Mango Yetiştiriciliği | Nerede Yetişir ve İklimi Nasıl Olmalı

Mango Yetiştiriciliği

Sakız ağacıgiller familyasına ait olan mango, köken olarak Hindistan’da yetişen bir meyvedir. Mango ağacının kenarları dalgalıdır ve sarı yapraklara sahiptir. 3 asırlık bir ömre sahip olan mango ağaçları ülkemizde de son yıllarda yetiştirilmektedir. Mango yetiştiriciliği özellikle son dönemlerde büyük kazanç sağlamaktadır. Bunun nedeni, konum olarak Akdeniz bölgesinin mango üretimine uygun olmasıdır. Bu bağlamda son dönemlerde Mango nasıl yetiştirilir ve Mango çekirdeği nasıl ekilir gibi sorular merak konusudur.

Mango Yetiştiriciliği
Mango Yetiştiriciliği

Mango ağaçlarının ülkemizde yetiştirilmesi önceki yıllarda mümkünsüz olarak görülse de devlet desteği ve uygun iklim, toprak koşulları ile mümkün olmuştur. Mango yetiştiriciliği zorlu bir süreç değildir. Bunun aksine oldukça kolay ve zahmetsizdir. Ancak bakım, dikme, gübreleme, sulama gibi gerekli adımlar doğru şekilde uygulanmadığında ortaya istenen sonuçlar çıkmaz. Bu nedenle Mango nasıl yetişir? Konusu ile ilgili geniş bilgi edinmek gerekir.

Not: Bulunduğunuz bölge mango yetiştiriciliği için elverişli olmayabilir. Bu durumda En karlı 30 tarım ürünü başlıklı makalemizi inceleyerek farklı fikirler edinebilirsiniz.

 

Mango Yetiştiriciliği

Mango yetiştiriciliği mango çekirdeklerinden de gerçekleştirilebilir. Bunun için mango çekirdeklerinin düzenli ve dikkatli bir şekilde meyveden çıkartılması gerekir. Aynı zamanda belirli hususlar ve koşullar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm adımların doğru bir şekilde uygulanması halinde mango çekirdeği ekim prosedürü başarıyla gerçekleştirilir. Özellikle son yıllarda devletin mango yetiştirenlere sağladığı destek sayesinde mangonun üretimi ve tüketimi ülkemizde bir hayli artmıştır.

 

Mango Nasıl Yetiştirilir?

Kökeni Hindistan’a dayanan mango ağacının yetiştirilmesi oldukça kolay bir süreçtir. Mango ağaçlarının boyu 40 metreyi bulmaktadır. Bu nedenle bakımının yapılması biraz zorlu olabilir. Ancak basit uygulamalarla yetiştirme süreci başarıyla tamamlanır. Mango yetiştiriciliği sırasında en önemli kural, aşılama ve gübrelemenin düzenli yapılmasıdır. Aynı zamanda doğru iklim bölgesinin seçilmesi de önemlidir.

Mango nemli, derin ve tabakalı toprakta yetişir. Bu nedenle toprağın geçirgen olması gerekir. Mango yetiştirmek için tohum veya fide kullanılabilir. Tohumla ekim yapılacaksa mutlaka poli embriyonik tohum tercih edilmelidir. Fide ile ekim ise yine oldukça kolaydır. Bunun için fideye düzgün aralıklarla tohum ekimi gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda mango fidanı ile de mango yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Mango fidanları kış aylarında ekilen bölgenin sıcaklığı 0 derecenin altına düşmüyorsa bölgede düşüyorsa serada yetiştirilmelidir. Dikimi oldukça kolaydır ve fazladan hiçbir prosedür gerektirmez.

 

Mango Fidan Fiyatları

Mango Fidanı Fiyatları
Mango Fidanı Fiyatları

Hem taze tüketilebilen hem de turşu, pekmez ve reçel yapımında kullanılabilen mangonun birçok faydalı özellikleri bulunmaktadır. Hem dış yapısı hem de kesildiğinde ortaya çıkan kokusu ile sevilen bir meyvedir. Bu nedenle ülkemizde de sıklıkla tüketilmektedir. Mango yetiştiriciliğine olan talebin artması son yıllarda mango üretimine ivme kazandırmıştır. Bu bağlamda mango fidan fiyatları da merak edilen konular arasına girmiştir.

Mango fidanının satışı hem internet üzerinden hem de botanik mağazalarda gerçekleştirilmektedir. İnternet üzerinden yapılan satışlarla mağaza satış fiyatları neredeyse aynıdır. Mango fidan fiyatları ortalama olarak 230 TL civardır. Mango yetiştiriciliği hem fidan hem de çekirdek ile yapılabilir. Mango çekirdekleri ise mango meyvesinden elde edilir.

 

Mango Çekirdeği Nasıl Ekilir?

Mango Çekirdeği Ekimi
Mango Çekirdeği Ekimi

Mango çekirdeği ile mango yetiştiriciliği yapmak oldukça kolay bir prosedürdür. Bunun için poli embriyonik mango çekirdeği seçmek gerekir. Bunun anlamı, çekirdeğin tek bir bitki embriyosundan daha fazlasını barındırmasıdır. Bu sayede aynı anda birkaç ağaç filizlenebilir ve bu filizlenen ağaçlar ana ağacın aynısı olurlar. Ana ağaç diğerleri arasında en hızlı büyüyen çeşit olduğu için her sene daha fazla meyve verir.

Mango çekirdeği ekmek oldukça kolay bir prosedür olsa da dikkat ve özen gerektirir. Bunun için öncelikle mango çekirdeğinin meyveden çıkartılması gerekir. Çekirdek ekimden önce çıkartılmalıdır. Sonrasında elde edilen çekirdekler bir fide yatağına yayılır. Fide yatağında toprağın gübreli, %50’li kumlu olması gerekir. Yaklaşık olarak 1 metre arayla tohumların ekimi gerçekleştirilir. Mango çekirdekleri böbrek şeklinde olduğu için çekirdeğin içbükey kenarının ekim sırasında aşağıya bakması gerekir. Mango çekirdeğini ekmek için en ideal zaman yaz aylarının başlangıcıdır.

 

Mango Meyvesi Nerede Yetişir?

Mango köken olarak Doğu Hindistan, Burma ve Andaman Adaları, Güney Asya’dan gelmektedir. Bu bağlamda, mango yetiştirmek için belirli bir iklim tipine ihtiyaç vardır. Bu bağlamda mango tropikal bir meyvedir. Bu nedenle Afrika ve Orta Amerika’da mango yetiştiriciliği için ideal bir bölgedir. Bu bölgelerde yetiştirilen mangolar genellikle ülkemize ithal edilmektedir.

Mango Nerede Yetişir
Mango Nerede Yetişir

Türkiye’de de son dönemlerde mango yetiştiriciliğine olan ilgi artmıştır. Özellikle İspanya’da mango yetiştiriciliğinin uygulanması nedeniyle ülkemizin aynı iklim kuşağında bulunan bölgelerinde de mango yetiştiriciliği yaygın bir hal almıştır. Birçok açıdan vücuda faydaları bulunan mango ülkemizde sera veya açık alanda dikilmektedir. Türkiye’de Datça yarımadasından Hatay’a kadar uzanan bölgede mango yetiştirilmektedir.

 

Mango Tohumu Çimlendirme

Mango tohumu çimlendirme, tohum içerisinde oluşan biyokimyasal ve fizyolojik olayların tümüdür. Mango tohumunun çimlendirilmesine mango tohumunun suyu emerek şişmesi ile başlanır. Bu sayede şişen tohum çatlar ve çimlenme için bir ortam oluşur. Tohum kabuğunun çatlaması, suyun kabuğu yumuşatması ile gerçekleşir. Çimlenmenin başlaması için mango tohumlarının basit maddeler haline gelmesi ve büyüme aşamasına geçmesi gerekir.

Mango tohumu çimlendirme için su ile birlikte uygun sıcaklık da gerekir. Mango tropikal bir meyve olduğu için çimlendirmede de yüksek sıcaklık derecesi uygundur. Fidelerin büyümesi için en uygun sıcaklık genellikle normal sıcaklığın bir tık altıdır. Sıcaklık çimlenmenin hızına etki eder. Bu nedenle sıcaklığın doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Aksi halde mango yetiştiriciliği başarılı bir şekilde tamamlanmaz.

Okuyunuz: Avakado Yetiştiriciliği

 

Mango Nerede Yetişir?

Sağlık açıdan birçok faydaları bulunan mango meyvesi, ağaçta yetişmektedir. Tropikal bir meyve olan mango yetiştiriciliği oldukça kolay ancak bir o kadar özen isteyen bir süreçtir. Mangonun anavatanı Hindistan, Güney Asya, Orta Amerika, Afrika gibi bölgeler olsa da ülkemizde de mango yetiştiriciliği yapılmaktadır. Buna örnek olarak Antalya Manavgat ilçesinde yetiştirilen mango ağaçlarının 6 ay sonra meyve vermesini gösterebiliriz.

Mango Nasıl Yetiştirilir
Mango Nasıl Yetiştirilir

Mango meyvesi yetiştirmek için öncelikle mango fidanlarının veya tohumunun ekilmesi gerekir. Bol hasatlı tarımsal faaliyet için en önemli şart, uygun iklim ve toprak koşullarıdır. Bu bağlamda tropikal iklim şartlarının hakim olduğu her bölge mango ağacının meyve vermesi için uygundur. Bu nedenle ülkemizde de öncelikle Antalya, ardından Akdeniz bölgesi mango yetiştiriciliği için tercih edilmiştir. Uzmanlara göre muzun yetiştiği her bölgede mangonun da yetişmesi mümkündür.

 

Mango Yetiştiriciliği Devlet Desteği

Ülkemizin tropikal iklim koşullarına uygun belirli bölgelerinin bulunmasından dolayı mango yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir. İlk başlarda bunun için en uygun bölge olarak Antalya’nın Manavgat ilçesi seçilmiştir. Burada dikilen mango ağacı 6 ay sonra meyve vermeye başlamıştır. Bu nedenle Batı Akdeniz Kalkına Ajansı, Manavgat tarımının gelişmesi adına destek sağlamış ve 6 bölgede 175 mango fidanı dikimi gerçekleştirilmiştir.

Mango yetiştiriciliği devlet desteği sayesinde Akdeniz bölgesi mangonun ülkemizdeki vatanı haline gelmiştir. Devletin verdiği destekle mango yetiştiriciliği ilk başta büyük başarı kazandığı için diğer bölgelerde de tarımsal işlemler yaygınlaşmıştır. Günümüzde mango fidanlarının devlet tarafından temini sayesinde Akdeniz bölgesi mango yetiştirilmesinde büyük bir ilerleme gösterdi diyebiliriz. Tahminlere göre çiftçinin gelirinin bu yolla 5 kat artacağı beklenmektedir. Çiftçilerin mango yetiştiriciliğinin olumlu sonuçlarını şimdiden görmeye başladıklarını söyleyebiliriz.

Mango Nasıl Yetiştirilir ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2022 Güncelleme: Türkiye’de mango yetiştiriciliği çalışmaları her yıl artmaya başlamıştır. Tropik bir meyve olan Mango diğer tarım ürünlerine göre yüksek verime sahiptir. Bu verim karlı bir ürün olmasını sağlamaktadır. Mazot ve gübre maliyetlerinden olumsuz etkilenmemek adına tarlanızda mango yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu doğrultuda bulunduğunuz bölgelerdeki ziraat odaları sizlere destek olacaktır.

Scroll to Top