Zencefil Nasıl Yetiştirilir | Zencefil Yetiştiriciliği Püf Noktaları

Zencefil Nasıl Yetiştirilir

Zencefil Çin, Hindistan, Endonezya ve Japonya’nın tropikal bölgelerinde binlerce yıldır yetişen bitki köküdür. Yemeklere tat katmak, şifa kaynağı ve çay yapımında kullanılmıştır. Zencefil yetiştiriciliği yapmak gerekli iklim, toprak ve ortam şartlarını sağladığınız sürece oldukça kolaydır. Dünyada her yıl 3 milyon tondan fazla zencefil üretilmektedir. Bu üretilen zencefil köklerinin büyük bir kısmı Avrupa ve Amerika’ya ithal edilir. Sizde bu kazançlı tarım ürünü ile ilgileniyorsanız yazımızı sonuna kadar okuyarak zencefil nasıl yetiştirilir öğrenebilirsiniz. Zencefil yetiştiriciliğinde önemli olan toprağınızın drenajı, ışık alması ve hastalıklardan korunmasıdır.

Okuyunuz : Zencefil yetiştiriciliği dışında farklı ürünler için En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Zencefil Nasıl Yetiştirilir

Zencefil Nasıl Yetiştirilir
Zencefil Nasıl Yetiştirilir

Zencefilin yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden  en çok kullanılanı ” zingiber officinale ” olan türdür. Baharat, tatlandırıcı, ilaç yapımı ve bir çok endüstri de kullanılmaktadır. Zencefil bitki kökünün kullanılması ile elde edilir. Toprak üzerinde kalan yapraklar işe yaramaz ve atıl durumdadır.

Zencefil tohumla değil, köklerle çoğalan bir bitkidir. Ekim aşamasında patates ile benzer özellikler gösterir. Markette satılan zencefil kökünü satın alıp, çimlendirme işlemi sonrası ekim yapabilirsiniz. Hatta bu bu zencefilleri tomurcuklanan kısımlardan keserek ekerseniz, daha verimli olur. Patates ile aynı olan özelliği ise, patatesin kabuğu ile bile üretim yapılabiliyor olmasıdır. Bu durum zencefil bitkisinde de geçerlidir. Şimdi zencefil nasıl yetiştirilir aşamalarına geçelim.

 

  • Zencefil yetiştirmek için drenajı yapılmış toprağa ihtiyacınız var.
  • Ekim yapacağınız bölge günün en fazla 5 saati, yani sadece sabah güneşini alıyor olması gerekir.
  • Toprak için ideal PH derecesi 6 ile 6.5 aralığındadır.
  • Ekim yapmadan önce toprağınızı atıl durunda olan olgun gübreler ile besleyebilirsiniz.
  • Zencefil ekimi için yılın en iyi zamanı, ilk bahar başlangıcıdır. Ancak son don olayının yaşanıp, bitmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Uygun toprak koşullarını sağladıktan sonra zencefil bitkisini aşağıdaki alt başlıkta anlatıldığı gibi ekin.
  • Ekim işleminden sonra toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayın. Bu işlemi yaz sonlarında yapraklar sararmaya başlayıncaya kadar devam ettirin. Yapraklar sarardığı zaman sulamayı kesin.
  • Yapraklar tamamen öldüğü zaman yani Ekim aylarında hasat yapabilirsiniz.

 

Zencefil Nasıl Ekilir ve Dikilir

Zencefil yetiştiriciliği yapmak için bir çok yöntem mevcut. Ancak sizlere en verimli yöntemden bahsedeceğiz. Zencefil ekimi öncesinde toprağınızı hazırlayın. Son don olayından sonra ilk bahar ayında kuruyan toprağı çapalayın ve yabani otlardan temizleyin. Toprağın kalitesi oldukça önemlidir. Ek olarak toprağınızı perlit veya turba yosunu ile karıştırabilirsiniz.

Zencefil Ekimi
Zencefil Ekimi

Sıra geldi zencefil nasıl ekilir aşamasına. Markette satın alacağınız zencefil kökünü çimlendirerek ekebileceğinizden bahsettik. Ancak mümkün olduğunca bu köklerin organik olmasına dikkat edin. Aldığınız kökü evde 12 saat boyunca ılık ( ortalama 30 C°) suda bekletin. Sudan çıkardıktan sonra 3 ile 5 gün aralığında fazla güneş almayan, nemli bir ortamda bekletin. Zencefil kökü yeşilimsi bir şekilde tomurcuklanmaya başlayacaktır.

Tomurcuk oluşan bölgelerden kökleri kesmeye başlayın. Kestiğiniz kökleri 20 cm aralık olacak şekilde hazırlamış olduğunuz toprağa ekin. Ancak yeşilimsi olan tomurcuğun  havaya bakması gerekiyor. Üzerine kapattığınız ve etrafında yer alan toprağın gevşek olduğuna emin olun. Yabani otlardan koruma amacıyla da toprağa malç ekleyebilirsiniz.

 

Zencefil Tohumu ve Fidesi

Zencefil tohum ile değil, kök ile çoğalan bir bitkidir. Bu nedenle tohum ile ekimi yapılamaz. Tomurcuk oluşan kökleri ekerek zencefil yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Hazır olarak internette satılan kök tohumları alabileceğiniz gibi, marketten aldığınız kökler ile kendi tohumunuzu üretebilirsiniz. Ölü olan kökler toz haline getirilerek baharat yapımında kullanılır. Marketlerden alacağınız kökler büyük ihtimalle ekilmek için idealdir. Tomurcukları inceleyerek buna sizde karar verebilirsiniz.

Okuyunuz: Çilek Yetiştiriciliği

 

Evde Zencefil Yetiştirmek

Serada Zencefil Ekimi
Serada Zencefil Ekimi

Evde zencefil yetiştiriciliği yapmak bahçede veya tarlada yetiştirmeye göre daha kolaydır. Zencefil verimli ve mineral bakımından zengin toprağa ihtiyaç duyar. Önceki yıllarda bahçede veya tarlada ekilmiş olan tarım ürünleri, zencefilin verimli olarak büyümesini engeller. Bu nedenle daha verimli üretim için 2-3 yıl gibi bir zamana ihtiyaç duyulur. Zencefil nasıl yetiştirilir diyeler için, evde zencefil yetiştirmek daha mantıklıdır.

Tabi ticari amaçla zencefil yetiştiriciliği yapacaksanız, bunu serada yapabilirsiniz. İstenilen şartları yerine getirdiğinizde, oldukça karlı bir üretim sizi bekliyor olacak.

 

Zencefil Tohumu Nasıl Ekilir

Zencefil tohumu yani tomurcuk oluşan kökleri ekmek için öncelikle toprağınızı hazır duruma getirin. Daha sonra almış olduğunuz zencefil kökünü tomurcuk havaya gelecek şekilde toprağa yerleştirin. Ekim yaptığınız tohumlar arasında 20 cm’lik mesafe oldukça önemlidir. Topraktaki minerallerden beslenen kökler bu sayede rekabete girmemiş olurlar. Eğer ekimi saksıya yapacaksanız, bu saksının derinliği en az 15 cm olması gerekir.

 

Zencefil Türkiye’de Nerede Yetişir

Zencefil Yetiştiriciliği
Zencefil Yetiştiriciliği

Zencefil tropikal iklimin olduğu bölgelerde yetişir. Ancak bunun yanında en fazla 2-5 saat güneş alan bölgeleri sever. Bu nedenle sadece Akdeniz veya Ege iklimi diye bir tabir kullanamayız. İdeal nemli ve ihtiyacı olan ışığı alacağı bölgeyi siz belirlemelisiniz. Zencefil yetiştiriciliği Türkiye’de en ideal serada yapılabilir. Gerekli ortamı sağladıktan sonra zencefil yetiştirerek güzel paralar kazanabilirsiniz.

 

Zencefil Yetiştiriciliği Püf Noktaları

Zencefil nasıl yetiştirilir konusunda bir takım tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Zencefil yetiştirmek kolay ancak sabır isteyen bir iştir. Aynı zamanda yapacağınız küçük üretim farklılıkları ile büyük verim farkı elde edebilirsiniz. Bu nedenle aşağıda yer alan konularda dikkatli olmanız sizin için oldukça avantajlı olacaktır.

  • Daha iyi bir büyüme için her ay bir kaşık kadar potasyum, fosfor ve azot içeren gübre ekleyebilirsiniz.
  • Ekim yapmadan önce toprağın kurmuş olmasına özen gösterin.
  • Haşereler ve böcekler en büyük düşmanınız olacaktır. Özellikle sümüklü böcekler toprak üzerinde kalan yeşil bitki ile kök temasını kesecektir.
  • Fazla sulama sonucu kök hastalıkları ve mantar oluşabilir. Toprak su geçirgenliği yok ise, kök hava almadığı için ölebilir.
  • En ideal zencefil olgunluğu 8-10 ay arasında olur. Ancak 6. ay da dahi hasat yapmanız mümkündür.

 

Zencefil yetiştiriciliği nasıl yapılır ‘‘  başlıklı yazımızın sonuna geldik .Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

kaynak: https://www.agrifarming.in/ginger-farming

Scroll to Top