Ticaret Nasıl Yapılır | Hangi İşte Para Var?

Ticaret Nasıl Yapılır

Hayatı boyunca kendi işinden başka kimsenin işinde çalışmamış, sürekli ticaret yapmış birisi olarak tüm deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım. Ticaret yapmak istiyorum diyorsanız, sizi en doğru şekilde yönlendirecek doğru yazıdasınız. Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuz da ticaret nasıl yapılır, en karlı ticaret türleri, e-ticaret, hizmet ticareti ve stoksuz ticaret konusunda detaylı bilgi sahibi olacaksınız. Şimdi yazımıza başlayalım.

Ticaret Nasıl Yapılır
Ticaret Nasıl Yapılır

Öncelikle son zamanlarda kendi işini yap, işinden istifa et, başkasını zengin etme diyen bir furya var. Bu sözleri çok fazla önemsemeyin. Ticaret yapmak ya da maaşlı bir işte çalışmak tercihtir. İkisinin de avantajlı ve tez avantajlı olduğu durumlar vardır. Sonuçta başkasının işinde bedavaya değil, anlaştığınız rakama çalışırsınız. Ticaret yapmak istiyorsanız siz de bu mantığı anlamalı ve ileride patron olduğunuz da bu şekilde düşünmelisiniz.

 

Ticaretin avantajı ile dezavantajını yazı içerisinde alt başlıklar halinde bulabilirsiniz. Bunlar benim bizzat yaşadığım öz tecrübeler. Ticarette icra edeceğiniz faaliyetlere göre de bu avantajlarınız değişiklik gösterecektir .Örneğin; hizmet sektörü alanında ticaret yapmak, en zor olanlardan birisidir. Yönetimi ve kontrolü, diğer ticaret türlerine göre zordur.

 

Ticaret nasıl yapılır diyenlerin öncelikle sermayeye ihtiyacı var. Sermayesiz ticaret yapmanın mümkün olduğu işler var görünebilir. Ancak elinizde hazır bir paranın olması sizin daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Mevcut işinizi bırakıp ticaret yapacaksanız mutlaka elinizde hazır bir sermaye olmalıdır.

 

Not: Ticaret nasıl yapılır diyenler için hazırlamış olduğumuz En Yeni 100+ İş Fikirleri başlıklı makalemizi okuyarak birbirinden farklı fikirler edinebilirsiniz.

 

Ticaret Nasıl Yapılır

Ticaret Nasıl Yapılır 2
Ticaret Nasıl Yapılır 2

Şimdi sizlere tecrübelerimi anlatacağım en önemli kısma gelelim. Ticaret yapmak istiyorsanız mutlaka bir sebebiniz olmalı. Var olan sebebiniz sizi ticaret yaparken güçlü kılacaktır. Bu sebepler;

  • Başkasının işinde çalışmaktan bıkmış olmak.
  • Kontrolün sizde olmasını istiyorsunuz.
  • Ticaret yaparak daha çok kazanabileceğinize inanıyorsunuz.
  • Mevcut işinizde bütün işleri siz yaparken, en az kazananda siz iseniz.
  • Daha iyi şartlarda bir hayat elde etmek.
  • Kendi işinizi yaparak daha rahat olmayı istemek.
  • Çalışacağınız zamanları kendiniz belirlemek.
  • Personel çalıştırıp, işi yöneterek ticaret yapmak istemeniz.
  • Çok iyi bir fikre sahip olmak.
  • Kendinizi ticaret yapmak için hazır hissediyor olmanız.
  • Her sabah 07:00 uyanıyor olmaktan bıkmak gibi vb.

 

Yukarıda ticaret yapmak için size sebep olabilecek bir kaç örnek yazdım .Bu listeyi daha da uzatmak mümkün. Bu listede yazılanlar haricinde bir sebebiniz olabilir. Ancak ticaret nasıl yapılır kısmından çok doğru düşünüp, düşünmediğinize, hazır olup olmadığınıza karar verin. Nasıl mı ?

Hiç bir şey düşünmeden mevcut işinizi bırakmak ülke şartlarında mantıklı değil. Mutlaka ne yapacağınız biliyor olmanız ve yapacağınız iş için en az 3 ay hazırlanmış olmanız gerekir.

En karlı dükkan açma fikirleri başlıklı yazı oluşturdum. Bu yazıda 100’ün üzerinde iş yapma fikri mevcut. Yapabileceğiniz her iş fikrini de detaylı olarak açıkladım.Tüm bu işlerin açıklamasında minimum 3 ay hazırlık aşaması yaşamanız gerektiğini söyledim.

Neden mi? Öncelikle yapabileceğin bir çok ticaret modeli var. Dükkan açmak, komisyonculuk yapmak, e-ticaret, sosyal medya ticareti, hizmet ticareti, dijital hizmet vermek v.b. Bu liste ve bu listenin alt başlıkları açıklansa 1000’lerce madde yazmak zorunda kalabilirim. Örneğin; 250 farklı dükkan açma fikri ya da, 500 farklı e-ticaret iş yapma fikri gibi.

Önünüzde seçenek çok. Bu yazıda daha çok fiili işler üzerine ticaret nasıl yapılır konusuna değineceğim. E-ticaret nasıl yapılır, İnstagramdan ticaret yapmak ya da stoksuz ticaret gibi konulara ayrı bir başlık altında değineceğim. Çünkü liste kabarık.

Gördüğünüz gibi listelerin kabarık olduğundan bahsediyorum sürekli. Şimdi kaldığımız yere  işin hazırlık aşamasına geçelim. Örneğin bir giyim dükkanı açmak istiyorsunuz. Sadece Eminönü’ne gidip araştırma yapacak olsanız, 500’ün üzerinde tedarikçi sizi bekliyor. Sadece çorap satan 100’ün üzerinde toptancı var. Eğer başarılı bir şekilde ticaret yapmak istiyorsanız, bu toptancıların hepsi ile tek tek konuşup fiyat almak zorundasınız. Gerekiyorsa, bu gibi yerlerde kamp kurun. Çünkü başarısız olma şansınız yok.

 

Ticaret Yapmanın Avantajları

Ticaret Yapmanın Avantajları
Ticaret Yapmanın Avantajları

+ Kendi işinizin sahibi olur ve özgür olursunuz.

+ Büyük ihtimalle maaşlı işinize göre daha çok kazanırsınız.

+ Personel çalıştırırsanız, çalışma saatleri konusunda özgür olabilirsiniz.

+ Kontrol her zaman sizde olur. Size müdahale eden üst akıl olmaz.

+ İşleriniz iyi gittiği taktirde her zaman zengin olma şansına sahip olursunuz.

+ Yaşam şartlarınız maaşlı bir çalışana göre daha iyi olur.

 

Ticaret Yapmanın Dezavantajları

Ticaret Yapmanın Dezavantajları
Ticaret Yapmanın Dezavantajları

Bırakın 8 saat çalışmayı, 12 saatten fazla çalışmak zorunda kalabilirsiniz.

Personel çalıştırmanın tahmin ettiğinizden daha zor olduğunu anlayacaksınız.

İşler kötü gittiğinde bu sizin için çok stresli olacak.

Cumartesi, pazar bile işi düşünmek zorunda kalacaksınız.

İlk başlarda ailenize zaman ayırmakta zorlanabilirsiniz.

İşletme sahibi olduğunuz için sürekli denetim yapmak v hesaplarla uğraşmak zorundasınız.

 

Konu Özeti: Ticaret yapmanın avantajı da var dezavantajı da. Hatta olumsuz olan yanları gözünüzü korkutmuş olabilir. Bu kadar olumsuzluğa kadar neden hala ticaret yapasınız ki?

 

İnanın cevap yaptığınız  ticaret işine göre değişiyor. Mevcut işiniz de bu konuda önemli etken. Örneğin; Market açmak istiyorsanız, emin olun en az 15 saat çalışmak zorunda kalacaksınız. İş yükünüz çok ağır olacak. Ancak cebinizden hiç bir zaman para eksik olmayacak. Çok hızlı para kazanma fırsatı elde edeceksiniz.

 

Bu verdiğim örnekler gerçek. Yazının başlangıcında belirttiğim gibi tamamen tercih meselesi. Mevcut işinizden memnun iseniz ticaret yapmak zorunda değilsiniz. Eğer birisinin altında çalışmak sizin zorunuza gidiyorsa da ticaret yapmayı deneyebilirsiniz.

 

Ticaret Yapmak Mantıklı mı?

Ticaret Yapmak Mantıklı mı
Ticaret Yapmak Mantıklı mı

Şuana kadar anlattıklarımda tarafsız olmaya özen gösterdim. Hem ticaret yapmayı, hem de maaşlı çalışmayı övdüm. Aynı zamanda ikisini de eleştirdim. Şimdi ticaret nasıl yapılır diyenlere şahsi fikrimden bahsedeyim.

Not: Ben kimim? Bugüne kadar bir çok dükkan ve mağaza açma deneyiminde bulunmuş, şuan ise aktif olarak e-ticaret ile uğraşıp, hobi olarak blog yazarlığı yapan birisiyim.

 

İnsanlar yapısı gereği popüler olma, güç sahibi olma, toplum tarafından kabullenilme, başarılı olma gibi iç güdülere sahiptir.Bu saydıklarım tamamen toplum tarafından oluşturulmuştur. Güç sahibi olma ve kabullenilme etkeni yaptığınız iş ile ilgilidir.

Örneğin; ülkemize birisiyle tanıştığınız zaman size öncelikle yaptığınız iş sorulur ve  cevabınıza göre karşınızdaki kişi tarafından size değer biçilir.Bunun doğru olup olmadığı ayrı bir konu.

Bir polis memuru ya da kaymakam yardımcısı olsanız, devlet tarafından verilmiş bir güce sahip olursunuz. Aylık 6-10 Bin TL arasında maaşınız olsa bile sosyal statü olarak bir güç sahibi olursunuz.

Bu meslekler harici güç sahibi olmak için ise paraya ve ticari ilişki gücüne ihtiyacınız var. Örneğin; BMW marka bir aracınız olduğu zaman, toplumda BMW marka aracı olan adam olarak anılmaya başlarsınız. Çok zengin birisi olduğunuz zaman emin olun toplumda bir çok kesim tarafından saygıyla karşılanırsınız.

 

Paranız olduğu zaman güç sahibi olursunuz. Bir iş adamı; ” baktım ki millet vekili olamıyorum, ben de bir tane satın alayım ” demiştir. Yani parası ile mevcut bir güce ulaşmıştır.

Kapitalizmin, serbest piyasa ekonomisinin aktif olarak uygulandığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu nedenle komünizm rüyası görmeye gerek yok. Maalesef para hem duygusal mutluluk ve hem de rahata ulaşmak için en büyük etken. Çocuklarınıza, eşinize ve sevdiklerinize zaman ayırmak istiyorsanız paranız olması gerekir. Diğer türlü paranız olmadığı için dışarı bile çıkmak istemeyebilirsiniz. 

Sizlere ülkemizde aldığı maaş ile geçinemeyip, aktif olarak bu sorunları yaşayan insanlardan bahsediyorum. Şuan ticaret nasıl yapılır diye araştırma yapıyorsanız, emin olun bu güce sahip bir karaktersiniz. Ömür boyu, kıl kanaat geçinmektense, ticaret yaparak kendinize zengin olma şansı tanımalısınız.

Bir dükkan açmak, instagramda ürün satmak, tarım ürünleri yetiştirip satmak, hayvancılık, gayrimenkul danışmanlığı ya da trafiğin olduğu bir nokta da su satmak. Aklınıza ne gelirse. Bunların hepsi bir ticaret.%90 olasılıkla başkasının yanında çalışıp kazandığınızdan daha çok kazanırsınız. Farklı fırsatlar görme şansını elde edersiniz.

 

Ticaret Yapmaya Başlamadan Önce Ne Yapmalı?

Ticaret Yapmaya Başlamadan Önce Ne Yapmalı
Ticaret Yapmaya Başlamadan Önce Ne Yapmalı

1.İşiniz ile İlgili Bilgi Sahibi Olun

Yapmak istediğiniz iş ile ilgili bir bilginiz var mı yok mu? Ya da yapacağınız iş bilgi veya yetenek istiyor mu? Bu kısım çok önemli. Ticaret nasıl yapılır‘dan ziyade bu iş nasıl yapılır diye kendinize sormalısınız. Aklınızdaki işi yapmak için öncelikle kendinizi bu işi yapmak ile ilgili eğitin.

 

Örneğin; cep telefonu dükkanı açmak gibi bir düşünceniz var. Ancak sadece cep telefonları hakkında bilgi sahibisiniz ve işletmeciliği bilmiyorsunz. Sadece Youtube videoları izlemek, blog yazılarına bakmak sizi bu konuda bilgi sahibi yapmaz. Tecrübeli olmanız ve işi pratikte görmeniz gerekir.

 

Bu nedenle bir cep telefonu mağazasında bir iş bulun. Mümkünse en az  3 ay çalışın. Bu 3 aylık dönemde A’dan Z’ye sektörle ilgili her şeyi öğrenin. Kendini daha iyi neler yapabilirsiniz, bunları belirleyin. İş sonrası kalan fazla zamanlarınızda ise hem planınızı yapın, hem de çevre araştırmasına başlayın.

 

Sadece bu işle ilgili değil, ne iş yaparsanız yapın öncelikle bilgi sahibi olmaya özen gösterin. Önemli olan nasıl ticaret yapılır değil, nasıl başarılı olunur kısmıdır. Ticarette batanların büyük çoğunluğu ya işi bilmediklerinden ya da hesapsızlıktan batarlar.

 

2.Hesabınızı İyi Yapın

Bir defter tutun ve en başa ne kadar sermaye harcayabileceğinizi yazın. Yapacağınız işi belirlemede sermaye kısmı çok önemli.Elinizde bulunan para hayallerinizin sınırını oluşturur. Örneğin; 50 Bin TL sermayeniz var ise, boşu boşuna deniz kenarında bir cafe açmak gibi planlama yaparak zaman harcamamış olursunuz.

 

Bir işletme devir alacaksanız bile sahibinden.com’da yer alan işletmeler için  ” 50 Bin TL altı ” gibi bir filtre uygulayarak işinizi kolaylaştırmış olursunuz.

 

Ticaret yapmaya başlamadan önce  planladığınız işle ilgili tüm harcayacağınız tüm rakamları not edin. Maksimum ne kadar sermaye gideceği ile ilgili detaylı bir hesap çıkarın. En az şu kadar gider değil de en çok şu gider gibi yazın. Çünkü her zaman tahmin ettiğinizin dışında giderler karşınıza çıkacaktır.

 

3.Sonunu Görebileceğiz Bir İş Yapın

İleriye dönük bir hayaliniz var. Bu nedenle ticaret yapmak zorundasınız. Ancak yapacağınız iş, ileriye dönük hayalinizi gerçekleştirmenizi sağlayacak mı?Örneğin; oyuncu olmak gibi bir hayaliniz var, ancak siz bakkal dükkanı açıyorsunuz. Bakkal dükkanı açmak ile oyuncu olmak arasında pozitif bir korelasyon yok.Youtube üzerinden içerik üreten bir kanal açarsanız, emin olun hayalinize ulaşmanız daha kolay olur.

Bu nedenle bir işi başlamadan önce hayalinizi gerçekleştirip, gerçekleştiremeyeceğinizi sorgulayın. Mutlaka yaptığınız iş denetlenebilir, büyümeye müsait olsun. Geçmişte yaptığım bir işte çok para kazanıyordum. Ancak yaptığım işte şubeleşmek imkansızdı. Bu nedenle devretmek zorunda kalmıştım.

 

En Karlı Ticaret Sektörleri

En Karlı Ticaret Türleri
En Karlı Ticaret Türleri

Ticaret yapmak isteyenler için 100’lerce, hatta binlerce sektör mevcut. Bu sektörlerin avantajı döneme göre değişiklik gösterir. Ticaret nasıl yapılır diyenlerin, hem bulunduğu dönemi hem de gelecek dönemi iyi analiz etmesi gerekir. Örneğin; geçmişte yerel gazete ve dergi çıkaranlar iyi para kazanıyordu. Şimdi ise büyük gazeteler bile ayakta kalma savaşı veriyor.

En karlı ticaret sektörlerinin dönemine göre değişiklik gösterdiğini açıkladım. Tabi bulunduğunuz ülke de büyük bir faktör. Sizlere ortalama olarak bir kaç sektörden bahsetmek istiyorum.

 

1.Medya Sektörü

Medya, ulaşılabilirlik anlamına gelir. Ne kadar çok insan potansiyeline ulaşabiliyor ve yönetebiliyorsanız, bu size o derece zenginlik getirir. Aklınıza medya sektöründen kasıt olarak sadece televizyonlar gelmesin. Youtube kanalı açmak, blog yazmak, gazete çıkarmak vb. aklınıza gelebilecek her şey medya sektörüne örnektir.

 

Büyük bir kitleye sahip olduğunuzda firmalar sizinle reklam için iletişme geçer. Ya da reklam dışında siz hedef kitlenizi yönlendirerek gelir elde edebilirsiniz. Örneğin; Halk TV kendi yayın evlerine ait kitaplar satar. Ya da bazı youtuberlar kendi ürettikleri tekstil ürünlerini satarak para kazanırlar.

 

2.Üretim Sektörü

Perakende bir iş yapmaktan ziyade, üretim yaparak daha çok kazanabilirsiniz. Çevremizde duyduğumuz ya da bildiğimiz zenginlerin genelde fabrikatörler olduğunu unutmayalım. Üretim yaptığınızda fiyatı rakiplerinizle birlikte siz belirlersiniz. Pazarlama gücünüz var ise, size düşen aldığınız sipariş kadar üretmek.

 

3.Gıda Sektörü

Gıda sektöründe ticaret yapmak bir çok sektörü göre daha kolaydır. Üretici de olsanız, perakende satıcı da olsanız para kazanırsınız. İnsanların en temel ihtiyacı oldukları için bitmez, tükenmez bir pazardır. Tasarruf edilmesi en zor olanlardandır. Zengin olmak istiyorsanız, gıda üreticisi olun. Hızlı para kazanmak isterseniz de gıda perakendecisi olmayı tercih edebilirsiniz.

 

4.Teknoloji Sektörü

Eğer teknolojiyi siz üretiyorsanız çok yüksek kar marjları sizi bekliyor. Sermayenizin büyük bir kısmı emeğinizdir. En basiti bir bilgisayarınız var format attırmak istiyorsunuz.100 TL’den aşağı format attırmanız çok zor. Bunu yapan kişiler için sermaye sadece 1 saatlik bir zaman.100 TL ise bir esnafa göre iyi bir kazanç

 

Teknolojik ve elektronik ürünlerde kar marjı hep yüksek olur. Bilgi sahibi olanların sayısının az olması, müşteri tarafından anlaşılmaz olması bu sektörü karlı kılar. Örneğin; telefon ekranı değişimi, TV tamiri, kombi bakımı gibi.

 

5. Sağlık Sektörü

Tasarruf edilemeyecek diğer bir sektör. Bilgiye ve teknolojiye dayandığı için kar marjı çok yüksektir. Fiyatlar ne kadar yüksek olsa da insanlar bu sektörde iş yapanlara muhtaçtır. Bu sektörde komisyonculuk yapanlar bile aşırı yüksek kar marjına sahiptirler. Örnek olarak; saç ekimi yapanlar, işitme cihazı satanlar, implant satıcıları gibi.

Not: Yukarıda yer alan sektörleri icraa edebilmek için bilgiye muhtaçsınız. Bir işi nasıl yapacağınızı bilmedikten sonra fikir sahibi olmanızın bir önemi yok. Bu sektörlerde yer almak ticaret yapmak için öncelikle kendinizi eğitmeye başlayabilirsiniz.

 

E-ticaret Yapmak

E-Ticaret Yapmak
E-Ticaret Yapmak

Günümüzde ticaretin büyük bir bölümü e-ticaret üzerinden yürümektedir. Ticaret nasıl yapılır diyenlerin plan yaparken e-ticareti mutlaka düşünerek planlama yapmaları gerekir. Ticarette veresiye veren / veresiye vermeyen esnaf tablosun yerini, e-ticaret yapan ve e-ticaret yapmayan esnaf tablosu almıştır.

 

E-ticaret nasıl yapılır diyorsanız, gerekli bilgiyi size bu alt başlık içinde vermem imkansız. E-ticarete başlamak için kendimi eğitmem en az 3 yılımı aldı. Daha az işletme maliyetim olması adına ürünleri satabileceğim platformları öğrendim. İleride e-ticaret yapmak isteyenler için detaylı bir yazı paylaşacağım.

 

Ancak şimdilik size, satacağınızın ürünün çok önemli olduğunu söyleyeyim. E-ticarete kendi ürettiğiniz bir ürün var ise para kazanırsınız. Yoksa hazır bir ürünü alayım başkası gibi satayım diyerek para kazanamazsınız. Neden mi?

 

Covid-19 nedeniyle Tahtakale’de bulunan bir çok esnaf internet üzerinden toptan ürün satmaya başlamış. Üstelik sadece toptan değil. Trendyol, N11 ve Hepsiburada.com gibi sitelerde de perakende ürünler satmaya başlamışlar. Peki siz de bu toptancılardan ürün alarak, onlar gibi perakende ürün satıp nasıl kar edeceksiniz?

 

Hayır edemeyeceksiniz. Rekabet sizi piyasadan silecektir. Yapmanız gereken ise bir ürün üretmek. Evde peynir yapın, ya da sabun üretip satın. En basit mantıkla anlatıyorum. Emin olun kazanırsınız. Ancak hazır bir ürünle kazanamazsınız.

Not: E-ticaret nasıl yapılır diyenlerin kod bilmesine gerek yok. Hazır platformlar üzerinden internet sitesiyle ürün satışı yapabilirsiniz.

 

Stoksuz Ticaret Nasıl Yapılır?

Stoksuz Ticaret Yapmak
Stoksuz Ticaret Yapmak

Son dönemlerde meşhur olan stoksuz ticaret, diğer bir adıyla dropshipping ile ilgi biraz bilgi vereyim sizlere. İntenette dropshipping eğitimi ve reklamlarıyla çok karşılaşacaksınız.

A firması bir ürün satıyor. Size diyor ki al benim ürünümü sende komisyon karşılığında sat. Eğer sipariş gelirse, senin adına ben kargolama yaparım. Aradaki kar da senin olsun. Ürün stoklamaya hiç gerek olmadan suya sabuna dokunmadan satış yap denilir.

Stoksuz ticaret yaparak para kazanılır mı? Evet kazanılır. Kazanan bir çok kişi de var. Ancak bana hiç bir zaman mantıklı gelmedi. Çünkü geleceği olmayan bir iş. Kendi müşterime neden başkasının logolu poşeti ile ürün göndereyim. Ürün gönderenler neden benim müşterimin bilgilerine sahi olsun ki. Ya da bir gün anlaşmalı olduğu A firması, artık seninle çalışmak istemiyorum derse ne olacak? Bu nedenle ticaret nasıl yapılır diyenlere, dropshipping alanında iş yapmalarını tavsiye etmiyorum.

 

İnstagram Üzerinden Ticaret Yapmak

İnstagram Üzerinden Ticaret Yapmak
İnstagram Üzerinden Ticaret Yapmak

Emin olun İnstagramın kurucuları ve sahibi de dahil, alışveriş alanında bu kadar büyük potansiyelin olacağını tahmin edemezlerdi. Buna bende dahil. İnternette kadınlar büyük bir alışveriş yapma potansiyeline sahip. Bir çoğu da alışverişini instagram üzerinden gerçekleştiriyor. Üstelik kredi kartı olmadan, kapıda ödeme avantajları ile.

 

Eğer kısıtlı sermayeye sahip iseniz, İnstagram üzerinden satış yaparak ticarete başlamanızı tavsiye ederim. Ürünlerinizin fotolarını yükleyin ve sürekli reklam çıkın. Çekilişler yaparak da takipçi arttırın. Eğer işleriniz iyi giderse, kendinize ait bir web sitesi de oluşturabilirsiniz.

 

İnstagram hakkında da ilerleyen zamanlarda detaylı bir yazı oluşturacağım. Çünkü avantajı da var dezavantajı da. Örneğin; 7/24 müşterilerin sorularını cevaplamak ve manuel olarak sipariş almak zorundasınız. Halbuki web sitesi açarak ticaret yaptığınızda her şey otomatiktir. Sizin sadece ürünleri kargolamanız yeterli.

 

Dükkan Açarak Ticaret Yapmak

Dükkan Açarak Ticaret Yapma
Dükkan Açarak Ticaret Yapma

Geleneksel ticaret yöntemi. Riski e-ticaret ve diğer ticaret yöntemlerine göre daha düşüktür. Size gidip gelebileceğiniz bir işin yanında, sosyal çevrede kazandırır. E-ticaret yapan bir çok insan, iş çevresine sahip değildir. Bir çoğu asosyal olarak yaşar.

Dükkanlarda ise durum öyle değildir. İş nezdinde çevreniz artar. Farklı fırsatları daha kolay görebilirsiniz. Örneğin; bir marketiniz olduğunu varsayalım. Evini tadilat yaptıracak olan birisi size tanıdığınız var mı diye sorar. Size burada aracılık yapma fırsatı doğar. Ya da evini kiraya vermek isteyen kişiler için de geçerli bu.

Tercih her zaman size aittir. Asosyal olmayı da seçebilirsiniz. Avantajları kendiniz belirleyin. Sizin için en doğru olan karar, kendi verdiğiniz karardır.

 

Ticaret Yapmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler

Ticaret Yapmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler
Ticaret Yapmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler
  • Ticarette büyümek ve sürdürebilirlik kuraldır. İşinizde büyümez ve sürekli yerinizde sayarsanız ileride mutsuz olursunuz.
  • Ticaret hatayı kabullenmez. Bu nedenle sosyal hayatınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Her zaman kendinizi dinç ve sağlıklı tutmaya özen gösterin.
  • Karşınıza bir çok zorluklar çıkacak. Bu zorlukları kabullenmek tercihtir. Karşılığında daha fazla para kazanacaksınız.
  • Bir gram eylem, bin tane düşünceden değerlidir. Bu nedenle bir an önce eyleme geçerek hayallerinizi gerçekleştirin.
  • Mümkünse kredi çekmeden işinizi kurun. Eğer kredi çekmeden bunu yapamıyorsanız, mutlaka ödeme planlarınızı düşük tutun.
  • İş yapma motivasyonunu yüksek tutmaya çalışın. Çevrenizde olumsuz yorumlar yapanlardan uzak durun.
  • Herkes ticaret yapmak zorunda değil. Herkes ticaret yapsa, çalışacak adam kalmaz. Bu nedenle kendinize inanıyorsanız ticarete girin.

Ticaret nasıl yapılır ve Ticaret yapmak istiyorum diyenlere yol haritası ” başlıklı yazımın sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden benimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.

Güncelleme: Ticaret yapma konusunda kararlıysanız, mutlaka yurtdışı gelir elde etme yöntemlerini denemelisiniz. Zira Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon ortamında, dolar ile gelir elde etmek daha hızlı büyümenizi sağlayacaktır.

Scroll to Top