Toptancılık yapmak istiyorsanız, sizi perakende sektörüne göre daha az rekabetin olduğu bir alan bekliyor olacak. Bir dükkanda ya da online mecrada son kullanıcıya ürün satmak oldukça maliyetli bir iş. Rekabetin yüksek olması nedeniyle pastadaki payınız her geçen gün daha da küçülmekte. İşsizliğin yüksek olması nedeniyle herkes ticarete girdiğinden perakende satıcı sayısı artıyor. Bu aşamada perakende satıcı olmaktansa toptancılık yapmak en mantıklı seçenektir. Tabi rekabetten sıyrılmak bu sektördeki tek avantaj değil. Bunun yanında çalışma saatleri, kazanç durumu ve tek seferde yüksek cirolar elde edilebiliyor olması en büyük avantajdır. Toptancılık yapmak isteyenlere bu yazıda gerekli sermaye, toptancılık çeşitleri ve kazanç durumu ile ilgili tüm detayları aktarmış olacağız.
Öncelikle çalışma saatlerindeki avantajdan bahsedelim. Sabah 07:00’da açılış ve 10:00’da kapanış yapan bir market ile, bakkal ve marketlere ürün satan toptancıları karşılaştırın. Bu tarz toptancılar genellikle 09:00 – 17:00’da açılış kapanış yaparlar. Çalışma saatleri toptancılığını yaptıkları sektöre göre düşük olmasına rağmen kazançları oldukça yüksektir. Tabi bu durum sadece, market sektörü için geçerli değil. Merter Tekstil Merkezinde yer alan toptancılar ile herhangi bir giyim mağazasını da kıyaslayabilirsiniz. Durum değişmeyecektir.
En büyük avantaj ise rekabetin düşük ve müşteri sayısının çok olmasıdır. Toptancılığı sadece perakende değil, aynı zaman online olarak da yapabilirsiniz. En iyi rekabet avantajı burada karşınıza çıkacaktır. Örneğin; saat almak isteyen bir tüketici ilk sırada çıkan Hepsiburada.com ya da Trendyol.com gibi sitelere yönelir. Ancak Toptan saat almak isteyen birisi sadece ilk sıradakilere değil, tüm sitelere tek tek bakar. Farklı model ve daha ucuza bir şeyler bulmak umuduyla. Bu da rekabet açısından büyük bir avantaj yaratmaktadır.
Not: Toptancılık yapmak dışında daha farklı iş fikirleri ile ilgili bilgi almak için 100 Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Toptancılık Yapmak
Bu sektöre adımınızı atmak istiyorsanız, sizler için 100’lerce mantıklı bir neden sunabilirim. Ancak önemli olan neyin toptancılığını yapacağınızdır. Toptancılık çeşitleri adına seçeneğiniz çok. Bir markette yer alan bir çok ürünü perakende olarak satabiliyorken, her ürünü toptan olarak satmak mümkün değildir. Örneğin; bir market çorap satışı yapabilir. Ancak bu ürün için çorap toptancıları ile iletişime geçmesi gerekir. Bunun gibi bir çok örnek mevcut.
Hali hazırda bulunduğunuz sektör üzerinden toptancılık yapmak sizin için mantıklı bir seçenek olabilir. Zira bilmediğiniz bir sektör de mal alımı yapmak oldukça zorlu olacaktır. Örneğin; bir iç çamaşırı üretim yerinde çalışıyorsanız, toptan iç çamaşırı alım ya da satımı yapabilirsiniz. Sonuçta mevcut ürünün ne kadara üretildiğini ve nasıl alınacağı ile ilgili bilgi sahibi olmuş olurusunuz. Ancak hiç bilmeyen bir kişinin fabrikadan toptan satmak üzere ürün alması oldukça zordur. Özellikle düşük adetlerde ürün almak zorlayıcı olur.
Sektöre adım atmak için bir yol haritası oluşturmanız gerekiyor. Ne üzerine toptancılık yapmak istediğinizi belirlemek ilk seçeneğiniz olmalı. Satmak istediğiniz ürünü belirledikten sonra, üreticiler ile görüşmeye başlayın. Bazı üreticiler alacağınız ürünlerde adet sayısına odaklanır. Düşük adetler için, fiyat indirme ya da özel ürün üretme gibi bir durum söz konusu değildir.
Eğer düşük adetler satın alacak kadar bütçeniz var ise, üretim yapan firmaların fabrika satış mağazaları ile de görüşebilirsiniz. Tekstil alanında toptan ürün almak istiyorsanız; Güngören Tekstil Merkezi, Zeytinburnu ya da Merter gibi toptan satış noktalarına uğramanız gerekir. O semtte yer alan bir çok toptancı, aynı zamanda üretim yerinin de sahibidir. Yapmak istedikleriniz konusunda orada yer alan toptancılarla iletişime geçtiğiniz taktirde size yardımcı olacaklardır.
Tabi tek seçenek bu değil. Aynı zamanda fuarlarda toptancılar için en iyi anlaşma yapma yerleridir. Her sektörün kendine özgü bir fuarı mevcut. Örneğin; Gıda fuarı, tekstil fuarı ya da hırdavat fuarı gibi. Tüm üretici, ithalatçı ve ihracatçı firmalar ile fuarlarda görüşmeniz mümkün. Hatta stantlarına gittiğinizde sizi karşılayacak olan, bölgeye özel müşteri temsilciler vardır. Onlar aracılığı ile toptan ürün alıp satmak için anlaşmalar yapabilirsiniz.
Toptancılık İçin Ne Kadar Sermaye Gerekli
Toptancılık yapmak için gerekli olan sermaye miktarı tamamen sizin iş yapma modelinize bağlıdır. Büyük sermaye ayırmanız gereken işler olduğu gibi, sermayesiz bir şekilde de toptancılık yapmanız mümkün olabilir. Sermayesi bir şekilde iş yapanlara genelde aracı denilir. Özellikle dış ticaret firmalarını en iyi örnektir. Üreticilerle belirli bir komisyon üzerinden anlaşma yapılır. %5-%20 arası komisyon karşılığında yurt dışına toptan olarak ürün satışı gerçekleştirilir. Burada dış ticaret firmasının herhangi bir sermaye ayırması gerekmez.
Aynı şartlar sizin için de geçerli. Bir dış ticaret firması olmanız gerekmiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir dışında yer alan bir çok ilde ürünlerin toptan fiyatı daha yüksektir. Bu şehirlerde yer alan girişimciler, İstanbul’da ki toptancılar ile anlaşma yaparlar. Bulundukları il üzerinden sipariş ile ürün talebi alırlar. Aldıkları ürün kadar malı, toptancılardan talep edip, perakendeci satıcılara belirli bir komisyon ekleyerek satarlar. Bu tarz bir çok örnek mevcut diyebilir. Toptancılık yapmak için hangi sermaye modelini kullanacağınızı, satışını yapacağınız ürün belirleyecektir.
Toptancılık Çeşitleri
- İç Çamaşırı Toptancılığı
- Çorap Toptancılığı
- Tekstil Ürünleri Toptancılığı
- Sigara Toptancılığı ( Distribütörlük)
- Gıda Toptancılığı
- Organik Ürünler
- Gıda Toptancılığı
- Aksesuar Toptancılığı
- Poşet Toptancılığı
- Hobi Malzemeleri Toptancılığı
- Kozmetik Toptancılığı
Yukarıda sadece en çok araştırılan toptancılık çeşitlerini sıraladım. Bu listeye 1000 farklı çeşit eklemeniz mümkün. Örneğin; giyim ürünleri toptancılığında sadece tişört, pantolon, kravat ya da şapka toptancılığı yapmanızda mümkün. Zaten mantıklı olan her zaman tek ürün toptancılığına yönelmek olacaktır.
Toptancılık Yapmak Karlı mı?
Toptancılık yapmanın kar marjı diğer perakende işletmelere göre daha düşüktür. Gıda ürünlerinde son tüketiciye mal satan bir marketin kar oranı %30’lara kadar çıkmaktadır. Toptancılarda bu marj maksimum %10’dur. Ancak toptancıların para kazanmasını sağlayan yüksek ciro rakamlarıdır. İstoçta bir toptancının bir günde 1 Milyon TL’lik bir satış yaptığını görebilirsiniz. Sonuçta her gelen girişimci, 10 Bin TL ile 100 Bin TL arasında mal alımı yapar. Tabi bu örnek oldukça spesifik.
Özet geçmek gerekirse, bu toptancılık yapmak karlı mı değil mi diye merak ediyorsanız, çevrenizde bu işi yapanları inceleyin. Toptancılık yapan ancak para kazanmıyorum diyen bir esnaf ile karşılaşmadım diyebilirim.
Toptancılık Yapmak İçin Gerekli Belgeler
- Kimlik Fotokopisi
- Vergi Levhası
- 2 Adet Vesikalık
- Faaliyet Belgesi
- İş Yeri Açılış Bildirgesi
- Ruhsat Başvuru Formu
- Adli Sicil Kaydı
- Ruhsat Başvuru Formu
- SGK Giriş Bildirgesi
- Kira Kontratı
- Oda Kaydı
- Ticari Sicil İlanı
Yukarıda yer alan bir çok belge bulunduğunuz ilçe belediyesine göre değişiklik gösterir. Tabu bu belgeler fiili bir dükkan açmak istiyorsanız, belediye ruhsatı almak için gerekli. Bunun dışında arabayla toptancılık ya da komisyonculuk yapacaksanız, sanal ofis üzerinden vergi levhası alabilirsiniz.
Not: Bir çok iş fikrinin yer aldığı 100 Adet Yeni İş Fikirleri başlıklı makalemizi okuyarak farklı iş fikirleri konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Toptancılar Malı Nereden Alır
Toptancılar ürünleri, ya üretim yapılan yerlerden ya da aracılardan alırlar. Tabi bunun yanında toptancılara mal tedariği sağlayan firma plasiyerleri de mevcuttur. Örneğin; bir gıda üretim firması, tarihi geçmeye yakın olan ürünleri düşük fiyattan hatta maliyetine spotçulara verirler. Spotçularda firmaya göre daha uygun bir şekilde ürünü piyasaya dağıtır.
Üreticiden mal almak için yüksek sermayeye sahip olmanız gerekiyor. Bir fabrikaya gidip bana şu kadar mal lazım diyemezsiniz. Ya toptan satış mağazasına gitmelisiniz, ya da aracı müşteri temsilcileri ile görüşmelisiniz. Ancak en ucuz malı her zaman fabrikadan satın alabilirsiniz.
Toptancılık Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler
- Sizi yüksek ciro rakamlarının yer aldığı bir sektör bekliyor. Ancak bu işin muhasebeleştirilme aşamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Zira yapacağınız en ufak bir hatada yüksek vergiler ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Malı alırken kazanırsın deyimi, toptancılar için geçerlidir. Bir ürünün 100 farklı farklı fiyatta bulmanız mümkün. Bu nedenle araştırmacı olmalısınız. Her yerde bağlantınızın olması size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
- Bazı ürünlerde dükkan açmadan arabayla toptancılık yapmak mümkündür. Bu da size kira avantajı sağlayacaktır. Müşterinin bulunduğu noktaya direkt hazır mallarla gitmek satış yapmaya daha kolay hale getirir.
- Fuarları mutlaka ziyaret etmelisiniz. Direk firma sahipleri ve temsilcileri ile bir arada görüşme fırsatını yakalarsınız. Üstelik tek bir fuarda 200’e yakın firma görmeniz mümkün. Bu tarz fırsatları kaçırmayınız.
- Online olarak toptancılık yapmak, kazancınızı daha da yükseltecektir. Artık bir çok tüketici ürünlerini online olarak temin etmeyi tercih ediyor. Nedeni ise dükkandan çıkıp ürün bakma fırsatları olmayışındandır.
” Toptancılık yapmak, toptancılık nasıl yapılır ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorumlar bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.