Kuruyemiş Dükkanı Açmak | Kuruyemişçi Açma Maliyeti

Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Kapalı ürünlerin fiyatlarının artması ile açık olarak satılan kuruyemiş ürünlerine olan talep artmış durumda. Eskiden 100 gramı 1 TL’ye satılan kapalı ambalajdaki çekirdek, şuan 10 TL. Marketlerde bu fiyatları görmek mümkün. Fiyatta yaşanan avantaj nedeniyle kuruyemişçi dükkanlarından alışveriş yapmak daha avantajlı görünüyor. Siz de kuruyemişçi dükkanı açmak ve bu artan pastadan pay almak istiyorsanız doğru karar verdiğinize emin olabilirsiniz. Bu makale de kuruyemişçi açma maliyeti, açılış adımları ve gerekli şartlar konusunda detaylı bilgi vereceğiz.

Kuruyemiş Dükkanı Açmak
Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Öncelikle kuruyemişçi dükkanı açmak isteyenlerin aklınıza sadece yemiş tarzı ürünlerin satıldığı işletmeler gelmesin. Eskiden olduğu gibi alkol hariç atıştırmalık ürünlerin ağırlıklı olarak satıldığı dükkanlara da kuruyemişçi adını verebiliriz. Bu nedenle işletmede satış yapacağınız ürün yelpazesi oldukça geniş. Kar marjının yüksek olduğu bu sektörde yer almak istiyorsanız, işinizi çok yapmanız gerekiyor.

Kuruyemişler gerekli koruma sağlanmadığı durumlarda çabuk bozulma eğilimindedirler. Bir müşterinize dahi bayatlamış ürün verdiğiniz taktirde, o müşteriye tekrar işletmenize çekmeniz çok zor. Bu nedenle kayıpsız bir şekilde, sürekli taze ürünler sunarak bu işi yapmanız gerekiyor. Güleryüz ise olmazsa olmalardan. Sizlere A’da Z’ye kuruyemiş dükkanı açmak için yapmanız gerekenleri detaylı olarak alt başlıklar halinde anlatalım.

Not: Kuruyemişçi açmak dışında farklı fikirler edinmek için 100 Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.

Kuruyemiş Dükkanı Açmak

Kuruyemiş Dükkanı Açmak 2
Kuruyemiş Dükkanı Açmak 2

Kuruyemiş sektöründe faaliyet göstermek istiyorsanız taze ve sıcak ürün satmaya özen göstermelisiniz. Bu sektörde farklı iş modeliyle ilerleyen oyuncular mevcut. Örneğin; Mumcu Kuruyemiş ve Makbul mağazalarını inceleyelim.

Mumcu markası sıcak kuruyemiş dolabı, işletme önü leblebi makinası ve çekirdek kavurma makinası ile müşteri çekmektedir. İstediğiniz zaman sıcak ve taze kuruyemiş ürünlerine ulaşmanız mümkün.

Makbul mağazalarında ise self satın alma durumu mevcut. Müşteri cam rafların ardındaki kuruyemişi kendi istediği kadar poşete doldurarak satın alır. Burada sıcak kuruyemiş kavramı yoktur. Hızlı tüketim olduğundan, hazır gelen kuruyemiş torbaları o gün doldurulduğu anda biter.

Burada 2 tercihiniz var gibi gözüküyor. Ancak büyük bir firma değilseniz Makbul mağazası gibi iş yapmanız çok zor. Özellikle tedarikçi aşamasında ve fiyatlandırmada sorunlar yaşarsınız. Rekabet etmeniz durumunda kaybeden büyük ihtimal siz olacaksınız. Üstelik kaybettiğiniz sermaye de büyük olacak.

Evet sıcak kuruyemiş ve atıştırmalık ürünlerin satıldığı bir kuruyemişçi açmak sizin için en mantıklı seçenek. İşletme önünde kavurma makineleri ile müşteri çekip, işletme içinde de meşrubat ve atıştırmalık bir çok ürün satabilirsiniz. İş yapmanız için iyi bir lokasyonda olmalısınız. Köşe dükkanın olmanın avantajı oldukça büyük. Ana cadde ve yan cadde dükkan bulmak ilk hedefiniz olmalı.

Dükkan dışında rekabet edecek rakiplerinizin durumu da çok önemli. Bir çok girişimci maalesef evine yakın bir noktada girişim başlatmak istiyor. Ancak yakınlık açısından lokasyon seçimi oldukça yanlış. Araştırma yaparken ilk dikkat etmeniz gereken, yakınızda bir rakibin olup olmamasıdır. Rakibiniz yok ve gerekli müşteri potansiyeli var ise o bölgeye kuruyemiş dükkanı açılabilir gözüyle bakabilirsiniz.

Şimdi kuruyemiş dükkanı açmak için adım adım yapmanız gerekenleri sıralayalım.

 

Kuruyemişçi Nasıl Açılır

Kuruyemişçi nasıl açılır
Kuruyemişçi nasıl açılır
  • Hangi işi yapıyor olursanız olun, nasıl ilerleyeceğinizi her zaman ayıracağınız sermaye belirler.50 Bin TL’ye de kuruyemiş açılır, 250 Bin TL’ye de. Burada ayıracağınız sermaye işletme büyüklüğünü, lokasyonunu ve dekorunu belirleyecektir. Sonuçta Beşiktaş ilçesinde kuruyemiş dükkanı açmak ile, Esenler ilçesinden açmak aynı şey değildir.
  • Diğer önemli durum ise ürünleri nereden alacağınızdır. Atıştırmalık, çikolata, meşrubat ve lokum gibi ürünleri bulup tedarik etmek kolay. Ancak kuruyemişte tedarikçi çok önemli. Piyasada bilinen oyuncular Malatya Pazarı, Kervan ya da Eminönü toptancıları mevcut. Burada bilinirlikten ziyade kalite önemli. Örneğin; Tadım marka çekirdek ile Peyman marka çekirdeği kıyaslayıp siz karar verin. İyi olan hangisi?
  • Tedarikçi aşamasını bitirdikten sonra sıra geldi en önemli aşamaya. Ana cadde ya da yan cadde de, özellikle köşe konumda dükkan arayışına giriniz. Bulduğunuz dükkanın ön cephesinin kullanılabilir olması çok önemli. Bunun yanında kira maliyetiniz düşük ise aradığınız dükkanı buldunuz diyebiliriz.
  • Dükkan için demirbaş alımı yapmadan önce bir muhasebeci ile anlaşın ve vergi levhanızı çıkartın. Bu sayede almış olduğunuz tüm ürünleri maliyet olarak gösterebilirsiniz. Vergi açısından büyük avantaj sağlayacaktır.
  • Çevrenizde bulunan iş yaptığını bildiğiniz kuruyemiş dükkanlarını inceleyin. Onları referans alarak kendi işletmeniz için bir tasarım oluşturun. Bankonun, kuruyemiş dolablarının ve atıştırmalıkların nerede bulunacağını belirleyin. Bunun yanında dış vitrin tasarımı ve tabela gibi unsurları tamamlayın.
  • Sıra geldi ürünleri yerleştirme aşamasına. Elinizdeki ürünler hızlı tüketim malları. Bu nedenle açılış yapmadan bir gün önce tüm ürünler raflarda ve dolaplarda yer almalı. Barkod sistemi kullanacaksanız, mutlaka sayım ve tartım işlemi yaparak ürünleri yerleştirin.
  • Kuruyemişçi açmanın son aşaması ise görkemli bir açılış. Tabi ücretsiz dağıtabileceğiniz bir ürün yok. Ancak balonlar ve açılış çelenklerinin olduğu bir dükkan dikkat çekecektir. Çevrede ki tüketiciler yeni bir işletmenin açıldığının farkına varacaktır. Bu da işlerinizin daha hızlı oturmasını sağlar.

 

Kuruyemiş Dükkanı Açma Maliyeti

Kuruyemiş dükkanı açma maliyeti
Kuruyemiş dükkanı açma maliyeti

Kuruyemiş dükkanı açmanın en önemli maliyeti demirbaşlardan oluşmaktadır. Ürünler ise bu maliyette sadece  %20’lik bir kısmı kapsar. Isıtıcı dolaplar, raf sistemi, kavurma makineleri en az 80 Bin TL gibi bir maliyete sahip. Tabi bunun yanında işletme kirası, depozito ve komisyonu da mevcut. Bu nedenle bir kuruyemiş dükkanı açmak için en az 160 Bin TL sermayeniz olması gerekiyor.

Daha fazla sermaye ise size büyük avantaj sağlayacaktır. 250 Bin hatta , 500 Bin TL’ye dahi kuruyemiş dükkanı açmak mümkün. Tüketiciler de her zaman daha büyük ve görkemli olandan alışveriş yapma eğilimindedir. Sizde ayırabileceğiniz maksimum sermaye ile hareket etmeye özen gösteriniz.

Not: Online ve fiili olarak farklı fikirlerin yer aldığı En Yeni İş Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyip, farklı fikirler edinebilirsiniz.

Kuruyemiş Dükkanı Aylık Kazancı ve Kar Marjı

Kuruyemiş dükkanı aylık kazancı
Kuruyemiş dükkanı aylık kazancı

Kuruyemiş dükkanında ürünlerin büyük bir kısmı atıştırmalık ürünlerden oluşur. Açık ve kapalı ürünler farklı kar marjına sahiptir.Ancak ortalama olarak % 30 ile %200 arası bir kar marjı mevcuttur. Özellikle açık çerez ürünleri yüksek kar getirmekte.

 

Bir kuruyemiş dükkanı açıp, iş yaptım demek istiyorsanız, en az 2 Bİn TL cironuzun olması gerekiyor. Evet  1 Bin TL ciro yapsanız bile para kazanırsınız. Ancak 12 saatten fazla açık olan bir işletmenin 1000 TL ile aylık kazanacağı rakam maksimum 5000 TL olacaktır.2000 TL günlük ciro yapmanız durumunda aylık net 10 Bin TL gelir elde edebilirsiniz. Bir çok işletmenin gelir kalemi bu şekildedir. Örnek olarak market açmak başlıklı makaleyi inceleyip, oradaki gelir kalemlerini görebilirsiniz.

 

Kuruyemiş Dükkanı Malzemeleri

Kuruyemiş Dükkan Malzemeleri
Kuruyemiş Dükkan Malzemeleri
  • Beyaz rengin hakim olduğu raf sistemi
  • Leblebi kavurma makinesi
  • Çekirdek kavurma makinası
  • Isıtıcı Ürün Dolabı
  • Kuruyemiş Muhafaza alanı
  • Meşrubat Dolabı
  • Lokumlar ve şekerlemeler için ayrı cam dolap
  • Barkodlu Terazi
  • Kamera Sistemi 

Yukarıda yazılanlar dışında ekstra ufak demirbaş ürünlere ihtiyacınız olabilir. Bunun için mutlaka kuruyemiş dükkanlarını ziyaret etmeniz gerekiyor.

 

Kuruyemiş Dükkanında Olması Gereken Ürünler

Kuruyemiş Dükkanında Olması Gereken Malzemeler
Kuruyemiş Dükkanında Olması Gereken Malzemeler
  • Çekirdek
  • Antep fıstığı
  • Kaju
  • Kavrulmuş Fındık
  • Tatlı Yemişler
  • Karışık çerez
  • Beyaz ve sarı leblebi
  • Soslu fıstık
  • Normal fıstık
  • Şekerlemeler
  • Çikolata Çeşitleri
  • Lokum vb. ürünler bulundurulabilir.

Kuruyemişçi Açmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler

Kuruyemiş Dükkanı açmak isitiyorum diyenlere tavsiyeler
Kuruyemiş Dükkanı açmak istiyorum diyenlere tavsiyeler

Ne kadar çok sermaye harcarsanız, harcayın güleryüz olmadığı sürece iş yapmanız çok zor. Bir gelen müşterinin ikinci defa gelmesinde güleryüz en büyük etkenlerden birisidir.

Tabi ürünleriniz taze değilse, güleryüz tek başına bir işe yaramayacaktır. Kaliteli ve taze ürün sunamayacaksanız, kuruyemiş dükkanı açmak size göre değil demektir.

Sektörle ilgili detaylı bilgi almak için rakiplerinizi mutlaka inceleyin. İyi olanları örnek alıp, kötü olanların yaptıklarından uzak durmaya çalışın.

Devren kuruyemişçi dükkanı almak mantıklı bir seçenek olabilir. Bunun için işletme sahibinin yaptığı ciro çok önemli. Genellikle bu sektörde yaptığı işten sıkılmış  ya da daha büyük bir işletme açmak isteyenler devir eder. Bu tarz bir işletme devir alınabilir. Ancak iş yapmayan bir dükkandan uzak durmalısınız.

Kuruyemiş dükkanı açmak ve kuruyemişçi açma maliyeti ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda bizimle iletşime geçebilirsiniz .Destek olmak için yorum yapmanız bizi mutlu edecektir.

Scroll to Top