Ukrayna’da iş kurmak özellikle bu konuda hukuki yardıma ihtiyaç duyan kişilerin araştırdığı bir konudur. Birçok ülke vatandaşı gibi Türkiye vatandaşları arasında da Ukrayna’ya yatırım yapma fikrine sahip olan geniş bir kitleden söz etmek mümkündür. Yüksek getiriye sahip iş fırsatları arasında Ukrayna’da yer alır. Hem çalışma hem de iş kurma amacı ile her yıl çok sayıda vatandaş Ukrayna’yı ziyaret etmektedir.
Ukrayna’da ne iş yapılır ve hangi sektörler desteklenir sorusunun cevabı hem çok basit hem de oldukça geniştir. Vatandaşlar bu aşamada yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra ilk girişimlerini gerçekleştirebilir.
Ukrayna’da iş kurmak bu ülkede kalıcı oturum iznine sahip olmanın da kapılarını açar. Ukrayna’nın iş kuran vatandaşlara sağladığı destek ve teşvikler ile bu ülkede kısa sürede birçok farklı sektörde iş kurmak ve güzel kazançlar elde etmek mümkündür. Birçok farklı popüler sektörü bulunan Ukrayna, konumu itibari ile de hem ticaret hem de birçok farklı iş alanında işletme sahiplerine oldukça büyük avantajlar sunar.
Ukrayna’da İş Kurmak
Ukrayna’da iş kurmak için Ukrayna’nın işletme kurma prensiplerini bilmek gerekir. Ukrayna’da hukuki süreçler büyük bir ciddiyet ve titizlik ile yürütülür. Bu kapsamda vatandaşlar bu ülkede işletme kurmaya karar verdikten sonra ilk adımda ülkeni ticari hukuku hakkında gerekli bilgileri mutlaka edinmelidir. Konu hakkında gerekli bilgilere sahip olan vatandaşlar bu ülkede uzun soluklu ticaret hayatına başlayabilir.
Ukrayna’da iş kurmak için vatandaşların Ukrayna’nın istediği gerekli evraklara sahip olmaları gerekir. Vatandaşlar gerek kendi ülkelerinden, gerek Ukrayna hukuki mecralarından elde edecekleri belgeleri tamamlayarak bu ülkedeki girişimlerine yönelik ilk adımlarını atabilir.
Ukrayna’da Ne İş Yapılır?
Ukrayna’da iş kurma fikri olan vatandaşlar Ukrayna’da ne iş yapılır konusunu da araştırmalıdır. Eğer girişimcilik fırsatları ve popüler sektörler hakkında yeterli bilgiye sahip olunursa, kurulacak işyerinden risk almadan kazanç sağlamak mümkün olur.
Ukrayna iş anlamında kelimenin tam anlamı ile bir fırsatlar ülkesidir. Özellikle Türkiye’den giden vatandaşlar için ülkede birçok farklı iş fırsatı seçeneği yer almaktadır. Ukrayna iş fırsatları arasında ön plana çıkan sektörler şu şekildedir;
- Otel İşletmeciliği: Ukrayna bir turizm cennetidir. Her yıl hem kış sezonunda hem de yaz sezonunda turizm sektörü daima hareketli geçer. Doğu Avrupa’da bulunan en büyük ülkelerden birisi olan Ukrayna’da yapılacak ciddi miktarlarda bir turizm yatırımı, bu ülkede geleceğe yönelik hatırı sayılır bir gelire sahip olma fırsatı sunar. Gerekli bölgelerde ihtiyacı karşılayan turizm işletmesi kurarak bu ülkede 6 ay içerisinde ülke vatandaşları ile eşit miktarda kazanca sahip olmak mümkündür.
- Taksicilik: Ukrayna’da özellikle ülke dışından ilk defa gidenlerin en sık tercih ettiği meslekler arasında yer alır. Turizm açısından her mevsim canlı olan bu ülkede taksicilik mesleğinin kazancı da hiçbir zaman düşmez. İlk etapta taksicilik ile bu ülkede tutunmak ve daha sonra diğer sektörlere yatırım yapmak mümkün olabilir.
- Kış sporları yatırımları: Ukrayna’nın soğukları tüm dünyada bilinir ve bu ülkede kış turizmi her daim canlıdır. Ukrayna’da iş kurmak ve kış sporları sektöründe hizmetler yürütmek ülkede güzel kazançlar elde etmek için tercih edilebilecek güzel bir yoldur.
- Ticaret ve hizmet sektörleri: Ticaret ve hizmet sektörü her ülkede her daim kazanç getiren sektörler arasında yer alır. Ülkede belirli bir zaman geçirdikten sonra ülkede açılacak ticari ya da hizmet içeren bir işletme ile kısa sürede ülke vatandaşları ile eşit miktarlarda kazanç getirebilir.
- İnşaat sektörleri: Ukrayna, turizm açsından popüler olduğu için bu ülkede her daim otel ve konaklama hizmetleri ön plandadır. Ukrayna’da iş kurmak ve ülkeye yatırım yapmak isteyen vatandaşlar otel ve konaklama merkezlerine yatırım yaparak veya bu işletmeleri devralarak kazanç sağlayabilir.
Ukrayna’da Kimler Şirket Kurabilir?
Ukrayna’da iş kurmak zor ve zahmetli bir iş değildir. Ülkenin yasal işlem sürecini dikkate izleyen ve doğru adımları atan vatandaşlar zorlanmadan bu ülkede kendi işletmelerinin sahibi olabilir. Ukrayna’da iş kurmak isteyen vatandaşların sahip olmaları gereken tek şey Ukrayna’da bir vergi kimlik numarasına sahip olmaktır.
Ukrayna’da kimler şirket kurabilir ve hangi sektörleri tercih etmelidir gibi sorular özellikle bu ülkeye ilk defa girişimci olarak gidecek olan vatandaşların en çok merak ettikleri konulardır. Ukrayna’da oturum izni bulunan kişiler direk olarak istedikleri işletmeleri kurabilir. Hazırda bir Ukrayna oturum izni bulunmayan vatandaşlar ise burada oturum izni olan bir kişiden yardım alarak bu kişiyi şirket yöneticisi yapabilir ve bu şekilde kendi işletmesini kurabilir.
Ukrayna’da iş kurmak isteyen vatandaşların ülkenin hukuki kuralları gereğince herhangi bir kısıtlamasının bulunmaması gerekir. Yasal kısıtlaması bulunmayan vatandaşlar fiil ehliyetine sahip şekilde dilediği sektörde kendi işini kurabilir.
Okuyunuz: Karadağ’da Ne İş Yapılır?
Ukrayna’da İş Kurmak İçin Gerekli Olan Belgeler
Ukrayna’da iş kurmak isteyen vatandaşlar tercih edecekleri sektörde kendi işletmelerine sahip olabilir ve ülkeye katkıda bulunabilirler. Ukrayna’da ilk etapta küçük çaplı biri ş kurmak hem riskleri azaltır hem de ülkenin ticari durumu hakkında bilgi edinmeyi sağlar. Ülkeye misafir olarak giden vatandaşlar ilk etapta kendilerine küçük bir işletme açarak daha sonra şirketi büyütme yoluna gidebilir.
Hem masrafları hem de riskleri az olması nedeni ile birçok ülkede olduğu gibi Ukrayna’da da en fazla tercih edilen ticari işletme türü Limited şirkettir. Vatandaşlar uygun bütçeler ile gerekli evraklarını da hazırlayarak ülkede bir Limited şirket sahibi olabilir.
Ukrayna’da iş kurmak için gerekli olan belgeler şu şekildedir;
- Kuruluş aşamasında şirkette bulunacak olan kişilere ait pasaportun Ukrayna’ya çevrilmiş ve noterden onaylanmış hali,
- Ukrayna vergi numarası,
- Kişilerin Limited şirket kurduklarına dair Şirket Kuruluş Sözleşmesi,
- Ortaklara ait imza sirküleri örnekleri,
- Şirketin kurulacağı adresi belirtir kira sözleşmesi
- Avukat vekâletnamesi.
Şirket açılışında bulunması gereken vergi kimlik numarasını almak için gerekli olan belgeler ise şu şekildedir;
- Ukrayna çevirisi yapılmış ve noterden onaylatılmış pasaport fotokopisi,
- Avukatın sürece dâhil olması durumunda avukata verilmiş olan vekâletname,
- Eksiksiz şekilde doldurulmuş olan ve Ukrayna dili ile hazırlanan başvuru formu.
Bu belgelere ek olarak Türkiye’den de bir takım evrakların istenmesi söz konusu olabilir. Şirket sahibi olacak kişiler bu gibi durumlar için apostil şerhi alırsa işlemleri daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilir.
Okuyunuz: Gürcistan’da İş Kurmak
Ukrayna’da Şirket Nasıl Kurulur?
Ukrayna’da iş kurmak isteyen kişilerin bilgi sahibi olması gereken bir diğer konu da şirketin hangi adımlar ile kurulduğudur. Türkiye’den giden vatandaşlar %100 hisse sahibi olarak ya da ortaklık halinde bulunarak şirket açılışlarını gerçekleştirebilir. Şirket açmanın yanı sıra var olan şirketlerin şubelerinin ya da temsilciliklerinin açılması da mümkündür. Türkiye’de LTD olarak geçen Limited şirket, Ukrayna’da TOB adı ile geçer. Vatandaşlar Ukrayna’da şirket nasıl kurulur ve hangi hukuki yolların izlenmesi gerekir gibi sorulara ülkede hizmet veren avukatlardan yanıt bularak işlemlerini kolay bir şekilde halledebilir.
Ukrayna’da iş kurmak için izlenmesi gereken adımlar şöyledir;
- Şirket kuruluşunda yetkili olacak kişiler ilk adımda gerekli belgeleri hazırlamalıdır,
- İşlemlerde bir avukattan destek alınacak ise bu avukata vekâlet verilmelidir,
- Şirket yetkilisi olacak kişi Ukrayna vergi kodu çıkarttırmalıdır,
- Şirkette eğer geçici ya da kalıcı konumda yer alçak bir Ukraynalı yetkili olacak ise bu kişi belirlenmelidir,
- Şirkete ait isim, unvan, adres ve faaliyet alanı gibi bilgilere karar verilir,
- Faaliyet alanları için ülkede gerekli olacak izinler alınır ve faaliyet alanı gereksinimleri karşılanmalıdır,
- Şirket yetkilisi, ülkede hizmet veren bankalardan bir hesap açtırmalıdır,
- Şirket için sunulacak olan sermaye hazırlanmalıdır.
- Şirketin ana tüzüğü ve sözleşmeleri yazılmalı, şirket yetkilileri tarafından imzalanmalı ve en son noterden onayı alınmalıdır.
- Şirketin tescil işlemleri yapılmalıdır.
- Şirketin vergi dairesi işlemleri yaptırılmalıdır.
- Şirkete ait sigorta işlemleri yaptırılmalıdır.
- Şirketin adını taşıyan özel mühür için izin alınmalı ve mühür hazırlatılmalıdır.
Ukrayna’da şirket kurmak için bu adımlar sıra ile takip edilirse herhangi bir evrak aşamasında sorun yaşanmadan bütün işlemler gerçekleştirilir.
Ukrayna’da İş Kurmanın Avantajları
Ukrayna sunduğu avantajlar ile de bir fırsatlar ülkesidir. Özellikle yabancı göçlerde ülkede kalıcı olmak ve işyeri açmak isteyen vatandaşlarına çok sayıda imkân tanır. Vatandaşlar ülkeyi kalkındıracak ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak her sektörde bu ülkede risksiz yatırımlar gerçekleştirebilir.
Ukrayna’da iş kurmanın avantajları şöyledir;
- Ukrayna, bu ülkede Limited şirket kurmak isteyen vatandaşlara her hangi bir asgari sermaye limit şartı koymaz.
- Limited şirket kurmak isteyen vatandaşlar tek kişi olarak da şirket açılışı gerçekleştirebilir.
- Şirket kurulum aşamasında gerekli olacak sermayenin hepsinin nakdi niteliğe sahip olması şart değildir. Ukrayna’da iş kurmak isteyen vatandaşlar araç ve taşınmaz gibi varlıklarını da şirket sermayesi olarak gösterebilir.
- Vatandaşlar şirket kurmak için gerekli olacak sermayenin %50’lik dilimini ödeyerek geri kalan sermaye ödemesini 1 yıl içerisinde gerçekleştirebilir.
Ukrayna’da Çalışma İzni
Ukrayna’da çalışma izni almak için birçok farklı seçenek bulunur. Ukrayna’da herhangi bir işletmenin sahibi olan kişiler burada oturum iznine de kolay bir şekilde sahip olabilir. Şirket kurduktan sonra kişiler gerekli evrakları ile ilgili yerlere başvurduklarında herhangi bir aksilik olmazsa bu kişilerin başvuruları kabul edilir ve oturum izni verilir.
Ukrayna’da çalışma izni almak için tercih edilmesi gereken iki farklı yol bulunur. İlk aşamada ülkeni talep ettiği miktarda ödemeyi bankaya yatırarak çalışma vizesine sahip olunabilir. Bu durumda vatandaşlardan vize için talep edilecek olan rakam 100.000 Euro’dur. Bu yatırımı yapan kişiler Ukrayna’da yabancı yatırımcı unvanına sahip olur ve çalışma vizesini kolayca elde edebilir.
Ukrayna’da çalışma izni almak için tercih edilebilecek bir diğer yol ise bu ülkede faaliyet gösteren herhangi bir şirketin, vatandaş adına ülkesinde bulunan Çalışma Bakanlığı’na bir davetiye göndermesidir. Bu davetiye ile vatandaşlar Ukrayna Büyükelçiliğine giderek çalışma izni başvurusunda bulunabilir. Bu sürecin de adımlarına göre takip edilmesi ve istenen koşullarının sağlanması ile kişiler yine çalışma iznine sahip olabilir.
Ukrayna’da çalışma izni almak isteyen vatandaşların hazırlaması gereken evraklar şu şekildedir;
- En az 9 ay geçerliliği bulunan pasaport aslı ve fotokopisi,
- 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Ukrayna Çalışma Bakanlığı onaylı ve T.C. kimlik numarasını gösterir çalışma lisansı,
- İşlemlerini bizzat takip edemeyecek durumda olan kişiler için vekâlet aslı,
- 90 gün süreli ve en az 30.000 Euro tazminat içeren seyahat sağlık sigortası,
- Başvuru tarihinden bir hafta önce alınan ve 3 aylık doküman içeren banka hesap dökümü.
Okuyunuz: Makedonya’da İş Kurmak
Ukrayna’da Şirket Kurma Maliyeti
Ukrayna’da şirket kurmak isteyen vatandaşların bulundurması gereken sermaye kurulacak olan işyerinin özelliklerine ve faaliyet alanına göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte şirket açılış aşamalarının vekâlet ile birlikte yürütülmesi de maliyeti etkileyen bir diğer unsurdur. Şirket kuruluş aşamasından itibaren yine bir takım prosedürler bulunur ve bu işlemler de ücret karşılığında gerçekleşir.
Ukrayna’da şirket kurmak için vatandaşların oturum izni ve çalışma iznine de sahip olmaları gerekir. Bu belgeler de ücret karşılığı gerçekleştirildiği için bu aşamadaki ödemelerin de şirket kurma maliyetine dâhil edilmesi gerekir. Maliyeti çok fazla olmasa da bu adımlar da maliyet aşamasında dikkate alınmalıdır.
Ukrayna’da şirket kurma maliyeti hesabı yapılırken şirket evrak giderlerine ek olarak kırtasiye masrafları, noter ve tercümanlık masrafları, sürece dâhil olması halinde avukatlık masrafları gibi diğer gideler de dâhil edilmelidir. Bütün kalemler ortaya konduğunda ortalama olarak çıkartılacak maliyet için 3.000 USD gibi bir rakamdan bahsedilebilir.
Ukrayna’da İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler
Ukrayna’da iş kurmak için elde edilen bilgiler her koşulda yeterli olmayabilir. Ya da evrak süreçlerinde her adım istenildiği kadar kolay gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle Ukrayna’da iş kurmak isteyenlere tavsiyeler konusunda ilk dikkat edilmesi gereken durum mutlaka iş kurma aşamasında bir ön hazırlık sürecinin olması gerektiğidir.
Şirket kurma aşamasında sadece şirketi kurmaya yönelik düşünceler ile hareket edilirse ilk zaman güzel gelir elde edilse bile zamanla gelir miktarının düşmesi söz konusu olabilir. Uzun vadeye yayıldığında karşılanması zor birçok zararın doğması da muhtemeldir. Bu nedenle şirket kuruluş aşamasında şirketin temellerinin mutlaka sağlam olarak atılması ve metinlerin uzun vade dönemler düşünülerek hazırlanması gerekir.
Ukrayna’da iş kurmak için tercih edilecek danışmanlık firması, şirkete ihtiyacı olan hizmeti tam anlamı ile vermeyebilir. Hukuki bir konu söz konusu olduğunda birçok danışmanlık hizmeti bu konulara yabancı kalabilmekte ve birçok işlemde yetersiz duruma düşebilmektedir. Bu nedenle şirket kuruluş aşamasından itibaren mutlaka hukuki konularda tam bilgi sahibi olan bir avukat ile işbirliği içerisinde işlemleri yürütmek oldukça önemlidir.
”Ukrayna’da iş kurmak, Ukrayna’da ne iş yapılır’‘ başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünden bizlere bildirebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.