Tarımda Verim Arttırıcı Yöntemler | Verim %100 Nasıl Arttırılır?

tarımda verim arttırıcı yöntemler

Türkiye uzun yıllardan beri tarım ile gelir sağlayan ülkeler statüsünde yer aldı. Hem köylümüz hem de firmalar bulundukları bölgeler için en ideal ürünleri yetiştirme çabasındadır. Ancak en büyük sorunumuz bilgi eksikliği nedeniyle düşük verimli üretim yapmak. Evet bu doğru! Peki tarımda verim arttırıcı yöntemler nelerdir?

tarımda verim arttırıcı yöntemler
tarımda verim arttırıcı yöntemler

Maalesef toprak ile gerekli iletişimi sağlamayıp, eski geleneksel yöntemler ile üretim yapmaya çalışıyoruz.Bunun sonucunda ise 1 dekarlık alandan elde edebileceğimiz ürünün sadece %50’si ile idare etmek zorunda kalıyoruz.Eğer tarım ile uğraşıyorsanız, tarımda verim artışı sağlayacak yöntemler ile ilgili bu yazımızı sonuna kadar dikkatlice okuyunuz.

Konya kadar büyüklüğü olan Hollanda yıllık 95 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapmaktadır.Tabi bu ürünleri sadece kendine ait olan arazilerde yetiştirmiyor. Ancak değinmemiz gereken nokta ise başarılı olduğu verim artışı.Türkiye’de 1 dönüm alanda üretilen tarım ürününe karşılık, aynı dönümde Hollanda tarafından 3 kat daha fazla üretim yapılmaktadır. Peki nasıl? Hollanda tarımda verim artışı konusunda neler yapıyor?

Okuyunuz : En Karlı Tarım Ürünleri

Tarımda Verim Arttırıcı Yöntemler

tarımda verim arttırıcı yöntemler
tarımda verim arttırıcı yöntemler

Tarımda  verim artışı farklı üretim yöntemleri ile elde edilebilir. Buna örnek olarak topraklı tarım, organik, tarım ve susuz tarım gibi örnekler verebiliriz. Ancak bu makalemizde anlatmak istediğimiz, mevcut tarım üretim yöntemlerini terk etmeden nasıl verim artışı sağlanır?  Toprakta yapacağınız değişiklikler, gübreleme, tohum seçimi ve ölçümler gibi birden çok faktör ile %100 verim artışı sağlamanız mümkün. Şimdi tarımda verim arttırıcı yöntemleri sırasıyla inceleyelim.

 

1. Toprağın Drenajını Önem Verin

Klasik olarak çapalama yapmak olarak bilinir. Atadan, dededen gelen bir uygulama olduğu için bir çok çiftçi neden çapalama yapması gerektiğini bilmez.

Drenaj toprağın suyu emici özelliği sahip olması anlamına gelir. Yağmur yağışı ve sulama sonrası suyun toprakta veya kökte birikmemesi için drenaj uygulamasına başvurulur. Bu sayede kök hava alır bitkinin yetişmesi için ideal ortam sağlanmış olur. Drenaj için toprakta yükseltmeler yapıp, aynı zamanda su tahliyesini kolaylaştıracak kanallar açabilirsiniz.

 

2. Eski Tarımsal Ürün Kalıntılarından Kurtulun

Toprağa daha önce farklı bir ürün ekimi yaptıysanız, bu tarım ürünlerinin köklerinden kurtulmanız gerekiyor.Özellikle soğanımsı kökler için geçerli bir kural. Yeni ekimini yaptığınız ürün eski ürünün kökleri nedeniyle yeterli derecede beslenemez. Ya da eski tarım ürününe ait kök yeniden canlanarak, yeni bitki kökünün nefes almasını engelleyecek düzeye gelebilir.

Çözüm olarak çapalama işlemini derine doğru, eski tarım ürünlerinin yer aldığı köklere doğru yapmalısınız.

 

3. Yabani Otlar ile Kararlı Mücadele

Tarımda verim arttırıcı yöntemler arasında en etkili olanıdır. Ektiğiniz bitkilerin etrafında belirli bir zaman sonra yabani otlar oluşmaya başlayacaktır. Ya da bu otlar ekim öncesinde toprağınızda bulunabilir.

Yabani otları temizleyerek, tarım ürününün ihtiyacı olan mineralleri almasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu yabani otlar ürünlerde hastalığa neden olabilmektedir.

Yabani otları el veya çapa ile temizleyebilir, ya da malç kullanarak yabani ot çıkmasını engelleyebilirsiniz.

 

4. Toprak Ölçümünü Mutlaka Yaptırın

Geleneksel tarımda yaşanan en büyük sorunlardan birisidir. Toprağa hangi malzemenin neden kullanıldığının bilinmemesi. Örneğin; çiftçiler toprağa belirli dönemlerde yanmış kireç tozu serper. Bunu böcekleri engellemek ve bitkiye iyi geldiği için yaptıklarını söylerler. Aslında kireç tozunun tam olarak işlevi bu değildir.

Kireç tozu bilinçli tarım uygulamalarında ph+ değeri düşük olan yani asitli olan toprağın, asit derecesini düşürmek için kullanılır. Tabi asit derecesini düşürmek veya arttırmak bitkinin yetişeceği en iyi ortama bağlı.

Çözüm olarak ekeceğimiz tarım ürününün ideal olarak yetişeceği PH+ derecesini öğrenmeliyiz. Ardından toprağın PH+ derecesini kireçle yükseltmeliyiz ya da kükürt ile düşürmeliyiz.

 

5. Ekim Öncesinde Toprağı Organik Olarak Besleyin

Toprağı çapalayıp, yabani otlardan temizledikten sonra organik gübre eklemesi yapın. Organik gübre olarak eski bitki kalıntıları, torf, perlit, turba yosunu kullanabilirsiniz. Tüm bunları yapıp 1 hafta kadar bekledikten sonra toprağınız ekime hazırdır.

Ekim işlemi sonrasında bitki ihtiyaç duyduğu mineralli ortamı bulmuş olur. Bu sayede bitki kökü gelişmeye ve güçlü bir şekilde toprağa tutunmaya başlar. İlk başta yapmış olduğunuz bu organik gübreleme ile ekin tutma oranı artacaktır.

 

6. İlk Yıl Mahsul Almayın

Eğer meyve ürünü üretiyorsanız, ya da küçük odunsu bitkiler yetiştiriyorsanız ilk yıl mahsul almamak sizin için oldukça avantajlı olacaktır. Neden mi?

Ekmiş olduğunuz fide meyve veya çiçek verdiği dönemlerde tüm enerjisini ve minerallerini bu tomurcuklar için harcar. Genelde bu tomurcuklar ilk bahar ile yaz ayları arasında çıkmaktadır. Bitki gövdesi tam gelişeceği aşamalarda çiçek ve meyve verdiği için gelişim yapraklara veya dallara doğru olacaktır. Bu nedenle ilk yıllarda bitki tomurcuklarını kesin. Bu sayede bitkinin gövdesinde büyüme olacak ve toprağa daha iyi sarılacaktır. Bir sonra ki yıl ise daha faza ürün ile karşınıza çıkacaktır.

 

7. İhtiyaç Düzeyinde Gübreleme Yapın

Tarım ürünü için en önemli gübre içeriği azot, fosfor ve potasyum elementleridir. Bu mineral içerikleri az olduğunda bitki gelişiminde ve verimde sorunlar yaşanır. Tabi bu sorunlar minerallerin ihtiyaçtan fazla oranda kullanılmasında da yaşanır.

Nasıl fazla sulama yaptığınızda bitki yapraklarında sararma oluyorsa, bunlar azot, potasyum ve fosfor içinde geçerlidir. Hepsinin fazla veya eksik olması farklı etkiler gösterir. Bunun için toprak örneği alıp analiz ettirin .Analiz sonucunda ihtiyacınız oranında gübre eklemesi yapın. Özellikle ilk bahar başlangıcında her yıl sıvı gübre kullanın. Bu sayede yüksek meyve verimi alacaksınız.

 

8. Budama Yapmayı ihmal Etmeyin

Eğer meyve ağaçları yetiştiriyorsanız hasattan sonra ve ilk baharın başlangıcında ölü ve hastalıklı dalları budamanız gerekiyor. Bu hastalıklı dallar bitkinin nefes almasını engeller. Ya da diğer dallara hastalık bulaştırır. Bu nedenle ağacınız tamamen kuruma ya da meyve vermeme tehlikesine yakalanır. Budama tarımda verim arttırıcı yöntemler arasında en önemlisidir. Sağlıklı budama yapmadığınız taktirde, ağaçlarınız zayıf olacak ve az meyve verecektir.

 

9. Mantar ve Hastalıklara Karşı Mücadele Edin

Yetiştirdiğiniz tarım ürünleri aşırı nem ve sudan dolayı mantar ve haslık riski ile karşı karşıya kalır. Mantarlar genellikle aşırı nemli ortamlarda oluşur. Çok hızlı yayılım özelliğine sahiptir ve tüm tarlaya hastalık bulaştırabilir.

Bazı tarım ürünlerinde yerden sulama yapmanız gerekir. Yapraktan yapılan sulamalar da mantar ve hastalığa neden olur. Yetiştirdiğiniz tarım ürünü ile ilgili bu konuda araştırmalarınıza ağırlık verin. Ancak şunun unutmayın ki tüm tarım ürünlerinde yerden gövde kök hizasından yapılan sulama daha etkilidir.

 

10. Tarım Ürünleri Aralık Mesafesi

Tarım ürünlerini sıkı sıkıya dikmeniz verimi arttırmaz. Tam tersi verim konusunda düşüş yaşamanıza neden olur. Bitki kökleri ihtiyacı olan mineraller topraktan almak için diğer kökler ile rekabet halinde olurlar. Eğer bitkiler birbirine çok yakın ise aşırı rekabet sonucu fazla büyüme gösteremezler. Buda verimde azalmaya neden olur.

Diğer sorun ise aşırı sıkı üretim, hastalık bulaşma riskini yükseltir. Diğer tarım ürünlerine hastalık bulaşması sıkı üretim nedeniyle daha hızlı olacaktır. Bir çok çiftçi ekim yaparken sıralı ekim yöntemini kullanırlar. Ancak ziraatçılar hastalık bulaşma riskine karşı kümesel tarım ekimi yapılmasını tavsiye eder.

 

11. Organik İlaç Kullanın

Japon böcekleri, tırtıl ve diğer haşereler tarlada en büyük düşmanınız olacaktır. Bu canlılar ürünleriniz yetişmeden, siz mahsul almadan bitkilerinize musallat olur. En iyi çözüm ise onlara karşı organik ilaçlar kullanmak .Kullandığınız ilaçların yasaklı ürünler listesinde yer alıp almadığını inceleyin. Aksi taktirde hem mahsule hem de diğer canlılara zarar vermiş olursunuz.

 

12. Kuş Sürülerine Karşı Önlem Alın

Kuşlar ağaçlardaki tomurcukları yemesi nedeniyle aşırı meyve verimi kaybı yaşarsınız. Bir meyve tomurcuğu ile 2-3 kilo arasında verim kaybı mümkün. Bu konuda yapmanız gereken ise ağ sistemi kurmak. Ağ sistemini kurduktan sonra sıfır kayıp noktasına gelirsiniz. Tabi bu ağlar özel olarak ziraat mağazalarında satılır.

 

13. Arı Kovanı ile Verim Arttırın

Arı kovanları yurtdışında verim arttırma amaçlı kullanılmaktadır. Her 5 dönümlük arazi için 1 adet kocan oluşturulur. Tabi bunu daha fazlada yapabilirsiniz. Arılar bitki sporlarının daha hızlı yayılmasını ve çiftleşmesini sağlar. Bu durum özellikle dişi ve erkekli tarım ürünlerinde geçerlidir. Ancak hangi tarım ürününü fark etmeksizin tarlanızda bulunan arı kovanları verim artışı yaşamanızı sağlayacaktır.

Tarımda Verim Arttırıcı Yöntemler ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden yazın. Beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz.

kaynak: OECD

Scroll to Top