Makale yazmak için yola çıktığınızda herhangi bir konuya yönelik anlatmak istediğiniz bir şeyler var demektir. Makaleler çeşitli uzunlukta ve konuda hazırlanan amacı bilgi vermek olan içeriklerdir. Makale Yazma Programları bir içerik üretileceği zaman kullanılmaktadır. Bir gazete ya da dergide yayımlanan makalelerin yanı sıra son yıllarda web siteleri aracılığı ile de makalelerden bilgi almak mümkündür.
Makale yazılırken hazırlayanın amacı bir görüşü savunmak, eleştirmek ya da bilgilendirmek olabilir. Bir şablon doğrultusunda hazırlanan makalelerin giriş, gelişme ve sonuç olmak üzere bölümleri vardır. Bir içerikte olması gereken önemli özelliklerden biri yazının niteliğidir. Makale birçok konuda hazırlanabilecek bir yazı türüdür ve kaliteli olması okunurluk oranını arttırır. Makale Yazma Programları bir içerik hazırlarken kullanılmaktadır.
Makaleyi hazırlayan kişi konu hakkında araştırma yapmalı ve içeriğini doyurucu bilgilerle oluşturmalıdır. Konu tüm yönleri ile araştırıldıktan sonra doğru bilgi paylaşımı yapıldığından da emin olunmalıdır. Dijital ortamlar makale yazarlığı konusunda yeni gelişmelere olanak yaratmaktadır. Web siteleri günümüzde çeşitli makale türlerine ev sahipliği yapan yeni mecralar olarak karşımıza çıkmakta ve kişisel gelişimimiz için bize kaynak oluşturmaktadır. Makale Yazma Programları ise dijital imkanların insanlara sağladığı kolaylıklar arasında yer almaktadır.
Makale yazarak para kazanmak başlıklı yazıyı inceleyerek, gerçek makale yazarlığı deneyimi ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Makale Yazma Programları
Makale yazmak için kullanılan birden fazla programın varlığı kullanıcıların tercihine göre seçilmektedir. Her programın farklı özelliklere sahip olması tercih edilme nedenlerini de değiştirmektedir. Makale Yazma Programları için bir liste oluşturmak istersek sayabileceğimiz bazı programlar şunlar olur:
Microsoft Word:
Kolay uygulanabilir bir program olan Word çeşitli araçları vasıtası ile kullanıcılara çeşitli olanaklar sunmaktadır. Word araçlarını kullanarak yazı tipi, boyutu ya da rengi ayarlanabilmektedir. Grafiksel metin yazımı ya da metne ait arka plan renginin değiştirilmesi gibi birçok özelliği kullanıcılara sunan bir programdır.
Google Documents
İşinizi internet tabanlı teknolojiler üzerinden yürütüyorsanız kullanabileceğiniz programlardan biri de Google Docs olacaktır. Bu tür bir program kullanıcı dostu özellikleri ile birçok işlem yapılmasına olanak tanımakta. Google Docs kullanarak dosyalar paylaşılabilmekte, internet olmadığı durumlarda bile belge oluşturulabilmektedir. Mobil cihazlarda ya da masa üstünde de rahatlıkla kullanılan bir araç olan bu program kullanıcılar için pek çok kolaylık sunmakta. Google Docs, Makale Yazma Programları arasında, tercih edilebilecek nitelikte bir uygulama olarak yer almakta. Google Docs’a ait bir diğer özellik ise yazılanları bulut serverlarda depolayabilme becerisidir.
Ednote Programı
Akademik makale yazmada kullanılabilecek bir program. Windows’a herhangi bir program yükler gibi yüklenebilmekte. Ücretli sürümü olmasının yanında ücretsiz olarak da indirebileceğiniz bir uygulama.
Mendeley Programı
Google üzerinden kolaylıkla ulaşılabilecek bir program olan Mendeley ücretsiz bir uygulamadır. Üyelik işlemleri ile bu programa sahip olunabilmektedir.
Editörler Hangi Makale Programlarını Kullanırlar
Yazı yazmak için kullanılan programlar yazarlar açısından birçok kolaylığı sağlamaları açısından sıklıkla tercih edilmektedirler. Günümüzün değişen koşulları da her alanda olduğu gibi teknolojinin imkanlarından yaralanmaya olanak tanımaktadır. Yazarlara zamandan kazandıran bu tür programların varlığı tercih edilmelerine yol açmaktadır. Editörler Hangi Makale Programlarını Kullanırlar merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Editörlerin yaptığı iş, bir içeriğin yayımlanacağı platformda yer almasından önceki kontrollerini gerçekleştirmektir. Yani editör olarak görev yapan kişiler kitap, dergi ya da web sitesinde yayınlanacak bir içeriğin planlanması, kontrolü ve revize işlemlerinden sorumlu olan kişidir. Makale Yazma Programları bu konuda editörlere büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Scrivener: Bu program birçok yazar tarafından desteklenen bir uygulama olarak dikkat çekmektedir. İçeriğe ait formatın otomatik olarak hazırlanmasına imkân veren bir program olması tercih edilmesinde önemli bir etkiye sahip. Bu programa sahip olmak için bir ücret ödenmesi gerekiyor.
Freedom: Bu program da tercih edilenler arasında yer alırken belirli bir düzen oluşturmaya imkân tanıması ile dikkat çekiyor. Ücretli bir uygulama olarak yıllık bir ödeme ile satın alınabileceği gibi ücretsiz sürümünden de yaralanılabilmekte.
Google Docs: Uygulama kullanıcı dostu bir özelliğe sahip ve ücretsiz olarak yararlanılabiliyor. Bulut serverlar sayesinde bilgilerinizi depolayabiliyorsunuz. Belgenizi hazırladıktan sonra diğer editörleri davet ederek kontrol sağlama konusunda yardım talebine izin vermesi uygulamanın bir diğer güzel özelliği.
Editörlerin Görevleri Nelerdir?
Editörlerin çalıştığı alanla bağlantılı olarak çeşitli sorumlulukları olması doğaldır. Bu sorumluluklar içeriğin genel özelliklerinin kontrolü üzerine odaklanmıştır. Bunun yanı sıra editörler donanımlı olmak zorundadır. İletişim becerileri kuvvetli olan editörlerin yaratıcı, meraklı ve alanında uzman olması kendilerinden beklenen özelliklerden yalnız birkaçıdır. Editörlerin Görevleri Nelerdir? Sorusunun bu doğrultuda birden fazla yanıtı olabilecektir. Makale Yazma Programları editörlerin yararlandığı programlar arasında yer almaktadır ve birbirinden farklı türde programlar mevcuttur.
- Yayım akışını düzenlemek
- Metni okuyucuya hitap edecek biçimde düzenlemek
- İçeriğin yayımlanacağı platformların yayım politikalarına uygun hareket etmek
- İçeriklere yönelik öneriler sunmak
- İçerik ve görsel uyumu konusunda kontrolleri sağlamak
- İçeriğin oluşturulma aşamasında görev alan kişilerle sağlıklı bir iletişim kurmak
- Yayım kurallarını bilmek ve uygulamak
- Bütçe kontrollerini sağlamak
Okuyunuz: En Yeni İş Fikirleri Listesi
Otomatik Makale Yazma Programı Var mı?
Makale yazma programları çeşitli özellikleri sayesinde yazım işlerini kolaylaştırmaktadır. Her programın kendine has kullanım kolaylığı olması tercih edilmeleri yönünde bir talep oluşturmaktadır. Otomatik Makale Yazma Programı Var mı? Sorusuna yanıt arayan kullanıcılar için birkaç örnek vermek mümkündür. Makale hazırlarken içeriğin özgün olması özellikle aranan bir durumdur. Dijital platformlarda yayımlanan makaleler arama motorları tarafından kolayca taranmakta ve kopya içerikler hızlı bir şekilde tespit edilebilmektedir. Bu sebeplerle içerik kalitesi önemli hale gelmektedir. Makale hazırladığınızda bu içeriğin özgünleştirilmesi için kullanabileceğiniz birkaç özgünleştirme programı arasında Redax Makale Özgünleştirme Programı yer almaktadır.
Bunun dışında Makalespin.com da makale özgünleştirmede kullanılabilmektedir. Makale Yazma Programları arasında Scrivener, Google Docs, Ednote, Freedom gibi programların varlığı yazarların işini kolaylaştırmaktadır.
Özgün İngilizce Makale Programları
Yazım dili olarak İngilizceyi tercih eden kullanıcılar için Google Sheets önerilebilir. Bu uygulamayı ana dili İngilizce olanlar tercih etmektedir. Bu uygulamanın da ücretsiz sürümünün olması dikkat çeken bir özelliği. Uygulama kullanıcı dostu bir ara yüze sahip. Bu tür bir programın tercih edilmesinde kişisel sebepler etkili olacağından yabancı dilde yazı ihtiyacı karşısında uygulanabilir bir program. Özgün İngilizce Makale Programları hakkında bilgi almak isteyenler açısından önerilebilecek programlar arasında yer almakta.
İngilizce olarak makale yazma gereksinimi olduğunda bu programın araçları kullanıcı kolaylığı sağlaması açısından tercih ediliyor. Uygulamanın çeşitli özellikleri mevcut. Bunlar arasında yer alan sahne listeleri ve taslaklar aracılığı ile özellikle roman yazan kişiler için işlerini kolaylaştıracak uygulamalara sahip olan bir program.
Makale Yazma Programları birden fazla uygulama ile kullanıcıların işini kolaylaştırmakta ve zamandan tasarruf sağlamalarına imkân yaratmaktadır. Özellikle editörlerin iş yükünü hafifletmesi bu tür programların yararları arasında sayılabilmektedir. Teknolojik gelişmelerin yarattığı sonuçlardan biri olan bu tür uygulamalar hem ücretli olarak hem de ücretsiz sürümleri vasıtası ile kolayca elde edilebilmektedir.
Makale oluşturmak isteyen kullanıcılar için hem yazmak hem de SEO kurallarına uygun hale getirmek oldukça kolay hale gelmiş durumdadır. Programların tercih edilmelerinde kullanıcı açısından sağladıkları kolaylıklar ön plana çıkmaktadır. Kolay kurulumları, mobil cihazlarda ya da masa üstünde de uygulanabilir olmaları sayesinde editörlerin işleri kolaylaşmaktadır.
Makale Yazma Programları sayesinde yazmak ve yayımlamak daha kolay hale gelmiş, içeriklerin özgünlüğü kontrol edilebilir olmuştur.