Giyim Mağazası Açmak | Maliyeti ve Aylık Kazancı 2022

Giyim Mağazası Açmak 15

Giyim mağazası açma tecrübesine sahip birisi olarak size bir çok tavsiyede bulunmak istiyorum. Diğer iş yeri açma fikirleri ile giyim mağazası açmak tamamen birbirinden farklı. Alış veriş merkezleri ve üretimdeki maliyetlerin artması nedeniyle batma ihtimaliniz çok yüksek. Ancak doğru hamleyi yaptığınız zaman da kar etme ve kısa zamanda sermayenizi amorti etme şansınız yüksek olacaktır.

Giyim Mağazası Açmak 15
Giyim Mağazası Açmak

Sizlere giyim mağazası açmak konusunda tüm tecrübelerimi aktaracağım. Lokasyon, iç sektör, pazarlama, satış kanalları ve müşteri ihtiyaçları konusunda doğru hamleye yaparsanız işiniz kolay olacak. Örneğin; Beşiktaş gibi küçük çocuk oranının düşük olduğu bir yerde bebek giyim mağaza açarsanız batma ihtimaliniz yüksek. Tabi olasılık Bayrampaşa ya da Bağcılar gibi semtlerde düşük.

Giyim mağazası açmak konusunda kararlıysanız, çok detaylı araştırma yapmaya hazır olun. Doğru araştırmaları yapıp, doğru satış kanalları oluşturursanız, sektördeki rakiplerinize fark atmaya başlarsınız.

En ucuz ve en kaliteli tekstil ürünleri alımı, işletme maliyetlerini düşürme, kısa zamanda marka olmak, müşteri açısından işletme güvenilirliği, giyim alanında alt sektör seçimi gibi bir çok konuda bilgi sahibi olmaya hazır olun. Şimdi arkanızı yaslanın ve giyim mağazası açmak için yapmanız gerekenleri detaylıca okuyunuz.

Not: Giyim mağazası açmak isteyenler için makalemiz detaylı bilgi içerir. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.

 

Giyim Mağazası Açmak

Giyim mağazası açmak istiyorsanız öncelikle hangi alt kategoride satış yapacağınıza karar verin. Bütün giyim ürünlerinden satmak istiyorum diyorsanız, bu sektöre hiç adımınızı atmayın. Büyük mağazaların sizi yemesi kolay olacaktır.

Giyim Mağazası Açmak 2
Giyim Mağazası Açmak 2

AVM’lere uğradığınız zaman bütün ürünlerin satıldığı mağazaları görebilirsiniz. Örneğin; Defacto, Lc Waikiki ya da Koton gibi. Bu gibi firmalarla rekabet etmeniz çok zor. Üstelik bu firmalar sadece Alışveriş merkezi değil, her meydan ve caddede yer almaktadır diyebiliriz. Hem fiyat hem de ürün çeşidi olarak rekabet etmeniz imkansıza yakın.

 

Peki ne yapabilirsiniz? Cevabı çok basit aslında.

Sadece tek bir kategoriye hitap etmelisiniz. Tek bir kategoriye hitap ettiğiniz zaman markalaşma ve akılda kalıcılık daha kolay olacaktır. Örneğin; şapkacı, tshirtçü, etekçi, bebek giyim mağazası gibi. İnsanların aklına şapka ya da tshirt geldiği zaman direkt sizin mağazayı hatırlamalı. Bu da ancak tek bir ürün satış konsepti ile olur.

Tabelanızda T-shirt ile ilgili bir isim yer alsın. Tabi tek bir ürünle ilgili olmanız işletme de tek bir ürün satacağınız anlamına gelmez. Ekstra bir bölümde jean ürünleri, tekstil aksesuar ürünleri de bulundurarak ek bir gelir oluşturabilirsiniz. Bu şartlarda açacağınız bir işletme size para kazandırmaya başlayacaktır.

 

Mağaza Satış Kanalları 

Giyim mağazası açmak için sadece fiili bir dükkana sahip olmanız yeterli değil. İşletmede öncelikli hedefiniz gelen perakende olarak gelen müşterilerin ihtiyacını gidermek. Ancak önünüzde daha büyük fırsatlarda yer almaktadır.

Mağaza Satış Kanalları
Mağaza Satış Kanalları

### Bu fırsatlardan en büyüğü internette, özellikle de İnstagram üzerinde satış yapmaktan geçiyor. Deniz butik, Socks Fabrikası gibi markaları inceleyin. Sadece çorap ya da bayan giyim ürünleri satarak bu firmalar büyük cirolar elde etmektedir. Tabi bu ciroları elde etmelerindeki en büyük faktör tek ürün satış konseptine sahip olmaları.

Bu firmalar gibi sadece çorap, t-shirt, boxer, şapka, kazak gibi ürünler üzerinden marka olmuş sayısız Instagram butik hesabı mevcut. Sizde işletme içinde yer alan tüm ürünlerinizi İnstagram üzerinden sergileyin. Tek bir ürün dalında konseptinde satış yaptığınız için kullanıcı adınızda mutlaka o ismi kullanın. Örneğin; T-shirt Fabrikası gibi Instagram kullanıcı adı seçebilirsiniz kendinize. Bu sayede akılda kalıcılık sağlamış olursunuz.

Not: Eğer İngilizce biliyorsanız, yurt dışına internet üzerinden satış yapmanız da mümkün. Türkiye’de tekstil ürünlerinin fiyatları uygun olduğu için, tüketiciler Türkiye’de ki internet sitelerinden alışveriş yapar. İlerleyen aşamalarda gerekli büyümeyi sağlarsanız, ihracat kanalında satışlarınızı arttırma yoluna gidebilirsiniz.

Not 2: En Karlı 100 Dükkan Açma Fikirleri başlıklı yazımızı mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.

Müşteri Odaklı Mağazacılık

Giyim mağazası açmak tek başına yeterli değil. Bu işi seviyor ve modadan anlıyor olmanız gerekiyor. Aslında moda gerçekten de insana yakışandır. Çevrenizde ki insanları inceleyin. Giyim konusunda araştırmanızı yapın. En çok hangi renkler tercih ediliyor? Giyim tasarımlarındaki güncel moda ne durumda? 

Müşteri Odaklı Satış
Müşteri Odaklı Satış

Örneğin; eskiden İspanyol paça pantolonlar veya  geniş yaka gömlekler oldukça modaydı. Bir zamanlar yok sattı dahi diyebiliriz. Ancak şimdi aynı ürünleri mağazada satmaya çalışsanız siftahsız dükkan kapatmak zorunda kalırsınız. Ya da şimdinin modası olan dar paça kısa pantolonları eskiden satsanız iş yapamaz konumda olurdunuz. İşin özeti zamana ayak uydurmanız gerekiyor.

Sattığınız ürünlerin kumaşı kadar modeli de kaliteli olmalı. Örneğin sattığınız bir kazak ya da T-shirtün omuzları oturmuyorsa, dikimleri sorunluysa bir daha o müşteriyi mağazaya çekemezsiniz. Kendinizi her konuda müşterinin yerine koyun. İşletmenize alışveriş için gelen müşteri boş çıkmamalı.

 

Giyim Mağazası Lokasyon Seçimi

Giyim mağazası açmak istiyorsanız sokak arası ya da sokak başı gibi deyimleri unutun. Bu işin kuralı ya ana cadde üzeri ya da yan cadde üzeri bir dükkan bulmak. Üstelik yaya trafiğinin de yoğun olması gerekiyor.

Kendi çevrenizin olduğu yerde böyle bir dükkan bulamıyorsanız endişelenmeyin. Nedeni ise kendi çevrenizin olduğu yerde giyim mağazası açmak zorunda olmayışınızdır. En önemli konu iş yapabileceğiniz bir lokasyon bulmanızdır.

Çevrenizde sizinle aynı işi yapan rakiplerin olmaması gerekiyor. Özellikle alışveriş merkezlerinin bulunduğu yerlerden uzak durun.Bu tarz bölgelerde insanlar AVM’den alışverişlerini yapmadan çıkmak istemezler. Büyük mağazalar olduğu için çevredeki küçük mağazalara da kimse dikkat etmez.

Evet mağaza yeri seçmek zor olabilir. Ancak emin olun bulabileceğiniz sayısız dükkan mevcut. Sadece biraz araştırma yapmanız yeterli. İhtiyaç olunan bölgede iş yapmanız kısa zamanda sermayenizi amorti etmenizi sağlayacaktır.

 

Mağaza Tasarımı Nasıl Olmalı

Öncelikle giyim mağazasının büyüklüğünden bahsedelim. Aksesuar ürünü satıyorsanız minimum 30 metrekare. Giyim alt kategorisinde sattığınız diğer ürünler içinse minimum 60 metrekarelik bir dükkana ihtiyacınız var. Tabi ne kadar büyük olursa sizin için de o kadar avantajlı olacaktır. Büyük mağazalarda müşteriler kendilerini daha özgür hisseder. Üstelik seçeneklerinin çok olduğunu da bilirler.

Mağaza Tasarımı Nasıl Olmalı
Mağaza Tasarımı Nasıl Olmalı

Ne dükkanı ya da ne mağazası açarsanız açın, ışıklandırma en önemli faktördür. Tüm zincir mağazalar beyaz ve yoğun ışık kullanır. Duvar rengi olarak da beyazı tercih ederler. Bu müşterinin huzurlu hissetmesini sağlar.

Tabi en önemlisi müşterinin içeri girmesini sağlayacak olan vitrin tasarımı. Büyüm markaların vitrini çok kalabalık olmaz. Alan geniş bile olsa manken sayısı oldukça azdır. Çünkü karmaşa insanları uzaklaştırır. Bu doğrultu da sade bir vitrin tasarımı yapın. Arka fon kullanmaktan kaçınmayın.

Tabela tasarımı için mutlaka diğer markaları veya mağazaları inceleyin. Hangi renkler kullanılmış. Erkeklerde mavi, kadın giyimde ise pempe rengin hakim olduğunu görebilirsiniz. Altın renkli tasarımlar ise mağazanın lüks görünmesini sağlar. Tabi lüks değilseniz insanların fiyat açısından korkmasını neden olmayın.

 

Mağaza Açma Aşaması

Tüm yukarıda yazılı olan alt başlıklara dikkat ettiyseniz, giyim mağazası açmaya hazırsınız. Kendiniz için bir kategori seçerek dükkan açmaya başlayabilirsiniz. Örneğin; T-shirt satmaya başlayacağınızı düşünelim.

Not: Sürekli T-shirt satışından bahsediyor olmamın nedeni satışının ve tedariğinin daha kolay olmasıdır. Jean satışı yapacaksanız daha çok model ve seri bulundurmanız gerekiyor. Bu da yüksek maliyete neden olur. Tabi tercih sizin.

 

Toptancı ve Tedarikçi Seçme

Bu sektörde üretim yapan herkese tedarikçi gözü ile bakabilirsiniz. Herhangi bir mağazaya bağlı olmadığınız için rahatsınız. Merter tekstil merkezi, Güngören tekstil ihracatçıları ya da Tahtakale gibi yerlerde bir çok tedarikçi bulabilirsiniz. Üretici ile bağlantı kurarsanız daha uygun fiyata ürün alma şansınız olur. Tabi çok adetlerde almalısınız.

Toptancılarla sürekli iletişim halinde kalın. Güncel modayı en çok onlardan öğrenebilirsiniz. Çünkü bu firmalar en çok giden ürünlere göre stok oluşturur. Satılmayan ürünler ise farklı bölgelere gönderilir.

 

Giyim Dükkanı Açmak Karlı mı?

Üretici ya da perakendeci olsanız da giyim dükkanı ile büyük kar elde etmeniz mümkün. Tabi üreticilerin yapacağı kar marjı her zaman daha yüksektir. Kar etmek için ürünlere minimum %50 kar uygulamanız gerekiyor. Bir çok giyim mağazasında ortalama kar marjı %100 olarak belirlenmiştir.

Giyim Mağazası Açmak Karlı mı
Giyim Mağazası Açmak Karlı mı

Hesabınızı iyi yapar, iş yapabileceğiniz bir noktada giyim mağazası açarsanız emin olan güzel paralar kazanırsınız. Sadece mağazamı açtım, oturduğum yerden kazanayım derseniz yanılırsınız. Sürekli iş geliştirmek için çalışmalar yapmanız gerekiyor. Ürünlerin işletme içerisindeki yerini değiştirin. Vitrini değiştirin.

Gelir ve giderlerinizi, muhasebe hesaplarınızı yaparken dikkatli olun. Vergi masraflarınızı mutlaka gidere yazın. Tüm masrafları düştükten sonra aylık minimum 20 Bin TL kar ediyorsanız, emin olun kazançlı bir mağazaya sahipsiniz. Acil ihtiyaçlarını yok ise mutlaka kazancınızı mağazayı geliştirmeye ve büyütme ayırın.

 

Giyim Mağazası Açma Maliyeti

Tek bir giyim kategorisinde iş yapacaksanız minimum 150 Bin TL işinizi görecektir. Ancak giyim ürünlerinin her kategorisi mağazada olsun derseniz en az 400 Bin TL sermaye ayırmanız gerekir. Tabi ek personel giderleri hariç. Personel çalıştırmanız aylık giderlerinizi arttıracaktır.

Giyim Mağazası Açma Maliyeti
Giyim Mağazası Açma Maliyeti

Giyim mağazası açmak diğer iş fikirlerine göre çok maliyetli sayılmaz. Ana maliyet kaleminiz işletmenin başlangıç giderlerinden oluşur. Raf, vitrin, dükkan tutulması, tabela vb demirbaşlar ilk başta en büyük maliyet kaleminiz. Ürünler ise seçiminize göre sermayeniz olmuş olacaktır. Yani iş yaptığınız sürece yatırımınız karla birlikte size geri dönecek.

İlerleyen zamanlarda işletme potansiyelinize güveniyorsanız, toptancılarla çekle çalışabilirsiniz. Ya da tanındıkça veresiye ürün almanız mümkün olacaktır.

 

Giyim Mağazası Açmak İçin Gerekli Belgeler

Mağazayı kiraladıktan sonra ilk yapmanız gereken bir muhasebeci ile anlaşmak. Anlaştıktan sonra muhasebecinin yönlendirmesi ile vergi levhası açılışı yapılır. Bu işletme adına en kolay olan adım. Sizi uğraştıracak olan ise, bulunduğunuz lokasyondaki belediyeden işletme ruhsatı almak.

Her belediyenin işletme ruhsatı için istediği evraklar farklılık gösterebilir. Ancak bazı evraklar ortak olarak istenir. Bunlar aşağıdaki gibidir. Geri kalan evraklar için belediyeden liste alabilirsiniz.

  • 2 Adet Fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Adli Sicil Kaydı 
  • Yapı kayıt belgesi örneği
  • İtfaiye uygunluk durum raporu
  • Oda kayıt belgesi
  • Vergi levhası ve imza sirküleri
  • Tapu fotokopisi
  • Kira sözleşmesi
  • Sosyal güvenlik kurum kaydı
  • İş yeri krokisi
  • Ticari sicil gazete kaydı

Not: Diğer ihtiyaç duyulabilecek evraklar için mutlaka bulunduğunuz bölgedeki belediye ruhsat müdürlüğüne gidiniz. İstenilen evraklar belediyeye göre değişir. Bazı belediyeler güvenlik kamerası, lavabo gibi zorunluluklar yükleyebilir. Örnek olarak Beyoğlu belediyesini inceleyebilirsiniz.

 

Erkek ve Bayan Giyim Mağazası Farklar

Bunu hangisi daha avantajlı diye bir soru olarak görelim. Bu sorunun cevabı iş yapan esnaflara göre değişiklik gösterir. Bayan giyim alanında her zaman iş yapmak daha kolaydır. Çünkü kadınlar giyim alışverişi yapmayı severler. Erkeklere göre bu konuda alışveriş üstünlükleri bulunmaktadır.

Erkek Giyim Mağazası ve Bayan Giyim Farkları
Erkek Giyim Mağazası ve Bayan Giyim Farkları

Ancak kadınlar zor müşteridir diyebiliriz. Erkek müşteri alışverişini 5 dakikada bitirirken, bayanlarda bu süre yarım saat, 1 saate kadar çıkabilir. Zor beğenme ya da özenle alışveriş yapmaktan kaynaklanır.

Erkek müşteri tüm alışverişini tek bir mağazadan yapma eğiliminde iken, kadın müşteri tek tek farklı mağazalardan alışveriş yapabilir.

Kadın müşteriler İnstagram ile satış konusunda büyük bir avantaj sağlar. Ancak erkek müşteriler giyim alışverişinde internet sektöründe kadınların gerisinde kalır.

Tüm bu seçenekleri ve daha bir çok avantajı göz önünde bulundurduğumuz zaman her zaman kadın giyim sektöründe olmak daha avantajlıdır. Sirkülasyon olması cironun artmasını ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

 

Giyim Mağazası Türleri

  • Bebek Giyim Mağazası
  • Çocuk Giyim Mağazsı
  • Erkek ve Bayan Giyim
  • T-shirt Mağazası
  • Aksesuar; şapka, çorap vs. satış mağazası
  • İç Çamaşırı Satış mağazası v.s

 

Giyim Mağazası Açmak İçin Kredi veya Devlet Desteği

Giyim mağazası açacak olanlar için özel bir devlet desteği ya da hibe programı mevcut değil. Sadece genç girişimciler için vergi avantajı var. Tabi bunun için 29 yaşından küçük ve daha önce işletme kurmamış olmanız gerekiyor.

Giyim Mağazası Kredi Desteği
Giyim Mağazası Kredi Desteği

Kredi ise bu tamamen sizinle bankanın arasında. Kredi puanınız yeterliyse ve bankaya ödeme kanıtı gösterebiliyorsanız kredi çekebilirsiniz.

Ancak giyim sektöründen sermayenizin % 100’ünü kredi ile sağlamanız tavsiye edilmez. Bakkal dükkanı açacak olsanız kredi çekin sorun değil. Ancak giyim sektöründe işlerinizi rayına oturtmanız en az 6 ayınızı alacaktır. Bu süreçte bırakın kar etmeyi cepten yemeye hazır olun. Bu nedenle en mantıklı hamle öz sermaye ile giyim sektöründe yer almak olacaktır.

Giyim mağazası açmak ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz.

Scroll to Top