Tuhafiye, daha farklı bir adıyla manifaturacı açmak istiyorsanız doğru yolda olduğunuza emin olabilirsiniz. Ancak satacağınız ürünlerin, eski tip tuhafiye dükkanlarından farklı olması gerekiyor. Tuhafiye dükkanı açmak ile ilgili yapabilecekleriniz hakkında detaylı bir yazı hazırladık. Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda yüksek kar marjına sahip bir tuhafiyeci açabileceksiniz.
Eski tip ile yeni tip tuhafiyeciler arasında büyük bir fark var. Eskiden örgü iplikleri ya da iş eğitimi dersinde verilen malzemeleri satan tuhafiye dükkanları mevcut iken şuan durum biraz farklı. Çünkü eskiden olduğu gibi örgü işleri yapan ya da boncuk düzme, iş eğitimi malzemeleri gibi ürünleri satın alanların sayısı çok az.
Günümüzde hobi ürünlerine olan talep artmış durumda .Tabi bu hobilerde güncellendi. Eskiden var olan hobilerin yerini, daha modern ve komplike ürünler almış oldu. Örneğin; sabun yapım malzemeleri, reçine tasarım ürünleri, keçe iğneleme sanatı ürünleri gibi malzemeler yer almakta. Bu malzemelerin satıldığı dükkanları bulmak çok zor. Ancak ihtiyaçta bir o kadar fazla.
Örneğin; İstanbul’da yaşıyorsanız bu tarz bir çok ürünü ya internet üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz ya da Eminönü, Tahtakele, İSTOÇ gibi yerlere gitmeniz gerekiyor. Halbuki bu tarz ürünlerin tüketicilerin daha hızlı ulaşabileceği noktalarda bulunması gerekir. Bu nedenle tuhafiye dükkanı açmak sizin için mantıklı seçenek olacaktır.
Tuhafiye dükkanı açarak daha fazla iş yapmanızı sağlayacak püf noktaları aşağıda yer alan alt başlıklarda bulabilirsiniz. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçiniz.
Tuhafiye Dükkanı Açmak
Tuhafiyecilik yapmak için öncelikle harcayabileceğiniz sermayenin ne kadar olacağına karar verin. Tuhafiye dükkanı açmak için harcamanız gereken minimum sermaye bellidir. Ancak maksimum sermayenin sınırı yoktur. 250 Bin TL ile bile tuhafiyeci dükkanı açabilirsiniz.
Harcayacağınız sermaye nasıl iş yapacağınız konusunda size net fikir elde etmenizi sağlayacak. İşletme büyüklüğü, ödeyebileceğiniz kira, malzeme çeşidi gibi ihtiyaç duyacağınız ürünleri bu şekilde belirleyebileceksiniz.
Dükkan içerisinde yer alan ürünlerin neredeyse hepsi hobi malzemelerinden oluşmaktadır. Peki hangi hobi malzemelerine öncelik vereceksiniz? Buna bulunduğunuz çevre karar verecektir. Örneğin; İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde örgü sanatı ile uğraşan kişi sayısı çok azdır. Daha çok resim, ahşap oymacılığı ya da sabun yapımı ile ilgilenenler mevcut diyelim. Bağcılar semtinde ise geleneksel aileler olduğundan örgü sanatı ile uğraşanların sayısı daha fazla. Bu nedenle hangi semtte ne tarz ürün satacağınızı araştırma yaparak siz karar vereceksiniz.
Yanlış yerde yanlış ürünler satarsanız işletmeniz için kötü sonuçlar meydana gelecek. Tabi ki yeterli sermayeniz varsa tüm hobi ürünlerini satmanız mantıklı bir seçenek. Bunun yanında işlerinizi arttırmak için mutlaka ücretsiz hobi kitapçıkları müşterinize dağıtın. Örneğin; evde bileklik nasıl yapılır gibi kitapçıklar. Tabi bunun yanında dükkanınızda hazır hobi yapım kitleri olmalı.
2. ve en önemi olan seçenek ise internetten kolaylıkla satış yapabileceğinizi unutmayın. Özellikle İnstagram üzerinden tuhafiye malzemeleri ve hazır hobi kitleri satışı yapabilirsiniz. Bunun yanında eğer el emeği ürün yapan müşterileriniz var ise, onlarla anlaşıp, onlardan satın aldığınız ürünleri kar koyarak internette satış yapmayı deneyebilirsiniz. Yani tuhafiye dükkanı açmak isteyenler için seçenek çok.
Eğer açacağınız dükkanın okullara yakın, cadde üzeri ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgedeyse büyük avantaja sahip olacaksınız. Tabi bu şartları karşılamak amaçlı yüksek kira bedellerine razı gelmeyin. Tuhafiye dükkanları genellikle yaz aylarında ciro kaybı yaşar. Bu tarz kayıpları kaldırabilmek için kira maliyetinin düşük olması gerekir.
Şimdi size adım adım tuhafiye dükkanı nasıl açılır anlatmaya başlayalım.
Tuhafiye Dükkanı Nasıl Açılır
- Öncelikle bu işi yapacağınıza karar verin ve ayıracağınız sermayeyi belirleyin. Sermaye iş modelinizi oluşturmaya yardımcı olacaktır.
- Cadde üzeri, çevresinde okul, pazar ya da dershane bulunan yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde tuhafiye dükkanı açmak için yer araştırın. Mutlaka uygun kiralı dükkan olmasına özen gösterin.
- Aklınıza yatan, yukarıdaki şartları taşıyan bir dükkan bulduğunuz zaman, iç raf kısımların dizaynına başlayın. Bir marangoz ile anlaşın ve işletmeniz için raf tasarımı yaptırmaya başlayın. Müşterinizin mutlaka daha fazla zaman geçirmek isteyeceği renklerin olduğu bir tasarım yaptırmaya özen gösterin.
- Tuhafiye dükkanının iç dizaynı sonrası önemli olan diğer kısım ise dış tasarım. Hobi malzemeleri satan bir işletme olduğunuz için yaratıcı bir tabela tasarımına ihtiyacınız var. Özetli mutlaka dikkat çeken rengarenk tasarımlar yer almalı.
- Tüm tasarım işlemlerini tamamladıktan sonra işletmeniz için malzeme almaya başlayabilirsiniz. Malzeme temini için Tahtakale’de toptancılar ile anlaşma yapmaya başlayın. Tüm pasajları gezmeyi ihmal etmeyin.
- İşletmenizi malzeme ile doldurduktan sonra vergi levhası ve ruhsat alma işlemlerini tamamlayın .Tüm bu işlemler maksimum 3 gününüzü alacaktır. Vergi levhası almak en hızlı olan.
- İşletmeniz zamanla müşteri kazanmaya başlayacak. Ancak süreci hızlandırmak için internet üzerinden ve fiili olarak reklam çalışmalarına başlayın.
- En önemli olan kısım: İşletme içerisinde oturup müşteri gelmesini beklemeyin. Mutlaka sizde kendiniz için hobiler edinin. Bu sayede daha iyi pazarlama yapabilirsiniz.
Not: Tuhafiye dükkanı açmak beklentilerinizi karşılamıyorsa, Dükkan Açma Fikirleri başlıklı yazımız üzerinden farklı fikirler edinebilirsiniz.
Manifaturacı Açma Maliyeti
Tuhafiye dükkanı açmak için minimum ihtiyaç duyulan sermaye 30 Bin TL’dir. Bu rakamın maksimum limiti yok. Evet işletmenize istediğiniz kadar malzemeler alarak, ya da büyük dükkan tasarımı yaparak maliyetinizi yükseltebilirsiniz.
Ancak bu sektöre yabancı iseniz çok yüksek maliyetler ile dükkan açmanıza gerek yok. En ideal olan 50 Bin TL bu işe yatırılacak optimum rakamdır. Zamanla işletmenize gelen müşterilerin talep ettiği ürünler aklınıza yer edinecek. Bu sayede satmanız gereken yeni ürünler var ise, bu ürünleri gitmeyen ürünlerle değiştirebilirsiniz.
Tuhafiye sektörünün kar marjı, gıda gibi perakende ürünlere göre çok yüksektir.%30 ile %100 arasında kar marjı sizi bekliyor. Tabi daha üst seviyelerde kar edebileceğiniz hobi malzemeleri de mevcut. Örneğin doğal taşlar, hobi boncuklar, evde yapım setleri gibi.
Yüksek ciroları dükkan açtıktan hemen sonra beklemeyin. Zamanla işiniz artacak ve müşteri kitlesi elde etmeye başlayacaksınız. Ortalama 1000 TL ciro yaptığınız zaman aylık 15 Bin TL kar elde edebilirsiniz.
Tuhafiye Dükkanı İçin Gerekli Malzemeler
Tuhafiye dükkanında daha önce iplik, boncuk, boyama ürünleri gibi malzemeler daha ağırlıklı idi. Şimdi ise hobi malzemeleri ana satış ürünü olduğundan çeşit artmıştır. Bu malzemelerde sınır yok. Çevrenizde bulunan müşteri kitlesi hangi malzemeleri satmanız gerektiğini belirleyecek. Ancak tuhafiye dükkan açmak istiyorum diyenlerin bulundurması gereken gerekli malzemeler :
- Takı malzemeleri, takı aparatları, yapım setleri
- Kristal, plastik ve doğal taş boncuklar
- Dantel, kurdele ve tül çeşitleri
- Ahşap, filografi, ebru, maket ve resim malzemeleri
- Dikiş, nakış, örgü malzemeleri
- Tespih yapım ürünleri
- Kokulu taş, terrarium, hediye kutuları, süs malzemeleri vs.
Not: Bu malzemeleri daha detaylı öğrenmek için hobi ürünlerinin satıldığı web sitelerini inceleyiniz. Kategorilerde yer alan ürünlere bakarak fikir edinebilirsiniz.
Tuhafiye Dükkanı Açmak İçin Gerekenler
Tuhafiye dükkanı perakende ürün mağazası olduğu için ruhsat almak sizin için kolay olacak. Ancak ruhsat başvurusunda gerekli olan evraklar, bulunduğunuz ilçe belediyesine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle hangi ilçedeyseniz o ilçenin belediyesinin ruhsat müdürlüğüne gidin ve gerekli evrakları öğrenin.
Ruhsat başvurusu yapmadan önce bir muhasebeci ile anlaşın. Muhasebeci vergi levhası almanız için bir elemanını size yönlendirecek. Vergi dairesine giderek aynı gün içerisinde vergi açılışı yaptırabilirsiniz. Bu işlemden sonra tuhafiye dükkan açmak için gerekenler:
- Tapu ve kira kontratı fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Vergi levhası fotokopisi
- SGK giriş bildirimi
- İtfaiye uygunluk raporu
- İmza sirküleri
- Ticari sicil gazetesi
- Oda kayıt belgesi
- Faaliyet raporu
- İşletme krokisi
- Çevre temizlik vergisi ödeme makbuzu
Hobi Malzemeleri Dükkanı Açma
Tuhafiye dükkan açmak isteyenler için altın değerinde bir tavsiyedir. Mutlaka hobi malzemelerinin ağırlıklı olduğu bir işletme açın.Bu hobilerin nasıl yapıldığına dair bilgi sahibi olmanı önemli.Aynı zamanda sizin müşterinizi yönlendirebiliyor olmanız da önemli.
Örneğin; hiç bilmeyen birisine kokulu taş yapımı hakkında bilgi verebilir, bu hobi konusunda yönlendirebilirsiniz. Mantıklı olan ise bu tarz hobiler için broşürler hazırlamanız. Müşterileriniz ile aranızda bir sadakat programı oluşturabilirsiniz bu sayede.
Hobi ürünleri satmak için setler oluşturmanız size büyük avantaj sağlayacak. Örneğin; tespih yapımı için gerekli malzemeleri bir kutunun içine yerleştirin. Bu kutuda boncuk, tel, iplik, pense, imame gibi aklınıza gelebilecek her ürün olmalı.
” Tuhafiye dükkanı açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yazımızı beğendiyseniz yorum yaparak ya da paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.