Özellikle Orta Asya’da sıklıkla tüketilen bir bitki olan kuşkonmaz, ülkemizde pek bilinmese de oldukça faydalı yönleri bulunan bir besin türüdür. Buna rağmen ülkemizin bulunduğu iklim kuşağı kuşkonmaz yetiştiriciliği için ideal bir ortam hazırlamaktadır. Kuşkonmaz yabani bir şekilde pek çok bölgede yetişmekte ve birçok hastalıklara şifa niyetine veya mutfakta farklı alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle Muğla, Manisa ve Aydın bölgeleri kuşkonmaz yetiştiriciliği için ideal bir ortam olarak bilinmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı kuşkonmaz üretimi son yıllarda gelir getiren bir tarımsal faaliyet olarak değerlendirilmekte ve kuşkonmaz nerede yetişir, kuşkonmaz nasıl yetişir gibi sorular merak edilenler arasında yerini almaktadır.
Çok eski zamanlardan bu yana şifalı bir bitki olarak kullanılan kuşkonmaz, Avrupa ve Ön Asya ülkelerinde yaygındır. Ancak son yıllarda ülkemizde de sıklıkla tüketilmektedir. Bunun sonucu olarak kuşkonmaz yetiştiriciliği talep gören tarım alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle İzmir’in Menemen bölgesinde kurulan plantasyon ile kuşkonmaz üretimi bir hayli artmıştır. Ülkemizde kuşkonmaz üretiminin ortalama yıllık miktarı 12 ton olarak bilinmektedir.
Kuşkonmaz yetiştiriciliği belirli koşullar altında başarılı bir sürece dönüştürülebilir. Bunların başında iklim koşulları gelir. Aynı zamanda toprağın bu süreç için hazırlanması, gübrelenmesi ve kuşkonmazın rutin bakımının yapılması da önemli hususlardır. Özellikle Avrupa, Amerika gibi ülkelere büyük ilgi gören bu sebze kaliteli bir şekilde yetiştirilmesi takdirde büyük kazançlar getirebilir.
Not: Kuşkonmaz yetiştiriciliği bulunduğunuz bölge için uygun değilse, En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı yazımızı okuyarak farklı fikirler edinebilirsiniz.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği
Kuşkonmaz yetiştiriciliği özellikle son yıllarda devletin verdiği destek ile popüler bir tarımsal faaliyet haline gelmiştir. Bu bağlamda kuşkonmaz yetiştirmek için belirli evreleri dikkat ve özenle uygulamak gerekir. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinin ana koşulu iklimdir. İklim koşulları açısından seçici bir sebze değildir. Kuzey Amerika’dan Afrika’ya kadar geniş bir alanda yetiştirilebilir. Ancak her ne kadar yetiştirilme sürecinde özel bir hava koşulu gerektirmese de hasat döneminde az yağışlı veya yağışsız bir iklim ister.
Kuşkonmaz yetiştiriciliği sırasında bir diğer önemli husus ise toprak koşullarıdır. Kuşkonmaz hafif karakterli topraklarda bile yetişebilir. Bu topraklara uygulanan gübre ise bitkinin verimini iki katına çıkarır. Ancak bunun aksine ağır topraklarda yetiştirilmesi hafif toprağa nazaran daha risklidir. Kuşkonmaz pençe adını alan fidelerden üretilir. Yetiştirilmesi için her dekar alana 50 m2’lik soğuk yastık düşer. Kuşkonmaz ekiminin ise ortalama 2 – 3 cm derinlikte yapılması gerekir.
Kuşkonmaz Nerede Yetişir?
Kuşkonmaz iklim olarak herhangi bir özel koşul gerektirmez. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi hasat döneminde ekim yapılan bölge ikliminin yağışsız olması gerekir. Bunun nedeni, kuşkonmaz yetiştiriciliği sırasında yağan yağmurların bitkide yaralı kısımlara zarar vermesi ve bitkinin çürümesine neden olmasıdır. Kuşkonmazın anavatanı Ön Asya olarak bilinmektedir. Ancak Afrika’dan Amerika’ya kadar birçok bölgede de yetişmesi mümkündür. Ülkemizde ise Aydın, Manisa kuşkonmaz yetiştiriciliği için ideal bölgelerdir.
Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?
Kuşkonmaz, tohumdan elde edilen pençe adını alan fideler ile yetiştirilir. Kuşkonmaz yetiştiriciliği sırasında her dekar başına 50 m2’lik soğuk yastıklar düşer. Bu yastıklara 10×10 cm aralığında kare biçiminde ekim işlemi yapılır. Çimlenme sorunlarının görülmemesi için ekim işleminin 2 – 3 cm derinliğe yapılması gerekir. Kuşkonmaz tohumu 3 – 4 hafta çimlendirilmelidir.
Tohum üzerini harç örtmesi ve bu harcın organik maddelerle zengin olması gerekir. Böylece tohumun verimi ve nem tutma kapasitesi de uzatılmış olur. Bu şekilde tohumlar 3 – 4 haftalık süreç sonunda çimlenecektir. Düzenli bakım ve sulama ile iyi bir verim elde edilebilir. Birinci yıl içerisinde kuşkonmaz bitkileri 30 cm’ye kadar yükselirler. Kuşkonmaz fideleri sonbaharda kurur ve kışı bu şekilde geçirirler.
İlkbaharda yani dikim zamanında ise pençeleri köklerden sökülür. Toprak üzerindeki kurumuş bölge kesilir. Pençelerin taç kısmında ortalama 6 – 7 tane sürgün ucu bulunur. Bu şekilde olan pençeler dikim için idealdir. Ardından toprak 50 cm derinliğe kadar sürülür ve sonrasında yeniden 35 – 40 cm kadar sürülerek dikime hazır hale getirilir. Ardından özel pulluklarla 30 – 40 cm’ye kadar dikimin yapılması için karıklar açılır. Kuşkonmaz yetiştiriciliği sırasında pullukların taban ölçüsü 30 – 40 cm, derinliği ise 35 cm olmalıdır. Karıklara dikim öncesinden gübre verilir ve pençler buraya ekilir. Son olarak penslerin üzeri 5 cm sırtla kapatılır. Havalar yağmurlu değilse bitkilere su verilir.
Kuşkonmaz Hangi İklimde Yetiştirilir?
Kuşkonmaz yetiştiriciliği iklim koşulları için özel bir gereksinim bulunmaz. Kuşkonmaz bitkisi ülkemizde birçok bölgede yetiştirilebilir. Aynı zamanda dünyada da özel bir iklim koşulu gerektirmeden Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtasında yetiştirilmektedir. Bitkinin yetiştirilmesi için tek özel koşul, hasat zamanında yağmursuz bir bölgede dikilmesidir. Çünkü hasat zamanı yağan yağmurlar bitkinin verimini azaltır ve daha fazla çürümesine neden olur.
Ülkemizin 4 mevsim kuşağında yer alması nedeniyle kuşkonmaz yetiştiriciliği neredeyse her bölgede yapılabilir. Ancak özellikle Aydın, Manisa ve Muğla bölgeleri kuşkonmaz yetiştirmek için ideal bir iklime sahiptir. Bu bağlamda Ege ve Akdeniz Bölgeleri kuşkonmaz üretimi için uygundur diyebiliriz. Aynı zamanda son yıllarda Edirne’de kuşkonmaz yetiştiriciliğine devlet desteği verilmesi nedeniyle burada da kuşkonmazın üretimi artmıştır. Zorlu ve az maliyetli bir yetiştirme sürecine sahip olan kuşkonmaz, ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilen kuşkonmaz son yıllarda kazanç getiren bir tarım alanı olması nedeniyle diğer bölgelerde de ilgi görmeye başlamıştır. Kuşkonmaz yetiştiriciliği devlet desteği sağlanması ise bu tarımsal faaliyete yapılan yatırımların oranlarını da olumlu açıdan etkilemiştir. Özellikle Edirne’de kuşkonmaz yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi için devlet desteği sağlanmaya başlanmıştır.
Edirne bölgesinin iklim ve toprak yapısı açısından kuşkonmaz yetiştiriciliğine uygun olması nedeniyle çiftçiler kuşkonmaz üretimine teşvik edilmektedir. Bu sayede bölgenin ekonomik kalkınması ve eğer istenen sonuç elde edilirse yurtdışına ihraç sürecinin başlanması planlanmaktadır. Aynı zamanda çiftçilere kuşkonmaz ekimi ve bakımı hakkında gerekli eğitimlerin verilmesi ve teknik desteğin de sağlanması söz konusudur.
Kuşkonmaz Getirisi ve Maliyeti
Kuşkonmaz diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda büyük gelir getiren bir tarım alanı olarak görülmektedir. Bunun en büyük nedeni, ülkemizde son dönemlerde bu sebzeye olan ilginin artmasıdır. Aynı zamanda devletin kuşkonmaz yetiştiriciliği alanında sağladığı desteği de göz ardı etmemek gerekir. Tüm bu nedenlerden dolayı kuşkonmaz karlı bir tarımsal faaliyet olarak görülmektedir.
Okuyunuz: Tarımda %100 Verim Arttırma Yöntemleri
Kuşkonmaz yetiştiriciliği doğru bir şekilde yapılırsa bitki uzun süre mahsul verir. Uzun ömürlü bir bitki olarak da bilinen kuşkonmazın yetiştirilme süreci az maliyetli olması ile zorlu bir süreç değildir. Aynı zamanda yerini sevmesi halinde zamanla güçlenerek yıllar boyunca verim elde edilmesini de sağlar. Kuşkonmaz bitkisinin üretim süreci her ne kadar maliyetli olmasa da satışı yüksek paralar kazandırabilir.
Kuşkonmaz getirisi ve maliyeti, bitkinin üretiminin doğru bir şekilde yapılıp yapılmamasına göre değişir. Kuşkonmaz üretimi doğru bir şekilde yapılırsa bitki uzun yıllar verimli olacaktır. Özellikle son yıllarda birçok alanda kullanımı yaygınlaşan bu bitki, çiftlik sahiplerine büyük kazançlar sağlamaktadır. Bu bağlamda ülke ekonomisine de olumlu getiriler katar. Bitkiden en az 3 yıl boyunca hasat yapmak mümkündür. 3 yıllık süreçte yapılan masraflar göz önünde bulundurulduğunda dönüm başına ortalama 4 bin TL kar elde edilebilir.
” Kuşkonmaz Bitkisi Nasıl Yetiştirilir ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Makalemizi beğendiyseniz paylaşarak ya da yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.