Hem karlı hem de müşteri potansiyeli yüksek iş yeri açma fikirleri arasında yer alır. Artık eskisi gibi kendi halısını yıkayan insanları görmeniz imkansıza yakın. Halı yıkama dükkanları verdikleri hizmet ile bir çok konuda müşterilerine kolaylık sağlıyor. Sizde halı yıkama dükkanı açmak istiyorsanız doğru sektörü seçtiğinize emin olabilirsiniz. Ancak maliyet, personel çalıştırma ve ruhsat gibi konularda dikkat etmeniz gerekiyor.
Bu yazıyı oluşturmadan önce bir çok halı yıkama fabrikasını detaylı olarak inceledim. Hatta hem halı yıkama hem de oto yıkama yapan dükkanları gördüm. Onlarla da iletişim kurdum. Sektörde halı yıkama işinden yakınan da var, 3. ve 4. şubesini açanda var.Peki siz halı yıkama dükkanı açmak için kimi dinlemelisiniz?
Öncelikle basiretsiz esnafı dinlemekten uzak durmalısınız. Çevrenizde gördüğünüz herkes sizin müşteriniz. Kar marjı yüksek olan bir sektör.Buna rağmen iş konusunda dert yanıyorsanız sizde bir sorun var demektir. Evet, eleman çalıştırmak, servis yapmak ya da müşteri ile uğraşmak zor olabilir.Ancak emin olun bu zorluklar ile tüm sektörlerde karşılaşmak mümkün.
Halı yıkama dükkanı açmak için ya sıfırdan kurulum ya da devir almanız gerekiyor. Personel çalıştırmaktan dolayı sıkıntı yaşamış, ancak karlı iş potansiyeline sahip dükkanlar var. Bu gibi işletmeleri tercih etmek elinizde var olan seçeneklere bağlı. Ancak her zaman sıfırdan halı yıkama fabrikası açmak daha mantıklıdır. Yeni makineler ve yeni bir marka ile iş başlarsınız.
Halı yıkama sektörü tamamen güvene dayalıdır. Kadınlar sizin birincil müşterileriniz olacaktır. Eğer bulunduğunuz bölgede geniş bir çevreniz var ise bu büyük bir avantaj. Tanıdık ve güvenilir olacağınızdan herkes halılarını size teslim etmek isteyecektir. Tabi bunun yanında sizin pazarlama faaliyetlerinize bağlı olan müşteri portföyünüzde olacak.
Halı yakıma dükkanı açmak isteyenler için bu yazıda A’dan Z’ye detaylı bilgi rehberi oluşturdum. Profesyonel bir şekilde halı yıkama sektörüne girmek ve bu sektörden sıkılanlardan olmamak için mutlaka sonuna kadar detaylı olarak okuyunuz.
Not: Halı yıkama işi yapmak beklentilerinizi karşılamıyorsa, En Karlı 100+ Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Halı Yıkama Dükkanı Açmak
Öncelikle bu sektöre ne kadar sermaye ile gireceğinizi belirleyin. Evet minimum bir sermaye limiti var. Ancak maksimum sermaye girişi için bir limit yok.Halı yıkamak için 2 Bin TL’ye de makine bulabilirsiniz, 90 Bin TL’ye de bulabilirsiniz. Alacağınız makineler işinizi kolaylaştıracak ve daha çok müşteriye iş yapmanızı sağlayacaktır.
Halı yıkama dükkanlarının en büyük sorunu ellerinde ki işleri yetiştirememesi. Eğer halı yıkatacak olursanız, zamanlama konusuna dikkat ediniz. Bir çok yıkama firması ileri tarihlere randevu ya da teslim tarihi vermektedir. Bunun nedeni düşük sermaye ile iş yapmalarından kaynaklanır. Ellerinde yeterli kapasiteye sahip makine yoktur, ayrıca personel sayıları yetersizdir.
Evet hem halı yıkama makinesi hem personel hem de halı kurutma makineleri bakımından tam donanımlı bir dükkan açmanız gerekiyor. Servis ağınızda geniş olduğu taktirde halı yıkama sektörü için harcadığınız parayı kısa sürede amorti edeceğinize emin olabilirsiniz.
Yukarıda halı yıkama dükkanı devir alabileceğinizi söyledim.Sahibinden.com sitesinde yer alan halı yıkama devir ilanlarını inceleyiniz. 150 Bin TL ile 500 Bin TL arasında devir fırsatları var. Tabi hem müşteri kapasitesi hem de demirbaşlar nedeniyle bu fiyatlar değişiklik gösteriyor.
Sermayeniz kısıtlı ise sıfırdan başlamanız sizin için daha mantıklı olacaktır. Evet 100 Bin TL sermaye ile 2 yıl sonra 500 Bin TL’ye devir edilebilecek bir işletmeyi sizde kurabilirsiniz. Ancak şimdi 500 Bin TL vererek satın alacağınız halı yıkama fabrikası ile sermayenizi ne kadar sürede amorti edeceğinizi detaylı olarak hesaplamalısınız.
Sıfırdan halı yıkama dükkanı açmak sizi korkutmasın. Teknik konularda makineler ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekiyor.Onun için gerekli bilgiler size makine firmaları tarafından pratik bir şekilde verilecektir. Sizin yapmanız gereken lokasyon açısından geniş bir dükkan bulmak ve bu işi yapabilecek personel istihdam etmektir.
Not: Pazarlama ve reklam faaliyetlerini bizzat siz yürütmelisiniz. Broşür dağıtma işini personelden talep ederseniz, bir anda bütün broşürlerin çöpe atıldığını ya da tek bir apartmana bırakıldığını görebilirsiniz. Bunu bizzat yaşadım.
Halı Yıkama Dükkanı Nasıl Açılır?
- Halı yıkama açmak için ne kadar sermaye ayıracağınıza karar verin. Ayıracağınız sermaye miktarı bütün iş akışını yönlendirecektir.
- Sermayenize uygun maliyetlerde bir dükkan bulmanız gerekiyor. Mümkünse önü açık, boş arazi olan bölgelerde dükkan tutmalısınız. Büyüklüğü ise en az 200 metrekare olmalı. Hem kurutma, hem yıkama hem de teslimat ve ofis gibi yerler için alana ihtiyaç duyduğunuzu unutmayın.
- Halı yıkama için dükkan tuttuktan sonra ilk yapmanız gereken vergi levhası ve işletme ruhsatı almak. Vergi levhası almadan tek bir çöp dahi satın almayın. Masrafları düşmek açısından bu çok önemli.
- Vergi levhası ve ruhsat alma işini tamamladıktan sonra, halı yıkama dükkanı kuruluş aşamasına geçebilirsiniz. Dış dekor veya iç dekor için fazla bir masraf yapmanıza gerek yok. Müşteriler sizi işletmeye gelerek değil, broşür, telefon ve ağızdan ağıza pazarlama yoluyla bulacaktır.
- Sıra geldi en önemli aşamaya. Makine satın almak için en az 1 aylık bir aylık bir araştırma yapmış olun. Sanayi tipi halı yıkama makinalarını elinizde bulunan sermayeye göre alacaksınız. Ancak voltaj ve makine özellikleri iş akışınız açısından çok önemli olacaktır. Bunun için makina satışı yapan firmalarla da tek tek iletişime geçiniz.
- Makina satın aldıktan sonra servis için arabaya ihtiyacınız olacaktır. Araba için tercih size ait. Burada kararı yine ayırmış olduğunuz sermaye verecektir.
- Herkes personelden yana dert yanmakta diyebilirim. Piyasada bir çok firma Suriyeli ya a yabancı personel çalıştırıyor. Yabancı personelin sürekliliğinin olmaması ise en büyük kaygı verici durum. Eğer personel konusunda bonkör olursanız, emin olun hiç sıkıntı yaşamazsınız.
- Online reklam, broşür, kampanya oluşturma, etiket baskı reklam, ağızdan ağıza pazarlama gibi bir çok reklam modelini kullanmanız gerekiyor. Sıfırdan başladığınız için bir anda müşteri seli beklemeyin. Ancak işinizi iyi yaptığınız taktirde yetişemeyeceğiniz derece müşteri potansiyeline sahip olacaksınız.
Okuyunuz: 2022’de Yapılabilecek 100+ Yeni İş Fikri
Halı Yıkama Açma Maliyeti
Halı yıkama dükkanı maliyeti araç hariç minimum 40 Bin TL’den başlıyor. Eski model uygun fiyata bir araç bulabilirseniz, bu maliyet en düşük 70 Bin TL olacaktır. Ancak maliyeti düşük tutmak için kendinizi zorlamayın. Ne kadar çok sermaye harcarsanız, başarılı olma ihtimaliniz o kadar artacaktır.
Demirbaş için harcayacağınız sermaye dışında reklam faaliyetleri için de önemli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Müşteri sayınız ne kadar artarsa artsın, düzenli olarak reklam yapmaya devam etmelisiniz. Evet mükemmel hizmet veriyor olabilirsiniz. Ancak ne yaparsanız yapın, yaptığınız işten memnun olmayan bir kitle mutla olacaktır. Bu nedenle reklam faaliyetleri için aylık en az 2-3 Bin TL ayırmalısınız.
Halı Yıkama Açmak İçin Gerekenler Malzemeler
- Halı yıkama makinesi
- Halı sıkma makinesi
- Devir Ayarlı Döner Yıkama Fırçası
- Halı Yıkama Şampuanı Özel
- Manuel Halı Yıkama Malzemeleri
- Ekstra Koltuk Yıkama Malzemeleri
- Halı Asmak İçin Demirbaş
- Disk Fırça Makinesi
Halı Yıkama Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler
Halı yıkama dükkanı açmak için bazı illerde kuyu suyu kullanım mecburiyeti getirilmiştir. Ancak kuyu suyu kireçli olduğundan ve kanal suları karışmış olabileceğinden halı yıkama için sağlıklı değildir. Ancak şebeke suyu kullandığınız taktirde ise bazı illerde ruhsat almanız zorlaşabiliyor.
Bulunduğunuz bölge için ihtiyaç duyulan evrakları belediyenin ruhsat işleri müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Tüm belediyelerde ortak istenen evraklardan bazıları aşağıdaki gibidir.
- Nüfus cüzdanı örneği
- 2 adet vesikalık
- Kira kontratı ve Tapu fotokopisi
- Faaliyet Belgesi
- Vergi Levhası
- Oda Kayıt Belgesi
- Çevre Temizlik Vergisi Ödeme Makbuzu
- İtfaiye uygunluk raporu
Aynı Anda Koltuk Yıkama Yapmak
Aynı anda koltuk yıkama hizmeti veren bir çok halı yıkama firması mevcut. Ancak halı yıkamadan yana işleriniz iyi ise bunu yapmanıza çok gerek yok diyebilirim. Sizin için ekstra büyük bir yük olacaktır.
Normalde aldığınız halıları kendi işletmenize getirip, makinede kendi planladığınız şekilde yıkarsınız. Koltuklarda ise durum biraz farklı. Müşteri uygun olduğu zamanda gitmeniz gerekiyor. Üstelik kendi işletmenizde olduğunuz kadar rahat olamayacaksınız.
Rahat olmaktan ziyade hem halı yıkama hem de koltuk yıkamaya vakit ayırmak çok zor olacaktır. Bu nedenle ekstra bir personel çalıştırmanız gerekiyor. Tabi günde en az 2 farklı müşteriden koltuk yıkama işi alıyorsanız bu iş sizi kurtaracaktır. Tabi minimum 400 TL bedel ile koltuk yıkama yapmanız gerekiyor.
Halı, Koltuk ve Oto Yıkama Aynı Anda Yapmak
Daha önce oto yıkama açmak ile ilgili bir yazı oluşturmuştum. Orada halı yıkama ya da koltuk yıkama yapılabileceğinden bahsettim. Halı yıkanan bir yerde hiç kimse arabası yıkandığı için endişe etmez. Ancak araba yıkanan yerde halı yıkanması, müşteri açısından sorun teşkil edebilir. Sonuçta ne kadar temiz olabilir? Bu şekilde bir algı oluşacaktır.
Eğer bulunduğunuz ilçe nüfusu az değilse, her işin bir arada yapıldığı bir işe girişmenize gerek yok. Sadece halı yıkama alanında marka olursanız, 2. ya da 3. halı yıkama şubesini kolaylıkla açabilirsiniz.
Ortalama halı yıkama metrekare fiyatı 6 ile 10 TL arasında değişiyor. Günde 150 metrekare halı alsanız en az 1000 TL kazancınız olacak.2 tane personel bile çalıştırsanız emin olun aylık en az 15 Bin TL net kar cebinize kalır. Ekstra farklı işler ile uğraşmak daha fazla yorulmanıza neden olur.
” Halı yıkama dükkanı açmak ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Beğendiyseniz yorum yaparak bu yazıya destek olabilirsiniz. Aklınıza takılan sorularda iletişim kurmaktan çekinmeyiniz.