Petshop Açmak | Petshop Açma Maliyeti ve Gerekli Belgeler

Petshop açmak

Ülkemizde hayvanlara sevgi ve ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Ancak hayvanlara özel ürünlerin satıldığı petshop dükkanlarda aynı artış söz konusu değil. Bu nedenle petshop açmak istiyorsanız, öncelikle doğru karar verdiğinize emin olabilirsiniz. Perakende ürünler satılmasına rağmen, petshop dükkanında kar oranları % 30 ile %100 arasında değişiklik göstermektedir. Bu yazıda petshop açma maliyeti, aylık kazancı ve bu işin püf noktaları gibi konulara detaylı olarak değineceğiz.

Petshop açmak
Petshop açmak

Öncelikle daha önce petshop ürünleri satışı konusunda tecrübeniz yok ise endişelenmeyiniz. Sadece hayvanlara karşı ilginizin olması bu sektörde başarılı olmanızı sağlayacaktır. Evet, size bir çok konuda soru sormaya gelecek olan müşterileriniz olacak. Ancak siz veteriner değilsiniz, sadece hazır hayvan aksesuarları ve gıdası satan bir işletmesiniz. Sadece bildiğiniz konuda yardımcı olabilir, bilmediğiniz konularda ise kendinizi geliştirme yoluna gidebilirsiniz.

Petshop açmak isteyenler için alt başlıklar halinde detaylı bilgiler vereceğiz. Pazarlama, işletme lokasyonu, iletişim ve fiyat politikası gibi konularda dikkatli olduğunuz sürece başarınızı engelleyecek bir durum yok. İşletmenize kazandırdığınız her bir müşteri, hayvan beslediği sürece, ömürlük olarak sizden alışveriş yapacaktır.

Not: Petshop açmak dışında farklı fikirler edinmek için 100 Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Petshop Açmak

Petshop Açmak 1
Petshop Açmak 1

Petshop dükkanı açmak istiyorsanız öncelikle ne kadar sermaye ayıracağınıza karar vermeniz gerekiyor. Ayıracağınız sermaye bu işi nasıl yapabileceğinizi belirleyecek olan en önemli etkendir. İşletme lokasyonu, dükkanı kirası, dükkanda bulunduracağınız ürünler, hangi semtte bulunacağınız gibi bir çok konu ayıracağınız sermayeye bağlıdır.

Ancak petshop açmak için ana cadde ya da yan caddelerde olmanız gerekmez. Bir binanın bodrum katında bile olsanız, müşterileriniz sizi bildiği sürece alışverişe gelecektir. Tabi bu sadece bir örnek. Genellikle petshop dükkanları pasaj girişlerinde ya da caddeyle kesişimi olan sokaklarda bulunmaktadır. Bu tarz dükkanlar için ana caddede yüksek kira vermektense, bilinirliği olan noktalarda yarı yarıya kira vermek daha avantajlı olacaktır.

 

Diğer önemli olan kısım ise, canlı hayvan satışı yapıp, yapmayacağınızdır. Genellikle petshoplarda, muhabbet kuşu, balık, tavşan ve farklı cins hayvanların satışı yapılır. Tabi yasaların izin verdiği şekliyle diyelim. Bu konuda karar verirken size maliyeti ne olacak diye düşünmeniz gerekiyor.

 

Mantıklı olan ise, eğer çevrenizde bu konuda rekabet yoksa, sadece göstermelik örnek olarak bu hayvanlardan bulundurmanız .Örneğin; muhabbet kuşu ya da akvaryum gören müşeri, o işletmede bu tür hayvanlara ait ürünlerin yer aldığını düşünecektir. Satışını yapmasanız bile, kedi ve köpek gibi farklı tür hayvanlardan da bulundurabilirsiniz.

 

Şimdi bu işin lokasyon kısmına gelelim. Örneğin; İstanbul’da bir petshop açmak istiyorsanız hangi semtte faaliyet göstereceğiniz konusunda biraz profesyonel düşünmelisiniz. Kadıköy, Bakırköy ve Beşiktaş gibi semtlerde bir çok petshop dükkanları ile karşılaşabilirsiniz. Bunun yanında o semtlerde oturan insanlar genellikle internet üzerinden sipariş verme eğilimindedirler. Bu nedenle bu tarz semtlerde dükkan açmak yerine orta seviye ilgili olan semtleri tercih etmeniz daha politik olacaktır.

Şimdi petshop açmak için yapmanız gerekenleri adım adım sıralayalım.

 

Petshop Nasıl Açılır

Petshop Nasıl Açılır
Petshop Nasıl Açılır
  • Petshop açmak için ne kadar sermaye ayıracağınıza karar verin. Ayıracağınız sermaye miktarı bu işi nasıl yapacağınızı belirleyecektir.
  • Detaylı bir fizibilite çalışması yapmanız gerekiyor. Dükkanı açtığınız zaman olmak istediğiniz konum ile açtıktan sonra yapacaklarınızı detaylı olarak listeleyin. İleride bu hangi konumda olduğunuzu anlamanız açısından işe yarayacaktır.
  • Dükkan kiralamadan öcne tedarikçilerinizi belirleyin. Petshoplarda satmak için ürünler nereden ve nasıl alınır gibi sorularınızı cevaplayın. Bu tedarikçileri hem online hem de fiili olarak İSTOÇ gibi yerlerde bulabilirsiniz.
  • Sıra geldi dükkan bulma aşamasına. Yukarıda ana cadde ya da yan caddede dükkan açmaktan ziyade, daha uygun maliyetlerin olacağı caddeye 1. ya da 2. dükkanları seçmelisiniz. Nerede olduğunuz bilindiği sürece müşterileriniz dükkanınıza gelecektir. Ancak pasajların her zaman avantajlı olduğunu unutmayınız.
  • Dükkan kiraladıktan sonra ilk yapmanız gereken vergi levhası almak olsun. Alacağınız demirbaşları kendinize fatura edip, maliyet olarak göstermiş olursunuz.Bu da düşük gelir vergisi ödemenizi sağlayacaktır.
  • Vergi levhası aldıktan sonra dükkanınızın dizaynını yapın. Raflar için bir marangoz ile anlaşabilirsiniz. Diğer hazır demirbaş ürünleri için de alışverişinizi tamamlayıp dükkanı hazır hale getirin.
  • Petshop açmak için son aşama ise görkemli bir açılış yapmak olacaktır. Tüketicileri dükkan açtığınızdan haberdar etmelisiniz. Bu nedenle işletmenizin önüne açılış çelenkleri koyarak dikkat çekebilirsiniz.
  • Bazı petshop dükkanları telefon ve internet üzerinden servis yapmaktadır. Sipariş verildikten 2 saat sonra ürün kapınıza getirilir. İşlerinizi  arttırmak için bu tarz pazarlama faaliyetleri yürütebilirsiniz.

 

Petshop Açma Maliyeti

Pertshop Açma Maliyeti
Pertshop Açma Maliyeti

Petshop açma maliyeti dükkanda bulundurduğunuz ürünlerin çeşidine göre değişir. Bir çok petshop sadece kuş ve akvaryum ürünlerine ağırlık verirken, bazı petshoplarda kedi ve köpek maması gibi ürünlere ağırlık vermektedir. Çevrenizde insanlar kedi, köpek mi yoksa balık ve kuş gibi hayvanlar mı besliyor? Öncelikle bunu bilerek ürün yerleşimi yapmalısınız.

 

Tabi çevrenizdeki insanların ne beslediğinden ziyade, gelen müşteriyi boş göndermemeniz önemlidir. Yani kedi, köpek, muhabbet kuşu, kanarya, tavşan, iguana, hamster, tavuk ve civciv yemi dahi bulundurmanız gerekiyor. Tabi her çeşit ya da her marka bulundurmanız mümkün değil. Ancak tek bir çeşit bile olsa, işletmenizde bulunması büyük avantaj sağlayacaktır.

Bu tarz bir petshop açmanın maliyeti en az 50 Bin TL’den başlamaktadır. Tabi sermayenin üst limiti olmaz. Ancak bu işi ilk defa yapıyorsanız, 100 Bin TL ‘den fazla bir para harcamanız da mantıklı olmayacaktır.

Okuyunuz: 100 Adet En Yeni İş Fikirleri

Petshop Aylık Kazancı ve Kar Marjı

Petshop Aylık kazancı
Petshop Aylık kazancı

Yazımızın girişince petshop ya da evcil hayvan dükkanlarının %30 ile %100 arası kar marjı ile çalıştıklarından bahsettik. Kar marjından ziyade günlük yapılan ciro, petshop dükkanlarının aylık kazancını belirleyecektir.

 

Petshop dükkanları genellikle bu işi seven kişiler tarafından yapılır. Aylık kazanç beklentisi öncelikli olmaz. Ancak kedi ve köpek mamalarının fiyatlarının yüksekliğini hesaba katarsak, günlük ortalama 1000 TL ciro rakamını yakalayan bir çok petshop dükkanı mevcut. Bu kar marjı ise, size en az 10 Bin TL gibi aylık kazanç bırakacaktır.

 

Tabi kazancınızı en düşük rakamlar üzerinden hesaplamak mantıklı olandır. Kuş yetiştiriciliği yaparak da kar marjınızı daha da maksimum seviyelere çıkartabilirsiniz. Bu işin içine girdikçe, farklı kazanç yöntemlerinin olduğunu göreceksiniz. Özellikle yaz aylarında civciv yemi satışı ile civciv satışları, cironuzda en büyük payı oluşturacaktır.

 

Petshop Açmak İçin Gerekli Belgeler

Petshop Açmak İçin Gerekli Belgeler
Petshop Açmak İçin Gerekli Belgeler

Öncelikle resmi gazete üzerinde yazılan evcil hayvan yerleri açılışına yönelik hükümleri okuyunuz. Şimdi sizler için belediyeler tarafından ortak olarak istenilen belgeleri sıralayalım.

  • Vergi levhası örneği
  • Kimlik fotokopisi
  • SGK bildirgesi
  • Ticari sicil kaydı
  • Kira kontratı
  • Yapı kayıt izni belgesi
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Faaliyet belgesi
  • Oda kayıt belgesi
  • 2 Adet fotoğraf
  • Adli Sicil kaydı
  • İkamet kaydı

Bu evraklar dışında bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğüne giderek, daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Not: Daha önce herhangi bir ticari faaliyetiniz olmadıysa, mutlaka Ticaret Nasıl Yapılır başlıklı makalemizi inceleyiniz.

Petshop Açmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler

Petshop açmak isteyenlere tavsiyeler
Petshop açmak isteyenlere tavsiyeler
  • Ne tarz dükkan açarsanız açın, güler yüz her zaman önemlidir. Petshop sektöründe insanlar bir kere sizden alışveriş yapıp, memnun kaldığı taktirde sürekli sizden alışveriş yapacaktır.
  • Açık ürünlerin satışını yapabilirsiniz. Bu ürünler size %100 den fazla kazandıracaktır. Ancak ürünlerin tazeliğine dikkat etmelisiniz. Özellikle kuş yemlerinde ufak bir küf olması, tüm yemlerin çöpe gitmesine neden olur.
  • İşletmenizin reklamını yapmak konusunda tasarruflu olmayın. Mutlaka bir İnstagram hesabınız olsun. Ürünlerinizi o hesap üzerinden paylaşın ve müşterilerinizden takip etmelerini rica edin.
  • Dükkan açmadan önce bir çok petshop dükkanını ziyaret edin. O dükkanların yaptıkları olumlu faaliyetler ile olumsuz eylemleri kıyaslayın. Kendiniz için en iyi olanı örnek alın.
  • Petshop açmak için gerekiyorsa tedarikçilerinizden destek alın. Onlar bir çok perakende satış yapan işletme ile çalıştıkları için bu konuda çok tecrübeli olurlar. Mutlaka onların tavsiyelerini dinleyiniz.

Petshop açmak ve petshop açma maliyeti ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız 1 saat içerisinde cevaplandırılacaktır.

Scroll to Top