Kırtasiye Dükkanı Açmak

Kırtasiye Dükkanı Açmak | Kırtasiye Açma Maliyeti ve Kazancı 2022

Okul ve hobi malzemelerinin satıldığı kırtasiye dükkanlarını artık eskisi kadar sık göremiyoruz. Bir okulun karşında 2-3 tane kırtasiye görmek mümkünken, şimdi bu sayı  1 ve altına düşmüş durumda. Neden olarak büyük marketlerin kırtasiye ürünleri satması gösterilir. Ancak emin olun asıl neden esnafın kendisini güncelleyememesinden kaynaklanır. Kırtasiye dükkanı açmak aslında en az rekabete sahip iş fikirleri arasında yer alır. Yeter ki donanımlı, ihtiyaç duyulan her ürünün satıldığı bir dükkan oluşturun. Kırtasiye açmak isteyenler için tüm detayları sizlerle bu yazıda paylaşacağız.

Kırtasiye Dükkanı Açmak
Kırtasiye Dükkanı Açmak

Öncelikle size kendini güncellemeyen esnafın açılımını yapalım. Eskide beri fotokopi makinesi olmayan kırtasiyeci yok diyebiliriz. Ancak günümüzde fotokopi makinesinin olması tek başına bir anlam ifade etmiyor. İstenildiği zaman Usb ile çıktı almak, Whatsapp ile belge yazdırmak ya da Coppy Center gibi uygun fiyatlara fotokopi çektirmek mümkün olmalı. Tabi tek örnek bu değil. Satılan ürünlerde güncellikte sağlanmalı. Kırtasiye dükkanı açmak sadece okulda istenilen malzemeleri satmaktan ibaret olmamalı.

 

Kırtasiye dükkanları ürün çeşitlerinin zengin olması açısından şanslıdır. Oyuncak, kitap, hobi setleri, tuhafiye ürünleri, ofis malzemeleri gibi ürünlerin çeşitlendirilmesi, yapılan ciro miktarını arttıracaktır. Her geçen gün ürünlere zam geldiğinden dolayı yaptığınız yatırımdan dolayı çekinmeyiniz. İşletmenizde bulunan ürünler durdukça değer kazanacaktır.

 

Not: Kırtasiyeci açmak dışında farklı fikirler edinmek istiyorsanız En Karlı 100+ Dükkan Açma Fikri başlıklı makalemizi inceleyebilirisinz.

 

Kırtasiye Dükkanı Açmak

Kırtasiye Açmak
Kırtasiye Açmak

Yukarıda modern bir esnaf olacaksanız, kırtasiye dükkanı açmanın sizin için mantıklı olacağına değindim.Şimdi en çok bilinen yanlışlar noktasına gelelim.Bir kırtasiye dükkanı açmak için illa okul karşısında olmanıza gerek yok.Artık her 200 metrede bir okul görmek mümkün.Okulların karşısında yüksek kiralı, düşük metrekareli dükkan açacağınıza, ana cadde ya da yan caddelerde kırtasiye açmanız daha mantıklı.Üstelik tek müşteriniz okula gidip gelenler değil, beyaz yakalı ofis çalışanları da olacaktır.

 

Maalesef dükkan yeri seçiminde bir çok kişi bu hataya düşmektedir.Ana cadde veya yan caddelerde dükkan bilinirliğini sağladığınız sürece, hem kırasiye hem oyuncak hem de ofis malzemeleri satışından yüksek ciro elde edersiniz.Sadece beyaz yakalı çalışanlar ve okul öğrencileri değil, aynı zamanda komşu esnaflarda sizin en iyi müşteriniz olacaktır.Sadece adisyon satışından günlük 300-400 TL ciro yapan kırtasiye dükkanları mevcut diyebilirim.

 

Bir işe ilk defa girişecekseniz yani daha önce tecrübeniz yok ise, o işi yapmaktan korkmanız oldukça doğaldır.Bu sadece sizde olan bir durum değildir.Bu nedenle kırtasiye dükkanı açmak gözünüzü korkutmasın.İşe başlamnız ilk adımı atmanız yapmanız gereken her şeyi kolaylaştıracaktır.Sonuçta atomu parçalamıyorsunuz.Yapmanız gereken perakende olarak kitap, defter, kalem, hikaye kitapları, oyuncak, ofis malzemeleri ya da boya kalemleri gibi ürünler satmak.Ürün çeşitliliğini sağladığınız sürece iş yapmaktan hiç bir zaman korkmayın.

 

Kırtasiye sektöründe ürün karlılığı  perakende satış sektöründe olan firmalara göre ortalamanın üzerindedir.%30 ile %100 aralığında kar marjı olan ürünler mevcut.Üstelik bir çok ürün tek başına ciroyu yükseltebilecek kapasiteye sahip.Örneğin; okul öncesi çocuklar için satılan eğitim setlerinin fiyatı 250 TL’den başlıyor.Okul açılış dönemi ya da okul ortasında bu tarz setler sizin cironuzda en yüksek paya sahip olacaktır.

 

Pazarlama, ürün görselleri, vitrin dekoru, ışıklandırma, işletme içi dizayn, müşteri ilişkileri ve online satış kanalı gibi konulara dikkat ederseniz, kısa zamanda ikinci şubeyi açmanız mümkün.Ancak bunun için mutlaka işinizde stok sayım yöntemlerini kullanın.Mutlaka barkod okuyucu programınız olsun.

Şimdi adım adım kırtasiye dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.

 

Kırtasiye Dükkanı Nasıl Açılır

Kırtasiye Dükkanı Nasıl Açılır
Kırtasiye Dükkanı Nasıl Açılır
  • Kırtasiye dükkanı açmak için öncelikle ne kadar sermaye ayırabileceğinize karar verin.Ancak bu sektör düşük sermaye ile iş yapılabilecek bir sektör değil.En basitinden Rotring marke kalemin bir bir kutusu 500 TL’den başlıyor.Siz de 0.5 mm ya da 0.7 mm ve bunların yanında renk seçenekleri gibi ürünleri satmalısınız.Kısacası ne kadar çok sermaye ayırırsanız o kadar avantajlı olacaksınız.
  • Harcayacağınız sermayeye karar verdikten sonra sıra tedarikçi aşamasına geldi.Kırtasiye dükkanı açmak için öncelikle hangi ürünü nereden alacağınızı kararlaştırın.Hem istoç hem de Tahtakale üzerinden ürün almanız mümkün.Ancak kendiniz için sürekli çalışabileceğiniz tedarikçi ağı oluşturun.
  • Kırtasiye açmak için fizibilite çalışması yapın.Dükkanı nasıl açacağınızdan, hangi ürün satacağınızdan tutun da, dükkan açtıktan sonraki hedefinizi dahi tek tek yazın.İleri de bu yaptığınız planlar tutarlı olmak açısından ve bulunduğunuz noktayı görmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır.
  • Sıra geldi dükkan bulma aşamasına.Herhangi bir okulun karşısında dükkan açacağım diye endişe etmeyiniz.Sadece bir okula bağlı kalmak istediğiniz parayı kazanma şansını size vermez.Ana cadde ya da yan cadde üzerinde uygun kira maliyeti olan, ön cephesine ürün koyabileceğiniz bir dükkan araştırın.
  • Dükkanı kiraladıktan sonra ilk yapmanız gereken vergi levhası almak olsun.Zira tedarikçilerden aldığınız her ürünü kendinize fatura ettirmeniz gerekecek.Demirbaş ve bu ürünleri gider yazdıracağınız için daha az vergi ödeyeceksiniz.
  • Dükkan için raf, banko, tezgah ve vitrin gibi iç tasarımını yaptırın.Gerekli demirbaş ürünleri satın alın.Gerekirse tüm kırtasiye dükkanlarını dolaşıp onları referans alabilirsiniz.Bir iç mimar ile çalışmayı da deneyebilirsiniz.Bu ek maliyet için çekinmeyiniz.
  • Ürünleri tedarikçinizden satın alıp raflara özenle yerleştirin.Her ürünü dizdiğiniz anda, barkod cihazına gerekli stok miktarını girin.Tek başınıza çalışıyor olsanız dahi stok tutmanız çok işinize yarayacaktır.
  • Tüm çalışmaları bitirdikten sonra , görkemli bir açılış yapın.Açılışa özel promosyon ürünü dağıtımı yapabilirsiniz.Sonuçta tek bir açılış yapma şansınız olacak ve bu açılışta mutlaka isminizi duyurmalısınız.
  • Tüm reklam doneleri, pazarlama faaliyetleri, vitrin dekoru gibi müşteri çekecek her türlü konuda yatırım yapın.Yaptığınız iş ile yetinmeyip sürekli büyümeyi hedeflerseniz, 2. şubenizi kısa zamanda açabilirsiniz.

 

Not: Kırtasiyecilik dışında online ve fiili farklı işler incelemek istiyorsanız 100 Adet Yeni İş Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.

 

Kırtasiye Dükkanı Açma Maliyet

Kırtasiye Dükkanı Açma Maliyeti
Kırtasiye Dükkanı Açma Maliyeti

Daha önce bir çok dükkan açma fikri üzerine yazılar oluşturdum.Bu yazılarda bir çok dükkanın 50 Bin TL sermaye ile açılabileceğine değindim.Ancak kırtasiye dükkanı açmak için 50 Bin TL sermaye asla yeterli değil.Evet geleneksel eski tarzda bir kırtasiye dükkanını 50 Bin TL ile açabilirsiniz.Ancak bu tarz bir dükkan ile büyümeyi hedeflemeyin.

 

Sadece profesyonel fotokopi makinası bile 20-30 Bİn TL tutmakta.Bunun yanında diğer demirbaş ürünerin maliyeti de var.Bu nedenle cadde üzerinden iş yapan bir kırtasiye açmak istiyorsanız, en az 150 Bin TL sermayeye ihtiyacınız var.Üst limit ise yok diyebiliriz.2 Milyon TL sermaye ile bile kırtasiye dükkanı açmanız mümkün.Ancak başlangıç aşamasında pek gerekli değil.

 

Kırtasiye Açmak Karlı mı, Aylık Kazancı Nedir?

Kırtasiye Dükkanı Aylık kazancı
Kırtasiye Dükkanı Aylık kazancı

Bir önce ki alt başlıkta yazdığımız gibi, en az 150 Bin TL sermaye ile kırtasiye dükkanı açarsanız, aylık ortalama 15 Bin TL’den aşağı kar etmezsiniz.Kar marjının %30 ile %100 arasında olan bu sektörde, ciro rakamları da yüksektir.Günlük 3 Bin TL ciro yapan bir kırtasiyenin aylık brüt karı 30 Bin TL diyebiliriz.

 

Kırtasiye dükkanlarının bu denli cirolar yapması size uçuk gelmesin.Özellikle okulların açılış dönemlerinde 5 Bİn TL üzeri ciro rakamlarını gören bir çok kırtasiye mevcut.Ana cadde veya yan cadde üzerinde açacağınız bir kırtasiye dükkanı ile çok rahat bu rakamları yakalayabilirsiniz.

 

Not: Daha önce herhangi bir ticari faaliyette bulunmadıysanız, mutlaka Ticaret Nasıl Yapılır başlıklı makaleyi inceleyiniz.

 

Kırtasiye Açmak İçin Gerekli Belgeler

Kırtasiye açmak için gerekli belgeler
Kırtasiye açmak için gerekli belgeler
  • Kimlik Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık
  • İmza sirküleri
  • Oda kayıt belgesi
  • Ticari sicil kaydı
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Vergi Levhası
  • Kira kontratı
  • Tapu fotokopisi
  • İşletme Krokisi
  • Yapı kayıt belgesi

 

Kırtasiye açmak için gerekli belgeler aynı zamanda bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünden alınabilir.Her belediye farklı evraklar isteyebilir.Bu nedenle bu evraklar için önceliğiniz belediyeye gitmek olmalı.

 

Kırtasiye Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Kırtasiye açmak isteyenlere tavsiyeler
Kırtasiye açmak isteyenlere tavsiyeler
  • Ne kadar sermaye harcarsanız harcayın, her şeyden önce güler yüz gelmektedir.Müşterilerinizin büyük çoğunluğu yaşça küçük olanlar olacağından, onlara karşı hoşgörülü olmalısınız.
  • Çevrenizde büyük bir iş potansiyeli olabilir.Ancak her şeyden önemlisi rekabetten uzak durmaktır.Rekabetin olmadığı bir bölgede iş yapmak önceliğiniz olmalı.
  • İş yapacağınız sektör ile ilgili mutlaka bilgi sahibi olmalısınız.Evet daha önce kırtasiyecilik yapmamış olabilirsiniz.Ancak sektörü öğrenmeniz fazla zamanınızı almayacaktır.
  • Mutlaka kırtasiye dışı kar marjı yüksek olan ürünleri işletmenizde bulundurun.Oyuncak, hobi setleri, roman kitapları vb. ürünlerin kar marjı oldukça yüksektir.
  • İşletmenizde çıktı alacak olanlar için ekstra duvara montaj edilmiş bilgisayarlar bulunurabilirsiniz.Bu sayede müşteriler için ilk tercih siz olacaksınız.

 

Kırtasiye dükkanı açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Kırtasiye dükkanı açma maliyeti, aylık kazancı, kar marjı ve toptancıları bulma konusunda aklınıza takılan her konuda bize ulaşabilirsiniz.Yaptığınız yorumlar 1 saat içerisinde cevaplandırılacaktır.

Scroll to Top