İncir Yetiştiriciliği | Türkiye’de Nerede Yetişir?

İncir Yetiştiriciliği

İncir yazları uzun ve sıcak olan ılıman iklimlerde yetişen lezzetli bir meyvedir. Daha serin yerlerde, bitkinin donmadan güvenli bir şekilde izole edilmesi şartı ile kapalı alanlarda yani seralarda yetiştirilmesi de mümkündür. Bu içeriğimizde de sizlere incir yetiştiriciliği yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, incir hangi iklimde yetişir, incir ağacı bakımı ve gübrelemesi gibi önemli detayların cevaplarını aktaracağız.

İncir Yetiştiriciliği
İncir Yetiştiriciliği

Bir incir ağacının meyve verebilmesi için en uygun şekilde beslenmesi gerekir. İncir mükemmel bir potasyum ve kalsiyum kaynağıdır. Taze olarak tüketildiği gibi kurutulabilir, konserve edilebilir, reçeli yapılabilir. Ve daha birçok alternatife sahip bir besindir. İncir yetiştiriciliği her geçen yıl herkes için daha popüler hale geliyor. Hem getirisi hem de ürün kolaylığı açısından oldukça avantajlıdır.

İncir ağacı yetiştirip para kazanmak istiyorsanız, bu yazıda yapmanız gerekenlerden detaylı olarak bahsettik. Eğer uygulamanız gereken prosedürleri dikkat ederseniz, %100 verim ile gelir elde edebilirsiniz.

Not: İncir yetiştiriciliği beklentilerinizi karşılamıyorsa Getirisi Yüksek Olan Tarım Ürünleri başlıklı makalemizi inceleyiniz.

 

İncir Yetiştiriciliği

İncir Yetiştiriciliği 2
İncir Yetiştiriciliği 2

İncir yetiştiriciliği biraz sabır, çaba ve istikrar gerektiriyor. Akdeniz havasının özü birçok kişi için büyük yapraklı incir ağacıdır. İncir ağacı da dahil olmak üzere bitkiler, yaşamsal işlevleri ve büyümeleri için belli başlı besin maddelerine gereksinim duyarlar. Özellikle de incir ağaçları gibi yapraklarını döken kuvvetli bitkilerin önemli besin ihtiyaçları vardır.

  • En önemli besin maddeleri NPK formülü ile belirtilmektedir. Azot nitrat, potasyum ve fosfor özellikle incir gibi bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel besin maddeleridir. Büyümeleri için azotun çok önemli bir yeri vardır. Meyve ve çiçek oluşumu için fosfor ve son olarak bitkinin genel sağlığı için potasyum gereklidir.
  • Magnezyum, çinko, demir ve bakır gibi çok fazla sayıda eser elementlerde bitkiler için önemlidir. İncir ağaçlarınızın gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını görmek için gübre ürünlerinin bileşimlerini kontrol etmeniz gerekir. Döllemek istediğinizde iz elementler için özel bir gereklilik duyulmamaktadır. Bu nedenle de tam bir gübrenin olağan bileşimi uygundur.
  • Organik gübre: Bahsedilen bu bitkide besin maddeleri fazla sayıda organik madde ve bileşikte doğal olarak bulunmaktadır. Bu yüzden organik gübreleme ile besin maddelerinin kolay bulunduğu mineral gübreleme en iyi alternatiftir.
  • Yapay gübre: Adından da anlaşıldığı gibi yapay bir ürün olduğu için toprağın doğal yaşamını desteklemez. Tam tersine aşırı gübrelendiği zaman ters etki yaratabilir. Ayrıca yapay gübre üretimi, yüksek enerji ve diğer olumsuz sonuçlarla da ilişkili olduğu için suni gübreleme yerine organik gübreleme tercih edilmelidir.

 

İncir Nasıl Yetiştirilir?

İncir nasıl yetiştirilir
İncir nasıl yetiştirilir

İncir yetiştiriciliği araştırmaları yapanların sıklıkla sordukları sorulardan biridir incir nasıl yetiştirilir? Birkaç yöntem olması ile birlikte bazıları meşakatli bazıları ise oldukça kolay yöntemlere sahiptir. Gereken adımlara uyulması halinde kesinlikle en güzel sonuca ulaşılacağınızdan emin olabilirsiniz.

Linyeli kesim: Bu tür üreme, kesimlerin sonbaharın sonlarında hasat edilmesini ve erken ilkbahar için depolamayı içerir. Bunu yapmak için bir ağaç üzerinde 1-1,5 çapında 20 ila 30 santim uzunluğunda bir dal seçilir. Bir kutu içerisinde toprağa yerleştirilerek ve serin bir yerde korunarak muhafaza edilir. Eğer saklama koşullarını yerine getiremiyorsanız kalın bir bez ile sararak toprağın yarım metre kadar derinliğine gömebilirsiniz. Ama öncesinde aşırı nemin alınabilmesi için biraz kum dökmek işe yarayacaktır.

Nisan ayı civarında yani ilkbahar ortasında topraktan sap alınır ve açık toprağa ekmek için hazırlanır. Bunun için kesmenin 2/3’ünü içine alacak derinlikte bir delik açılır.

Uzun bir saklama sürecinden sonra sap biraz derinden kesilmelidir. Keskin bir cisimle yerden 10 santim yüksekliğe kadar da birkaç çizik yapılmalıdır. Yapılan prosedür, köklerin farklı yerlerde hızlı bir şekilde fırlaması için gereklidir. Bu sayede kesim toprağa sıkı bir şekilde sabitlenerek gerekli maddeleri devamlı olarak alır.

Sap açılan yere yerleştirildiğinde az miktarda gübre ile birlikte örtülür. Zemine göre kesimin üzeri 8 ila 10 santimden yüksek görünmelidir.

 

Yeşil Sap: Bu yöntem daha hızlıdır. Tabi bunun için gerekli tüm aşamaların kurallı bir şekilde yapılması gerekir. Bir ağaçtan dal parçası kesilir. Sapta en az 4 internod olması gerekmektedir.

Yaz döneminde alt yapraklar kesilir. Böylece çıplak kesim yaklaşık olarak 10 santim kalır. Üst kısımda kesilir ancak üzerinde en az 3 internod kalması şartı ile. Kesimin sonucunda doğal olarak sap kendi suyunu salgılar. Tam kurumasını engellemek için temiz havada birkaç saat kurumaya bırakılır. Ardından alt kısmı küle daldırılır.

Daldırma yapıldıktan sonra, öncesinde hazırlanmış kum ve döllenmiş toprak karışımına ekilir. Hafif donma ve kurumayı önlemek içinse kesikler özel nefes alma filmi ile kaplanır.

 

Katmanlama: Bu yöntem en basit uygulamadır diyebiliriz. Çok fazla çaba sarf ettirmez ve devamlı denetlemede gerektirmez. Bir tek koşulu ise kökten daldır. Bu üremenin prensibi, sürgünün yakınına 20 ile 30 santimlik bir hendek kazılması ve dibe gübre ile besleyici toprağın yerleştirilmesiyle sulanması gerekir. Sonrasında alan bolca sulanır. Sürgünün kök salmasını beklemek gerekmektedir. Gelen kök ile yeni üreme başlayacaktır.

 

İncir Nerede Yetişir?

İncir nerede yetişir
İncir nerede yetişir

Ülkemizde en sevilenler arasında yer alan incir, şarkılara bile konu olmuştur. En merak edilenler listesinde ise incir nerede yetişir? Yazıyor. Özellikle Ege Bölgesinde Aydın’ın İncirliova, Köşk, Germencik, Sultanhisar ilçelerinde genel olarak geçim kaynağı incirdir. İzmir ilinde, Büyük ve Küçük menderes orta havzalarında da incir yetiştirilmektedir.

Özellikle Aydın ilinin ilçelerinde yetiştirilen ve işlenen kuru incirler dünyanın en kaliteli incirleri arasında yerlerini almıştır. Bu bölgelerdeki incirlerin yüzde 98’inden fazlası özellikle kurutmalık çeşit olan sarı lop incirlerden oluşmaktadır.

İncir bitkisi suptropik iklim koşullarına yani kışları ılık yazları sıcak ve kurak geçen yerleri sever. Bu hava koşullarını sağlayan tüm yerlerde incir yetiştirilebilir.

Okuyunuz: Tarım Ürünlerinde %100  Verim Arttırma Yöntemleri

 

İncir Hangi İklimde Yetişir

İncir hangi iklimde yetişir
İncir hangi iklimde yetişir

İncir yetiştiriciliği yaparken bulunan iklim önem arz eder. Ağacın en sağlıklı şekilde gelişmesi istediği ve ihtiyaç duyduğu hava şartlarında olmasını gerektirir. İncir hangi iklimde yetişir? Dediğinizi duyar gibiyiz. Dut ailesine ait olan incirler her ne kadar farklı ortamlarda yetiştirilmek için çaba gösterilse de incir ağacı subtropik iklim koşullarında yetişir. Yazları uzun ve sıcak olan iklimlerde yetişen lezzetli bir meyvedir. Özellikle incir ağaçlarının yaz aylarında doğrudan güneş ışığına ihtiyaçları vardır.

 

İncir ağacı çeşitleri

İncir Ağacı çeşitleri
İncir Ağacı çeşitleri
  • Bağdat inciri
  • Erkek inciri
  • Göklop İnciri
  • Karayaprak İnciri
  • Yeşil Güz İnciri
  • Sarı zeybek (Nazilli) inciri
  • Sarılop inciri
  • Abalı ilek inciri
  • Siyah çıtır inciri
  • Siyah orak yediveren inciri
  • Beyaz orak yediveren inciri
  • İzmir bardacık inciri
  • Beydağ erkek inciri
  • Mor güz inciri
  • Tire bardacık inciri
  • Bursa siyah inciri gibi çeşitleri vardır.

İncir Ağacı Bakımı ve Gübrelemesi

İncir ağacı bakımı ve gübrelenmesi
İncir ağacı bakımı ve gübrelenmesi
  • Mükemmel tadı ile incirler herkesin gönlüne taht kurdu. Peki, incir ağacı bakımı ve gübrelemesi nasıl olmalı.
  • İyi bir bahçe toprağında ve güneşli yerlerde incir ağaçları kendiliğinden gelişme gösterir. Bu duruma ön koşul olarak organik atıkların bahçede kalması ve toprağın sürekli olarak kendini yenilemesini sağlaması gerekir.
  • İncir ağacı dikimi sırasında, besin takviyesini organik yavaş salınan gübreler ile de destekleyebilirsiniz.
  • Her ne kadar incir yetiştiriciliği için gerekli koşullar sağlanmış olsa da ağacınızı gübrelemeniz gereken durumlar vardır. Ancak bu durumlarda büyüme mevsimi boyunca aylık döllenme açık havada yeterlidir. Doğal besin tedarikinin kısıtlı olması gibi özel durumların olursa incir ağacının haftada bir defa gübrelemek sorun olmayacaktır.
  • İncir ağacı dikildikten sonra, iyi bir hasat için beklemek gerekir ancak ondan önce belirli koşulları da gözlemlemek ve ağacı olumsuz durumlar ile zararlılardan korumak için önlemler almak gerekir.
  • Örneğin kuşlar tomurcukları, yaprakları ve meyveleri yiyerek bir dizi sorunlara yol açabilir. Bunun için ağaçları bir örtü ile korumaya alabilirsiniz. Tabi bu durum gerek duyulursa yapılmalıdır.
  • İncirler olgunlaştıkça, eşekarısı incir ağacına saldırabilir. Bu saldırı sadece incirlere zarar vermekle kalmaz sizin için de bir tehdit durumu oluşturur.

 

Okuyunuz: Tarım Ürünlerinin İhtiyaç Duyduğu Mineral ve Besinler

İncirin Anavatanı Neresi

İncirin anavatanı neresidir
İncirin anavatanı neresidir

Fazlasıyla sevilen, her çeşidi ile sevilen ve evlerde eksik olmayan biricik incirimiz. Peki incirin anavatanı neresi? Büyük bir gururla belirtmek isteriz ki incirin anavatanı Türkiye’dir. Türkiye’den Suriye ile Filistin’e oradan da Ortadoğu üzerinden Hindistan ile Çin’e kadar yayılarak tüm dünyaya ulaşmıştır ve oldukça sevilerek tüketilmektedir. Bu nedenle dünyanın dört bir yanında incir yetiştiriciliği için çözümler aranmaktadır.

 

1 Ağaç Kaç Kilo İncir Verir

Bir ağaç kaç kilo incir verir
Bir ağaç kaç kilo incir verir

İncir yetiştiriciliği ile ilgilenmek isteyenlerin merakla sorduğu sorulardan biri de 1 ağaç kaç kilo incir verir? Hemen cevaplayalım.

Her ne kadar net bir sayı veremesek de sağlıklı yetişmiş bir incir ağacı, çeşidine göre de değişikliği de göze alarak 50 ile 75 kilogram arasında incir meyvesi verebilmektedir.

 

İncir ağacı Budaması

İncir ağacı budaması
İncir ağacı budaması

Birçok ağacın büyümesi, sağlıklı gelişmesi ve daha fazla verime ulaşması için budanması gerekir. İncir ağacı budaması da önemli bir husustur. İncir ağaçlarının, özellikle de hareketsiz dönemlerinde büyümelerini teşvik etmek için hastalıklı, ölü ve zayıf dalları budamak gerekir.

  • Önce ölü dalları bir sonraki çatala doğru kesin.
  • Alt gövde bölgesindeki sürgünleri çıkarın.
  • Gerekli olması halinde birkaç kesik ile tepenin içini inceltin. Bu sayede birbiri ile kesişen dallar ve birbirine yakın dallar kaldırılmış olacak. Dalların seyreltilmesi, meyvelerin olgunlaşmasına yardımcı olur.

 

İncir Yetiştiriciliği Püf Noktaları

İncir yetiştiriciliği püf noktaları
İncir yetiştiriciliği püf noktaları

İçeriğimizin sonuna geldik diyebiliriz. Ancak son birkaç hatırlatma yapmadan geçmek istemiyoruz bu nedenle incir yetiştiriciliği püf noktaları için size birkaç not bırakıyoruz.

  • İncir ağaçlarında asıl verimliliğin üç ve dört yıllık ağaçlarda olduğunu belirtmek isteriz. İncir yetiştiriciliği her şeyde olduğu gibi zaman ve sabır gerektirmektedir.
  • Budama yaparken kestiğiniz dalları yeni bir incir ağacı yetiştirmek için kullanabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  • Yeni dikilmiş ve genç ağaçlarda büyümelerini bozmamak için ağır budama işlemlerinden kaçınmalısınız

Kaynak: https://www.agrifarming.in/fig-farming-project-report-anjeer-cultivation-economics

Scroll to Top