Tarım yatırımcısına yüksek kazançlar sağlayan sektörlerden biridir. Özellikle bu sektörde var olan marul yetiştiriciliği ile gelir hedeflerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Marul, satışı kolay olan sebzeler arasında yer almaktadır. Kullanacağınız doğru tekniklerle yılın on iki ayı boyunca marul üretimi yapabilirsiniz. Yetişme süresi yaklaşık 2-3 ay olan bu sebze ülkemizde her bölgede gelişmektedir. Topraksız marul yetiştirmek de mümkün olup bu yöntemde su ya da toprak yerine geçen kaya yünü, cocopeat ve buna benzer alternatif materyaller kullanabilirsiniz. Yetiştirme tipine karar verirken mevsimi, iklim özelliklerini ve yetiştirilecek marul tipini dikkate almalısınız. Marul ekimi nasıl yapılır diye araştırdığınızda hangi türün ne şekilde üretildiğini daha kapsamlı şekilde görebilirsiniz.
Sığ bir kök sistemine sahip olan marul kontrollü şekilde yetiştirilir ve katı bir sulama rejimi gerektirir. Ilıman iklim türleri için daha uygun olan bu bitki için 13 ile 16 °C arası sıcaklık yeterlidir. Filizlenme esnasında ise 7-14 °C sıcaklık koşulunu sağlamalısınız. Özellikle kısa günler marul yetiştirmek için daha avantajlı olup on iki saatten daha uzun olan günlerde marul çiçek açabilir.
Çoğu toprak türünde yetişebilen marul için genellikle asidik ya da pH 7 olan doğal hafif toprak tercih edilir. Tuza ve soğuğa karşı hassas olan bu bitkiyi sulamak için 1,3 ya da daha düşük EC değere sahip su kullanmanız gerekir. Eğer yeterli su özelliğini sağlamazsanız köklerin taban kısımlarında çürüme ve düşük ürün kalitesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre marul yetiştirme işi yapacaksanız başlangıçta en az otuz dekarla başlamalısınız. Eğer serada üretim yapacaksanız on dekar yeterli olacaktır. 1 dekarlık tarlaya 6000, 1 dekarlık seraya ise 8000 marul ekebilirsiniz. Tarlada maliyetler daha düşükken ısıtmalı seralar için maliyetiniz buna kıyasla biraz daha yüksek olacaktır.
Not: Marul yetiştiriciliği dışında farklı tarım ürünleri ile ilgili bilgi almak için En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı makalemizi inceleyiniz.
Marul Yetiştiriciliği
Marul yetiştiriciliği yapmak istediğinizde;
- İklim ve toprak isteği,
- Gübreleme,
- Yetiştirme tekniği,
- Çapalama,
- Sulama,
- Zararlılarla ve hastalıkla mücadele,
- Verimlilik
gibi konulara dikkat etmelisiniz. Gübreleme yaparken topraktaki organik madde seviyesine göre seçim yapmalısınız. Eğer yeterli miktarda organik madde yoksa bu durumda çiftlik gübresi verebilirsiniz. En uygun gübreleme için toprak analizi yapmanızda yarar vardır.
Sulama olarak baktığınızda marulların bol miktarda su istediğini görebilirsiniz. Özellikle hasat iriliğine ulaştıktan sonraki on beşinci günden itibaren hasada kadar su ihtiyacını daha da artmaktadır. Bu nedenle yetiştirme döneminde toprağı her daim nemli tutmanızda yarar vardır.
Zararlılar ve hastalıklarla mücadele döneminde ise marullarda antraknoz, mildiyö, külleme, sklerotinya, dip çürüklüğü, gri çürüklük, marul mozaik virüsü (LMV), iri damar virüsü gibi hastalıklar yaygın şekilde görülür. Kırmızı örümcekler, salyangozlar, afitler, mısır koçan kurdu, nematodlar ise marul üretiminde en çok karşılaşılan zararlılar olarak bilinir.
Topraksız Marul Yetiştirmek
Topraksız marul yetiştirmek ciddi derecede teknik bilgi, emek ve deneyim istemektedir. Bu yöntemin tercih edilme nedeni daha erken verim alınması ve yetiştirilen ürünlerin daha sağlıklı ve homojen olmasıdır. Genelde pek çok çiftçi yanlış yere sera kurmakta ve bu nedenle hasadı düşürmektedir. Seranız topraksız tarıma uygun olmadığında marul üretiminde de gecikmeler yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda ortamda yeterli nem dengesini sağlamamanız, çok sık üretim yapmanız, uygun ışığın olmaması, marulların yoğun dikilip havasız kalması da bu yetiştirme türünü olumsuz yönde etkilemektedir.
En iyi şartları sağladığınızda kıvırcık marulu ortalama 55 günlük süre içinde yetiştirebilirsiniz. Seranız üstten havalandırmalı olduğunda marul yetiştiriciliği için elde edeceğiniz verim daha yüksek olacaktır.
Okuyunuz: Tarım Ürünlerinin İhtiyaç Duyduğu Mineral ve Besinler
Marul Ekimi Nasıl Yapılır?
– Marul ekimi nasıl yapılır diye baktığınızda öncelikle doğru bir ekim yeri seçmeniz gerekecektir.
– Ekim öncesinde marul tohumlarını çimlendirmelisiniz. Bunun için tohumları nemli bir bez içinde ya da bir gün boyunca suda bekletebilirsiniz. Bu sırada toprağı havalandırmalı ve gübrelemelisiniz.
– Ekim için tohumları toprağa saçmalı ve üzerine çok az miktarda toprak koymalısınız. Burada su takviyesi yapmak için süzgeçli bir sulama kovası kullanabilirsiniz.
– Sulamayı günlük olarak yapmalı ve filizlenme başladıktan sonra mevcut filizlerin yakınlığını kontrol etmelisiniz. Marullar hem boyuna hem de enine gelişeceğinden ekim aşamasına bunu göz önünde bulundurmalısınız.
Suda Marul Yetiştirme Teknikleri
Suda marul yetiştirme teknikleri hasat dönemindeki veriminizi doğrudan etkileyecektir. Bu teknikte genellikle PVC borular yaygın olarak kullanılır. Buna alternatif olarak permit ya da kaya yünü içerisinde de marul yetiştirilebilir. Bu teknikte bitki kökünün sabit kalması önemlidir. Uygulama için en az bir haftalık fide kullanmalısınız.
Suda marul yetiştirmek için dikey tarım tekniği kullanılabilir ve bunda yetişme süresi ortalama bir ya da bir buçuk ay arasında olur. Dikey tarım tekniğinde hastalık görülme olasılığı son derece azdır. Eğer fidenizden biri hastalıklıysa bunun diğerlerine bulaşma hızı oldukça yüksektir.
Serada Marul Yetiştirme
Serada marul yetiştirme için hasat süresi toprakta yetiştirmeye göre biraz daha kısadır. Herhangi bir ilaç kullanmayıp iyi tarım uygulaması yaptığınızda ürünlerinizin yetişme süresini kontrol altında tutabilirsiniz.
Seralarda marul yetiştiriciliği yaparken ağ ile örtülmüş seralar ya da tüneller kullanmanız sayesinde marulun büyüme koşulları daha iyi olacaktır. Aynı zamanda çatı kısmının altına yerleştireceğiniz baş aşağı mikro sprinkler, en iyi sulama süresine göre ihtiyaç duyulan yağmurlama miktarına uygun akış hızı ve optimum dizayn dengesini sağlamak için sera şartlarına uygun şekilde hazırlanan kullanıcı dostu yazılım da elde edeceğiniz verimi artıracaktır.
Marul Yetiştiriciliği Kazancı Ve Maliyeti
Marul tüketiminin hızla artması sebebiyle marul yetiştiriciliği kazancı ve maliyeti pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Ülkemizde yaklaşık yirmi tür marul yetiştirilmekte olup bunlar içerisinde özellikle Yedikule, göbek ve kıvırcık marul türleri yoğun ilgi görmektedir.
Maliyet ekimin serada mı yoksa tarlada mı olduğuna göre değişmektedir. En az maliyet tarla üretimleri için olmaktadır. Eğer topraksız üretim yapılacaksa bu durumda paketleme ve dezenfekte etme gibi işlemlerin maliyeti de düşük olacaktır. Ayrıca ayıklarken fire verme oranı da azalacaktır. Bu durum beraberinde daha yüksek kazançları getirecektir. Ülkemizde marul çeşitlerine olan talebi fazla olması satışların da artmasını sağlamaktadır. Özellikle tüketicilerin yanı sıra çiğköftecilerin de marul satın alması ve ülkemizdeki çiğköfteci sayısının fazlalığı marul satışlarının artmasına katkıda bulunmaktadır.
Tohumdan Marul Ekme
Tohumdan marul ekme yapacaksanız tohumlarınızın üzerine 1 cm kalınlığında toprak atmanız yeterli olacaktır. Bu toprağın üst kısmını şeffaf bir naylon ile kapatın ve düzenli olarak toprağın nemli kalmasını sağlayın. Böyle ilerlediğinizde ortalama sekiz ile on iki gün arasında çimlenme gerçekleşecektir.
Eğer gelişme sürecinin daha hızlı olmasını istiyorsanız dikim öncesinde toprağınızı gübreleyebilirsiniz. Bu amaçla ahır gübresi kullanarak marul yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Tarımda %100 Verim Artışı Sağlayan Yöntemler
Marul Yetiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler
Marul yetiştirmek isteyenlere tavsiyeler sayesinde yapacağınız marul yetiştiriciliği size hem maddi hem de manevi yönden avantaj sağlayacaktır.
- Marul üretiminde sıcaklık derecesini iyi ayarlamalısınız. Eğer sıcaklık çok yüksek olursa marullar yetişmeyecektir.
- İstediğiniz verimi alabilmek adına damla sulamayı tercih edebilirsiniz.
- Ekim öncesinde toprak tahlili yaptırarak toprağınıza en uygun gübre türünü seçebilirsiniz.
- Marul yapraklarının etrafa yayılmasını önlemek adına yaprakları bağlayabilirsiniz.
- Acı tat olmaması için hasadı zamanında yapmalısınız.
” Marul yetiştiriciliği, marul ekimi ve bakımı ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Daha detaylı bilgiler için yorumlar bölümünden bize yazabilirsiniz.