Tostçu Dükkanı Açmak | Maliyeti ve Gerekli Belgeler

Tostçu Dükkanı Açmak

Bir çok büfe veya kahvaltı salonlarında tost bulmanız mümkün. Ancak sadece tost dükkanı olarak iş yapan işletme sayısı çok az.Tostçu dükkanı açmak bir çok girişimcinin aklına mutlaka gelmiştir. Ama yine de pilavcı, çiğ köfteci ya da tavuk dönerciler gibi sektörde büyüme yaşanmamıştır.

Tostçu Dükkanı Açmak
Tostçu Dükkanı Açmak

Sevilen bir lezzet olması, yapımının kolay olması ve fiyat uygunluğu tostçu dükkanı açmayı avantajlı kılmaktadır. Evet, çevrenizde çok fazla tostçu dükkanının olmaması sizi endişelendirmesin. Tost sektöründe başarılı olmuş bir çok örnek mevcut. Tostçu Gökhan, Tostçu Erol ya da Tost Akademisi bunlardan bir kaç örnek. Peki verdiğimiz örneklerde ki gibi tostçu dükkanı açarak para kazanmak için ne yapmak lazım?

Tostçu dükkanı açmak isteyenler için fastfood sektöründe detaylı bir araştırma yaptık. Sektörün kolay olan yanları olduğu kadar zor olan yanları da mevcut. Tüm bu bilgileri sizlerle objektif olarak paylaşacağız. Dükkan açacağınız bölge, işletme tasarımı, pazarlama enstrümanları ve lezzet tasarımlarınız başarılı olmanızı sağlayacaktır. Şimdi bu konuda detaylı olarak bilgi vermeye başlayalım.

Tostçu Dükkanı Açmak

Tostçu dükkanı açmadan önce aylık ne kadar kazanç hedeflediğinizi belirleyin. Neden mi? Günlük yapabileceğiniz ve satabileceğiniz tost sayısı aylık kazancınızı etkileyecektir.

Tostçu Dükkanı Açmak 2
Tostçu Dükkanı Açmak 2

### 1 Tost ortalama ve en kısa 5 dakikada yapılabilmektedir.1 saatte 12 , 10 saatte ise 120 adet tost yapabilirsiniz. Ortalama tost fiyatı 20 TL olsa, sadece tost satarak 2400 TL kazanmış olursunuz. Yani aşırı derece sirkülasyon yok ise, tost yaparak elde ettiğiniz ciro düşük kalacaktır. Bu da sizi yan ürünlere yönlendirecektir.

Bu matematiksel bilgiyi paylaştığımıza göre, yapmanız gerekenleri anlatalım. Tostçu dükkanı açmak istiyorsanız, yan ürünlere ihtiyacınız var. Vitamin bar, ıslak hamburger ya da tost ile yapılmış öğle yemeği menüleri.

Tabi tek seçeneğiniz bu değil. Aslında daha da mantıklı olanı tost & çay cafe oluşturmanız olacaktır. Sadece çay satarak para kazanan yerel işletmeleri inceleyin. Bir çok dükkandan daha çok iş yapıp, daha çok kazanırlar. Üstelik kar marjları da çok yüksektir.

Tost ürününün ise kar marjı aşırı yüksek değil. Yani en fazla %100 kar edebilirsiniz. Bu kar kıyaslamasını sadece pilav ya da çiğ köfte gibi ürünlere göre yapıyorum. Ancak çay ve meşrubat cafe tarzında bir tostçu açarsanız, içecek cirosu, tost cirosunu geçebilir.

Tostçu dükkanı açmak isteyenler kazancının yaratıcılık, lokasyon, pazarlama, servis, personel ve lezzet tasarımlarına bağlı olduğundan bahsetmiştik. Şimdi yapılması gerekenleri detaylı olarak tostçu dükkanı nasıl açılır aşamasında anlatacağız. Aklınıza takılan konularda bizimle yorumlar bölümünden iletişime geçebilirsiniz.

 

Tostçu Dükkanı Nasıl Açılır

Tostçu dükkanı nasıl açılır
Tostçu dükkanı nasıl açılır
  • Tostçu dükkanı açarak para kazanmanızı sağlayacak en önemli faktör fiyatlarınız olacaktır. Bağcılar ve esenler gibi semtlerde kaşarlı tostu en fazla 20 TL’ye satabilirken, Beşiktaş ya da Şişli’de 30-40 TL arasında satmanız mümkün. Hatta yemek sepeti üzerinden 50 TL olanını da görebilirsiniz. Uygun işletme maliyetleri ile bu tarz semtlerde tostçu dükkanı açmak en mantıklı seçenek olacaktır.
  • İşletme tasarımınız başarınızı ve ürünlere koyduğunuz fiyatı doğrudan  etkileyecektir. Adanalı meşhur ütülü tostçu gibi haberleri görmüşsünüzdür. Bu tarz amatör işletmelerde bir tost 20 TL’den yüksek fiyata satılamaz. Emin olun müşterilerde bu ücreti vermez. Tabela, masa-sandalye, işleme ışıklandırması vb. gibi her detaya para harcamaktan kaçınmayın.
  • Yukarıda Tostçu & Çay cafe tarzında işletme açarak yüksek kar marjıyla iş yapabileceğinizden bahsettik. Bunun için mutlaka işletme önüne masa sandalye atabileceğiniz dükkan araştırın. Açık havada zaman geçirmek isteyenler daha fazla tüketim eğiliminde olacaktır. Bu da size daha fazla ciro ve kar olarak geri döner.
  • Artık bir çok işletmenin evlere servis cirosu, işletme içi cirosunu geçmektedir .Evlere sipariş veren müşteriler, işletme içinde olduğu kadar fiyat konusunda endişe etmezler. Bu nedenlere evlere servis yaparak daha yüksek kar marjı elde edebilirsiniz.
  • Tostçu dükkanı açmak istiyorsunuz, ancak tek seçeneğiniz kahvaltı öğünü gibi gözüküyor. Ama bunun yanlış olduğuna emin olabilirsiniz. Hazırlayacağınız menüler ile öğle ve akşam yemeği seçenekleri oluşturabilirsiniz. Özellikle Tostçu Gökhan’ın oluşturmuş olduğu iftar menülerine göz atınız.
  • Şartları sağlayan uygun maliyetli bir dükkan kiralayın. Gerekli malzemeleri satın alın. Belediyeden işletme ruhsatını da temin ederek işletme faaliyetlerine başlayabilirsiniz. Tabi çalıştıracağınız personelin eğitimini ihmal etmeyin.

 

Tostçu Açma Maliyeti

İlk başlarda tostçu açma maliyeti düşük ya da az gözükebilir. Çünkü ihtiyaç duyulan ana malzeme tost makinesi ve tost malzemeleri. Eğer düşük gelirli, yani aylık maksimum 25 Bin TL kazanacak bir tostçu dükkanı açmak istiyorsanız evet öyle diyebiliriz.

Tostçu dükkanı açma maliyeti
Tostçu dükkanı açma maliyeti

Ancak aylık 25 Bin TL üstü ya da 60 Bin TL gibi rakamlar kar etmek istiyorsanız, maliyetiniz biraz artacaktır. Maliyetinizi arttıracak en önemli aktör ise işletme tasarımıdır. Masa ve sandalyelerin kalitesinden tutun, kullandığınız dekor ve ham maddeler dahi maliyet olarak artışa neden olacaktır.

Ancak sektöre yeni başlayacaksanız ve tostçu dükkanı açmak için kararsız iseniz, öncelikle düşük maliyetler ile başlayabilirsiniz. Düşük sermayeli yatırımcılar için oldukça mantıklı bir seçenek. Bu şartlar altında tostçu dükkanı açmanın maliyeti 100 Bin TL ile 400 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Harcayacağınız her miktar iş yapma potansiyelinizi arttıracaktır.

 

Tostçu Dükkanı Aylık Kazancı

Tostçu dükkanının aylık kazancı ile ilgili yukarıda bir hesaplama yapmıştık. Bunları daha da detaylandıralım.

Tostçu dükkanı aylık kazancı
Tostçu dükkanı aylık kazancı

Öncelikle gün içerisinde maksimum yapabileceğiniz tost adetini belirleyin. Bu tost adetlerini satış fiyatınız ile çarpıp ana cironuzu ortaya çıkarın .Tost adetlerinin yanında içecek satışlarınızda yer alacak. Ancak bu içecek ürünlerini işletme kirası, vergi gideri ve ekstra giderler için ayırın.

1 Adet tost için sizden çıkan maliyeti ise sattığınız tost adeti ile çarpın. Toplam cironuzdan toplam maliyetinizi çıkardığınız zaman aylık kazancınızı öğrenmiş olursunuz.

### Yukarıda anlattığım tostçu dükkanının gelirini öğrenmek için basit bir matematik formülü. Bilmeniz gereken ise bir dükkanın ayakta kalabilmesi için aylık minimum 14000-15000 TL kar etmesi gerekliliğidir. Sizin bu rakamların daha üstünü hedeflemeniz gerekiyor. Hedefinizi gerçekleştirmek için de satışınızı arttırıp, maliyetinizi düşürmelisiniz.

Not: Tost dükkanı açmak beklentilerinizi karşılamıyorsa, En Karlı 100 Dükkan Açma Fikri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Tostçu Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Tostçu dükkan açmak isteyenler gıda işletmesi açacakları için istenilen belgeler biraz teferruatlı olacaktır. Her belediyenin istediği ortak belgeler olduğu gibi farklı belgelerde mevcut. Örneğin; bazı belediyelerde güvenlik kamerası, lavabo ya da yangın merdiveni gibi zorunlu tutulan gereklilikler mevcut. Bu nedenle en doğrusunu tostçu dükkanını açacağınız ilçe belediyesinden öğrenebilirsiniz. İstenilen ortak belgeler ise;

  • 2 adet fotoğraf
  • Sicil Kaydı
  • Vergi kayıt belgesi
  • İmza sirküleri
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Oda kayıt belgesi
  • SGK kurum kaydı
  • İşletme tapu fotokopisi
  • Yapı kayıt belgesi örneği

Tüm bu belgeleri almadan önce mutlaka vergi açılışını yaptırınız. İşletme kira sözleşmesi imzalandıktan sonra 15 gün içerisinde vergi açılış kaydınızı yaptırıp, ruhsat almak için başvurabilirsiniz.

 

Tostçu Dükkanı İçin Gerekli Malzemeler

Tostçu dükkanı açmak için gerekli malzemeler
Tostçu dükkanı açmak için gerekli malzemeler

Tostçu dükkanı açmak için tost makinesi gibi malzemelerin lazım olduğunu hepimiz biliyoruz. Önemli olan ise çeşitlendirilebilir malzemeler.

Dükkan açmadan önce bulunduğunuz ilde yer alan bütün tostçu dükkanlarını ziyaret edin. Hem en iyisine hem de en kötüsüne gidin. İyi olan size örnek kötü olan ise ders olacaktır.

 

Gezdiğiniz ve tost yediğiniz dükkanları A’dan Z’ye inceleyin. Hoşunuza giden ve gitmeyen özellikleri not alın. Malzemelere göz gezdirin. Özellikle bu işletmelerin menülerine bakın. Siz ne yapabilirsiniz ekstra olarak. Bunları düşünün ve kendi işletmeniz için planlayın.

Dip Not: İşletmenizde maliyetleri kısacak olsanız dahi, modern tasarımlara yer verin. Amerikan mutfak görünümlü tostçu dükkanları oldukça popüler.

 

Yapılabilecek Tost Çeşitleri

  • Sucuklu tost
  • Kaşarlı tost
  • Pastırmalı Tost
  • Karışık tost
  • Kavurmalı tost
  • Yumurtalı tost
  • Sosisli ve salamlı tost
  • Hayal gücünüzde yer alan ürünler…

Tostçu Dükkanı Açmak ” başlıklı makalenin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda bizimle iletişime geçiniz. Beğendiyseniz paylaşarak ya da yorum yaparak destek olabilirsiniz.

Scroll to Top