Hindi Çiftliği Kurmak | Kazancı ve Maliyeti

Hindi Yetiştiriciliği

Hindi yetiştiriciliği büyük kar elde edilebilen ve zorlu bir üretim süreci içermeyen girişimcilik alanıdır. Söz konusu bu girişimcilik sektörünün temeli hindi çiftliği kurmak ile atılır. Hindi çiftliği, büyük maliyetler gerektirmeyen bir yapıdır ancak belirli hususlar dahilinde dikkat ve özenle yapılmalıdır. Özellikle son yıllarda devletin bu alanda verdiği destekler ve girişimcilerin elde ettikleri kar sonucu popüler bir faaliyet haline gelmiştir. Bu nedenle hindi çiftliği kurmak, hindi üretim çiftliği maliyeti gibi konular da ilgi odağı olmuştur.

Hindi Yetiştiriciliği
Hindi Yetiştiriciliği

Hindi çiftliği, hindilerin et ve yumurta için yetiştirilmesi adına tasarlanan bir yapıdır. Dünya genelinde hindi yumurtası tavuk yumurtasına nazaran daha fazla tercih edilir. Yani ticari anlamda hindi çiftliğinden elde edilen kar tavuk üretimine göre yer yer daha fazla olabilir. Ülkemizde de devletin bu alanda verdiği destek sayesinde hindi yetiştiriciliği büyük popülarite kazanmıştır. Buna ek olarak hindinin yetiştirilme süreci tavuk, ördek gibi kuşlara nazaran daha basittir.

Hindi çiftliği kurmak, bu alanda başarılı olmanın temel faktörüdür. Çiftliğin kurulum işlemi her ne kadar maliyetli ve zorlu olmasa da başarılı bir sonuç elde etmek adına belirli adımlar çerçevesinde hareket etmek gerekir. Hindi yetiştiriciliğini ticari amaçlarla yapmak istiyorsanız öncelikle hindi çiftliğinin kurulumu hakkında bilgi edinmeniz ve tüm püf noktalara aşina olmanız gerekir. Aksi halde, kardan ziyade zarar etme ihtimaliniz daha büyüktür.

Not: Hindi yetiştiriciliği kazancı beklentilerinizi karşılamıyorsa, En Karlı Hayvancılık Fikirleri başlıklı yazımızı okuyarak farklı fikirler edinebilirsiniz.

 

Hindi Çiftliği Kurmak

Hindi Çiftliği Kurmak
Hindi Çiftliği Kurmak

Hindileri yetiştirmek her ne kadar eğlenceli ve zahmetsiz olarak görülse de ticari amaçlarla hindi yetiştirmek istiyorsanız öncelikle hindi çiftliği kurmak için belirli adımları izlemeniz gerekir. Bunun için öncelikle hindi hakkında biraz bilgi edinelim. Hindi, farklı ırkları bulunan evcil bir kuştur. Ticari amaçla hindi yetiştirmek için öncelikle ırk seçiminde dikkatli olmak gerekir. Tüm hindi ırkları endüstriyel et üretimi için uygun olmaz.

Modern hindi ırkları ise karlı bir et üretimi için idealdir. Bu ırklar diğerlerine göre daha az beslense de daha verimlidirler. Standart bronz ve siyah beyaz hibrit, et üretimi için önde gelen hindi ırkları arasındadır. Bu ırklar diğer ırklara kıyasla daha hızlı büyüme eğilimindedirler ve daha az yem tüketirler. Söz konusu bu iki faktör, bu hindi ırklarını ticari açıdan elverişli hale getirir.

Hindi yetiştiriciliğinin temel faktörü hindi çiftliği kurmak olarak karşımıza çıkar. Hindi çiftliği her ne kadar doğru bir şekilde kurulursa bu alandan elde edilen gelir de bir o kadar fazla olur. Bu nedenle hindi çiftliğinin iyi bir donanıma sahip olduğundan ve kümes hayvanlarının barınak standartlarını karşıladığından emin olmak gerekir. Hindi çiftliği kurulumunda dikkat edilmesi gereken temel husus, çiftliğin serbest hava sirkülasyonu için havalandırma bölgeleri bulundurması ve güneş ışınları ile aydınlatılmasıdır. Olgun hindiler için ayrı, daha gençler için ise ayrı alan tasarlanmalıdır.

Hindiler büyük boy kuşlardır. Bu nedenle hindi çiftliği kurmak için yerden yüksek çitler tercih edilmelidir. Bunun için ahşap direkler, tel çitler veya metal T direkler tercih edilebilir. Hindiler için talaş, saman gibi malzemeler, çit kazıkları, su ihtiyaçları için çeşmeler gibi öğeleri de unutmamak gerekir. Hindi çiftliği kurmak için herhangi bir firmadan da yardım alabilirsiniz. Ancak çiftlik kurmak o kadar da zorlu bir süreç olmadığı için kendi başınıza yapmanızı tavsiye ederiz.

 

Hindi Çiftliği Kurma Maliyeti

Hindi Çiftliği Maliyeti
Hindi Çiftliği Maliyeti

Hindi üretim çiftliği maliyeti yetiştirilen hindi sayısına göre değişiklik göstermektedir. Hindi çiftliğinin temel adımı yukarı da belirttiğimiz gibi hindi çiftliği kurmak olarak bilinir. Bunun için öncelikle güvenilir bir kaynaktan hindi almak gerekir. Kümes hayvanları içerisinde en çok kar getiren hayvanlardan biri olarak görülen hindi, özellikle son yıllarda Anadolu bölgesinde yaygın bir faaliyet haline gelmiştir. Bu bölgede geçimini sağlayan çiftçiler hindi yetiştiriciliğinden büyük kar elde etmektedirler. Buna ek olarak tarım bakanlığı da hindi üretimi için çeşitli destekler sunmaktadır.

Hindi çiftliği kurmak için çok malzeme gerekmez. Geniş bir alan yapımı ve hindinin rahat bir ortamda büyümesi için birkaç malzeme ve yem yeterli olacaktır. Bu nedenle hindi yetiştiriciliği sanılanın aksine maliyetli değildir. En önemlisi, her ne kadar maliyetli olsa da bu alandan büyük kar elde edilebilmesidir. Hindi çiftliği için ortalama 100.000 TL sermaye gerekir. Bu sermayenin büyük bir kısmı devlet tarafından verilen destek ile de karşılanabilir.

 

Hindi Yetiştiriciliği Devlet Desteği

Hindi Çiftliği Devlet Desteği
Hindi Çiftliği Devlet Desteği

Hindi çiftliği kurmak her ne kadar zaman zaman maliyetli faaliyet olarak görülse de devlet bu alanda çeşitli destek projeleri sunmaktadır. Hindi yetiştiriciliği için gerekli malzemelerin de sağlanmasını kapsayan bu destek ile %70 oranına varan hibe olanakları mevcuttur. Hindi yetiştiriciliği devlet desteği ile ticari amaçlarla hindi yetiştirebilir ve işletme tadilatı için gereken ihtiyaçları bu yöntemle karşılayabilirsiniz. Hatta canlı hindi alımlarını da bu kapsamda yapabilirsiniz.

Hindi çiftliği kurmak için verilen destekleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu,
  • Ziraat bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri.

Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası, neredeyse her sene resmî gazetelerde yayımlanan bildiriler doğrultusunda düşük faizli ve çoğu zaman faizsiz krediler sunmaktadır. Ancak Ziraat Bankası hindi çiftliği kurmak isteyenlerden bazı şartları karşılamalarını ister;

 

  • Hayvan sayısı,
  • Çiftçi kriterleri

Beslenecek hayvan sayısı kurum tarafından belirlenir. Bu bağlamda, girişimci kendi isteğine bağlı olarak hayvan besleyemez. Bunun için en az 1000, en çok 5000 hindi besleme şartı konmuştur. Çiftçilerde aranan kriterler ise hindi yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmak ve ÇKS belgesi, vergi dairesine borçlu olmaması, ipotek edilebilecek taşınmaz, muhtarlıktan imza şeklindedir.

TKDK hindi çiftliği kurmak için destek veren kurumlardandır. Kurum tarafından belirtilen illerde hindi besiciliği yapmak için %70’e varan hibeler sunar. Hindi yetiştiriciliği devlet desteği, 2020 senesini de kapsamaktadır. Bu destekten yararlanmak için daha önce hindi besiciliği desteği almamanız ve ÇSK belgesine sahip olmanız gerekir. TKDK desteğini almak için başvuru sırasında doğru ve eksiksiz bilgiler vermek önemlidir.

 

Salma Hindi Yetiştiriciliği Nedir?

Salma Hindi Yetiştiriciliği
Salma Hindi Yetiştiriciliği

Salma hindi yetiştiriciliği üretken bir ırk olan bronz ırk hindilerin yetiştirilmesidir. Salma hindi yetiştiriciliğinin diğerlerinden farkı bu yetiştiricilik faaliyetinin daha fazla kar sağlamasıdır. Hindiler genellikle ilkbahar aylarında yetiştirilirler. Bunun nedeni, civcivlerin bu dönemde büyümesidir. Kuluçka makinesinin sıcaklığı, yem ve su bakımı gibi faktörler salma hindi üretiminin ana etmenleridir.

Salma hindi yetiştiriciliği için hindi çiftliği kurmak zorlu ve maliyetli bir süreç değildir. Hindilerin verimli olması için 8. haftadan itibaren açık havaya ve otlak alanlara taşınması gerekir. Böylece çimlerde büyüyen hindiler hem organik hem sağlıklı et ve süt üretimine neden olurlar. Salma hindi yetiştiriciliği yaparken öncelikle hindileri satabileceğiniz şirketleri dikkatli bir şekilde seçmelisiniz. Aynı zamanda hangi şirket veya kuruma satış yapmanız gerektiği hakkında detaylı bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.

Salma hindi yetiştiriciliği alanında devlet desteğinin ve faizsiz kredilerin sağlandığını da belirtelim. Bu sayede rahat bir şekilde hibe destekleri elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken salma hindi yetiştiriciliğini detaylı bir şekilde anlamak ve hindilerin beslenme ve bakım sürecini doğru bir şekilde uygulayabileceğinizden emin olmaktır. Böylece, devlet sermayesi ile başarılı bir ticari faaliyet gerçekleştirmiş olursunuz.

Hindi Çiftliği Kurmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top