Mantı dükkanı, hem yönetimi hem de işleyişi açısından bir çok iş yeri açma fikrine göre daha kolaydır.Tek ürün üzerine iş yaptığınızdan, başarılı olmak için sadece mantıya konsantre olmanız yeterli.Üstelik mantıcı açmak için mantı yapmayı bilmenize gerek yok.Sadece mantıyı nasıl pişireceğinizi, nasıl sos kullanacağınızı ve sunumunu zenginleştirmeyi bilmeniz yeterli.
Evet mantıcı açmak istiyorsanız, doğru bir karar verdiğinize emin olabilirsiniz.Mantı nasıl açılır, içine hangi malzemeden ne kadar konulur diye dert etmenize gerek yok.Bir çok mantı evi, dışarıdan kilo ile hazır mantı alarak iş yapmaktadır.Tabi hazır dediğim fabrika usulünden ziyade, evlerde yapılıp satılan mantı.
Dışarıda hazır olarak çiğ mantı satın alabileceğiniz bir çok satıcı mevcut.Siz isteğinize bağlı olarak içindeki malzemelerin nasıl olacağını bildirebilirsiniz.Örneğin; soğan ya da maydonoz kullanılacak mı, etin hangi kısmı kullanılacak gibi.Bu aşama kolay olan kısmı.Emek harcamanız gereken kısım ise tamamen lezzet ile ilgili olanı.
Bu yazımda mantıcı açmak için yapamnız gerekenlerden detaylı olarak bahsedeceğim.Mantı restoranı üzerine marka olmuş bir çok işletme mevcut.Eğer lezzeti tutturabilirseniz, sizde kısa zamanda bu alanda marka olabilirsiniz.Tabi her şey sizin iş yönetiminize bağlı.Aşağıda yer alan fikirleri uyguladığınız taktirde emin olun başarısız olmanız daha zor olacaktır.
Not: Mantı dükkanı açmak haricinde farklı fikirler edinmek istiyorsanız, En Karlı 100 Dükkan Açma Fikri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Mantıcı Açmak
Mantıcı dükkanı açmak istiyorsanız mutlaka mantı lezzetini seven birisi olduğunuza inanıyorum.Eğer bu lezzet sizi çekiyorsa bir çok kişiyi de çekecektir.Daha önce yüzlerce iş fikri ve para kazanma yöntemleri ile ilgili makale oluşturdum.Tek ürün konseptli işlerin her zaman daha avantajlı olduğuna inanırım.Neden mi?
Hem marka olmanız hem de bayilik vermeniz çok kolaydır.10’larca ürünü yaptığınız bir restoranda ne üzerine meşhur olacağınız bir muammadır.Ancak tek ürün satıyorsanız, müşteri direkt o ürün için sizi incelemeye gelecektir ve notunuzu da o ürün üzerinden alacaksınız.
Yukarıda bahsettiğim gibi mantıyı sizin yapmanıza gerek yok.Gerekli hamur malzemelerini ve et içeriğini özel olarak belirtmeniz yeterli.Mantıyı yapacak olan tedarikçileriniz size tarifiniz doğrultusunda fiyat verecektir.
Tabi en önemli kısmı mantıyı nasıl sunacağınızdır.Mantının Türkiye’de farklı illerde bir çok farklı sunumu mevcut.Örneğin; Ardahan’da mantıya Hangel, bazı yörelerde ise Hıngel derler.Bu mantılar sunulurken yoğurt kullanılmaz.Soğan kavrulup üzerine dökülür.Ortasına da mantının suyu ile yapılmış sarımsak suyu konulur.
Sıradan bir mantıcı açarak farklı sonuçlar beklemeyin.Mutlaka sizin diğer işletmelerden farkınız olmalı.Sizi öne çıkaracak olan farklılık, aynı zamanda sizi o özelliğinizle marka yapacaktır.Bu nedenle mantıcı açmadan önce mutlaka farklı soslar ve farklı lezzetler deneyin.
Mantıyı nasıl sunacağınız, mantıda kullanılacak sos, ek mantı yanında hangi ürünler sevis edilecek gibi bir çok soru sizi bekliyor.Bu soruları cevaplandırdığınız an, büyük sorunu çözmüş olduğunuza emin olabilirsiniz.
Not: Farklı işletmeleri gezip, onların sundukları mantı lezzetini mutlaka inceleyin.Menülerinin fotoğrafını çekip, ne tür ürünler sunduklarına bakın.Bu fikir edinmenizi kolaylaştıracaktır.İyi gördüğünüz her şeyi kendi mantıcı dükkanınız için kullanabilirisiniz.
Mantı Evi Nasıl Açılır?
- Mantı evi açmak için öncelikle ne kadar sermaye ayırabileceğinize karar verin.İşletme için yapacağınız yatırım tutarı baştan sona nasıl hareket edeceğinizi belirleyecektir.Ne kadar çok sermaye harcarsanız, o oranda başlarılı olursunuz.
- En önemli aşama lezzet, tedarik ve ürün sunum aşamasını kararlaştırmanız.Evet online internet siteleri üzerinden bir çok tedarikçi buabilirsiniz.İlanları da mevcut.Ya da yerel olarak tanıdığınız birileriyle de anlaşabilirsiniz.Ancak sos, sunum, pişirme teknikleri tamamen sizin elinizde.Evinizde sürekli farklı teknikleri deneyip ideal tadı tutturun.Ne satacağınızı ve nasıl satacağınız bu aşamada belirleyin.
- Sıra geldi dükkan bakma aşamasına.İlk madde içerisinde sermaye miktarı başarınızı etkileyecek yazmıştım.Evet sokak arasında mantıcı açmak ile cadde üzerinde mantıcı açmak arasında büyük fark var.Elinizden geldiğince cadde üzerinde ve dışarı da oturma kapasitesi olan uygun maliyetli bir dükkan kiralayın.
- Kiralama aşamasından sonra vergi levhası ve işletme ruhsatı almanız gerekiyor.Özellikle işletme malzemelerini almadan önce mutlaka vergi levhanızı alın.Hizmet işletmesi olduğunuz için harcamalarınızı gider olarak göstermeniz gerekiyor.Bu da daha az vergi ödemenizi sağlayacaktır.
- Vergi levhası ve işletme ruhsatı aldıktan sonra dekor yapmaya başlayabilirsiniz.Dekor tamamen ayırdığınız bütçeye göre şekillenir.Ancak vitrin ve tabelaya yapacağınız yatırımdan kısmayın.Bu ikisi dışarıdan bakan müşterinin işletmeye girmesinden büyük bir etkendir.Tüm dekor sürecini tamamladıktan sonra, demirbaş alımını da yapabilirsiniz.
- İşletmeniz açılış için hazır.Bu aşamada tedarikçinizden en az 3 günlük mantı siparşi verip, dolabınızda stoklayın.Mantı çiğ olarak ne kadar çok dinlenirse o kadar lezzetli olur.Hatta bazı gurmelerin ve şeflerin özel belirledikleri ısı ayarları mevcut.
- İşletmenize mantıyı pişirmesi ve servis etmesi için personel almanız gerekiyor.Personelin eğitimi tamamen size ait.Eğitim için özel bir çalışma yapmanız gerekiyor.Her şey mükemmel olsa bile, personel iyi olmadığı zaman müşteri çekmeniz imkansızdır.
- Tamamen çalıştırılmaya hazır olan mantı evinin yapması gereken en önemli aktivite pazarlamadır.Bunun için broşür gibi geleneksel pazarlama araçlarından uzak durun.İşletmenizi görsel olarak zenginleştirecek ürünler kullanın.Örneğin; Led ekranda mantı videoları gibi.
Mantı Dükkanı Açma Maliyeti
Dükkan açma maliyetini hesaplarken öncelikle 5 Bin TL vergi ve ruhsat için bir de 10 Bin TL kira, depozito ve emlakçı gideri gibi masrafları ekstra olarak çıkın.Yani dükkan açmadan ortalama 15 Bin TL harcadınız.Tabela ve reklam maliyeti içinde 10 Bin TL ayırın.Toplam rakam 25 Bin TL odu.Mutfak malzemeleri, masa sandalye, iç dizayn gibi demirbaşlar için harcanacak rakamlar da mevcut.
Bu nedenle mantıcı açmak istiyorsanız en az 50 Bin TL sermayeyi gözden çıkamadınız gerekiyor.Tabi en az olan rakam bu.İsteğinize bağlı olarak bu rakam 250 Bin TL’ye dahi çıkabilir.Örneğin; Özbek Mantıcısı, Kayseri mantısı, Sinop Mantı Evi ya da Boşnak Mantıcısı üzerine bayilik veren firmalar 100 Bin TL ile 300 Bin TL arasında sermaye talebinde bulunuyorlar.
Damak lezzetinize, iş yapabilirliğinize ve kendinize güveniyorsanız, bayilik ya da devren mantıcı dükkanı almanıza gerek yok.Kendi markanızı kendiniz oluşturup, daha çok kazanabilirsiniz.
Mantı Dükkanı Aylık Kazancı
Mantı dükkanı aylık kazancı tamamen yaptığınız işe bağlı.Bunun net bir rakamı olamaz.Ancak siz tahmin ettiğiniz veya beklediğiniz işe göre bu kazancı hesaplayabilirsiniz.Bazı ürünleri alış ve satış fiyatınız aşağı yukarı şimdiden bellidir diyebiliriz.
Örneğin; yemeksepeti.com sitesini açıp, mantı restoranlarını inceleyin.Ortalama mantı tabağı 30 TL’den satılıyor.Peki siz mantıyı ne kadar maliyetle tedarik edeceksiniz.
1 kg çiğ mantı maliyeti 30 TL ile 40 TL arasında değişir.Bu kaliteli olan mantının fiyatıdır.Bir tabakta ise en az 200 gram mantı bulundurmalısınız.Yani bir tabağın maliyeti sadece mantı olarak 7 TL.Üzerine işletme giderlerinizi, pişirme maliyeti, personel maliyeti gibi masrafları da hesaplayıp, ana maliyeti çıkabilirsiniz.
En net rakam olarak 15 TL diyebilirsiniz.Günde 1500 TL ciro yaptığınız zaman bunun 750 TL’si size kar olarak dönecektir.Kar marjı %100 olan bir üründen bahsediyoruz.Gıda sektöründe bu rakamların çok normal olduğuna emin olabilirsiniz.
Mantıcı Açmak Karlı mı?
Mantı dükkanı açma maliyeti ile ilgili yukarıda hesap yaparken mantı porsiyon maliyetini de çıkardık.Bir tabak mantının maksimum 15 TL’ye gelmesi ve satış fiyatının 30 TL olması ile kar marjınız %100 olmakta.Tek ürün konseptli bir iş modeline göre gayet makul bir kar oranı diyebiliriz.
Mantı imalathanelerinden mantı satın alarak kar marjınızı daha yüksek tutabilirsiniz.Ancak bu sizi sıradanlaştıracaktır. Daha yerel bir tat oluşturursanız, o zaman marka olabilirsiniz.
Not: Mantı dükkanı açmak dışında farklı fikirler edinmek için En Yeni İş Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Mantıcı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Mantı dükkanı açmak için restoran yani gıda işletmesi ruhsatı almanız gerekiyor.Bunun için en doğru adres bulunduğunuz ilçenin belediyesinin ruhsat müdürlüğüdür.Her belediye farkı evraklar isteyebilir.Bu evraklar:
- Faaliyet belgesi
- Oda kayıt belgesi
- Vergi Levhası
- Ticari Sicil Kaydı
- Sigorta girişi bildirimi
- Tapu ve Kira kontratı örneği
- İtfaiye uygunluk raporu
- 2 adet fotoğraf
- Sicil kaydı belgesi
Mantı Dükkanı Açmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler
- Bir restoranı nasıl görmek istiyorsanız, sizde aynı şekilde müşterilerinize hizmet vermeye özen göstermelisiniz.Mantı dükkanı açmak size kolay gelebilir.Ancak zor olan kısmı mantı evi işletmektir.Personel yönetimi, iş zaman yönetimi, mutfak yönetimi, tedarik yönetimi gibi bir sürü iş yükü sizi bekleyecektir.Kendiniz için bir sistem oluşturmanız, işlerin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
- Bir porsiyon mantı fiyatının ortalama 30 TL olduğundan bahsettim. Bu fiyatlar yemek sepeti üzerinden şişli Sarıyer gibi semtlerden ortalama olarak alınmıştır.Bazı semtlerde 30 TL’den mantı satmanız mümkün değildir.Bu nedenle fiyatlarınıza daha uygun bir şekilde revize etmelisiniz.
- Mantı haricinde ek ürün sunmayın.Mantı yemeyen müşteri farklı bir ürün yesin diye.Farklı ürünler marka değerinizi düşürecektir.Alternatif olarak diyet mantı ya da kepekli mantı gibi ürünler sunmanız avantaj sağlayacaktır.
” Mantıcı Açmak ve Mantı Dükkanı Açma Maliyeti ” başlıklı makalenin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden iletişime geçebilirsiniz.