Gürcistan son yıllarda yeni yaşam alanları arayışında olan kişilerin ilgi odağı olan ülkeler arasındadır. Son derece önemli iş olanakları sunması bu ülkenin en popüler ülkelerinden biri olmasını sağlamıştır. Ancak Gürcistan’da iş kurmak için kişilerin hem avantajları hem de dezavantajları en iyi şekilde bilmesi gerekmektedir. Bu ülke dışarıdan gelenlere iş kurmak açısından oldukça geniş avantajlar sunar. Yatırımcılara sağladığı olanaklar nedeniyle son yıllarda özellikle şansını yurt dışında denemek isteyen gençlerin ilgi odağı halindedir.
Gürcistan iş imkânları konusunda en çok fayda gören ülkelerin vatandaşları arasında Azeriler, Türk ve Rusları saymak mümkün olmaktadır. Hatta Ruslar en çok öne çıkan ülkelerdendir. Ruslar genel olarak Gürcistan’da madencilik ve enerji alanında son derece iyi çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte Türkler ise ticaret, üretim ve pazarlama ile inşaat sektörlerinde son derece aktif yatırımlar yapmaktadırlar.
Gürcistan’da iş kurmak isteyen kişilerin de öncelikle ülkede ki fırsatlar ve sektörler hakkında bilgi edinmesi gereklidir. Bu ülkede birçok Türk firmasının varlığını sürdürmesi işe girmek isteyen Türk vatandaşları açısından önemli bir avantajdır. Ancak yine de kişiler kendi işlerini kurmak isterlerse birçok sektörden bahsetmek mümkündür.
Gürcistan’da İş Kurmak
Gürcistan’da iş kurmak isteyenler için birçok iş fikrinden bahsetmek mümkündür. Son derece dinamik bir sanayi ve ticaret alanları bulunan Gürcistan ülkesi kendi vatandaşlarına sağlamış olduğu avantajlar yanında yabancı vatandaşlara da önemli fırsatlar sağlamıştır. İş kurmak isterseniz şu sektörleri öncelikleriniz arasına alabilirsiniz:
- Tekstil Ürünleri İthalatı ve İhracatı
Son derece dinamik bir sektördür. Bu ülkenin tekstil ürünler konusunda önemli bir potansiyelinin olması birçok Türk vatandaşının Gürcistan’da tekstil atölyesi ve büyük çaplı fabrika kurmasını sağlamıştır. Hem iş gücü potansiyelinin fazla olması hem de bu alanda hammadde temini konusunda sorun yaşanmaması birçok vatandaşın tekstil ürünleri ithalatı ve ihracatına yönelmesine neden olmuştur.
- Maden Ürünleri ve Demir Çelik Sanayi
Eğer çok yüksek bir sermayeniz var ise maden ürünleri ve demir çelik sanayisi alanında faaliyet gösterebilirsiniz. Bu alana genelde Ruslar daha fazla hakim olsa da Türk girişimciler de şansını deneyebiliyor.
- Turizm ve Tur Organizasyonları
Türk vatandaşlarının en çok ilgi gösterdikleri alanlardan birisi de turizm sektörüdür. Gürcistan tarihi ve doğal güzellikleri ile dünyanın hemen her yerinden turist çeken ülkelerindendir. Gürcistan’da iş kurmak isteyenler genelde bu sektörü ilk sırada değerlendirmektedir. Yurt dışından ve yurt içinden gezmeyi seven kişilere eğlenceli turlar düzenleyerek son derece eğlenceli zaman geçirilmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda turlardan da kişi başı gelir elde etme imkânı bulabilirsiniz. Türkiye’den Gürcistan’a hemen her mevsimde tur kafileleri ziyaretlerde bulunmaktadır. Bu tur şirketleri ile anlaşarak kendi işletmenizi Gürcistan’da kurabilirsiniz. Ancak bunun için ülkenin hemen her yeri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
- Otelcilik ve Konaklama Hizmetleri
Ortalamanın biraz üzerinde sermayeniz var ise rahatlıkla otelcilik ve konaklama hizmetleri alanında kendinize bir iş kurma şansı elde edebilirsiniz. Başkent Tiflis’te ya da diğer önemli şehirlerde küçük bir konaklama işletmesi kurabilir ve bu alanda son derece yüksek gelirler elde etme imkânı bulabilirsiniz. Çok büyük oteller inşa etmeniz gerekmiyor. Pansiyon ya da butik oteller de son derece yüksek avantajlar sunmaktadır.
- İnşaat ve İmalat İşleri
İnşaat ve imalat işleri ülkede son derece aktif bir yapıya sahiptir. Bu ülkede kendi işinizi kurmak isterseniz bir üretim yeri de açabilirsiniz. İnşaat malzemeleri satışı yapan bir iş yeri ya da farklı bir alanda üretim atölyesi açmanız başarı elde etmek açısından son derece avantajlıdır. Mobilyacılık alanı son derece avantajlı girişim olanakları sunmaktadır.
Okuyunuz: Sırbistan’da İş Kurmak
Gürcistan’da Yapılabilecek İşler
Gürcistan’da iş kurmak konusunda düşünceleri olan kişiler birçok iş alternatifini değerlendirebilirler. Burada bulunan bir Türk firmasında çalışma imkânı yanında kendi işlerini de kurabilme şansı bulunmaktadır. Kişilerin herhangi bir girişimde bulunmadan önce ülkenin ekonomik ve yaşam standartları hakkında da bilgi sahibi olması gereklidir. Gürcistan son yıllarda ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşayan ülkelerdendir. Özellikle işsizlik düzeyi neredeyse civarındadır. İşsizliğin yüksek olması ülkede ki gençlerin özellikle Avrupa ülkelerine göç etmesine neden olmaktadır.
Eğitimli iş gücü ülkede yetersiz olduğundan Türkiye gibi ülkelerden giden kişiler sektörlerin kalkınmasında ciddi öneme sahiptir. Özellikle inşaat gibi sektörler başka ülkelerin desteği ile ayakta kalmaktadır. Özellikle zamanında Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasında ekonomisi ciddi anlamda bozulan Gürcistan’da akaryakıt, araç gibi alanlarda fiyatlar son derece uygundur. Bu da iş kurmak isteyenler açısından önemli bir avantaj olarak değerlendirilebilir.
Sanat alanında gelişme gösteren ülke hem mimari hem de kültürel bir zenginliğe sahiptir. Doğu ve Batı arasında önemli bir köprü vazifesi gören Gürcistan doğalgazın deredeyse hepsini ithal eden bir ülkedir. Gürcistan’da yapılabilecek işler bakımından ise Türkler oldukça şanslıdır. Gürcistan ülkesine giden küçük ve orta ölçekli yatırımcılar en çok gıda başta olmak üzere, otel, ulaşım, tekstil, eğlence sektörlerinde iş yapmayı tercih ediyor. Otomobil ve yan sanayi ürünleri ticareti de son derece önemlidir. Girişimcilerin Gürcistan’da iş kurmak konusunda faaliyetlerde bulunmasının en önemli nedeni hem işsizlik fazla olduğu için iş gücü bulmak kolaydır. Hem de asgari ücret tutarı düşüktür. Bununla birlikte ülkede ki vergi yükü de son derece azdır.
Gürcistan Yatırım Teşvikleri
Gürcistan son yıllarda yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeni ile özel sektörde birtakım devlet teşvikleri sunmaktadır. Bu teşvikler sayesinde ülkede hem yabancı yatırımları artırmayı hem de işsizlik düzeyinin azalmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Gürcistan yatırım teşvikleri birçok ülke yatırımcısına sağlanan teşviklerdir. Özellikle Türkler bu avantajlardan geniş ölçüde yararlanabilmektedir. Son yıllarda Dünya Bankası tarafından hazırlanmış olan iş yapılabilirlik raporuna göre ilk 10 içerisinde yer almaktadır. Ülkenin yatırımcılara gerekli teknik destekleri sağlamak amacı ile kurulmuş bir de kuruluşu bulunuyor. Bu kuruluş Girişim Gürcistan kuruluşudur. Bu kurum 2014 senesinde kurulmuştur. Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı kapsamında faaliyet gösterir ve firmaların karlılık oranlarının artırılabilmesi için uluslararası alanda önemli faaliyetler göstermektedir.
Gürcistan’da teşvikler konusunda ülke 4 ayrı bölgeye ayrılmıştır. Program bünyesinde yaklaşık olarak 32,5 milyon TL bütçe ayrılmış ve her bölge bu bütçeden yatırım anlamında yararlanabilmiştir. İşletmelerin C oranı Tiflis’te bulunmaktadır. kadarı da İmereti bölgesindedir. Bununla birlikte otel yatırımlarının büyük bir çoğunluğu Tiflis ve Batum yerine daha kırsal bölgelere yapılması planlanmaktadır. Gürcistan’da iş kurmak isteyenlere devlet çok önemli danışmanlık hizmetleri vermektedir. En çok verilen hizmetler arasında şunları saymak mümkündür:
- Veri paylaşımı
- Pazar analizi
- Fuar etkinlik bilgilendirmesi
- İkili iş görüşmelerinde aracı olmak
- Yönetmelik ve düzenlemeler hakkında yatırımcılara bilgi sağlamak
Gibi konularda yatırımcılar merak edilen her konuyu en on gün içerisinde öğrenebilme şansına sahip olabilirler. Girişim Gürcistan’ın finansa erişim adı altında tekstil imalatı, ilaç ve kimya sektörü, maden üretimleri gibi alanlarda yatırımcılara faiz oranları düşük krediler verilmektedir. Bununla birlikte girişimciler arasında çeşitli iş fikri yarışmaları da düzenlenmektedir. Birçok sektörde iş geliştirme eğitimlerinin verilmesi önemli ayrıcalıklardandır. En iyi iş planları da 5000 Lari yani 7600 TL civarında bir hibe desteğinden yararlanma imkânı bulabiliyor.
Okuyunuz: Polonya’da Ne İş Yapılır?
Gürcistan Oturum ve Çalışma İzni
Gürcistan oturum ve çalışma izni bu ülkede faaliyet gösterecek olan herkes için son derece gerekli izinlerdir. Öncelikle Gürcistan’a gidecek olan kişilerin vize işlemi yaptırmasına gerek bulunmadığının bilinmesi gerekiyor. Kişiler kendi kimlik belgeleri ile ülkeye rahatlıkla giriş çıkış yapabilirler. Bu nedenle de Gürcistan birçok Türk vatandaşı tarafından yatırım için değerlendirilen ülkeler arasında yer almaktadır. Ancak her ne kadar turizm amaçlı olarak herhangi bir izne gerek olmadan bu ülkeye gidebiliyor olsanız da oturma ve çalışma için devlet mercilerinden gerekli izinleri almak zorundasınız. Gürcistan’da oturum izni almak isteyen kişiler şu yolları takip etmelidir:
- Oturum izni alabilmek için mutlaka pasaportunuz ile başvuru yapmanız gereklidir.
- Bu iznin alınabilmesi için Gürcistan Konsolosluğuna gerekli belgeler teslim edilmelidir. Başvurular 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
- Evraklar içerisinde pasaport fotokopisi, 2 adet resim ve başvuru formu teslim edilmelidir.
- Kişisel olarak yasal gelirinizi gösteren bir belge
- Kimlik fotokopisi, dilekçe, finansal durumları gösteren tüm belgeler istenilenler arasındadır.
Gürcistan oturum ve çalışma izni almak isteyen kişilerin mutlaka belgelerini Gürcistan diline çevirerek teslim etmesi gerekmektedir. Eğer böyle bir imkân yok ise İngilizce ya da Rusça olarak teslim edilen evraklar da kabul edilebilmektedir.
Gürcistan’da iş kurmak isteyen kişilerin çalışma ve oturma izni kabul edildiği takdirde kişilere kimlik kartı şeklinde bir oturma kartı alması zorunlu tutulmaktadır. Bu kartın mutlaka 6 ay içerisinde bastırılmış olması gerekmektedir. Gürcistan’da oturma izinleri genel olarak 6 yıla kadar verilmektedir. Eğer kişilerin ülkede kalma süresi uzun olacak ise bu süre biraz daha uzatılabilmektedir. Kişiler çalışma yolu ile çok rahat bir şekilde oturum izni alırlar. Kısacası çalışma izni alan bir kişi otomatik olarak oturma izni de almış sayılmaktadır. Hem işçi hem de girişimci olarak ülkede oturma ve çalışma izni alabilirsiniz. Bu işlemler için mutlaka Gürcistan Konsolosluğu’na başvurulması gereklidir.
Gürcistan’da İş Kurmanın Avantajları
Birçok girişimci için Gürcistan’da iş kurmanın avantajları oldukça cezp edicidir. Eğer bu ülkede bir iş kurmak istiyorsanız iki temel alandan birinde faaliyet göstermeniz gerekmektedir. Birincisi işletimdir. Diğeri ise üretim alanıdır. İşletim genelde otel, restoran, cafe gibi iş yerlerinin işletmeciliğini üstlenmektir. Üretimde ise mal ve hizmet üretmek şeklinde tabir edilebilir. Gürcistan’da iş kurmak isteyen kişiler için en ideal alan üretime yönelik bir alan olacaktır. Gürcistan’da iş kurmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajları şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:
- Yer altı zenginlikleri bakımından oldukça ideal bir ülkedir.
- İşsizlik çok fazla olduğu için işletmelerinizde çalışacak birçok genç beyin bulabilirsiniz.
- Asgari ücret düzeyi düşük olduğundan daha fazla işçi çalıştırabilme imkânı vardır.
- Devlet dışarıdan gelen yatırımcıları çeşitli teşvik programları ile desteklemektedir.
- Devlet tarafından açılan fikir yarışmaları vardır ve bu yarışmalarda birinci olan fikirlere devlet hibe desteği sağlamaktadır.
- Ülkede çok fazla yetişmiş insan gücü olmadığından dışarıdan gelen teknik konularda deneyimli kişiler her zaman iyi muamele görür.
Gençleri genelde Avrupa ülkelerine giderek yaşam kurmayı tercih etmektedir. Bu durumda ülkenin ekonomik zorluklarından ve iş bulamamaktan kaynaklanır. Eğer Gürcistan’da iş kurmak isterseniz dezavantaj gibi görünen birçok detayı kendinize avantaj haline getirebilirsiniz. Özellikle genç nüfusun dinamizminden geniş ölçüde yararlanabilir ve ucuz iş gücü sayesinde üretim kapasitesi yüksek bir işletme kurabilme şansı bulabilirsiniz.