Köpek Çiftliği Kurmak | Karlı mı ve Nasıl Kurulur 2022

Köpek Çiftliği Kurmak

Köpek çiftliği ile gelir elde etmek zorlu bir süreç olarak düşünülse de belirli hususlar çerçevesinde kar sağlanabilecek bir faaliyettir. Öncelikle köpek çiftliği kurmak için bazı detayları iyi bir şekilde anlamak ve eksiksiz uygulamak gerekir. Buna ek olarak para yatırımıyla birlikte zaman yatırımı da isteyen bir sektördür. Tüm bunlara rağmen, doğru adımlar atıldığında oldukça kar getiren alan olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla köpek çiftliği kurma, köpek çiftliği kurma şartları gibi konular son dönemlerin en çok merak edilenleri arasına yerini almıştır.

Köpek Yetiştiriciliği
Köpek Yetiştiriciliği

Köpek çiftliği kurmak diğer hayvancılık faaliyetleri ile neredeyse aynı maliyete gelir. Sabır ve zaman isteyen bir girişimcilik alanı olsa da bu alanda harcanan emeğin karşılığı fazlasıyla alınır. Köpek yetiştiriciliğine başlamadan önce ticari faaliyetin amacını belirlemek gerekir. Bu aşamanın ardından yetiştirilecek köpek cinsleri seçilmelidir. Sonrasında köpek çitliği kurulumuna başlanabilir. Köpek çiftliği kurmanın maliyeti düşünüldüğünde bu alandan elde edilen gelir, yatırılan sermayeye nazaran kat kat fazladır, diyebiliriz.

Köpek çiftliği kurmak, çeşitli aşamalar içerir. Bu aşamaların doğru bir şekilde uygulanması için köpek çiftliği hakkında geniş bir bilgi edinilmeli ve gerekirse destek alınmalıdır. Aksi halde istenen sonuç elde edilmez ve başarısızlıkla sonuçlanır. Aynı zamanda köpek yetiştiriciliği için devlet tarafından verilen ruhsata sahip olmak gerekir. Bu ruhsat eşliğinde köpek çiftliği kurulabilir.

Not: Köpek Çiftliği Kurmak sizin için uygun değilse, En Karlı Hayvancılık Fikirleri başlıklı yazımız üzerinden farklı fikirler edinebilirsiniz.

 

Köpek Çiftliği Kurmak

Köpek Çiftliği Kurmak
Köpek Çiftliği Kurmak

Köpek çiftliği kurma, sanılanın aksine kolay bir süreç olsa da belirli adımlar içermektedir ve bu adımların özen ve dikkatle uygulanması gerekir. Köpek çiftliği kurmak için öncelikle yetiştirilmek istenen köpeğin cinsine karar verilmelidir. Bu konuda ilgili kitaplardan veya internet sayfalarından bilgi edinebilirsiniz. Buna ek olarak köpek çiftliği için geniş bir arazi seçilmelidir. Arazi seçilirken köpek sayısı dikkate alınmalıdır.

Köpek çiftliği kurmak için girişimcilerden ruhsat istenir. Bir diğer anlamda yapmak istediğiniz işi resmileştirmeniz gerekir. Aksi takdirde işletmeniz onay almadığı için kapatılabilir. Arazi seçildikten sonra yaşadığınız bölgenin belediyesine giderek ruhsat alabilirsiniz. Belgeler temin edildikten ve ruhsat alındıktan sonra köpek çiftliği kurulumuna başlanabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle yetiştirmek istediğiniz köpeğin cinsini belirlemelisiniz.

Köpek cinsi belirlendikten sonra her cins köpek için bir dişi ve bir erkek köpek bulunmalıdır. Bu köpeklerin büyük olmaları gerekir. Buna ek olarak çiftlikte köpeklerin sağlık koşulları çerçevesinde büyümesi için veteriner bulunmalıdır. Veteriner köpeklerin hastalanmasını önler ve gerekli beslenme koşulları, bakım hususları hakkında bilgi vererek süreci takip eder.

 

Köpek Çiftliği Kurma Şartları

Köpek Çiftliği Kurma Şartları
Köpek Çiftliği Kurma Şartları

Köpek çiftliği kurmak belirli şartlar dahilinde gerçekleştirilir. Bunların başında köpek besleme izninin alınması gelir. Bir diğer anlamda, köpek çiftliği için ruhsat almak gerekir. Ruhsat, köpek çiftliğinin kurulduğu arazinin belediyelerinden temin edilebilir. Ayrıca bazı ek belgeler de ruhsat sırasında istenebilir. Buna ek olarak köpek çiftliği kurma şartları arasında geniş bir arazinin seçilmesi en önemli husustur. Bunun nedeni, özellikle yavru köpeklerin aşırı hareketli olmalarıdır.

Köpekler soğuk alanlarda üşüdükleri için köpek çiftliğinde yer alan barınakların soğuk dönemlerde sıcak tutulması önemlidir. Buna ek olarak dışarıda zaman geçirebilecekleri bir alanın da olması gerekir. Köpeklerin devamlı gözlem altında tutulması için köpek çiftliği işletenler veteriner bulundurmalıdırlar. Eğer çiftlikte sürekli kalmayacaksanız mutlaka köpek bakıcıları tutmanız gerekir. Köpeklerin kendi cinsleri ile çiftleşmesi ise köpek çiftliğinin başlıca şartlarındandır.

Köpek çiftliği kurmak için doğacak yeni köpekler için ortam hazırlanmalıdır. Çoğu köpek çiftçiliğinde yeni doğan yavru kötekler için özel bölmeler hazırlanır ve yavrular sıcak bir ortamda tutulur. Yavru köpeklerin ölmemesi için ısıtıcılar kullanılabilir. Köpeklerin yıl boyunca en az 2 kere doğum yaptığını da unutmamak gerekir. Çoğu zaman 5 yavru doğarlar. Köpek çiftliği kurma şartları doğru bir şekilde sağlandığında yavrular sağlıklı bir şekilde büyür ve bu alandan kar elde edilebilir.

 

Köpek Çiftliği Kurmak Karlı mı?

Köpek Çiftliği Kurmak Kazançlı mı
Köpek Çiftliği Kurmak Kazançlı mı

Köpek çiftliği kurmak karlı bir hayvancılık faaliyeti olarak karşımıza çıkar. Ancak bu alanda bazı faktörleri doğru bir şekilde uygulamadan kar elde etmek mümkün değildir. Söz konusu bu faktörlerin de başında yetiştirilen tür ve üretim kapasitesi gelir. Kar etmenin temel mantığı acele etmemektir. Buna ek olarak köpeklere doğru bir şekilde bakmak ve çiftliği kurallar çerçevesinde kurmak gerekir.

Köpek çiftliğinden kar elde etmek için köpeklerin kendi cinsleri ile çiftleşmesine dikkat etmelisiniz. Aksi köpekler ucuz fiyatlardan satılır ve kar edemezsiniz. Bunun için köpek cinslerini ayrı bölmelerde yetiştirmenizi tavsiye ederiz. Sonuç olarak safkan köpekler yetiştirmiş olursunuz. Ülkemizde genellikle Husky, Labrador, Pug, Beagle, Chow Chow, Alman Kurdu, Kangal Golden Retriever gibi köpek cinsleri üzerinden çiftlik kurmanızı tavsiye ederiz.

Farklı iş fikirlerini değerlendirmek istiyorsanız 100+ adet iş fikrinin yer aldığı Yeni İş Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

En Değerli Köpek Cinsleri

Köpek çiftliği kurmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu da değerli köpek cinsleridir. En değerli köpek cinslerinin başında Alman Kurdu gelir. Alman kurdu, polis köpeği olarak da bilinmektedir. Zekası ve atletik yapısı ile dikkat çeker. Bir diğeri ise Chow Chow, yani Çin Aslanı’dır. Chow Chow’lar aşırı koruyucu ve zeki köpek cinsleridir. Samoyed, Lowchen, Saluki, Tibet Mastifi, Firavun Tazısı, İngiliz Bulldog, Akita gibi köpekler de değerli cinsler arasına girer. 

 

Köpek Satışı Yasal mı?

Köpek Satışı Yasal mı
Köpek Satışı Yasal mı

Köpek çiftliğinin kurulumu her ne kadar yasal bir süreç olsa da çoğu zaman köpek satışı yasal mı soruları da endişe uyandırmaktadır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, köpek çiftliği kurmak için devletten ruhsat almak gerekir. Ardından köpek satışı yasal hale getirilir. Bunun için köpek çiftliğinde görevlendirilecek veteriner ile yapılmış noter onaylı sözleşme, Eğitim sertifikası ve belediyeden alınmış ruhsat gereklidir. Yapılan başvuru İl Müdürlüğü tarafından incelenir ve uygun görülmesi halinde satışa izin verilir. 

 

Köpek Çiftliği Kurmanın Maliyeti Nedir?

Köpek çiftçiliği kurmak için belirli sermayeye ihtiyaç vardır. Bu sermaye arazi alımına, her cins başına bir erkek ve dişi köpek alımına, çiftlik kurulumu, köpeklerin bakım ve beslenme giderlerine harcanır. Tüm bunlara rağmen köpek çiftliği karlı bir alan olduğu için harcanan miktar belirli bir süre sonra katbekat kazanılır. Günümüzde köpek fiyatlarını göz önünde bulundursak köpek çiftliği kurmanın maliyeti bu fiyatlar üzerinden hesaplanmalıdır. Sonuç olarak her halükârda yüksek olmasa hindi, tavuk yetiştiriciliğine göre daha fazla maliyet isteyen bir sektördür.

 

Kangal Çiftliği Nasıl Kurulabilir?

Kangal Çiftliği Kurulumu
Kangal Çiftliği Kurulumu

Kangal çiftliği kurmak, diğer köpek cinsleri için çiftlik yapımı prosedüründen farklı değildir. Ancak kangalların belirli bakım şartları gerektiren bir cins olduğunu da unutmamak gerekir. Kangal çiftliği için öncelikle geniş bir alan tercih edilmelidir. Ardından bu alanda çeşitli bölmeler kurulmalı ve yavru kangal köpekleri sıcak bölmelerde tutulmalıdır. Kangal yetiştiriciliğinde başarılı olmak için yavruları doğru bir şekilde beslemek ve aşılarını düzenli olarak yaptırmak gerekir.

Köpek çiftliği kurmak için hangi şartlar gerekiyorsa kangal çiftliğinin kurulumunda da aynıları geçerlidir. Kangal yetiştirmek için devletten ruhsat almak gerekir. Bu ruhsat eşliğinde kangal satışları yapılabilir. Aynı zamanda kangalların eğitimi her ne kadar kolay bir süreç olsa da profesyonel bir şekilde yapılmalıdır. Bu bağlamda da tecrübeli kişilerle çalışmak başarılı bir eğitim sürecine getirecektir. Kangal çiftliği kurmak için bir erkek ve bir dişi, tercihen yavru olmayan kangallar çiftleştirilmeli ve yavrular veterinerin belirlediği koşullarda büyütülmelidir.

Köpek çiftliği nasıl kurulur ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Not: Köpek çiftliği kurmak bazı ülkelerde normal bir iş kolu iken, bazı ülkelerde ise olumsuz karşılanmaktadır. Ülkemizde genellikle barınaklardan hayvan sahiplenilmesi tavsiye edilmektedir. Bu nedenle yapacağınız bu ticari faaliyetin %100 başarı getirme gibi bir garantisi olmadığını unutmayınız.

Scroll to Top