Ördek yetiştirmek karlı ve bir o kadar da yüksek maliyet gerektirmeyen bir iştir. Kuluçka makineleri yardımı ile dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de ördek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu alanda kar elde edebilmenin en büyük nedeni, ördek bakımın kolay ve az masraflı olmasıdır. Tüm bunlara rağmen ördek üretiminde dikkat edilmesi gereken birçok hususlar bulunmaktadır. Bu nedenle içeriğimizde son zamanların popüler tarımsal faaliyetlerinden biri olan ördek yetiştiriciliği ile ilgili merak edilen ördek çiftliği kurmak ve ördek çiftliği kazançlı mı ve buna benzer sorularının yanıtlarını bir araya toplamaya çalıştık.
Ördek yetiştiriciliğinin amacı etlik veya yumurtalık olarak iki yere ayrılır. Aynı zamanda hem etlik hem de yumurtalık üretimi için de ördek yetiştirmek mümkündür. Ancak ördek yetiştiriciliği yapmadan önce yetiştirme amacını belirlemekte fayda var. Bu doğrultuda ördek ırkı seçimi yapılmalı ve çiftlik kurulumu gerçekleştirilmelidir. Ayrıca ördek çiftliği kurulumu için de bazı önemli hususları bilmek gerekir. Aksi halde istenen sonuç elde edilemez ve ördek üretimi karlı bir iş olmaktan çıkar.
Ördek çiftliği kurmak, ticari amaçla ördek yetiştirmenin temel aşamasıdır. Bu aşamada yemlik, suluk alanlarının yapımı, kuluçka makinelerinin hazırlanması, havuz alanının inşası gibi hususlar gerçekleştirilir. Tüm bunların ardından ördeklerin çiftleşmesi, bakımı, yemlenmesi gibi temel ihtiyaçlar gelecektir. Aynı zamanda başarılı bir ördek yetiştiriciliği için pazarlama teknikleri de dikkate alınmalı ve doğru bir pazarlama yöntemi tercih edilmelidir. Tüm aşamaların başarılı şekilde tamamlanması sonucu bu alandan yüksek gelir elde etmek kaçınılmaz olacaktır.
Not: Ördek yetiştiriciliği bulunduğunuz bölge için uygun değilse, En Karlı Hayvancılık Fikirleri başlıklı yazımızdan farklı fikirler edinebilirsiniz.
Ördek Yetiştiriciliği
Ördekler yumurtası veya eti baz alınarak farklı amaçlarla yetiştirilir. Ancak ördek yetiştiriciliği amacı fark etmeksizin ördeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için uyulması gereken bazı temel gereksinimler bulunmaktadır. Ördekler genel anlamda, özel bir koşul gerektirmeyen hayvanlardır. Kuluçka dönemi haricinde, yetiştiricinin sağladığı temel koşullara uyan ortamda ördekler sağlıklı bir şekilde büyürler.
Ördek yetiştiriciliği yapılan ortam, onların sağlıklı olarak büyümesi ve hastalıklardan korunması yönünde tasarlanmalıdır. Ördekler dayanıklı kuşlar olarak bilinir. Bu nedenle hastalıklardan kolayca etkilenmezler. Ancak buna rağmen, uygun ördek bakımı uygulanması şarttır. Öncelikle hangi tür ördek yetiştirmek istediğinize karar vermekle başlayabilirsiniz. Ördek türleri, et veya yumurta üretimi esas alınarak birbirinden farklık gösterir.
Ördekler hem sulak hem de kuru ortamda yaşayabilirler. Ancak ördeklerin üremesi için sulak ortam şarttır. Kuru ortamda yetiştirilen ördekler sadece döllenmiş yumurtalarını bırakırlar. Bir diğer anlamda yumurtalardan ördek yavrusu çıkması mümkün değildir. Bu nedenle ördeklerin çiftleşmesi için mutlaka sulak bir ortam gereklidir. Aksi halde istenen sonuç elde edilemez. Çiftleşme sonrasında dişi ördek yumurtlama döneminde barınaktan çıkmamalı ve uygun koşullarda tutulmalıdır.
Tüm bunlara ek olarak kuluçka yardımı ile de ördek yetiştiriciliği yapılabilir. Dişi ördek yumurtlama döneminde genellikle 2 günde bir yumurtlar. Bu nedenle alınan her yumurta yerine sahtesi konmalıdır ki, dişi ördek yumurtlamaya devam edebilsin. Yumurtlar alındıktan sonra serin bir ortamda ortalama 15 18 derece sıcaklıkta saklanmalıdır. Kuluçka esnasında ise sıcaklığın ortalama 37 – 37,5 derece olması gerekir. Nem oranı ise %95 olmalıdır. Kuluçka dönemi ortalama 28 – 29 gün sürer. Bu dönemde yumurtalara ara sıra su serpmek, daha verimli bir sonuç elde etmeyi sağlar. Gelişim döneminde olan yumurtalarla çıkım dönemindeki yumurtaları ayrı ayrı tutmakta fayda var.
Ördek Çiftliği Kurmak
Ördek yetiştiriciliği yapmak isteyenler öncelikle doğru bir çiftlik kurmalıdır. Ördek çiftliği kurulumu için öncelikle geniş bir alan seçilmelidir. Seçilen alanın çiftleşme dönemi göz önüne alınarak sulak olmasına dikkat edilmelidir. Kulübe için seçilen alanın hafif eğimli olması gerekir. Eğer alan çok engebeli ise bu durumda barınakların inşası zorlaşır.
Ördek çiftliği kurmak için arazi seçiminin ardından ördek kümeslerinin kurulumuna başlanmalıdır. Kümeslerin kuzeye bakması ve arka kısmının en az 2 metre yüksekliğe sahip olması gerekir. Ördekler aşırı güneş ışınları sevmezler. Bu nedenle yeterli gölge olan bir alanda kümes kurmak faydalı olacaktır. Kümes kurulumunda taban olarak yumurtaların kurulmaması, nemin emilmesi ve kuşların rahatlığı için yaklaşık 7 – 8 cm yüksekliğinde ahşap talaşlar kullanılabilir. Ancak bu talaşların düzenli olarak temizlenmesi ve kümes içinin havalandırılması oldukça önemlidir.
Dişi ördeklerin çiftleşme sonrası yumurtlaması için temiz alanlar hazırlanmalıdır. Böylece yumurtaların güneşe ve neme maruz kalması engellenir. Yumurtlama bölümlerinin temiz, rahat ve kuru olmasıyla birlikte dişi ördek için yeterli bir alana sahip olması gerekir. Bunun için uygun boyut 30 cm x 30 cm x 40 cm şeklindedir. Taban olarak ise talaş kullanılabilir. Ördeklerin çiftleşmesi için ise sulak alanlar olarak 1m genişliğe ve 0,25 m derinliğe sahip beton havuzlar kurulabilir. Aynı zamanda 0,25 m derinliğe ve 2 m genişliğe sahip yuvarlak havuzlar da ördek çiftliği kurmak için uygundur.
Ördek Yetiştiriciliği Kazançlı mı?
Ördek yetiştiriciliği doğru yöntemler çerçevesinde uygulandığında kazançlı bir tarımsal faaliyettir. Ancak bu alanda başarı elde etmek için öncelikle doğru bir plan kurmak gerekir. Bunun doğrultuda çiftlik kurulumu maliyeti ve diğer harcamalar dikkate alınmalı ve bütçe aşımları da hesaba katılarak bir bütçe ortalaması belirlenmelidir. Ördek yetiştiriciliğinden kazanç elde edebilmek için verimli ırklar seçmek gerekir. Aynı zamanda ördeklerin hijyenik ortamda ve uygun koşullarda tutulması da bu alanda başarı elde etmenin temel kurallarındandır. Kısacası, bakım, üreme, yem yönetimi, kuluçka dönemi gibi süreçlere dikkat edilmelidir.
Ördek Bakımı ve Verim
Ördekler, alt yağ dokusu kalın olan kanatlı hayvanlardır. Bu nedenle soğuk havalara karşı dayanıklıdırlar. Ördek yetiştiriciliği yapmak isteyenler dere, göl veya bahçe havuzu kenarına ördek çiftliği kurabilirler. Ördek bakımı oldukça kolay işleyen bir süreçtir. Hızlı bir sindirim sistemine sahip oldukları için ördeklerin yoğun bir şekilde yemlenmesi gerekir. Bilinen ördek yemlerine ek olarak sümüklü böcekler, küçük balıklar da ördeklerin beslenmesi için uygundur. Islak yem ördekler için idealdir.
Ördek yetiştiriciliği fazla masraf gerektirmeyen bir alan olduğu için ördeklerin bakımı karlı bir iştir. Barınmak için yeterli alanın olması ve gezmek veya yüzmek için ideal bir alanın yaratılması yeterli olacaktır. Bu yöntemlerle ördek verimi en yüksek seviyeye çıkartılabilir ve yüksek gelir elde edilebilir. Ördeklerden yüksek verim elde etmek için yumurtalık veya etlik ördek seçimi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Bu sayede ördek üretimi karlı bir alan haline getirilebilir.
Kazançlı Ördek Türleri
Dünya genelinde birçok ördek ırkı bulunsa da bunların hepsi ördek yetiştiriciliği için uygun değildir. Ördek türleri, etine, yumurtasına ve hem etine hem de yumurtasına göre yetiştirilen ırklar olarak 3 yere ayrılır. Bu nedenle ördek çiftliği kurmadan önce ördek ırkları hakkında geniş araştırılma yapılmalı ve belirlenen amaca uygun ördek türü tercih edilmelidir.
Kazançlı ördek türleri olarak aşağıdakileri örnek gösterebiliriz;
Etlik Ördek Türleri – Ördek eti üretimi yapmak isteyenler için birçok ördek türleri bulunur. Bunların başında Pekin, Moskof, İsveç ve Ruel Kagua ördeği gelir. Ülkemizde de bu ördek türleri et üretimi için sıklıkla tercih edilenler arasındadır. Bu türlere ait olan ördeklerin ağırlıkları ortalama olarak 4 – 5 kilogramdır.
Yumurtalık Ördek Türleri – Yumurta üretimi yapmak isteyenler için kazançlı ördek türleri arasında Indian Runner ilk sırada yer alır. Bu ördek ırkının 3 türü bulunmaktadır. Bunların arasında beyaz tüylere sahip olan Indian Runner ördeği en çok yumurtlayan olarak bilinir. Aynı zamanda Khaki Campbell türü de yumurta açısından verimli ördektir.
Hem Yumurtalık Hem de Etlik Ördek Irkları – Yukarıda belirttiğimiz Indian Runner ırkı ile Ruel Kagua ördeğinin melezi olan Khaki Campell hem etlik hem de yumurtalık ördek olarak bilinir. Yumurtası ile meşhur olan bu ırk, et üretimi için de idealdir.
Ördek Eti Alan Firmalar
Ördek yetiştiriciliği ülkemizde uzun yıllardan bu yana karlı bir iş olarak görülmüştür. Bu bağlamda ördek eti ve yumurtasına her zaman büyük talep olmuştur. Özellikle ördek bakımının masraflı bir süreç olmaması nedeniyle son yıllarda ördek yetiştirmek popüler bir alan haline gelmiştir. Bu sayede pazarda ördek ihtiyacı fazlasıyla karşılanmakta ve böylece yüksek gelir elde edilmektedir. Ördek yumurtası olduğu gibi ördek eti de büyük talep gören bir gıdadır. Bu nedenle ördek eti alan firmalar da son yıllarda artmaktadır. Bu dev firmalar sayesinde ördek eti üretiminden büyük kazanç elde etmek mümkündür.
Okuyunuz: Hindi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Ördek Yetiştirmek İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler
Ördek yetiştiriciliği yapmak isteyenler öncelikle ördek çiftliği kurulumu hakkında bilgi edinmeli ve doğru bir çiftlik kurmak için kurallara uyum sağlamalıdır. Ördek çiftliği kurulumun temeli, kümes yani barınak yapmaktan geçer. Kümesler içindeki ördek sayısına göre ayarlanmalı ve taban kısımları mutlaka talaş ile örtülmelidir. Aynı zamanda kümesteki ördeklerin sağlıklı büyümesi için havalandırma kısımları bulunmalı ve talaşlar düzenli olarak temizlenmelidir. Bu sayede ördekler daha sağlıklı olacaklardır.
Ördek yetiştirmek istiyorum diyenlere tavsiyeler olarak aynı zamanda beslenme ve bakım ile ilgili bazı ipuçları verebiliriz. Ördekler her ne kadar masrafsız canlılar olsa da bu canlıları yetiştirirken özen göstermek gerekir. Ördek bakımı için ördek barınakları havadar ve aydınlık olmalıdır. Barınak rutubete karşı korunmalı ve kümes içerisinde folluklar yer almalıdır. Buna ek olarak her ördek başına 10 cm yemlik ve 4 cm suluk alanı bırakılmalıdır.
Not: Ördek yetiştiriciliği yaparak para kazanmak istiyorsanız, mutlaka kurumsal müşteriler ile iletişim kurmalısınız. Otel ve restoranlara daha uygun fiyatlara satış yapacak olsanız da, bu tarz müşteriler işinizde süreklilik sağlamanıza yardımcı olacaktır.