Yetiştirme teknolojisine bağlı olarak, yonca yetiştiriciliği yalnızca yeterli nemin olduğu yerlerde değil, aynı zamanda kurak bölgelerde yeterli sulamayla da yüksek verim sağlar. Bu noktada sizlere yonca nerede yetişir, sorusunun cevabından başlayarak yonca ekimi, üretimi, yonca yetiştiriciliği nasıl yapılır soruları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Yonca sulamada büyük küresel yenilik, yer altı damla sulama ve gübrelemenin kullanılmasıdır. Yonca, otlama ve taze yeşillik beslenmesinin yanı sıra silaj ve saman hasadı için çokça ideal bir seçenektir. Yonca yetiştiriciliği ile kök sistemindeki besin maddelerinin tedarikine büyük ölçüde bağlıdır. Yoncanın en iyi şekilde tekrardan büyümesi, çiçeklenme döneminin başında yeterli besin kaynağını gerektirir.
Yonca yetiştiriciliğinde özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar:
- Toprak tipi
- Saha gereksinimleri
- Ekim dönemi
- Tohumlama Oranı
- Gübreleme
- Hasat Dönemidir.
Yonca yetiştirmek bazı önemli amaçlar için yapılmaktadır. Bunlar; hayvan yemi, tıbbi amaçlar, toprağın verimliliğinin iyileşmesi ve toprakta azot birikmesi içindir.
Not: Farklı tarım ürünleri yetiştirerek gelir elde etmek istiyorsanız Getirisi Yüksek Olan En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı makalemizi inceleyiniz.
Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Yonca sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünya çapında da büyükbaş hayvanlar, develer, atlar ve koyunlara yem olması için yetiştirilir. Peki, yonca yetiştiriciliği nasıl yapılır? En önemli sorumuzun cevabı ile devam edelim.
Yonca, protein, vitamin ve mineral bakımında oldukça zengin besinler sağlayan çok yıllık bir yem bitkisidir. Yonca nemi ve ışığı çok sever. Özellikle killi ve kara topraklarda daha fazla verim sağlanır. Tam tersi olan asidik, taşlı ve su dolu topraklar kesinlikle yonca yetiştiriciliği için uygun değildir. Yonca özellikle çiftlikte yetiştirilen hayvanlar için beslenme değeri yüksek, lezzetli bir bitkidir. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşan çiftçiler yonca yetiştiriciliği ile kendi üretimlerini sağlıyorlar.
Yetiştirme işleminin yapılacağı toprağın doğru olması verimi oldukça arttıracağı için toprak özelliklerine mutlaka dikkat edilmelidir.
Yonca Ekimi ve Üretimi
Yonca yetiştiriciliği yapılacak olan toprağın ilk olarak analizi yapılmalıdır. Bu analizin Ekim ayından önce yaptırmak gübreleme için en önemli püf noktalarındandır. İlk defa yonca ekimi olacaksa mutlaka aşılanma yapılması da gerekir. Ekilecek olan tarla mutlaka ekimden önce derin bir şekilde sürülmelidir. Yonca, köklerini olabildiğince derine saldığı için toprağın derin işlenmesinin ardından taşlardan ve otlardan temizlenmelidir. Temizleme yapılmaması halinde yoncanın gelişimi yavaş olur ve toprağa azot salınımı az olur.
Yoncalar, düşük PH’lı topraklara dayanıklı olmadıkları için, analiz sonuçlarında pH düşük çıkarsa kireçleme yapılmalıdır. Kireçlenmeye karşı potasyum ve fosfor gübrelemesi en uygun çözümdür.
Yonca ekimi ve üretimi için tüm gerekli şartlar hazırlandıktan sonra yarım santim ile bir santim aralığında bir derinliğe yüzlek ekim yapılır. Eğer hafif bir toprağa ekim yapılacaksa biraz daha derine ekilmesi tavsiye edilir.
Bazı bölgelerde yonca yetiştiriciliği yapanlar serpme tekniğiyle de ekim yapmaktadır. Ancak bu teknikle ekilen tarlalarda tohumların çok azı fideye dönüştüğünden verimliliği azalacaktır. Bu nedenle ekim yapılırken toprağın içine tohumların yerleştirilmesi en garanti çözümdür.
Yonca Nerede Yetişir
Merak edilen bir diğer soru ise yonca nerede yetişir? Dünya genelinde oldukça fazla yetiştirilen yonca ülkemizde genel olarak Kuzey Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmesine rağmen tüm ülke genelinde ekilip yetiştirilebilir.
Yonca yetiştiriciliği, derin bir bitki olması sebebiyle ilkbaharda diskaro ve kültivatör ile çekilmeli ve sonbahar döneminde derin toprak işlemesi yapılmalıdır. Ülkemizin tüm bölgelerinde yapılan yonca yetiştirme çiftçilerin en önemli ekimidir. Çiftçiler yoncaların hayvanlarının üzerinde şişkinlik yapmaması için genellikle 2 ile 3 gün soldurarak verirler. Eğer yonca saklanacak ise çok fazla kurumasına fırsat vermeden balyalanmalı ve sonrasında saklanmalıdır.
Yonca birçok vitamin yönünden çiftlik hayvanları için oldukça besleyicidir. Özellikle tokoferol ve provitamin A ile hem döllenme verimini hem de et kalitesini arttırmaktadır.
1 Dönüm Yonca Maliyeti ve Kazancı
Yonca yetiştiriciliği için önemli hesaplamaları göz ardı etmemek gerekir. 1 Dönüm Yonca Maliyeti ve Kazancı hesaplanırken bazı verileri ele almak gerekir. Size olan maliyetini hesaplarken tarla kendinize ait değilse kirasını, çalışacak işçi maliyetlerini, sulama giderlerini, tohum alma, gübre alma ile gübreleme gibi birçok detayın listesini çıkarmanız gerekmektedir.
Yonca yetiştiriciliğinde kazancı hesaplarken biçim sayısı değişkenlik gösterebilir. Biçme sayısı 6 ile 8 arasında değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak 1dönüme yaş ot verimi 10 ile 12 ton olabiliyor. Kuru ot verimi ise 1 dönüm tarlada 1.8 ile 2.2 tona kadar yaklaşmaktadır.
Tüm gelir ve giderlerin hesaplamasını bu şekilde yapabilirsiniz. Ancak ilk yıl küçük bir tarlada yonca yetiştiriciliği yapacaksanız çok büyük kar oranları beklememelisiniz. Fazla dönüme sahip tarlalarda ilk yıldan kara geçmeniz kesin olacaktır.
Yonca Ne Zaman Ekilir ve Toplanır?
Yonca yetiştiriciliğinde ekim yapılma dönemi önemlidir. Peki, yonca ne zaman ekilir ve toplanır? Ülke genelinde her ne kadar dört mevsim yaşansa da iklim geçişleri aynı anda olmamaktadır. Bu nedenle ekim yapılacak bölgenin sıcaklık ve yağış nöbetlerine göre ekim zamanı değişiklik gösterir.
Yonca fideleri soğuğa karşı oldukça hassas oldukları için ekimden sonraki ilkbahar döneminde ilk fideler hızla büyürler. Doğu Anadolu Bölgeleri’nde olduğu gibi kış dönemi sert geçen bölgeler ekimi erken sonbahar döneminde yapmaları gerekir. Eğer koşullar bu dönemde uygun değilse ilkbaharda ekim yapılmalıdırlar.
Normal koşullarda çiçeklenme dönemindeki yoncalar 10 santimetre anız bırakacak biçimde biçilmeli ve ilerideki dönemlerde yapılacak biçilmede daha fazla anız bırakmak gerekir. Bu durumun tersine yapılması halinde sonraki biçilmede verim azalır ve gecikme yaşanır.
Okuyunuz: Tarım Ürünlerinin İhtiyaç Duyduğu Mineral ve Besinler
Yonca Verimini Arttırmak
Ekimin yapılmasının ardından toplanmasına kadar verimi arttırmak sizin elinizdedir. Yonca verimini arttırmak için ilk savaşınız yabani ot temizliğidir. Yonca yetiştiriciliği yapan ülkelerin genelinde her biçilmeden sonra özellikle sulama yapmak verimliliği arttırmıştır.
Yabani ot temizlemesi yapılması ve kontrolün sağlanması bitkinin dormant olduğu dönemde ve erken gelişme döneminde sıklıkla uygulanan herbisitler ile gerçekleşir.
Çiftlik hayvanları için hem lezzetli hem de sindirilme değerleri yüksek olan yoncanın en verimli ürün olabilmesi için biçilmesi, toplaması ve depolanması yapılırken dikkat edilmelidir.
- Çiçeklenme Dönemi: Başlangıç dönemidir. Genelinde ideal biçem dönemidir. Hem yaprakların hem de sağların verim oranları yüzde 50 – yüzde 50’dir.
- Tomurcuklanma Dönemi: Kaba yem olarak kullanılacaksa bu dönemde biçilebilir.
- Çiçeklenme Dönemi: Bu dönemde yoncalar biçilebilir. Bu noktada önemli hususlardan biri 10 santim kadar anız bırakılmasıdır.
Yonca yetiştiriciliği yaparken gübrelemeye ve sulamaya özen gösterilmelidir.
Yonca Tohumu Nereden Alınır?
Yonca yetiştiriciliği için tohumu ülkemiz genelinde iki kategoride değerlendirilmektedir.
- İthal yonca tohumu
- Yerli yonca tohumudur.
Bu tohumlarda kendi içlerinde tekrar ikiye ayrılır:
- Kaplı yonca tohumu
- Kapsız çıplak yoncadır.
Ülkemiz genelinde üretilen kaplı yonca tohumları genelde istismara uğramıştır. Bu nedenle çiftçilerimizde fark etmeden ne yazık ki dolandırılmışlardır. Bu olayların üstüne kapsız çıplak yonca tohumlarına revaç yükselmiştir.
Yonca tohumu nerden alınır sorusuna cevabımız ise internet üzerinden birçok alım yapılabilecek yerler vardır. Ancak dilerseniz bu işin ticaretini yapan işin ehli çiftçilerden de tohum alımı yapabilirsiniz.
Yonca Yetiştirecek Olanlara Tavsiyeler
Son olarak yonca yetiştirecek olanlara tavsiyeler vermek istiyoruz.
- Yonca yetiştiriciliğinizde verimi en yüksek seviyede tutmak için kullanacağınız tohumlar temiz olmalıdır.
- Ekim yapılacak olan tarla içerisinde yabani otların temizlemesini mutlaka yapmalısınız.
- En önemli zararı yoncalara viral hastalıklar neden olmaktadır. Bu nedenle bu zararlıları en minimum seviyeye indirmek için sertifikalı tohumları kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
- Bir diğer zararlı ise yonca hortumlu böceği ve yaprak bitleridir. Tüm bu zararlılardan kurtulmanın yolu ise planlı uygulama ile tarlanın bakımlarının yapılmasıdır.
- Yonca yetiştiriciliğinde pestisit kullanmak gerekebilir. Bu sadece yonca yetiştiriciliği için değil tüm yetiştiriciliklerde kullanılır. Pestisit kullanmak gerektiği zaman yetkili olan Ziraat mühendislerinin reçete etmesi gerekecektir.
- Tarlalarınız için kullanacağınız pestisitlerin Tarım ve Orman Bakanlığı’nda ruhsatlı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Yonca yetiştiriciliği ekimlerin nöbet dönemlerinde yapılması, sonrasında ekimi yapılacak olan bitkilerin verimliliğini de arttıracaktır.
” Yonca yetiştiriciliği nasıl yapılır, yonca nerede yetişir ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.