Günümüzde karlı işlerin balında gelen organizasyon şirketi kurmak için çeşitli destekler alabilir ve düşük bir sermaye il ekendi şirketinizin sahibi olabilirsiniz. Ülke genelinde ihtiyaç duyulan bir sektör haline genel organizasyon şirketleri; sünnet düğünlerinde, doğum günlerinde, yılbaşı eğlencelerinde, mezuniyetlerde kısacası insanların kendini mutlu hissettiği tüm anlar için ihtiyaç duyulan şirketler haline gelmiştir. Maliyetinin düşük olması, iş hacminin çok fazla olması ve organizasyonlar konusunda çok geniş bir kesimle etkileşim halinde olması nedeni ile organizasyon şirketi kurmak oldukça cazip hale gelmiştir.

Organizasyon sektöründe yer almak, organizasyon şirketi kurmak kadar organizasyon işini yapmayı da bilmeniz gerekiyor. organizasyon işi nasıl yapılır, hangi etkinlikler bu iş kapsamındadır, her yaş grubu için etkinlik yapacak insanları nasıl bulabilirim gibi soruların cevaplarını da biliyor olmanız gerekiyor. Bu bilgilere hakimseniz ve şirket tecrübeniz varsa bu işi rahatlıkla yapabilirsiniz. Organizasyon şirketi kurduğunuzda; her etkinlik için hizmet veren gruplar ile çalışabilir, hizmet almak isteyen müşterilerinize profesyonel olarak hizmet verebilirsiniz. Şirketinizin devamlılığı profesyonel olarak aacağınız adımlara bağlı olacaktır.
Organizasyon sektörüne girmek istediğinizde cevaplamanız gereken en önemli soru organizasyon şirketi kurma maliyeti ne kadar, sorusudur. Organizasyon şirketi kurmak için şirket kurma maliyetleri dışında şirket bünyenizde hizmet verecek olan etkinlik grupları ile yapacağınız sözleşmelerin maliyetleri, ofis maliyetleri, etkinlik için ihtiyaç duyacağınız ses ve ışık ekipmanları, sahne ekipmanları, mobil sahne, elektrik tedariki gibi çeşitli malzeme ve ekipman maliyetlerini hesaplamanız gerekiyor. Organizasyon şirketi kurmak için maliyetlerinizi düşürmek istiyorsanız yapmanız gereken etkinlik çeşitliliğinizi minimumda tutmak ve maliyetinizi minimalize etmek. etkinlik faaliyet alanınızı daralttığınızda otomatik olarak maliyet hesabınızda düşecektir.
Organizasyon İşi Nasıl Yapılır?
Organizasyon sektöründe yer alıyorsanız faaliyet göstereceğiniz ve hizmet vereceğiniz etkinlik türleri;
* Mezuniyet kutlaması,
* Söz, nişan, düğün merasimleri,
* Açılış ve panel etkinlikleri,
* Doğum günü, partiler, fuarlar, toplantılar,
* Seminer ve konferanslar,
* Sergi, panel, gezi etkinlikleri,
* Reklam çekimleri,
* Film galaları,
* Mitingler, siyasi parti toplantıları,
Peki bu etkinlikler için organizasyon işi nasıl yapılır? Bu etkinlikler için sizden hizmet alacak olan müşterilerinizin isteklerine göre etkinlik programı belirlemelisiniz. Organizasyon amacına uygun etkinlik programı yanında katılımcıları etkileyecek ses, ışık ve sahne performanslarını profesyonel bir şekilde yapmalı veya yapan gruplar ile işbirliği yapmalısınız. Müşterilerinize ulaşabileceğini yöntemler olan reklam, sosyal medya hesabı üzerinden tanıtımlar, sosyal medya reklamları, el broşürleri ve yüz yüze tanıtım gibi süreçleri profesyonel olarak yürütmelisiniz. Profesyonel bir organizasyon şirketi kurmak için her adımınızı profesyonel atmak zorundasınız.
Organizasyon Şirketi Kurmak
Organizasyon hizmetleri vermek ve bu sektörde yer almak istiyorsanız organizasyon şirketi kurmak zorundasınız. Resmi prosedürlere uygun olarak kuracağınız bir şirket ile bu işi resmi bir düzlemde yapabilirsiniz. Bir organizasyon şirketi kurmak için belediyeler, tapu müdürlükleri, itfaiye daire başkanlıkları gibi resmi kuruluşlardan gerekli belgeleri temizm etmeniz gerekecektir.
* Çalışma ruhsatı almanız gerekiyor,
* Vergi defterinizin olması ve vergi kaydı açmış olmanız gerekiyor,
* İlgili ticaret odasına kaydınızı yapmış olmanız ve oda belgenizi almış olmanız gerekiyor,
* İş yerinde çalışanlar için sigorta başlangıçlarını yapmış olmanız gerekiyor.
Bu işlemleri tamamladığınızda artık resmi olarak organizasyon şirketiniz faaliyet gösteriyor olacak. Hizmet vereceğiniz müşterilere güven vermek adına da resmi bir şirketinizin olması çok önemlidir.
Organizasyon Şirketi Kurma Maliyeti
Organizasyon şirketi kurmaya karar verdiğinizde maliyet hesabınızı dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Organizasyon şirketi kurma maliyeti şu kalemlerden oluşuyor;
* Şirket kurmak için yasal olarak ödenmesi gereken harçlar,
* Şirketin somut olarak yer alacağı dükkan, mağaza giderleri,
* Şirket bünyesinde çalışacak insanların maliyeti,
* Sektörde tutundurmak için yapılacak reklam çalışmalarının maliyeti,
* Etkinlikler için gereken sahne, ses ve ışık ekipmanlarının maliyeti,
* lojistik ve ulaştırma maliyeti
Organizasyon şirketi kurmak, maliyetli bir iş gibi görünse de etkinlik faaliyet alanınızı sınırlandırarak bu maliyetleri düşürebilirsiniz. Bu maliyet kalemleri içerisinde resmi olarak ödenecek harçlar dışındaki maliyet kalemlerini tercihlerinize göre sınırlandırabilirsiniz. Maliyet hesabınızı yaparken profesyonel bir firma veya kuruluştan destek alabilisiniz. Bu aşamada yapılacak yanlış bir hesap şirketinizin geleceğiniz ciddi anlamda riske edebilir. Bu nedenle organizasyon şirketi maliyet hesabınızı profesyonel olarak yapmalısınız.
Organizasyon Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler
Organizasyon firması sahibi olmak için resmi olarak şirket kurulumunuzu yapmış olmanız gerekiyor Resmi olarak organizasyon şirketi kurmak için şu belgelere sahip olmanız gerekiyor.
* Kira kontratınız veya tapu fotokopiniz,
* Şirketin bulunduğu binanın imar durum belgesi,
* Binanın yangın korunam projesi, yangın kaçış projesi,
* Olumlu itfaiye raporu,
* Ticaret sicil gazetesi, imza sirküsü, faaliyet belgeleri, oda kayıt belgesi,
* Vergi levhası belgeleri,
* Ustalık belgesi,
* Faliyet izni belgesi,
* Belediye onayı belgesi,
* İş yeri açma ruhsatı
Organizasyon şirketi kurmak için gerekli belgeler tedarik ettiğinizde artık resmi olarak faaliyet gösterebilirsiniz. Bu belgeleri bulunduğunuz ilin yerel makamları tarafından tedarik edebilir veya belgeleriniz varsa geçerlilik sürelerini uzatarak süreci tamamlayabilirsiniz.
Organizasyon Şirketi KOSGEB Desteği
Organizasyon şirketi kurmak için çeşitli destekler alabiliyorsunuz. Şirket kurmak ve istihdam sağlayacaksanız Kosgeb, Tubitak ve iş melekler gibi yatırımcılardan destek alabiliyorsunuz. Kosgeb; küçük ve orta ölçekli şirketlere maddi destekler, makine ve ekipman desteği, kira desteği, fatura desteği sağlayan resmi bir kurumdur. Organizasyon şirketi Kosgeb desteği alabilmek için şirket kuruluşunu yaptığınız süreçte veya kurulum sonrasında iş fikrinizi anlatan bir dosya ile başvuru yapmanız gerekiyor. Yapacağınız başvuru, hayata geçirilebilir bulunursa 80.000 TL ye kadar hibe, şirketiniz için kira ödemeyeceğiniz iş yeri desteği, alt yapı, makine ve ekipman desteği alabiliyorsunuz. Bu desteklerin bir kısmı hibe olarak sizlere sunulurken bir kısmı ise 3 yıl geri ödemesiz olacak şekilde karşılıklı olarak sizlere sunulmaktadır. Kosgeb desteği alabilmek için profesonel danışmanlık hizmeti almanız faydanıza olacaktır.
Organizasyon İşi Yapmak İsteyenlere Öneriler
Günümüzde organizasyon şirketi kurmak kadar şirketin geleceği taşımak da çok önemlidir. Kendinizi geliştirmeden lokal bir şirket olarak kalırsanız sürekliliğiniz olmayacağı gibi kısa süre de şirketinizi kapatmak riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu risk ile karşı karşıya kalmamak adına organizasyon işi yapmak isteyenlere öneriler şu şekildedir;
* Her yaş grubunu baz alacak etkinlik programları hazırlamalısınız,
* Yerel özellikleri unutmadan global etkinlikler hazırlamalı, her kesimin mutlu olmasını sağlamalısınız.
* Ulusal ve uluslararası alanda bu sektörde yer alan firmaları incelemeli ve verdikleri hizmetlerden ilham alarak etkinlik programları hazırlamalısınız.
* Reklam kampanyalarınızı her alanda devam ettirmelisiniz.
* Vereceğiniz hizmetleri zamanında ve kusursuz olarak vermelisiniz.
* Hizmet vereceğiniz kesimin hassas olduğu noktalara özen göstermeli, hizmet programınızı müşterileriniz ile paylaşarak ortak çözümler bulmalısınız.
* Her müşteriye para kazandıracak gözü ile bakmamalı, şirketinizin devamlılığını sağlayacak olan bir tanıtım organizasyonu olarak düşünmelisiniz,
* Her yaş grubu ve her etkinlik için özel planlarınız olmalıdır,
* Müşterilerinize sunmayı taahhüt ettiğiniz hizmetlerden fazlasını sunmalısınız,
Bu öneriler, şirketinizin daha fazla tanınmasını sağlayacak ve müşteri kitlenizin sadık müşteriler olmasını sağlayacaktır. Ayrıca ücret ödemeden reklam yapmanızın bir yöntemi olarak düşünebilir, organizasyon sektörü içinde yer alarak pazar payınızı korumak için bu önerileri dikkate alabilirsiniz.