 

Kuzu Göbeği Mantarı Alıcıları ( Alan Firmalar)

Google üzerinde bu konuda araştırma yaptığınız zaman kuzu göbeği alan firmalar karşınıza çıkacaktır. Bu firmalar kültür mantarları üzerine alım satım yapmaktadır. Ancak burada bir sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu firmalar tarafından yukarıdaki satış fiyatına rağmen size çok düşük fiyatlar verenler karşınıza çıkacak. Pazarlama sorunu ülkemizde sadece tarımda değil her sektörde mevcuttur. Maalesef pastadaki büyük pay aracı kuruluşlar tarafından yenir.

Bu nedenle kendi pazarlamanızı yapmayı deneyin. Perakende olarak internette satış yapan kurumlar ile iletişime geçin. Onlara aracı kurumlara göre daha uygun fiyata sizden alım yapabileceklerini belirtin. Bu konuda ne kadar araştırma yaparsanız karlı çıkma şansınız da o derece yüksektir.

 

Kuzu Göbeği Mantarı Nerelerde Yetişir

Kuzu Göbeği Mantarı
Kuzu Göbeği Mantarı

Yukarıda hangi ağaç türlerinin diplerinde yetişebileceği için detaylı bilgi verdik sizlere. Tabi bölge olarak da Akdeniz ve ılıman iklimin olduğu bölgeler yetiştiricilik için idealdir.4 mevsimin yaşandığı bölgeler bu mantar çeşidi için uygun olur. Eğer farklı bir bölgede yaşıyorsanız yapay, sera tarzında bir ortam oluşturabilirsiniz. Türkiye’de kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği için Akdeniz, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgesi tercih edilebilir.

 

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği ve Üretimi

Kuzu Göbeği Mantarı Üretimi
Kuzu Göbeği Mantarı Üretimi
  • Mantar üretimi yapmak istiyorsanız kendi tohumunuzu kendiniz üretebilirsiniz. Tabi bunun için hazır olarak yetişmiş bir kuzu göbeği mantarı almalısınız. Bir kabın içerisine klordan arındırılmış su ekleyin. Klor kuzu göbeği mantarının büyümesini engelleyici özelliğe sahiptir.
  • Bu kabın içerisine bir tatlı kaşığı pekmez ekleyin. Pekmez içeriğindeki şeker sayesinde mantar sporlarının filizlenmesini ve hızlı büyümesini sağlayacaktır.
  • Karışıma bir çay kaşığı kaya tuzu ekleyin. Bu tuz sayesinde hem bakteriler ölür hem de mantarın kararması engellenmiş olur.
  • Mantarların baş kısmını yani sporların olduğu kısmı kaba ekleyin ve tahta kaşık ile karıştırmaya başlayın.Karışım işlemi bittikten sonra ağzını kapatın ve iki gün boyunca karanlık bir yerde dinlendirin.
  • Bu işlem bittikten sonra karaçam ve diş budak ağacının çevresinde yer alan alanı alçı, odun külü ve turba yosunu ile hazırlayın.Bu hazırlık aşaması bittikten sonra mantar sporlarının oluştuğu suyu bu alana eşit miktarda dökün.
  • Son aşama ise karaçam ağaç kabuklarını bu alanın üzerine serpiştirmek. Bunu doğal görünümde olduğu gibi yapın.Yani abartı olmamasına dikkat edin.

Not: Hazır olarak satın aldığınız mantar miseli ile başarı ihtimaliniz daha yüksektir.

 

Kuzu Göbeği Mantarı Nerelerde Bulunur

Morel Mantarı
Morel Mantarı

Kuzu göbeği mantarı avcılığı yapmak istiyorsanız, orman yangınlarının olduğu bölgeleri araştırmanız gerekiyor. Bu bölgede yangınlardan sonra yıllar boyu mantar oluşmaya devam eder. Hatta siz mantar ekseniz bile bir kaç yıl boyunca dokunmadan aynı bölgeden mantar hasadı yapabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz bölgede karaçam ve diş budak ağacı var ise bu konuda kendinizi şanslı hissedebilirsiniz.

Okuyunuz: Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir

 

Kuzu Göbeği Mantarı Ne Zaman Toplanır

Kuzu göbeği mantarı sonbaharda ekilirken, diğer mantar çeşitlerinde olduğu gibi hasadı da ilk bahar aylarında yapılır. Ektiğiniz mantar kibrit çöpü kadar çıktığında 6 gün ile 20 gün arasında olgunlaşmaya başlar. Mantar boyu 6-7 cm ulaştığında bıçak yardımı ile hasat yapabilirsiniz. Topladığınız mantarları hemen tüketmeyecekseniz yıkamayın. Mantarın suyla temas etmesi çabuk bozulmasına neden olur. Bu nedenle dondurucuda muhafaza edebilir ya da kurutabilirsiniz.

Okuyunuz: En Karlı Tarım Ürünleri

Kuzu Göbeği Mantarının Faydaları

  • Yüksek oranda D vitamini ve demir içerir.
  • B vitaminin ender görüldüğü tarım ürünleri arasında yer alır.
  • Antioksidan seviyesini yükselterek ilaçların yan etkilerine karşı koruma sağlar.
  • Karaciğer ve böbreklerde koruyucu etkiye sahip  olduğu kanıtlanmıştır.
  • Bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
  • E vitamini ve potasyum içeriği sayesinde kalp sağlına korur.
  • Diyabet hastaları için idealdir. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
  • Bağ dokularını onararak eklem ağlarının iyileşmesinde etken rol oynar.
  • B2 ve B3 vitaminleri sayesinde göz sağlığı ve kolesterol ile mücadelede kullanılır.

Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Yapay ortamda yetişmesi oldukça zor olduğundan yetiştirme açısından sorunlar yaşayabilirsiniz. Ancak başarılı olan bir çok çiftçimiz var. Sizde aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en geç 1 gün içerisinde cevaplandırılacaktır.

kaynak: https://www.mushroomcompany.com/resources/morels/index.shtml

Scroll to Top