Züccaciye Dükkanı Açmak

Züccaciye Dükkanı Açmak | Maliyeti ve Kar Marjı

Kriz zamanlarında en çok iş yapan sektör gıda olsa da, kar marjı açısından züccaciye dükkanı açmak da oldukça mantıklı seçenekler arasındadır. Genellikle bu tarz dükkanlarda çeyizlik ürün, tencere, tava, cam eşyalar, hediyelik ve mutfak ürünleri satılmaktadır. Kar marjı %40 ile %100 arasında satılan ürünlere göre değişiklik gösterir. Satılan bir çok malzeme zorunlu ihtiyaç ürünleri arasında yer alır. Yeni ev kuracak olanlar, ev hanımları ya da acil ürün ihtiyacı duyanlar ana müşterilere arasında yer alır. Bu yazıca züccaciye dükkanı açmak isteyenler için, maliyeti, kar mı ve aylık kazancı gibi tüm detayları sizlere aktaralım.

Züccaciye Dükkanı Açmak
Züccaciye Dükkanı Açmak

Öncelikle daha önce bu sektörde hiç bir tecrübenizin olmaması bu tarz bir dükkan açmanın zor olduğu anlamına gelmez. Yeterli sermayenizin olması ve ürün alacağınız toptancıların yerini bilmeniz, başlangıç için yeterli bir adım. Bu aşamadan sonrası ise, tamamen sizin ticari bilginize ve tecrübenize bağlı. Sonuçta üretim yapmadığınız için, sizi zorlayacak bir süreç olmayacaktır.

 

Not: Züccaciye dükkanı açmak isteyenler aynı zamanda milyoncu yani diğer adıyla japon pazarı tarzı dükkan açma fikrini de düşünebilirler. Zira günümüzde, züccaciye ürünlerinin bir çoğu milyoncu dükkanları tarafından satılmaktadır.

 

Züccaciye Dükkanı Açmak

Züccaciye Nasıl Açılır
Züccaciye Nasıl Açılır

Hangi sektörde olursanız olun, öncelikle ne kadar sermaye ayıracağınızı belirlemeniz gerekiyor. Zira ortaya koyacağınız sermaye miktarı bu sektörde nasıl ilerleyeceğinizi belirleyecektir. Kiralayacağınız dükkan büyüklüğü, ürün çeşitliliği, personel çalıştırma ve lokasyon gibi tüm seçenekler yatırım tutarı ile şekillenmektedir.

 

Tabi başlangıç aşamasında bu sektörde deneyiminiz olmadığı için züccaciye dükkanı açmak için fazla sermaye ayırmaktan çekinebilirsiniz. Bu durum oldukça normal. Ancak ihtiyaç duyulacak olan ürünleri bulundurmadığınız taktirde, müşteri çekmeniz zor olacaktır. Zira insanlar genellikle büyük dükkanlardan alışveriş yapma eğiliminde olurlar. Açmış olduğunuz züccaciye dükkanında, her şeyin bulunabileceğine dair bir algı yaratmanız gerekiyor. Müşterilere bu duyguyu hissettirdiğiniz taktirde iş yapma olasılığınız yüksek olacaktır. Tabi rekabet şartlarına dikkat etmek koşuluyla.

 

Züccaciye dükkanı açmak için 2 seçeneğiniz mevcut. Ya sıfırdan bir dükkan açabilirsiniz, ya da devir alma yoluna gidebilirsiniz. Sahibinden.com üzerinden bu tarz dükkanlar bulmanız kolay değildir. Zira iş yapan esnaflar genellikle, 2. şubeyi açma yoluna gitmektedir. İş yapmayan dükkanlar için ise herhangi bir devir anlaşması yapmanıza gerek yok.

 

Özetler devir almaktan ziyade, sıfırdan züccaciyeci açmak sizin için daha avantajlı olacaktır. Rekabetin olmadığı ve alım gücü potansiyelinin yüksek olduğu bölgelerde, iş yapma olasılığınız artacaktır. Tabi iş yapmanızı sizin ticari yeteneklerinizde belirleyecek. Örneğin; müşteri ile iletişimiz, sürekli kampanyalar düzenlemeniz, online mecralarda satış faaliyeti gerçekleştirmeniz, başarılı olma şansınızı arttıracaktır.

 

Çevrenizde bulunan ne alırsan 5 TL ya da diğer adıyla milyoncu dükkanlarını da incelemelisiniz. Bu tarz dükkanlar son yıllarda özellikle züccaciye tarzı ürünlere ağırlık vermektedirler. Hem kar marjının yüksek olması hem de ideal fiyat sunulması, bu dükkanları avantajlı konuma getirmektedir. Sizde tercihinizi bu tarz dükkanlara ağırlık vererek kullanabilirsiniz. Ancak bir züccaciye dükkanına göre, milyoncu dükkanlarının yönetimi daha zor olacaktır.

 

Not: Farklı iş sektörleri ile ilgili bilgi almak için 100 Adet Dükkan Açmak Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.

 

Züccaciye Dükkanı Açma Maliyeti

Züccaciyeci dükkanının iş yapabilmesi için ürün çeşitliliğinin çok olması gerekir. Bu nedenle ortalama bir dükkan açma maliyeti 150 Bin TL ile 300 Bin TL arasında değişmektedir. Bu rakamların daha üst limitinde bir dükkan açmanızda mümkün. Tabi başlangıç aşamasında yüksek sermaye, yüksek risk oluşturabilir.

 

Maliyetleri düşürmek ise günümüzde mümkün değildir. Düşük kaliteli markalar ait olan tencere ve tavaların bile 100 TL’den başladığını hesaplarsanız, 150 Bin TL’lik sermaye bile bu iş için az gelecektir. Bu sektörde iş yapmanın en önemli koşulu, işletmeye gelen müşteriyi boş göndermemektir. Bunun için tüm ürünlerin boyutları ve çeşitleri işletmenizde bulunmalıdır. Züccaciye dükkanı açmak için gerekli sermayeyi ayırmanız gerekiyor.

 

Züccaciye Dükkanı Aylık Kazancı ve Kar Marjı

Çeyiz eşyaları, mutfak gereçleri, tencere, tava vs. ürünlerin kar marjı %40 ile %100 arasında değişiklik göstermektedir. Bu kar oranları genellikle sizin satın alımlarınıza göre değişiklik gösterir. Örneğin; sezonu geçmiş ürünleri tedarik ederseniz, alım maliyetleriniz düşecektir. Bu da kar marjınızın artmasını sağlar.

 

Bir züccaciye dükkanının aylık ne kadar kazanacağını ise, yapılacak olan işletme giderleri belirleyecektir. Bu sektörde bir dükkanın iş yapıyorum diyebilmesi için minimum 1000 TL ile 3000 TL arası ciro yapıyor olması gerekir. Zira personel maliyeti, fatura giderleri, vergi ödemesi vb. giderler düşülünce aylık 10 Bin TL ile 20 Bin TL arası kar kalacaktır.

 

Züccaciye Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Ruhsat başvuru formu
  • SGK Giriş Bildirgesi
  • Tapu Fotokopisi
  • Kira Kontratı
  • 2 Adet Vesikalık
  • Kimlik Fotokopisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Esnaflar Odası Kaydı
  • Faaliyet Belgesi
  • İmza Sirküleri

Yukarıda istenilen belgeler her ilçe belediyesine göre farklılık gösterebilir. Örneğin; turistik bölgelerde bazı belediyeler güvenlik kamerası gibi şartlar da koyabilir. Bu nedenle bu belgeleri temin etmeden önce bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğüne uğrayın. Size istenilen belgeler ile ilgili bir liste sunacaklardır. Bazı belediyeler ödenmiş olan çevre temizlik vergisi dekontu da talep edebilir.

 

Not: Hem online hem de fiili dükkan açarak iş yapabileceğiniz 100 adet yeni iş fikirleri başlıklı makalemizi inceleyerek, orijinal fikirler edinebilirsiniz.

 

Züccaciye Dükkanında Satılan Ürünler

Bu tarz işletmelerde marka ürünler satacağınız gibi, daha uygun fiyatlı ithal ya da alt marka ürünler satabilirsiniz. Züccaciye sektöründe Schafer, Karaca, Güral Porselen, Emsan ve Korkmaz gibi bilindik markalar ön plandadır. Alt markalar için ise, İstanbul İstoç’ta yer alan bir çok toptancı ile iletişime geçebilirsiniz. Züccaciye dükkanında  satılacak olan ürünler:

  • Tencere ve tava türevleri
  • Porselen ürünler
  • Hediyelik eşyalar
  • Çeyiz setleri
  • Mutfak Gereçleri
  • Demir Döküm ve Granit ürünler
  • Cam eşyalar vb. gibi ürünler satılabilir.

 

Züccaciye Dükkanı Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Züccaciye Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler
Züccaciye Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler
  • Önceki alt başlıklarda bahsettiğimiz kurala yine değinelim. Büyük olan ve çeşidi çok olan dükkanların iş yapma potansiyeli her zaman daha yüksektir. Ayıracağınız sermaye tutarına göre, iş yapma ve başarılı olma şansınız artacaktır.
  • İşletmenizde A’dan Z’ye tüm ürünler olsa dahi, en önemli kural güler yüzlü bir esnaf olmaktan geçer. Müşterilerinizle iyi iletişim kurmalısınız. Günümüzde rekabeti aşmanın en önemli yolu, müşteri ilişkilerinden geçmektedir.
  • Personel çalıştırmadan, bir züccaciye dükkanı işletmek, oldukça yorucu olacaktır. Bu nedenle mutlaka tecrübeli bir personel ile anlaşmalısınız. Tabi personelin müşteri ile iletişimi, başarınızı doğrudan etkileyecektir.
  • Mutlaka dükkan açmadan önce çevrenizdeki işletmeleri inceleyiniz. Bu sektörde iyi iş yapan esnafın dükkanını da analiz edin, iş yapmayanı da. Mutlaka örnek almanız gereken noktalar olacaktır.
  • Bu iş için mutlaka yan cadde ya da ana cadde üzerinden bir dükkan kiralamalısınız. Kiralayacağınız dükkanın kira maliyetinin düşük olması, aylık kar marjınızı arttıracaktır.
  • Her zaman rekabetin olmadığı yerlerde iş yapmayı denemelisiniz. Zira gereksiz rekabet kar marjının düşmesine neden olacaktır. Bu hem sizi, hem de rekabet ettiğinizi züccaciye mağazasını yıpratacaktır.
  • Artık bir çok işletme online mecralar üzerinden ürün satmaktadır. Sizde züccaciye alanında ürün lotları oluşturup, instagram ya da pazaryerleri üzerinden satış yapmayı deneyebilirsiniz.
  • Kredi kartı ile alışveriş seçeneği sunmayı ihmal etmeyin. Maalesef, bazı esnaflar bankaya ödeyeceği %2 komisyon oranının peşine düşerek, büyük karların önüne geçmektedir. Yenilik getirecek bir çok teknolojiyi ve ödeme yöntemlerini işletmenizde kullanmalısınız.

 

Züccaciye dükkanı açmak, maliyeti ve kazancı” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top