Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır | Yetiştiriciliği Nerede Yapılır?

Siyah Sarımsak

Siyah sarımsak yetiştiriciliği son günlerde ülkemizde bir hayli moda. Ancak dünyada özellikle Asya mutfağı ve tıp alanında uzun yıllardan beri faydalanılmaktadır. İlk olarak Güney Kore’de alternatif tıp alanında kullanılmıştır. Tabi bu ürünün serüveni Avrupa ve Amerika topraklarına kadar ulaşmıştır. Siyah sarımsak nasıl yapılır diyenler için detaylı bir makale hazırladık. Yüksek antioksidan içeriği ile sağlığa olan faydası kanıtlanmış olan siyah sarımsağı sizde evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Hatta bu üründen ticari olarak para kazanabilirsiniz.

Siyah Sarımsak
Siyah Sarımsak

Siyah sarımsak Avrupa ve Amerika’da daha çok mutfaklarda kullanılmaktadır. Ezilmiş halde veya karamelize olarak paketlerde satılmaktadır. Salataların ve yemeklerin üzerine tat vermek amaçlı kullanılır. Normal sarımsaktan farklı olarak kokusu yoktur. Tadı ise fermente olduğu için değişiklik göstermiştir.

Ülkemizde siyah sarımsak devlet desteği ve KOSGEB kredisi ile yapılmaya başlanmıştır. Kastamonu sarımsağı en iyi sarımsak olarak bilindiğinden bu fermente işleminde bu yörenin ürünlerinden faydalanılır. Siyah sarımsak nasıl yapılır diyenler için yazımıza başlayalım.

Not: Siyah sarımsak yetiştiriciliği dışında farklı tarım ürünleri ile ilgili bilgi almak için en karlı tarım ürünleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır

siyah sarımsak nasıl yapılır
Siyah sarımsak nasıl yapılır

Evinizde veya kuracağınız tesiste kolaylıkla siyah sarımsak üretebilirsiniz. Siyah sarımsak, normal beyaz sarımsağa ısıl işlem uygulanarak üretilir. Ortalama olarak 540 saat kadar ısıl işlem uygulanana beyaz sarımsak siyah sarımsağa dönüşür. Şimdi detaylı olarak siyah sarımsak nasıl yapılır anlatalım.

  • Öncelikle baş kısmı olgunlaşmış, büyük beyaz sarımsakları toplayın. Bu sarımsakların kabuklarında herhangi bozulma olmamış olması gerekir.
  • Hafif nemli bir bez yardımı ile sarımsak kabuklarını silin. Ancak bu kabukların zarar görmemesi gerekiyor.
  • Topladığınız sarımsaklarda filizlenme var ise kullanmayın. Zira bu sarımsaklar acı bir tat oluşturacaktır.
  • Sarımsakları siyah yani karamelize hale getirmek için 15 gün kadar 60 derece sıcaklıkta fırınlarda bekletmeniz gerekiyor. Bunun için dereceli farklı bir fırın kullanabilirsiniz.
  • Ancak fırınlarda 60 derecelik ısı vermek yeterli değildir. Bunun yanında %85 ile % 90 aralığında nem oranını korumanız gerekiyor.
  • Tüm bu işlemlerden sonra sarımsaklar siyahlaşmış yani karamelize hale gelmiş olacaktır.

 

Siyah sarımsak elde etme aşaması bu kadar. Ancak bu işin içine girdiğiniz zaman bir takım teknik zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Bu teknik zorluklar uzmanlık gerektiren alanlardır. Tarım Bakanlığı bu konuda girişimcilere destek sunmaktadır. Hatta Tarım TV üzerinden bu konuda detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

 

Siyah Sarımsak Nerede Yetişir

Bir çok kişi siyah sarımsağı farklı bir çeşit olarak bilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi siyah sarımsak beyaz sarımsağa ısıl işlem uygulanması ile elde edilir. Bu nedenle yetiştiriciliği için istediğiniz bölgeyi seçebilirsiniz. Sadece beyaz sarımsağı temin ettiğiniz bölgeler önemli. Beyaz sarımsak tedariği konusunda en çok tercih edilen Kastamonu sarımsağıdır.

 

Siyah Sarımsak Nasıl Üretilir?

Siyah sarımsak üretimi için kabukları atmamış olan büyük sarımsakları seçiniz.Bu sarımsakların sıvı oranı %60-70 aralığında olmalıdır.

Fabrikasyon olarak beyaz bütün sarımsaklar tepsilere doldurulur. Bu tepsiler nem ve ısı ayarı olan dev fırınlara yerleştirilir. Ortalama olarak 540 saat boyunca bu fırınlarda 60 derece sıcaklıkta ısıtılır. Isıtılma işlemi sonunda sarımsak bir takım özelliklerini kaybeder. Yeni olarak ise güçlü bir antioksidan özelliği kazanır .Jöle gibi kıvama sahip olur ve incire benzer tadı vardır.

Okuyunuz: Badem Yetiştiriciliği

 

Siyah Sarımsak Tohumu Var mı?

Siyah sarımsak beyaz sarımsağın fermente edilmesi ile elde edilir. Bahsettiğimiz siyah sarımsağın tohumu yoktur olmazda. Ancak Çinli alışveriş sitelerinde siyah sarımsak tohumu görebilirsiniz. Bu tohumlarda renk pigmentleri ile oynanmıştır. Ekim sonucunda beyaz sarımsak yerine siyah sarımsak elde edilir. Ancak kesinlik aynı olmadıklarını bilmelisiniz.

 

Siyah Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

  • Siyah sarımsak beyaz sarımsak gibi güçlü antioksidan özelliğine sahiptir. Ancak bu özelliği beyaz sarımsağa oranla 100 kat daha fazladır.
  • Azot oksit içeriği bakımından zengindir. Bu içerik antiviral ve anti tümör etkilere sahiptir.
  • Lösemi, mide kanseri tedavilerinde kullanılabileceği söylenmiştir.
  • İçeriğinde yer alan organik bileşenler ile stres azaltıcı etkiye sahiptir.
  • ABD’de yapılan bir araştırma kalp sağlığınızı koruyabilmek için menüye bir diş siyah sarımsak katmanızı tavsiye etmektedir.

 

Evde Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır

Siyah Sarımsak Yapıcı Makine
Siyah Sarımsak yapımı için ısı ayarlı tencere

Yukarıda siyah sarımsağın nasıl yapıldığını anlattık. Evde ise aynı yöntemleri uygulayarak siyah sarımsak üretmeniz mümkün. Ancak ısıl işlemi uygulamak için ısı ayarlı kazanlardan almanız gerekiyor. Yemek pişirmek için kullanılan elektrikli tencereleri de evde siyah sarımsak yapımı için kullanabilirsiniz.

Ancak sarımsağın tencere dibine temas etmesini engelleyin. Bunun için üst bölgeye bir süzgeç yerleştirin. Sarımsakları peçete ile bol olacak şekilde sarın. Yaklaşık 15 gün sonra siyah sarımsakların siyahlaştığını görebilirsiniz.

Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

kaynak: https://www.masterclass.com/articles/black-garlic

Scroll to Top