Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir | Pitaya Yetiştiriciliği Nerede Yapılır

Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir

Pitaya veya Pitahaya olarak da isimlendirilen ejder meyvesi, kaktüs ailesine mensuptur. Ejder Meyvesi çiçekleri eşi benzeri bulunmayan benzersizliğe sahip olup, dünyanın en büyük çiçekleri arasında yer almaktadır. 25 santimetre çapına sahip ve yaklaşık 30 cm uzunluğundadır. Çiçeklerinin en ilginç, ilgi çekici ve farklı özelliği ise senede yalnız bir gece açılıyor olması ve oldukça güzel kokuya sahip olmasıdır.Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir, ejder meyvesi yetiştiriciliği aşamaları ve nerede yetiştirilir gibi konularda detaylı bir makale oluşturduk.

Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir
Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir

Hylocereus ailesinden bir kaktüs türü olarak bilinen ejder meyvesi tırmanıcı özelliği vardır. İnanılmaz güzelliklere sahip çiçekler açması bir yana bir de devasa meyve verir. Meyvelerin dış kısmı kırmızı olup iç kısmı beyaz ve suludur. Meyvenin kabuğunda diken olmadığından rahatlıkla toplanmakla ile birlikte rahatlıkla soyularak tüketilmeye müsaittir. Çekirdekleri küçük incir çekirdeği gibidir. Yemesi oldukça keyif vericidir ve lezzetlidir. Ejder meyvesi yetiştiriciliği esnasında Fidan dikimden 2-3 yıl içinde meyve vermeye başlar. Ejder Meyvesi eğer bulunduğu mekânı beğenirse oldukça hızlı büyür. Gelecek fidanlar senede 60 cm boy verebilir. Ejder meyvesi yetiştirilme iklimi, ejder meyvesi yetiştirilme şekli ve ejder meyvesi yetiştirilme aşamaları oldukça önem arz etmektedir.

 

 Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir konusuna hakim olanlar bilir ki Ejderha meyvesinin birden fazla ismi vardır bunlar; Buah Naga,Khmer sror kaa neak,Thai kaeo mangkon, nanettika meyve, Uzun Uzun, Çilek Armut, Kaktüs meyvesi, Beşikteki İsa Gece Çiçeklenme Cereus, Gece Belle, Endonezya

Not: Farklı tarım ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili bilgi almak istiyorsanız Getirisi Yüksek Olan En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı makalemizi inceleyiniz.

Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir

Ejder meyvesi yetiştiriciliği nasıl yapılır
Ejder meyvesi yetiştiriciliği nasıl yapılır

Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir konusunda bahçelerinizde ve saksılarınızda yetiştirilmesi için bilmeniz gerekilenleri sizler için toparladık. Ejder meyvesi diğer meyvelerden farklı bir görünüme ve farklı bir tada sahip subtropikal meyve ailesine mensuptur. Aynı zamanda pitaya meyvesini faklı yerlerde yetiştirmek de oldukça basit ve kolaydır.

 

Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir diye sorulduğunda cevap olarak basit gözükse de zorlukları vardır diyebiliriz. Çok fazla zorluğa sahip olan ejder meyvesi tohum ile ya da vejetatif çoğaltım yoluyla çoğaltılabilmekle beraber toprak olarak isteği pH – 6 – 7arasıdır. Bu aralık oldukça yeterli ve idealdir.

 

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Aşamaları

Ejder meyvesi yetiştiriciliği aşamaları
Ejder meyvesi yetiştiriciliği aşamaları

Ejder meyvesi yetiştiriciliği aşamaları takip edildiğinde verimli sonuçları vermektedir. İlk olarak meyve etinden ayrılan tohumlar kurutulup depolanmak için ayrılır ve ideal olanı kusuru olmayan ve olgunlaşmış meyvelerdir.

 

Ejder Meyvesi üretiminin kolay olduğunu söylemek mümkündür. Kumlu ve milli aynı zamanda içinde organik maddeleri oldukça fazla, zengin bir toprağa dikilen çekirdekler gerekli nem ve su ile birlikte birkaç hafta gibi bir zamanda kökünden baş göstermeye başlayabilir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken en önemli husus tohum almak etkili bir yöntem değildir. Piyasada yer alan kısır tohum miktarı çok yükse ve bu kısır tohum meyve vermeden sadece çiçeklenen türe dönüşüyor. Tohumlar ucuz göründüğünden daha ekonomik ve alım gücü kolay olabilir ancak çürüyerek, tutmaması çok büyük bir ihtimaldir. Ejder Meyvesi (Pitaya) dikimi yapmak istiyorsanız kesinlikle, fidan olarak ya da çelik diye anılan meyve dalı almak gerekebilir.

 

 Ejder meyvesi yetiştiriciliği esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer durum Pitaya yani Ejder Meyvesi kendi başına dik duramayacağından ötürü asma gibi destek ister. Destek sağlamak için genel de beton ya da demir gibi sağlam direkler tercih edebilirsiniz. Ejder Meyvesi (Pitaya) kuru tropikal , yarı tropikal ve ortalama yağış alan her alana uyum gösterebilir. Bunun için kış koşullarında seranızı ısıtmanız ya da yeraltı suyu ile birlikte ısıyı üst seviyelerde tutmanın ve yaz döneminde de üzerine örtmeyi sağlayan gölge tülü ile birlikte aşırı sıcaktan korumanız gerekmektedir.

 

Ejder Meyvesi (Pitaya) ağacı çiçek açtıktan en az 30 gün sonra meyvesi olgunlaşmaya başlar ve hasat edilir duruma gelir. Dikilen fidanın çeşidine göre senede 3-5 defa ürün almak mümkündür. Bitki hastalıklarına direnç gösteren bir ağaç olan Ejder Meyvesi (Pitaya) nasıl yetiştirilir sorusunun cevaplarından bir diğeri de organik bitki besinleridir. Bitki organik ek besin kaynakları ve gübrelerle beraber, nehir ve ırmak yataklarında alivyon bulunan toprak ile büyükbaş hayvan gübresinin karıştırılmış olmasıyla da organik madde bakımından çok zengin olacaktır.

 

İlk bahar aylarında özellikle şubat, mart ve nisan aylarında dikimi yapılan ejder meyvesinin fidanlarından her biri yaz dönemine kadar geçen sürede, 3-5 yavru fidan verecektir. Bu olay dikkat edilmesi gereken bir olaydır. Bitki fidan üretimi sebebiyle beklenir filizleri budamadan büyütmeye çalışılırsa daha geç meyve vererek ana gövdenin gelişimi gecikecektir. Veya çıkan filizler büyütülmede henüz başlarda kesilerek bitkinin gelişmesi sağlanarak doğal bir süreçte meyve vermesi için devamlı budama yöntemiyle meyve dallarının olgunlaşarak meyve vermesi beklenecektir. Tamamen yetiştiricinin dikkatle karar vermesi gereken bir karardır.

 

Cilt rengi parlak yeşilden kırmızıya ya da pembeye dönüştüğü sırada ejder meyvesini hasat edilir. Ejder Meyvesi oval şekle ve 10 veya 15 cm uzunluğa sahiptir ve çiçeklenmeden 30 ila 50 gün sonra oluşuma başlar.

 

Pitaya Hangi İklimde Yetişir

Pitaya hangi iklimde yetişir
Pitaya hangi iklimde yetişir

Pitaya hangi iklimde yetişir ve ne koşullarda yetiştiği büyük merak konusu olması ile beraber Pitaya çok özel bir toprak yapısı istememektedir. Buna ek olarak toprak içerisinde yer alan elementlerin eksikliği ya da fazla yer almasına göre Pitaya dikime hazır hale gelir. Pitaya dikiminde en önemli husus aşırı sert yapıya sahip olan toprak çeşidi Pitaya için uygun değildir. Toprak buna uygun ayarlanmalıdır. Pitaya’nın kök yapısı çok güçlü olmadığından gelişim göstermekte zorluk çekecektir. Bu durum bitkinin gelişimini etkilemez ama verimine direk etkide bulunur. Bir diğer önem arz eden husus: Çok sulu ve bataklık gibi ve aşırı nemli olan araziler Pitaya için uygun ekim ve dikim alanı değildir. Bunu anlamanın en iyi ve gereken yolu toprak analizi olmalıdır.

 

 Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği esnasında Toprak analizi yapıldıktan sonra eksik ya da fazlalığa göre toprağa müdahale gerekebilir ve müdahale sonrasında toprak hazır hale gelir. Bu dikim öncesi yapılan hazırlık ve gerekli uygulamalar bitkilerin gelişimi ve meyve verimini etkilemektedir. Bu müdahale ve uygulama meyveyi verimli şekilde etkiler. Sadece dikimden önce değil, belirli aralıklı zamanlarda tomurcuklanma, Çiçeklenme ve meyve zamanı gibi vakitlerde bitkinin ihtiyacı baz alınarak bu elementler her daim ihtiyacımız olan takviyeler olmalıdır. Bir diğer ihtiyaç duyulan takviye ise hayvan gübresi takviyesidir. Yılda 1 kez şubat ayı gibi dönemlerde verilmesi bitkiler için çok faydalı olacaktır.

Okuyunuz: Tarım Ürünlerinin İhtiyaç Duyduğu Besin ve Mineraller

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir

Ejder meyvesi nerede yetişir
Ejder meyvesi nerede yetişir

  Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir sorusundan sonra en önemli soru Ejder meyvesi nerede yetişir sorusudur. Ejder meyvesinin son zamanlarda popüler olmasıyla beraber kendine has kokusu, tadı ek olarak ejder meyvesinin nerede yetiştirildiği büyük merak konusu. Ejder meyveleri Orta Amerika’ya özgü bir meyve olup İsrail, Çin, Vietnam, Malezya, Tayland, Nikaragua’nın alt tropikal ve tropik bölgelerinde yetiştiği gözükür. Aynı zamanda Türkiye’de de yetiştiriciliği son senelerde hızlıca artmaktadır.

 

Son senelerde topraklarımızda Akdeniz Bölgesin de yalnız birkaç girişimcinin çabaları ve araştırmaları ile beraber yetiştirilmeye başlanılan ejder meyvesi verimli sonuçlar vermiştir. Bakımı diğer tropikal meyvelere göre daha kolay olan ejder meyvesi, ilerleyen yıllarda ekonomiye ciddi katkı sağlayacağı gözükmektedir.

 

Ejder Meyvesi Ağacı Bakımı

Ejder meyvesi ağacı bakımı
Ejder meyvesi ağacı bakımı

Ejder meyvesi ağaç bakımı oldukça kolaydır. Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği esnasında Bitkinin kafes içerisinde büyütülmesi, hava sirkülasyonunun iyileştirilmesi için ve mantar enfeksiyonunun önüne geçilmesi ve yüksekliğinin korunması için budamak gerekir. Budama olmadığı takdirde optimum yetiştirme şartlarında sadece altı metre kadar yüksekliğe çıkabilir.

Tüm aşırı büyüyen, çürüyen, aşırı kalabalık, dirençsiz ve ölü gövdeleri her geçen yıl, yıllık olarak budama yapmak gerekir. Ekiminden hemen hemen bir yıl sonra meyve ve meyve dallarına sahip olan Ejder meyvesi özellikle her bahar döneminde yeni sürgünlerle meyve dallarını sürekli destekler. Meyve vakti geldiğinde meyve dallarıyla beraber bitkinin köklerine oldukça fazla yük biner. Bu yük ile beraber meyvenin verimi olumsuz etkilenir. (Meyve sayısı, meyve gramajı, meyveni lezzeti vb. )

Okuyunuz: Tarımda %100 Verim Artışı Sağlayan Yöntemler

Ejder Meyvesi Ekimi ve Gübrelemesi

Ejder meyvesi ekimi ve gübrelemesi
Ejder meyvesi ekimi ve gübrelemesi

 Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir ve ejder meyvesi ekimi ve gübresi nasıl yapılır şöyle ki; kullanacağınız toprağın kireçli olmamasına özen gösterin. Kumlu ve geçirgenliği yüksek olması gerekir. Ejder Meyvesi saksılarına sulama yapıldığı esnada su hiç göllenme yapmamalı ve tüm saksı toprağına yayılıp, hızlıca saksının tahliye deliklerinden tahliye olması gerekir. Bunun yerine getirilmesi için dikim toprağına; cüruf, küçük çakıl, ponza ve benzer geçirgenliği artırıcı özelliğe sahip malzemelerden karıştırmanız iyi olacaktır.

 

Bitki büyüme mevsiminde aktif bir biçimde büyüdüğü esnada, her ay dengeli gübre ile ejder meyvesini gübrelemesi gerçekleştirilir. Soğuk bir iklime sahip ortamda büyütüyorsanız eğer ejder meyveniz, kışın ejder meyvesi gübreleme işini bırakın.

 

Dragon Meyvesi Faydaları

Dragon meyvesi faydaları
Dragon meyvesi faydaları

Dragon meyvesi faydaları oldukça fazladır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kalp ve tansiyon rahatsızlıklarının önüne geçer.
  • Uyku problemlerine karşı kalıcı çözüm verir.
  • Yağ yakımı ve kilo kaybını sağlar.
  • Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olup bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
  • Sindirim kolaylığı sağlamaktadır.
  • Hafıza kaybını önler.
  • Baş dönmesini önler.

 

Pitaya Yetiştiriciliği Püf Noktaları

Pitaya yetiştiriciliği püf noktaları
Pitaya yetiştiriciliği püf noktaları
  • Kazık dikerek dikine büyütülmesi gerekir çünkü ileride gövde kemiksi olduğunda yukarı doğru terbiye edilmesi zorlayıcı olur.
  • Ejder meyvesi yetiştiriciliği sırasında toprağının yapısının geçirgen ve organik maddesi yüksek olması gerekir
  • Bitkiler ortalama 38 dereceye kadar sıcağa ve aynı zamanda sıfır derece soğuğa kadar dayanıklılık gösterebilir. Ejder meyvesi bazı türleri daha az veya çok soğuğa toleranslı olabilir.
  • Pitaya Havalandırma yöntemi en önemli gereksinimlerinden birisidir.
  • Ejder Meyvesi  güneş ışığının şiddetinin çok yüksek olduğu mayıs ayının ortası haziran temmuz ağustos ve eylül aylarının ortasına kadar geçen sürede belirli oranda gölge tülü, tozu ya da boyama ile bu dönemi atlatmaya çalışmaya özen gösterilmelidir.

 

Ejder Meyvesi nasıl yetiştirilir, hangi iklimde ve nerede yetiştiriciliği yapılır ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.

 

kaynak: https://www.bhg.com.au/growing-dragon-fruit

Scroll to Top