Yunanistan'da iş kurmak

Yunanistan’da iş kurmak | Yunanistan’da Ne İş Yapılır?

Başkenti Atina olan Yunanistan genelde turizm sektöründe anılan ülkelerden biridir. Geçmiş yıllarda çok ciddi ekonomik krizlerle karşı karşıya kalan Yunanistan, dışarıdan gelebilecek her türlü yabancı yatırıma açık bir ülkedir. Bu durum da Yunanistan’da iş kurmak konusunda kişilerin ciddi olarak çalışmalar yapmasını sağlamıştır. Türkiye, Bulgaristan, Makedonya ve Arnavutluk ülkeleri ile sınır komşusu olan ülkede birçok farklı sektörde iş kurma avantajları vardır. Hemen her sektörde iş kurabilme avantajı bulunmasına rağmen Yunanistan’da bazı sektörler daha fazla desteklenmektedir. Bu nedenle iş kurma düşünceniz varsa mutlaka hangi sektöre ne kadar devlet teşviki olduğunu araştırmanız gereklidir.

Yunanistan'da iş kurmak
Yunanistan’da iş kurmak

Yunanistan’da ne iş yapılır sorusuna farklı açılardan yanıt verilebilir. Öncelikle Yunanistan’ın hangi sektörlerde daha ileri seviyede olduğunu hangi alanlarda da zayıf olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Bir ülkenin zayıf bir sektörü varsa genelde o sektör için devlet çeşitli teşvik programları uygular. Bununla birlikte bu alanda rekabet de az anlamına gelir. Kolaylıkla iş yapabileceğiniz bir sektörü seçmek bu süreçte son derece önemlidir. Uzun yıllar krizlerle boğuşan Yunanistan çeşitli Avrupa ülkelerinin de teşvikleri ile biraz daha ekonomisini toparlamayı başardı. Bununla birlikte gerek emlak satışı gerekse iş kurma amacı ile birçok yatırımcıya geniş avantajlar sunarak sektörleri canlandırma yoluna gitmeye başladı.

 

Özellikle son yıllarda Türklerin burada iş kurmak için yapmış olduğu çalışmalar ülkede az da olsa bir hareketlenme meydana getiriyor. Özellikle Atina ve Selanik gibi yerlere çok ciddi yatırım yapmayı düşünen birçok Türk bulunmaktadır. Türkiye ve Yunanistan arasında ortak bir geçmişin bulunması ve sınır komşusu olunması bu ülkede bir iş kurma fikrine sıcak bakılmasını sağlıyor. Yunanistan her ne kadar çok ciddi ekonomik krizler yaşayan bir ülke olsa da turizm sektöründe hiçbir surette azalma meydana gelmiyor.

 

Yunanistan’da İş Kurmak

Yunanistan'da ne iş yapılır
Yunanistan’da ne iş yapılır

Yunanistan’da iş kurmak birçok girişimcinin en önemli hayalidir. Hem turizm ülkesi olması hem de yaşam için çok uygun bir iklime sahip olması burada yaşama ve çalışma isteğini artıran etkenlerdendir. Ekonomik kriz nedeniyle bir süredir beklemede olan birçok girişimci yeniden rotasını Yunanistan’a çevirmiş durumdadır. Burada en çok dikkati çeken iki sektör bulunuyor. Bunlardan birincisi turizm ikincisi ise eğlence sektörüdür. Ancak uzun yıllardır turizm ülkesi olması Yunanistan’da bu iki sektörde çok güçlü rakipleriniz olacaktır.

 

İş kurma düşüncesinde olan kişilerin göz önünde bulundurması gereken birçok faktör bulunuyor. Bazı ürünlerin üretiminde işçilik son derece pahalı olduğundan genelde bu ürünler ithal edilmektedir. Örneğin hediyelik eşyalar ve tekstil ürünleri Türkiye’de çok ucuz fiyata üretilirken Yunanistan’da bu tarz sektörlerde işçilik son derece yüksek oluyor. Bu nedenle de bu tarz ürünler genelde dışarıdan satın alınıyor. Yunanistan’da iş kurmak konusunda fikir araştıran kişiler tekstil ve hediyelik eşya gibi Türkiye’de daha ucuza üretilen ürünleri satın alıp Yunanistan’da satabilirler.

 

Krizden hemen her sektör etkilense de günümüzde birçok yabancı Yunanistan’da ki fırsatları değerlendirmeyi tercih ediyor. Kafe, restoran, minik konaklama işletmeleri genelde en çok tercih edilen alanlardandır. Aynı zamanda Türkiye’de maliyeti az olan ancak Yunanistan’da biraz daha yüksek fiyata satılan ürünlerin pazarlamasını da yapabilme imkânı vardır. Sektör çeşitliliği oldukça fazla olan Yunanistan iş kurmak amacı ile değerlendirilebilecek bir ülkedir. Buraya yatırım yapmak isteyen kişilerin bir diğer önemli amacı da buradan ucuza gayrimenkul satın almaktır. Kriz nedeniyle burada ki bina fiyatlarında çok ciddi düşüşler oldu denilebilir.

 

Yunanistan’da Yapılabilecek İşler

Yunanistan’da yapılabilecek işler arasında çok geniş bir sektör skalasından bahsetmek mümkündür. Bu sektörlerin bazıları devlet teşvikleri ile desteklenmektedir. Ancak yine de devletin çok iyi bir ekonomik durumu olmadığını da bilmekte fayda var. Burada yapabileceğiniz işler arasında şunlardan bahsetmek mümkündür:

 

  • Turist Rehberliği ve Turizm Acentesi Açmak

Yunanistan bir turizm cennetidir. Burada en iyi başarıyı sağlayabileceğiniz alanlardan birisi de turizm acentesi açmaktır. Dilerseniz basit bir rehber firması da kurabilirsiniz. Kendiniz ülkenin gezilecek noktalarını keşfettikten sonra gelen turistleri karşılayacak bir şirket kurmak ve rehber hizmeti vermek son derece avantajlı bir iştir. Hem eğlenceli hem de kazandıran işler arasında yer almaktadır. Yunanistan’da iş kurmak isteyen ve çok dil bilen kişiler için son derece ideal bir sektördür.

 

  • Soğuk Hava Deposu

Yunanistan binlerce turistin her sene ziyaret ettiği ülkelerden biridir. Burada birçok otel ve restoran bulunuyor. Bu restoran ve otel bolluğu ise ortaya soğuk hava deposu gereksinimi ortaya çıkarmaktadır. Otellerin ve restoranların gıdalarını depolamak için bu tarz bir işletme kurabilirsiniz. Son derece iyi gelir elde edebileceğiniz bir alandır.

 

  • Kuru Temizleme ve Çamaşırhane

Yunanistan’da çamaşırhane ve kuru temizleme işi yapmak oldukça yüksek avantaj sağlayan alanlardan biridir. Özellikle otel ve restoranların bol olduğu bir şehirde bu işi daha büyük çapta da kurabilirsiniz. Bununla birlikte üniversitelere yakın bir yere de böyle bir işletme kurabilirsiniz. Orta derecede bir sermaye ile rahatlıkla kurulabilecek işler arasında yer almaktadır.

 

  • Hediyelik Eşya Dükkânı

Hediyelik eşyalar her turizm ülkesinde en çok iş yapan işletmelerdir. Özellikle el dokuması bir kilim ya da çanta insanları en çok cezp eden ürünler arasındadır. Bu tarz dükkânlarda Yunanistan’a özel yöresel ürünleri satışa çıkarabileceğiniz gibi Türkiye’den de getirebilirsiniz. Eğer Türkiye’den getirtirseniz maliyeti daha da ucuza gelmiş olur.

 

  • İç Mekân Dekorasyon Ürünleri

Yunanistan’da açabileceğiniz işletmelerden birisi de dekorasyon ürünleri satış mağazasıdır. Yine bu tarz bir işletmenin ürünlerini Türkiye’den getirme şansı bulunmaktadır. Heykel, dekoratif saksılar, iç mekânda kullanılabilecek her türlü aksesuar bu tarz dükkânlarda satışa sunulabilmektedir.

 

  • Tarım Sektörü

Yunanistan’da iş kurmak isteyenler için tarım sektörü de son derece cazip fırsatlar sunuyor. Birçok tarım ürünün yetiştirilmesinde son derece uygun bir iklim ve tarım toprağına sahiptir. Birçok kişi bu uygun fiyatlarla tarım arazisi satın alarak hem doğal bir hayat kuruyor hem de kazançlı bir iş fırsatını değerlendirmiş oluyor.

 

Okuyunuz: Polonya’da İş Kurmak

 

Yunanistan Yatırım Teşvikleri

Yunanistan yatırım teşvikleri ülkeye daha fazla yabancı yatırım gelmesi açısından oluşturulan teşvik programlarıdır. Bu programlar sayesinde günümüzde hem Türkiye’den hem de yurt dışından birçok yabancı kişi Yunanistan’a yatırım yapma şansı buluyor. Yunanistan’da iş kurmak isteyen herkesin de bu teşviklerden haberdar olması son derece önemlidir.  Golde Visa oturum izni avantajı ülkede yatırım yapmak için verilen önemli teşviklerden biridir. Bu teşvik birçok hakkı da beraberinde getirmektedir.

 

Eğer Yunanistan’da 250 Euro değerinde bir gayrimenkul satın alırsanız sizlere verilen bir oturma iznidir. Bu oturma izni hem sizin hem de aileniz için geçerli olmaktadır. 21 yaşına kadar gelen çocuklarınız da yine bu izinden faydalanabilmektedirler. Gayrimenkulü elinizde bulundurduğunuz sürece bu izin 5 yılda bir yenilenmektedir. Aynı zamanda Yunanistan’a sınırsız giriş çıkış izni de elde edebiliyorsunuz.

 

Bu vize avantajından yararlanmak sizlere Avrupa’nın da kapılarını aralamaktadır. Golden Visa avantajı sayesinde Avrupa’yı rahatlıkla gezebilme imkânı bulunuyor. Satın aldığınız gayrimenkulde yaşama zorunluluğunun bulunmaması da önemli bir avantajdır. Dilerseniz bu emlaki kiraya da verebilme şansınız bulunmaktadır. Üstelik bu yatırımda herhangi bir tanımlama bulunmuyor. Yani bir iş yatırımı için dükkân, tarım, ev gibi farklı menkuller satın alabilirsiniz. Her birinde de aynı haklara sahipsiniz. Dilerseniz bir iş yeri bir ev şeklinde de alabilirsiniz. Bu yatırımın tek amacı ülkeye nakit girişi sağlamaktır. Mevcut işinizin bir şubesini bu yatırım sayesinde Yunanistan’a açabileceğiniz gibi yeni bir iş de kurabilirsiniz.

 

Okuyunuz: Sırbistan’da İş Kurmak

 

Yunanistan’da Oturum ve Çalışma İzni

Yunanistan’da oturum ve çalışma izni olmadan iş kurma şansınız bulunmuyor. Bu konuda son derece önemli kuralları bulunan ülke vize işlemini gerekli kılıyor. Ancak yatırım yapmak isteyen kişilere daha kolay bir şekilde alınabilen Golden Vısa avantajı sunulmaktadır. Bu ülkede oturma ve çalışma izni alabilmek için birtakım evrakları hazırlamış olmanız gerekiyor. Aynı zamanda finansal açıdan da gerekli standartları sağlayabilecek düzeyde olmanız önemlidir. Yunanistan’da oturum izni alabilmenin en kolay yolu emlak yatırımı yapmaktır. Ancak alacağınız emlakin değerinin 250 bin Euro olması gerekiyor. Bu oturum iznini almanın da oldukça fazla prosedürü bulunmaktadır.

 

 

Yunanistan’da iş kurmak isteyen kişilerin mutlaka çalışma izni olması gerekiyor. Eğer bir firmada çalışmak için çalışma izni alacaksanız mutlaka karşı taraftan bir davetiye almanız gerekiyor. Aynı zamanda pasaportun güncel olması gereklidir. Bununla birlikte evrak listesinin de eksiksiz olmasına özen gösterilmelidir. Çalışma izninin süresi dolması durumunda kişiler başvuru yaparak yenileme işlemi gerçekleştirebilirler. Ancak çalışma ve oturma izinlerinin yenilenmesinde mutlaka süre bitmeden önce en az 2 ay öncesinden başvuru yapmanız gereklidir.

 

Eğer bağımsız ticari amaçlı olarak oturma izni alacaksanız birtakım belgeler hazırlamanız gereklidir. Bu belgeler içerisinde yatırımın türü, boyutu ve finans durumunu gösteren belgelerin olması gerekiyor. Aynı zamanda bulunduğu ülkede ki vergi beyannamesi mutlaka olması gereken bir evraktır. Bunların yanında sicil belgesi, bilimsel ve teknik faaliyetleri kanıtlayan tüm belgeler dosyanızda olması gereken evraklar arasında yer alıyor. Aynı şekilde kişiler oturma izni için de birtakım evraklar hazırlamak durumundadır. Kimlik fotokopisi, başvuru formu, pasaport, biyometrik fotoğraf, finansal durumu gösteren belgeler, seyahat sigortası ve daha birçok belgenin hazırlanması gerekiyor. Belge listesinde bazen ek evraklar da istenebiliyor. Bu nedenle güncel evrak listesi her sene Yunanistan Konsolosluğu’ndan alınması gereklidir.

 

Yurt dışında iş kurmak isteyen girişimcilerimiz Yeni İş Fikirleri başlıklı makalemizi okuyarak, farklı fikirler edinebilirler.

 

Yunanistan’da İş Kurmanın Avantajları

Yunanistan’da iş kurmanın avantajları oldukça fazladır. Burada yaşamak isteyen kişiler iş kurma kanalı ile rahatlıkla yerleşebilirler. Yunanistan’da yaşamak her yönden eğlenceli gelebilir. Burada hem turizm hem de eğlence sektörü oldukça ileri düzeydedir. Yaz aylarında nüfus yapısı son derece dinamiktir. Aynı zamanda Yunanistan’da iş kurmak sizlere diğer Avrupa ülkelerine rahatlıkla seyahat edebilme imkânı da sunar.

 

Eğer Golden Visa’ya başvurarak yatırım yaparsanız birçok avantajınız olur. Hem ailenizi yanınıza rahatlıkla alabilirsiniz. 21 yaşına kadar olan çocuklar da bu vize avantajından yararlanmaktadır. Bu vizeyi aldığınız takdirde 5 yıl boyunca bu vizeyi kullanabiliyorsunuz. Eğer yatırımı elinizde tutmaya devam ederseniz vizeyi her beş yılda bir yenileme şansınız da bulunuyor.

 

Bu yatırım ile çocuklarınız Yunanistan’da ki okullarda eğitim görebiliyor. Aynı zamanda işleriniz burada birçok teşvik alabilme avantajı da bulunmaktadır. Yunanistan’da düşük maliyet ile tarla, ev ve iş yeri alabilir ve yatırım yapabilirsiniz. Bu süreçte yatırım maliyetleri diğer Avrupa ülkelerine göre de bir hayli düşüktür. Son derece avantajları yüksek olan Yunanistan her türden yatırımcıya kapılarını aralamaktadır. Farklı sektörlerde son derece aktif bir yatırım yaparak çok yüksek gelirler elde edebilme şansı elde edebilirsiniz.

 

kaynak: https://www.profitableventure.com/greece/

Scroll to Top