Lokanta ve Restoran Açmak | Maliyeti ve Gerekli Belgeler

Restoran Açmak

Gıda sektörü her zaman ayakta kalmayı başarabilen, zorunlu ihtiyaçların yer aldığı bir sektördür.Bu nedenle lokanta ve restoran açmak risk bakımından bir çok iş yeri açma fikrine göre daha mantıklıdır.Eğer aklınızda lokanta ve restoran açarak yapılabilecek bir fikir var ise doğru karar verdiğinize emin olabilirsiniz.

Restoran Açmak
Restoran Açmak

Ancak bu sektörde başarılı olan esnafta var, 2 ay da kepenk indirmek zorunda olan esnafta var.Gönül her zaman sizin başarılı olmanızı ister.Tabi başarı sadece istek değil, eylem de ister.Bu nedenle başarılı olabilmeniz için bir çok işletme üzerinde yaptığım gözlemleri size aktaracağım.Aynı zamanda aile üyelerimin bu sektörde olmasından dolayı onların yaşadıkları avantajları ve dezavantajları da yazının sonunda sizlerle paylaşacağım.

 

Aylık yüksek gelir elde etmek istiyorsanız, lokanta ve restoran açmak bu hedeflerinizi gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.Bu tarz işletmeler %100’ün üzerinde kar marjı ile çalıştıklarından gelirleri de yüksek olmaktadır.Çevrenizde gördüğünüz ayakta kalmayı başarabilen bir çok restoran ya da lokanta bu gelirlere sahip.

 

Günlük 1000 TL ciro yapan bir lokantanın aylık net gelirini 10 Bin ile 15 Bin TL arasında hesaplayabilirsiniz.Rakamlar işi güzel göstersede bu işin personel çalıştırma, kira giderleri, yemek sepeti komisyonları, motorcu istihdam etme, garson ve aşçı çalıştırma gibi zorlukları mevcut.

 

Eğer anlatılanları doğru bir şekilde yaparsanız, emin olun yukarıdaki zorlukları yaşamazsınız.Size bu sektörde çok iyi lezzete sahip olup, ancak personel yönetemediği için iflas etmiş bir çok esnafı örnek olarak gösterebilirim.Eğer işin başında doğru mantalite ile başlarsanız emin olun hiç bir sorun yaşamdan başarılı bir şekilde restoran işletmiş olacaksınız.

 

Not: Restoran açmak haricinde farklı fikirler değerlendirmek istiyorsanız, En Karlı 100+ Dükkan Açma Fikri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.

 

Restoran Açmak

Restoran Açmak 1
Restoran Açmak 1

Yazıda sürekli lokanta ve restoran gibi iki ayrı kavramdan bahsediyorum.Ancak ikisi de aynı anlama gelip farklı çağrışımlar ifade eder.Aralarındaki en büyük fark sizin işletme için ayırmış olduğunuz sermayeden kaynaklanır.

 

Yemek üzerine açılmış lüks olarak ifade edilen işletmeleri restoran, daha az sermaye ile daha yerel kitleye hitap eden işletmelere ise lokanta adını verebiliriz.Yani lokanta veya restoran açmak istiyorsanız öncelikle ayıracağınız sermaye miktarını belirlemelisiniz.

 

Elinizdeki sermaye miktarı iş planı oluşturmanızı sağlayacaktır.Ne kadar kira vereceğinizi, ne büyüklükte bir iş yapacağınızı ya da bu restoranı açıp, açamayacağınızı elinizdeki para miktarı belirleyecektir.Sermaye kısmı size bağlı olduğu için şimdi elinizdeki seçenekleri nasıl değerlendireceğinize geçelim.

 

Öncelikle lokanta ya da restoran açmak için aklınızda bir ürünün olması gerekiyor.Tek bir ürün çeşidi ile lokanta açabileceğiniz gibi bir çok yemeğin aynı anda satılıp servis edildiği bir yerde açabilirsiniz.Eğer lokanta açmak istiyorsanız öncelikle buna karar vermiş olmanız gerekiyor.

 

Umarız sektörle ilgili bilginiz vardır.Aksi taktirde işin her aşamasında personel çalıştırmanız gerekecek.Bu da daha yüksek sermayeye ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.Ya da diğer seçenek aklınızdaki iş fikri ile ilgili kendinizi eğiterek bu sektöre girebilirsiniz.

 

Örneğin; Hamburgerci dükkanı açmak istiyorsanız, hamburger ve hamburger ekmeği yapmayı öğrenmek en fazla 1 ayınızı alacaktır.Deneme yanılma yöntemi ile farklı tatlar üretebileceğiniz için bu kadar süre verdim.Ancak balkan lokantası gibi bir restoran açmak istiyorsanız, yapılacak olan yemekleri bırakın 1 ayda,1 yılda bile öğrenmeniz imkansıza yakın.Bu nedenle ekstra fazladan personel çalıştırmak zorundasınız.

 

Yemek üzerine yeteneğiniz ne kadar iyi olursa olsun, her zaman tek bir iş üzerine uzmanlaşıp marka olmanız daha kolaydır.Bu aynı zamanda sizin için avantajlıdır.Örneğin; bir çok  yemek çeşidi çıkaran Balkan Lokantası gibi örnek gösterebileceğimiz fazla restoran yok.Üstelik balkan lokantası gibi bir restoran açmak gerçekten zor ver maliyetli.

 

Ancak tek bir ürün üzerine uzmanlaşmış olan bir çok restoran ve lokanta sayabiliriz.Örneğin; Saruhan işkembecisi, Gala kokoreç, Paşa döner, Ramiz köfte, Kanatçı Haydar gibi yüzlercesi mevcut.Müşteri tarafından tek bir ürün ile akılda kalmak emin olun daha kolaydır.Bu avantajı sağlayacak bir ürün belirleyin.

 

Not: Daha önce herhangi bir ticari deneyiminiz olmadıysa, mutlaka Ticaret nasıl yapılır başlıklı makaleyi inceleyiniz.

 

Restoran Nasıl Açılır

Restoran nasıl açılır
Restoran nasıl açılır
  • Hangi restoran ya da lokanta açacağınızı belirlediniz varsayıyorum.Öncelikle ne kadar sermaye ayıracağınıza karar verin.Ayıracağınız sermaye haricinde mutlaka ekstra sizi 6 ay idare edecek bir paranız olsun.İşlerin oturması biraz zamanınızı alabilir.
  • Sıra geldi en önemli aşamaya.Açacağınız dükkan yeri, dükkan genişliği ve avantajları sizin iş yapmanızda en büyük etken.Mutlaka önüne masa, sandalye atabileceğiniz bir dükkan bulmaya çalışın.Olmasa olur mu? Hayır olmaz.Emin olun önüne masa sandalye atabiliyor olmanız işinizi çok etkileyecektir.
  • Uygun maliyetlerde ve cadde üzerinde bir dükkan kiraladınız.Sıra geldi vergi levhası ve işletme ruhsatı almaya.Vergi levhası almanız 1 gününüzü alır.İşletme ruhsatı ise bulunduğunuz ilçenin belediyesine göre değişiklik gösterir.
  • Lokanta açmak için gerekli belgeleri aldıktan sonra sıra geldi dekorasyon aşamasına.Mutlaka dekorasyon yaptırırken satacağınız ürünü esas almalısınız.Örneğin; balık restoranıysanız balık figürleri, steakhouse üzerine bir lokantaysanız bu ürüne göre figürler gibi dekorlar olmalı.
  • Tüm dekor çalışmaları tamamlandıktan sonra restoran için demirbaş alımı yapmaya hazırsınız.Bu tarz ürünleri tek seferlik aldığınız için kaliteli olmasına özen gösterin.Aksi taktirde iş esnasında yaşanacak bir sıkıntıda işleriniz aksayabilir.Ya da yaşanacak bozulmalar sizi daha büyük maliyetler çıkarabilir.
  • Demirbaşları satın alıp yerleştirdikten sonra ürünlerinizi en az 3 günlük olacak şekilde stoklayın.Ya da tedarikçilerinizle iş akışına göre anlaşın.Örneğin; her gün malzeme getirmelerini isteyebilirsinz.
  • Son olarak pazarlama faaliyetleri sizin iş yapmanızı sağlayacaktır.İlk gün büyük bir açılış yaparak adınızı duyurun.Çevre esnaflara indirim kuponu verebilirsiniz ya da onlara ürünlerinizden ikram edebilirsiniz.Broşür dağıtmak eskisi kadar etkili olmasa bile isminizin duyulmasını sağlayacaktır.

 

Not: Bir çok sektöre farklı soluk katacak 100+ Yeni İş Fikri başlıklı bir yazı oluşturduk.Orada yer alan fikirler ile kendi düşüncelerinizi zenginleştirebilirsiniz.

 

Lokanta ve Restoran Açma Maliyeti

Lokanta ve restoran açma maliyeti
Lokanta ve restoran açma maliyeti

Lokanta ya da restoran açmanın minimum maliyeti yapacağınız işin niteliğine göre değişir.Örnek olarak bir lokanta için minimum 50 Bin TL sermayeye ihtyacınız var diyebiliriz.Ancak bu sermayenin üst limiti yok.500 Bin TL ya da daha üst rakamlara da restoran açmanız mümkün.

 

Dönerci dükkanı açmak isteseniz bile bu rakamlar minimum 40-50 Bin TL’den başlıyor.İsteğinize bağlı olarak bu sermaye miktarını da arttırabilirsiniz.Unutmayın; ne kadar sermaye harcarsanız başarılı olma şansınız da bir o kadar yüksektir.İnsanlar lüks olan yerlere girme eğilimindedir.

 

Bu fikirleri sadece işletme için yapacağınız iş hacmine göre boyutlandırmayın.Sadece paket servis üzerine iş yapıp işletme içerisinde müşteri ağırlamayan lokantalarda mevcut.Sizde sadece paket servis üzerine hizmet verip işletme açılış maliyetlerini düşürebilirsiniz.Ancak servis için bir motora ihtiyacınız olduğunu unutmayınız.

 

Lokanta Aylık Kazancı

Lokanta Aylık Kazancı
Lokanta Aylık Kazancı

Yazının en başında günlük 1000 TL ciro yapan işletmenin ne kadar kazanacağından bahsettim.Lokanta ve restoran sektöründe kar marjı %100 üzerindedir.Bu kar rakamı ürüne ve marka değerine göre %1000’lere kadar çıkabilmektedir.Örneğin; işkembenin kar marjı %500 iken, adana dürümde kar marjı %100 civarındadır.

 

Ünlü marka restoranlarda kar marjı %1000’lerde.Ancak maliyetleri de bir o kadar yüksek.Alışveriş merkezlerinde 50 Bin TL üzerinde kira veren bir çok restoran mevcut.Kira haricinde stopaj, personel ve hesap dışı bir çok gider mevcut.

 

Eğer bir lokanta açıp, para kazanıyorum demek istiyorsanız aylık en az  net 10 Bin TL kazanıyor olmanız lazım.Bu rakam tüm giderlerin düşülmüş halidir.Yemek sektörü oldukça yorucudur.Bir bakkal açmak gibi değildir.Bakkalda tek başınıza çalışabilirsiniz, üstünüz başınız kokmaz, bozulacak yemekleriniz ve ürünleriniz olmaz.Ancak restoran ve lokantada bu tarz bir çok dezavantaj mevcut.Bu nedenle bu işin yapılabilir olması için aylık en az  10 Bin TL kar ediyor olmanız lazım.

 

Restoran Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Vergi levhası örneği
  • Sgk giriş bildirimi
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Ticari sicil kaydı
  • Oda kayıt belgesi
  • Faaliyet belgesi
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Sicil kaydı
  • İmza sirküleri
  • İlçe belediyesi ekstra talepler

Her belediyenin istediği evraklar farklı olabilir, ancak yukarıda yer alanlar genellikle belediyelerin istedikleri ortak evraklardır.Daha detaylı bilgi için belediyeler birliği web sitesini inceleyebilirsiniz.

 

Lokanta veya Restoran Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Lokanta Açmak İsteyenlere Tavsiyeler
Lokanta Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Restoran açmak size iyi bir gelir elde etme fırsatı sunar.Aylık minimum 10 Bin TL ile 50 Bin TL arasında gelir elde edebilirsiniz.Bu rakamlar sizin başarınıza göre de artabilir.Sektörün bu kadar kazançlı olmasının nedeni zorluklara da sahip olmasıdır.

 

Bu sektörde emin olun aylık 10 Bin TL kazanmak zor değildir.Önemli olan potansiyeli olan bir noktada maksimum geliri sağlamaktadır.En basit tabir ile bir pilavcı dükkan açmak isteseniz bile, aylık 30 Bin TL’lere kadar kazanma fırsatınız mevcut.Örneğin Unkapanı pilavcısı Beşiktaş’ta aylık 25 Bin TL kira veriyor.Bu bedelde kira veren birisinin ne kadar kazandığını siz tahmin edin.

 

Lokantacılık sektöründe yerinizi almak istiyorsanız, öncelikle yapmayı düşündüğünüz işi yapan restoranları ziyaret edin.Onların artıları ve eksileri neler bunları kararlaştırıp kendi işinize uygulayın.Eğer hijyen kuralları, lezzet ve iletişime dikkat ederseniz başarısız olma şansınız yoktur diyebiliriz.

 

Lokanta ve restoran açmak ” başlıklı yazımızın sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top