Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir | Yetiştiriciliği ve Üretimi

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir

Trüf mantarı ile ilgili yapılan haberlere mutlaka denk gelmişsinizdir. Hem lezzeti hem de fiyatıyla adından sürekli söz ettiren bir mantar çeşidi. Bizde bu yazımızda trüf mantarı nasıl yetiştirilir, nerelerde bulunur, trüf yetiştiriciliği nasıl yapılır gibi sorularınızı detaylı olarak cevaplayacağız. Özellikle Fransız aşçılar tarafından kullanılan Trüf mantarı kaz ciğeri sosu eşliğinde servis edilir. Kilogram fiyatı ise beyaz, siyah ve bordo olmasına göre değişiklik gösterir.

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir
Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir

Ülkemizde bir çok bölgede doğal olarak oluşan trüf mantarı toplayıcılığı yapılır. Trüf mantarı oluşabilmesi için bölgede 4 mevsimin yaşanması ve serin geçen yağışlı kış mevsimine ihtiyaç vardır. Herkes tarafından merak edilen soru ise trüf mantarının bireysel olarak yetiştirilip yetiştirilemeyeceği. Bu soruya cevabımız evet. Hatta Antalya’da ve Muğla’da özel sektör tarafından açılmış trüf mantarı çiftliklerini görebilirsiniz. Yetiştiriciliği zahmetli olmasa da sabır istemektedir. Ektiğiniz ağaca göre hasat süreniz 5 ile 12 yıl arasında değişiklik gösterir. Tabi ekim yapmadan toplayıcılığı da tercih edebilirsiniz. Şimdi trüf mantarı nasıl yetiştirilir detaylı olarak anlatalım sizlere.

Okuyunuz: Trüf mantarı dışında daha farklı tarımcılık fikirleri için tarım ve hayvancılık başlıklı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir

Trüf manarı yetiştirebilmek için kayın, meşe, fındık, huş, gürgen, çam ve kavak gibi ağaçların ekimini yapmanız gerekiyor. Basında genelde çam ve meşe ağaçlarının altında bulunduğu söylenir. Ancak toprağın ihtiyacı olan mineralleri karşılamanız ve bu ağaçların fidesine trüf mantarı sporu aşılamanız durumunda üretim yapabilirsiniz. Fındık ağacı ile 6 yılda trüf mantarı üretimi yapmanız mümkün. Ancak fındık gerekli mineralleri emdiğinde trüf kalitesi iyi olmayacaktır. Ayrıca ağaç ömrünün kısa olması yatırım kısa sürede sonlanacağı anlamına gelir.

Trüf mantarı yetiştiriciliği
Trüf mantarı yetiştiriciliği

Trüf mantarı üretebilmek için en iyi seçim sırasıyla Meşe, Çam, Kayın ve Kavak ağaçlarıdır. Tabi bunun yanında toprağın ph oranı oldukça önemli. Trüf mantarı asitli ortamda ürediği için ph + derecesinin en az 7.9 ile 8.5 aralığında olması gerekiyor.1 dönüm arazi için ideal ekilecek ağaç sayısı 100’dür.Toprağın ph+ derecesine göre 20 ton kadar toz kirece ihtiyaç duyacaksınız. Tabi  ölçüm yaparak ihtiyacınız olan kireç miktarını belirleyebilirsiniz. Bunun yanında toprağı yabani otlardan temizlemeniz gerekiyor. Yabani otlar trüf mantarı ile beslenir. Bunun sonucunda ise mantarın kalitesi düşmeye başlar.

Trüf Mantarı Fiyatı Ne Kadar?

Trüf mantarının fiyatı ürün kalitesine ve rengine göre değişir. Beyaz trüf mantarı en kaliteli olanıdır. Hatta Fransa’da trüf mantarı müzayedesinde kilogramı 3600 dolardan satılmıştır. Siyah trüf mantarının fiyatı ise ortalama 750 ile 1500 Euro arasında satılır. Trüf mantarı en çok Avrupa ülkeleri tarafından talep edilir. Fransa’da bu mantar çeşidi için belirli günlerde alım satım mezatı düzenlenir. Kalitelerine göre fiyatlandırılır.

Yazımızın başında trüf mantarı yetiştiriciliği yapmak için 4 mevsimin yaşandığı bir ülkede olmanız gerektiğini söylemiştik. Ancak bu şartları taşımıyorsanız, ya da 4 mevsim yaşanıyor ancak kışlar oldukça sert geçiyorsa bordo trüf mantarı üretmeniz mümkün. Tabi bordo trüf mantarının fiyatı ise diğerlerine göre düşüktür.250 ile 750 Euro arasında alıcı bulmaktadır.

Okuyunuz: En Karlı Tarım Ürünleri

Trüf Mantarı Nasıl Bulunur

Trüf mantarı nasıl bulunur?
Trüf mantarı nasıl bulunur?

Trüf mantarı meşe, kayın ve çam ağaçlarının olduğu bölgelerde bulabilirsiniz. Ancak pratik olması adına size bir kaç bilgi vermek istiyoruz. Trüf mantarı domuzlar tarafından oldukça çok sevilir. Çevrenizde bu tarz ağaçların olduğu ormanlık bölgede, ağaç dipleri domuzlar tarafından kazınmış ise trüfün yetiştiği bir ortamdasınız.

Aynı zamanda trüf mantarının çevresinde veya üstünde bulunan otlar yanmış olur. Trüf mantarı yabani otları veya çimleri öldürücü güce sahiptir. Yanık olan otların yanında ağaç diplerinde yosun var ise  o bölgede trüf mantarı bulunduğuna emin olabilirsiniz.

Avrupa’da domuzlar ile birlikte trüf mantarı aramaya çıkan çiftçiler vardır.Ancak bu yöntem genellikle tavsiye edilmez. Domuzların ağzından mantarı alabilmek için elini kaptıranlar dahi olmuştur. Trüf mantarı toplayıcığını size bahsettiğimiz yöntemlerle yapabilirsiniz. Tabi bunun yanında sizin tarafınızdan yetiştirilmiş olan köpekte size yardımcı olacaktır.

Trüf Mantarı Köpeği Cinsi

Trüf mantarı avcılığında genellikle Çatal Burun köpek cinsi kullanılır. Ancak koku alma duyusu iyi olan farklı bir köpek cinsini de trüf mantarı avcılığı için kullanabilirsiniz. Bunun için bir trüf mantarını elinize alın ve köpeğinize koklatın. Köpek her koku aldıktan sonra ona yemeğini verin. Daha sonra trüf mantarını görünmez yerlere saklayarak bunu yapın. Sizin verdiğiniz eğitime göre köpeğiniz kısa zamanda trüf mantarı avcılığı için hazır olacaktır. Tabi bunun için hazır olarak satılan, yavruyken eğitilmiş köpeklerde mevcut. Bu köpeklerin bir çoğu yurt dışından getirilmektedir. Fiyatları ise 8 Bin Euro ile 20 Bin Euro arasında değişiklik gösterir. Karar tamamen size ait.

Türkiye Trüf Mantarı Haritası

Türkiye’de Akdeniz ve ılıman iklimin yaşandığı bir çok ilde trüf mantarı bulmanız mümkün. Eğer daha önce hiç trüf mantarının toplanmadığı bölgelerde yaşıyorsanız, ağaçların olduğu ormanda toprak ph + derecesini ölçerek başlayabilirsiniz. Tabi bunun yanında yukarıda verdiğimiz diğer ip uçları da işinize yarayacaktır. Türkiye’de en çok Muğla, Antalya, Konya, Bolu ve Kastamonu bölgelerinde trüf mantarı çıkarılmaktadır. Halk tarafından ise Domalan mantarı olarak tarif edilir. Trüf mantarı nasıl yetiştirilir diye merak edenler önce bu bölgelerde toplayıcılıkla başlayabilir.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Kursu Var mı?

Daha önce 2017 yılında Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi ve Denizli İl Orman Müdürlüğü tarafından trüf mantarı yetiştiriciliği kursu verilmiş. Trüf mantarı nasıl yetiştirilir diye merak edenler için büyük bir fırsat olmuş. Ancak nedendir bilinmez o tarihten sonra herhangi bir duyuru yayınlanmamış.

Trüf mantarı yetiştirmek istiyorsanız bunun için çalışmalarda bulunan üniversitelere başvurmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ya da Fransa ve İtalya gibi ülkelerde yer alan danışmanlık firmaları ile iletişime geçebilirsiniz. Onlar sizin adınıza trüf mantarı ormanı kurulumu sağlamaktadır.

Okuyunuz: Ginseng Yetiştiriciliği

Trüf Mantarı Hangi Ağaç Köklerinde Yetişir?

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir
Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir

Yukarıda bu sorunun cevabını vermiştik. Ancak çok sorulduğu için yine de hatırlatalım. Sırasıyla Meşe, Kayın, Çam, Fındık, Kavak, Huş ve Gürgen gibi ağaçların diplerinde bulunur. İklim, toprak asit oranı, yağışlar trüf mantarının oluşmasında önemli etkendir. Daha önce keşfedilmemiş bir alanda trüf mantarı bulmanız mümkün. Bir çok ilimizde tesadüf olarak trüf mantarı bulunmuştur.

Trüf Mantarı Üretimi Kolay mı?

Trüf mantarı üretimi diğer fiyatı yüksek olan tarım ürünlerine göre kolay sayılır. Ancak yatırım maliyeti yüksek ve hasat zamanı açısından sabır istemektedir.1 dönüm arazi için başlangıç maliyeti 40 – 60 Bin TL arasında değişiyor. Bu maliyetler toprağın yapısına ve bulundunuz konuma göre şekillenir. Üretimin kolay olan kısmı ise 5. yıldan sonra sürekli hasat almanızdır.

Trüf mantarı Yetiştiriciliği

Trüf mantarı nasıl yetiştirilir konusunda detaylı bilgiler verdik. Ancak ticari amaçla bu işi yapacağınız için bir takım konularda dikkatli olmanız gerekiyor. Trüf mantarı avcılığı hem köylüler hem de dışarıdan gelenler tarafından yapılır. Üretim tesisinizi mutlaka tel örgü ile çevirip, size yakın bir konuma kurmalısınız. Aksi taktirde kaçak olarak sizin yetiştirdiğiniz trüf mantarını toplamak isteyenler olacaktır.

2. bir husus ise bölgede yaşan domuzlar var ise onları uzaklaştırmanız gerekiyor. Trüf mantarı koku alma duyusu gelişmiş olan domuz türü tarafından çok sevilir. Eğer koruma önlemi almazsanız yetiştirdiğiniz mantarlar kısa süre içerisinde yok olabilir.

Trüf Mantarı Tohumu Nasıl Bulunur

Trüf Mantarı
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği

Trüf mantarı tohumu diye bir şey yoktur. Bunlara spor veya misel adı verilir. Bulunduğunuz bölgede trüf mantarı yetiştirmek istiyorsanız öncelikle sığ bir şekilde meşe ağacı ekimi yapmanız gerekiyor. Tabi ekeceğiniz meşe fideleri trüf mantarı sporu ile aşılanmış olması gerekir. Aksi taktirde doğal olmayan yollarla trüf mantarı yetiştirmeniz mümkün değildir. Mutlaka aldığınız fideler aşılı olmalı ve sürekli sulamaya özen göstermelisiniz.

Trüf Mantarı Nerelerde Yetişir

Trüf mantarı nasıl yetiştirilir diyenler için gerekli iklim koşulları ve ağaçlardan makalemizin başında sizlere bahsettik. Eğer trüf mantarı yetiştiriciliği değil de toplayıcılık yapacaksanız Akdeniz ikliminin olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz. Trüf mantarı yetiştiriciliğinde ise iyi bir analiz yaptıktan sonra İç Anadolu, Marmara, Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde yetiştiricilik yapmanız mümkünüdür.

 

Trüf Mantarı Faydaları
  • Hem doymuş, hem de doymamış yağ bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde fosfor, sodyum, C vitamini, kalsiyum, manganez, magnezyum ve demir barındırır. Aynı zamanda karbonhidrat, protein ve lif bakımından zengindir.
  • Yapılan bir test sonucu kolon, akciğer ve meme kanserinde zararlı hücreleri öldürdüğü tespit edilmiştir.
  • Antioksidan bakımından oldukça zengin bir tarım ürünüdür. C Vitamini ve Likopen içermesi tek başına en büyük antioksidan kaynağı olmasının göstergesidir.
  • Enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir.
  • Diyet yabanlar için hem doyurucu hem de kalori dostudur.

Trüf mantarı nasıl yetiştirilir” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan sorularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

kaynak: https://rfs.org.uk/news-list/truffle-farming/

Scroll to Top