En Karlı Hayvan Yetiştiriciliği Fikirleri | Hayvancılık Yapmak

Hayvancılık Yapmak - En Karlı Hayvan Yetişticiliği Fikirleri

2000’li yıllardan önce Türkiye hayvancılık alanında kendi ihtiyacını karşılayan bir ülkeydi. Artan nüfus ve tüketim alışkanlıkları nedeniyle Hayvancılık alanındaki ihtiyaçlarımızı ithal ederek karşılamaya başladık. Bunun yanında döviz maliyetlerinin artması ile tüm hayvancılık ürünlerinde fiyatlar yükselmiş durumda. Haliyle hayvancılık yapmak veya farklı türde hayvan yetiştiriciliği yapmak hem karlı hem de oldukça kazançlı. Yeni üretim teknolojileri ve yetiştirme koşulları sayesinde kuracağınız çiftlikler ile yüksek karlar elde edebilirsiniz.

Bu yazımızda yetiştiriciliğini yapıp para kazanabileceğiniz hayvan türleri hakkında sizin için liste oluşturduk. Listede yer alan canlılar sadece besi hayvancılığı için değil, aynı zamanda evcil hayvan yetiştiriciliği fikirleri de içermektedir. Kısacası kategorimiz büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, evcil hayvan yetiştiriciliği ve diğer hayvancılık fikirlerini içermektedir. Tüm bu alt başlıkların ortak özelliği ise yüksek kar elde etmenizi sağlamasıdır.

 

En Karlı Hayvan Yetiştiriciliği Fikirleri

Hayvancılık Yapmak - En Karlı Hayvan Yetişticiliği Fikirleri
Hayvancılık Yapmak – En Karlı Hayvan Yetiştiriciliği Fikirleri

Aşağıda yer alan hayvancılık fikirlerini sahip olduğunuz uygun alanlarda kolaylıkla icra edebilirsiniz. Önemli olan nokta ise teknolojik koşullarda yüksek verim elde etmedir. Bu durum özellikle süt ve besi hayvancılığı yapanlar için geçerlidir. Almanya, Hollanda ve Amerika hayvancılık alanında en yüksek verim alan ülkelerin başında gelir.

Yetiştirilen hayvanların psikolojisi ve sağlığı verimi doğrudan etkileyen etmendir. Eğer hayvan yetiştiriciliği yaparak para kazanmak istiyorsanız, bu koşulları üretime başlamadan önce karşılamanız gerekiyor. Şimdi size para kazandıracak hayvancılık fikirlerini sıralamaya başlayalım.

Not: Hayvancılığın yanında tarımsal üretim yaparak gelirinizi 2’ye katlamanız mümkün. Getirisi yüksek olan en karlı tarım ürünleri başlıklı yazımızı okuyarak fikir elde edebilirsiniz.

 

1- Büyükbaş Hayvancılık Yapmak

Büyükbaş Hayvancılık Yapmak
Büyükbaş Hayvancılık Yapmak

Ülke nüfusunda yaşanan artış ve gelir düzeyinin iyileşmesi ile et, süt ve süt ürünlerine olan talep artmış durumda. Tabi bunun yanında tüketicilerin ürünlere daha kolay ulaşabilmesi de tüketimi arttıran diğer etmenlerdendir. Tüketimin artması ve üretimin tüketimi karşılaması ile perakende tüketici fiyatlarında artış yaşanmıştır. Bunun sonucunda ise büyükbaş hayvancılık oldukça karlı bir sektör haline gelmiştir.

Büyükbaş hayvancılık yaparak para kazanmak istiyorsanız önünüzde bir çok seçenek var. Ancak daha profesyonel adımlar atıp, teknolojik yöntemlerle üretim yaptığınızda yüksek kazanç elde edebilirsiniz. Teknoloji kullanımı; verim artışı ve daha sağlıklı türlerin yetişmesi açısından önemlidir. Ayrıca yetiştireceğiniz büyükbaş hayvan cinsi de günlük elde  edeceğini süt ve süt ürünleri verimini etkileyecektir. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparak para kazanmak istiyorsanız aşağıdaki linkte yer alan yazımızı okuyunuz.

Okuyunuz: Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği

 

2-Küçükbaş Hayvancılık Yapmak

Küçükbaş Hayvancılık Yapmak
Küçükbaş Hayvancılık Yapmak

Küçükbaş hayvancılık yapmak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine göre daha kolay gözükebilir. Hatta besi hayvancılığı bakımından daha verimlidir diyebiliriz. Ancak tercihler konusunda yani tüketimde büyükbaş hayvanlar daha ön plandadır. Buna rağmen mantıklı olarak seçeceğiniz küçükbaş hayvan ırkları ile hem besicilik hem de süt ürünleri üretimi yaparak yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Seçeceğiniz koyunların cinsi yıllık süt üretimini ya da döllenme verimini etkiler. Bu açıklama süt verimi içinde geçerlidir. Bazı keçi türlerinden günlük 2 litreye yakın süt almanız mümkün. Kendinize ait büyük bir alanda çadır kurulumu yaparak, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Ülkemizde bulunan küçükbaş hayvan türleri hemen hemen her bölgeye uyum sağlayabilmektedir.

Okuyunuz: Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği

3-Tavuk Çiftliği Kurmak

Tavuk Çiftliği Kurmak
Tavuk Çiftliği Kurmak

Tavuk çiftliği kurmak son yıllarda oldukça popüler olmuş iş kollarından birisidir. Özellikle yumurta üretimi konusunda üreticisine çok kazandırmıştır denilebilir. Kuracağınız çiftlikler de cinsine bağlı olarak bir tavuktan yıllık 200 ile 300 arasında yumurta alabilirsiniz. Ancak burada önemli olan organik yumurta üretimi yapmanızdır. Normal fabrikasyon yumurtanın kolisi marketlerde 40 TL’den satılırken, organik yumurtaların kolisi 75 TL ile 80 TL arasında alıcı bulmaktadır.

Tavuk çiftliği kurmadan önce bölgenizde her hangi bir teşvik imkanı var mı yok mu araştırmaya başlayın. Ardından besleyeceğiniz tavuk sayısına göre bir arazi kiralayın. Yada sahip olduğunuz araziye ihtiyacınız oranında çadır kurun. Önemli maliyetleriniz yem, ısınma ve ilaçlar olacaktır. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki linkte yer alan yazımızı okuyunuz.

Okuyunuz: Tavuk çiftliği kurmak

 

4-Saanen Keçisi Yetiştiriciliği

Saanen Keçisi Yetiştirmek
Saanen Keçisi Yetiştirmek

İsviçre menşeili olan bu keçi ırkı hem yüksek süt verimi hem de döl verimine sahiptir. Ancak yetiştiriciliğini yapanlar tarafından süt üretimi için tercih edilmektedir. Saanen keçileri ile günlük 1,5 Litre ile 2 Litre arasında süt verimi almanız mümkün. Keçi sütü fiyatları kırsal alanlarda bile 8 TL’den başlıyor. Bu da  keçi başına günlük 15 TL gelir demek. Ülkemizde son 10 yılda yetiştiriciliği oldukça popüler olmuştur.

Normal keçi ırklarına göre %180 daha fazla doğurgandır. Sütlerinde ki yağ oranı ise %3.3 ile ortalamaya yakındır. Saanen keçisi diğer keçilere göre daha sakin. İdaresi ise kolaydır. Yapacağınız modern üretim yöntemi ile her geçen yıl karınızı daha da arttırabilirsiniz.

Okuyunuz: Saanen Keçi Yetiştiriciliği

 

5-Kaz Yetiştiriciliği

Kaz Çiftliği Kurmak
Kaz Çiftliği Kurmak

Kaz yetiştiriciliği Doğu Anadolu bölgesinde yüz yıllardır yapılmaktadır. Ancak kaz yetiştiriciliği yapan aileler genellikle kendi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik üretim yapar. Yani herhangi bir seri üretim ya da fabrikasyon amaçlı yetiştiricilik yapılmaz. Tabi son yıllarda durum biraz farklı olmaya başladı.

Kaz yetiştiriciliği yapanlar için; kaz tüyü,  kaz eti ve kaz ciğer olmak üzere 3 farklı kazanç kapısı mevcuttur. Kaz tüyü ve kaz ciğeri satışı ile para kazanmak istiyorsanız büyük çağlı üretim yapmanız gerekir. Bu şartlar altından ürünlerinizi satmanız ve firmaların sizden ürün talep etmesi kolay olacaktır. Kaz eti için yapacağınız yetiştiricilikte çevrenizde bulunan restoranlar veya bireysel alıcılar ile irtibata geçebilirsiniz.

Okuyunuz: Kaz Yetiştiriciliği

 

6-Manda Yetiştiriciliği

Manda Çiftliği Kurmak
Manda Çiftliği Kurmak

Manda, anavatanı Asya olan büyükbaş hayvan çeşitleri arasında yer alır. Normal ineğe göre %100 daha fazla yağ oranına sahiptir. Bu rakam 1 LT süt için ortalama %8 olarak ölçülmüştür. Bu nedenle manda sütü ile yapılan yoğurdun kaymağı daha kalın olur. Üretilen yağ verimi de daha yüksektir. Manda yetiştiriciliği bu gibi özellikleri ve her türlü doğa koşullarına kolaylıkla adapte olması nedeniyle daha karlıdır.

Ağılıkları 800-1000 kg arasında değişir. Türkiye’de camış veya camız olarak seslendirilir. Eti sucuk yapımında kullanılır ve daha lezzetli olduğu söylenir. Ancak genellikle süt verimi ve kalitesi için yetiştiriciliği yapılır. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için tercih edebileceğiniz Holstein, Simental gibi verimli ırklar arasında yer alır.

Okuyunuz: Manda Yetiştiriciliği

 

7-Arıcılık Yapmak

Arıcılık Yapmak
Arıcılık Yapmak

Seri üretim ve aşırı talep sonucunda ülkemizde kanayan bir yara halini almıştır. Tabi bunun yanında tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar da her yıl milyonlarca arının ölmesine neden olur. Bu kadar olumsuz düşüncelerle arıcılığı anlatmamızın nedeni organik bal bulmakta zorlanmamızdan kaynaklanıyor. Nasıl yani?

Aşırı talep olması nedeniyle arıcılık yapan çiftçilerden toplanan ballar belirli fabrikasyon işleminden sonra çoğaltılır. Yani organikliğini kaybeder. Ekstra şeker ilavesi, koruyucu ve aroma gibi bir takım malzemeler eklenir. Bunun sonucunda ise piyasada gerçek organik bal bulmak zorlaşır. Eğer var olan bu sorunu çözmek için organik bal arıcılığı yaparsanız, yüksek kar içeren bir sektör sizi bekliyor olacak.

Okuyunuz: Arı Yetiştiriciliği

 

8-Hindi Çiftliği Kurmak

Hindi Çiftliği Kurmak
Hindi Çiftliği Kurmak

Hindi genellikle yeni yıl kutlamaların tüketilen kanatlı besi hayvanıdır. Tabi sadece yıl başında tüketildiğini düşünmeyin. Bunun yanında dünya mutfağının olduğu ünlü restoranlar, otel zincirleri gibi bölgelerde hindi etine olan talep yüksektir. Yetiştiriciliği diğer kanatlı hayvanlara göre zahmetli olduğu için satış fiyatı da yüksektir. Bu da kar rakamlarının yüksek olduğu anlamına gelir.

Hindi çok ses çıkarması ile bilinir. Bu nedenle yerleşim yerlerinden uzak olan bir alanda üretime başlayabilirsiniz. Eğer farklı türlerde hayvan yetiştiriciliği yapıyorsanız, hindi yetiştiriciliğini bu türlere yakın alanlarda yapabilirsiniz.

Okuyunuz: Hindi Çiftliği Kurmak

 

9-Solucan Yetiştiriciliği

Solucan Yetiştiriciliği
Solucan Yetiştiriciliği

Solucan yetiştiriciliği yaparak hem solucan gübresi hem de kırmızı Kaliforniya solucanı üreterek para kazanabilirsiniz. Bu işe başlamadan önce hobi olarak deneme yapmanızı tavsiye ederiz. Zira bu hobi için başlangıç seti oldukça düşük maliyetlidir.10.000  solucan ile başlayacağınız üretim serüveninde, 1 yılda 160.000 solucan elde etmeniz mümkün. Yani 16 kat solucan artışı. Tabi bunun yanında elde edeceğiniz solucan gübresi de cabası. Elde ettiğiniz solucan gübresi ile de ayrı bir gelir kaynağı elde etmiş olursunuz. Solucan yetiştiriciliği yaparak para kazanmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıda yer alan yazımızı okuyunuz.

Okuyunuz: Solucan Gübresi Üretimi

 

10-İpek Böcekçiliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği
İpek Böceği Yetiştiriciliği

İpek böcekçiliği başlangıç maliyeti oldukça uygun olan hayvancılık fikirleri arasında yer alır. İpek böceği yetiştiriciliği için ihtiyacınız olan tüm malzemeler ve ürünler tarım kooperatifleri tarafından size verilir. İpek böcekçiliği hayvancılık teşvik paketleri arasında yer alır. Üretimi ülkemiz için oldukça önemlidir. Bu nedenle ipek böceklerinin sizlere verilmesi de teşvik kapsamındadır.

Bunun yanında ürettiğiniz ipeği alan firmalar da ihtiyacınız olan malzemeleri ücretsiz olarak size vermektedir. İpek böcekleri dut yapraklarını yiyerek beslenmektedir. Eğer çevrenizde dut yaprakları da var ise ipek böcekçiliği sizin için oldukça düşük masraflı hayvancılık yöntemleri arasında yer alacaktır.

Okuyunuz: İpek Böceği Yetiştiriciliği

 

11-Salma (Gezen) Tavukçuluk

Salma (gezen ) Tavuk Yetiştiriciliği
Salma (gezen ) Tavuk Yetiştiriciliği

Salma yani Gezen tavukçuluk, organik tavuk ve yumurta üretimi anlamına gelmektedir. Son yıllarda tarım ve hayvancılık ürünlerinde yapılan fabrikasyon üretimi sonucu kalitede düşüş yaşanmıştır. Bu nedenle devlet tarafından çiftçilere yapılacak organik üretim için teşvik verilir. Salma tavukçuluk da bu teşvik kapsamındadır.

Her 1000 adet tavuk için minum 200 m2’lik kapalı alan tahsis etmeniz gerekiyor. Bu alanda tavukların rahatlıkla dolaşabilir olması gerekir. Tabi sadece dolaşması değil tüketilen gıdalarda önemli. Tavukların yeşillik alanlarda dolaşması doğal gıdalarla (solucan ve kurtçuk) beslenmesi gerekiyor. Salma tavukçuluk yaparak KOSGEB kredisi, teşvik ve hibelerden faydalanabilirsiniz.

Okuyunuz: Gezen Tavuk Yetiştiriciliği

 

12-Romanov Koyunu Yetiştirmek

Romanov Koyunu Yetiştiriciliği
Romanov Koyunu Yetiştiriciliği

Anavatanı Rusya olan Romanov koyunu aşırı doğurganlığı ve yılda 6 adete kadar yavrulaması ile ünlüdür. Evet doğru duydunuz.1 Adet Romanov koyunu yılda dördüz, beşiz hatta altız doğurma özelliğine sahiptir. Üstelik doğan yavrular 6-8 ay arasında doğurgan özelliğe sahip olur.

Süt üretimi bakımından yetiştiriciliği yapılmaz. Sadece yavrulara yetecek kadar süt üretimi olur. Yetişkin bir romanov koyunu ortalama 45-60 kg arasında ağırlığa sahiptir. Eti diğer koyun ırkları gibi kokmaz ve lezzetli olduğu söylenir. Bu nedenle et üretimi için tercih edilmektedir. Ülkemizde Romanov koyunu yetiştiriciliği yapan çiftçilerimiz mevcut. Hatta 10 koyun ile başlayıp, 3 yılda 250 adet romanov koyunu elde eden girişimcilerin haberlerini okuyabilirsiniz.

Okuyunuz: Romanov Koyun Yetiştiriciliği

 

13-Köpek Çiftliği Kurmak

Köpek Çiftliği
Köpek Çiftliği

Evcil hayvan satışını ne kadar desteklemesek de satışı halen aktif olarak yapılmaktadır. Bazı türlerin fiyatları 5 Bin TL ile 50 Bin TL arasında değişiklik göstermekte. Köpek çiftlikleri özellikle Ukrayna’da oldukça yaygındır. Ülkemizde ise eğitilen K9, Von Grand gibi köpeklerin çiftlikleri mevcuttur. Bu eğitimli hayvanlar hem devlet tarafından hem de şahıslar tarafından satın alınır. Fiyatları ise oldukça yüksektir.

Örneğin; Trüf mantarı yetiştiriciliği için yetiştirilen köpeklerin fiyatı İtalya’da 5 Bin Euro’dan alıcı buluyor. Ülkemizde ise bu tarz uzman köpekleri 10 BİN TL’nin altında satın alamazsınız. Eğer yetiştireceğiniz ırk seçimini doğru yaparsanız bir yılda % 500’ün üzerinde para kazanabilirsiniz.

Okuyunuz: Köpek Çiftliği Kurmak

 

14-At Çiftliği Kurmak

At Çiftliği Kurmak
At Çiftliği Kurmak

Hayvancılık yaparak para kazanabileceğiniz en karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. At çiftlikleri hem sosyal vakit geçirme hem de yarış atı yetiştiriciliği için kurulur. Eğer sadece yarış atı yetiştiriciliği yapmak için at çiftliği kuracaksanız sermayenizin yüksek olması gerekir. Tabi sadece sermaye değil, uzman çalışanlara ihtiyacınız var.

Eğer yetiştirdiğiniz atlar yarışlara sizin adınıza katılıyorsa, elde edilecek birincilik ile değeri 10 kat artabilir. Bunun sonucunda ise yüksek gelir etme şansınız olur.15 Bin TL karşılığında alınarak yarışa sokulan atların birinci gelmesi ile ilgili sayısız örnek duyabilirsiniz. Bahsettiğimiz gibi eğitimli olan personellere ihtiyacınız var.

Okuyunuz: At Çiftliği Kurmak

 

15-Balık Çiftliği Kurmak

Balık Çiftliği Kurmak
Balık Çiftliği Kurmak

Bazı balık türlerinin aşırı tüketilmesinden dolayı suni olarak üretimin yapıldığı çiftliklere ihtiyaç duyulur. Balık toplayıcılığı ya mevsime ya da kanuni sınırlara takılır. Ancak kendinize ait çiftliklerde yapacağınız üretimde kontrol tamamen sizde. İstiridye, karides, alabalık ve bir çok balık türünü yetiştirmeniz mümkün. Sezonda yapacağınız balık satışı size fazla kar getirmeyecektir. Ancak sezonu olmayan ürünlerde yüksek kar elde edeceksiniz. Özellikle oteller sizin en iyi müşteriniz olacaktır.

Okuyunuz: Balık Çiftliği Kurmak

 

16-Ördek Yetiştiriciliği

Ördek Çiftliği Kurmak
Ördek Çiftliği Kurmak

Ördek, hane halkından ziyade restoranlar ve otel zincirleri tarafından talep edilir. Ülkemizde büyük çapta ördek yetiştiriciliği yapan çiftliklerin sayısı azdır. Çiftçiler tarafından genellikle aile için ihtiyacı karşılamak amacıyla yetiştirilir. Üretim yetersiz olduğunda ördek eti için ithalat yoluna gidilir.

Mevcut ördek eti ihtiyacını karşılamak için ördek çiftliği kurmak oldukça karlı bir seçenek. Ördek, beslenme açısından pek seçici bir hayvan değildir. Neredeyse tüm gıda atıklarını ördekleri beslemek için kullanabilirsiniz. Kısa zamanda olgunluğa erişen ördekleri ister canlı isterseniz kesilip paketlenmiş halde aracılara satabilirsiniz.

Okuyunuz: Ördek Yetiştiriciliği

 

17-Bıldırcın Yetiştirmek

Bıldırcın Yetiştiriciliği
Bıldırcın Yetiştiriciliği

Bıldırcın yumurtası için yetiştirilen bir kanatlı hayvan türüdür. Tabi bazı bölgelerde eti için de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak kar marjı yumurtasında olduğu kadar yüksek değildir. Bıldırcın yetiştiriciliği diğer kanatlı hayvanlara göre avantajlıdır. Dişi bıldırcınlar aylık 20-25 arası yumurta verebilmektedir. Bazı türleri ise 2 ay içerisinde olgunlaşıp yumurtaya dönme özelliğine sahiptir.

Verimliliğin yanında diğer hayvancılık fikirlerine göre daha küçük alanda üretim yapabilirsiniz. Organik bıldırcın yumurtası fiyatları 1 TL ile 2 TL arasında değişiklik gösterir. Bıldırcın yetiştiriciliği yaparken yuvalarını birbirinden ayrı yapmaya özen gösterin. Bu sayede herhangi bir hastalık riskine karşı üretim alanını korumuş olursunuz. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyunuz.

Okuyunuz: Bıldırcın Yetiştiriciliği

 

18-Mavi Yengeç Yetiştirmek

Mavi Yengeç Yetiştiriciliği
Mavi Yengeç Yetiştiriciliği

Mavi Yengeç protein içeriği ve besin değeri yönünden oldukça değerli hayvansal üründür. Türkiye’de Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi tarafından yetiştiriciliği yapılmaktadır. Akdeniz mutfağının ise vazgeçilmezi denilebilir. Türkiye’de bireysel olarak üretimi yaygınlaşmış sayılmaz. Ancak Kooperatifler bu konuda eğitim desteği sağlamaktadırlar.

Türkiye’de daha çok turistler tarafından tüketilmektedir. Avrupa pazarında hem canlı hem de et ürünü olarak alıcısı mevcut. Kilosu 50 Euro ile 150 Euro arasında değişiklik göstermektedir. Daha detaylı bilgi için mavi yengeç yetiştiriciliği başlıklı yazımızı okuyunuz.

 

19-Sülük Üretimi

Sülük Üretimi
Sülük Üretimi

Tıbbi sülük üretimi ülkemizde bazı girişimciler tarafından yapılmaktadır. Ancak üretim yeterli olmadığı için fiyatı oldukça yüksektir. Sülük kilo ile alıcı bulmaktadır. Kilo fiyatı ise sezonuna göre 500 TL ile 2000 TL arasında değişiklik gösterir. Aracı firmalar tarafından ülkemizden Avrupa ve Rusya gibi ülkelere ihraç edilir.

Türkiye’de bazı bölgelerde doğal halde sülük bulabilirsiniz. Ancak bu sülüklerin toplanması kısıtlıdır. Bu nedenle üretimi profesyonel olarak yapmanız gerekiyor. Aşırı toplanması nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altındadır. Yıllık ihracat 2 ton ile sınırlandırılmıştır. Ancak ülke içinde kolaylıkla alıcı bulabilirsiniz.

Okuyunuz: Sülük Yetiştiriciliği

 

20-Ataks Tavuk Yetiştiriciliği

Ataks Tavuk Yetiştiriciliği
Ataks Tavuk Yetiştiriciliği

Yerli yumurta üretimi için Ankara’da geliştirilmiş bir tavuk ırkıdır. Yıllık yumurta verimi 250 ile 270 adet arasında değişiklik gösterir. Gezen tavukçuluk için oldukça ideal türdür. Yumurtadan çıktıktan sonra 20. veya 21. haftadan sonra yumurta vermeye başlar. Yumurta ağırlıkları ise ortalama 60-65 gram arasında değişir.

Tavuk yetiştiriciliği yapacaklar için tür oldukça önemli. Kimi türler yılda 100 adet yumurta verirken, ataks tavuk türünün verimi çok yüksektir. Organik olarak üretim yapıldığı taktirde yıllık yüksek gelir etme şansınız olacaktır. Aynı zamanda anaç satışı ile de gelir elde edebilirsiniz. Zira Ataks tavuklarına olan talep çok yüksektir.

 

21-Salyangoz Yetiştiriciliği

Salyangoz Yetiştiriciliği
Salyangoz Yetiştiriciliği

Salyangoz Türkiye’de tüketilmeyen, ancak yurtdışında lüks gıda grubuna giren bir sürüngendir. Protein değeri ile birlikte bir çok besin değeri yüksektir. Dünya ticaret hacmi 500 milyon dolar civarındadır. Bu ithalatın büyük bir kısmı ABD tarafından yapılır. Ülkemizde salyangoz üretim tesisi açan girişimciler olmuştur. Ancak bu sayı ihracat için yetersiz kalmaktadır. Çünkü tüketim oldukça fazladır.

Salyangozlar çift cinsiyetlidir. Yani dişi ve erkek için ayrıca uğraşmanıza gerek kalmaz. Salyangoz üretimi yapmak için detaylı kaynaklardan topladığımız bilgilerle oluşturduğumuz makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Zira salyangoz yetiştiriciliği yaparak yüksek gelir elde edebilirsiniz.

 

22-Merinos Koyunu Yetiştirmek

Merinos Koyunu Yetiştiriciliği
Merinos Koyunu Yetiştiriciliği

Adı Türkçe gibi gözükse de İspanya’ya ait bir koyun ırkıdır. Hem yönü hem de eti bakımından çok avantajlı bir koyun türüdür. Eti diğer koyunlara göre 2 kat daha fazladır. Yünü ise çok değerlidir.1 merinos koyunundan yıllık 2-3 kg arasında yün çıkmaktadır.

Merinos koyunu ile ilgili hem devlet hem de özel sektör tarafından teşvik verilmektedir. Tarım A.Ş tarafından 1000 merinos koyunu ithal edilip çiftçiye dağıtılmıştır. Saf merinos ırkı yetiştirdiğiniz taktirde %100 oranında hibe almanızda mümkün.

 

23-Angora Tavşan Yetiştiriciliği

Angora Tavşanı
Angora Tavşanı

Angora tavşanının anavatanı Ankara’dır. Türü bir dönem tükenme tehlikesi yaşamışsa da tekrardan çoğaltılmıştır. Hem yünü hem de eti bakımından değerli bir hayvandır.3 ayda bir tüyleri kesilerek yılda 1 kg yün elde edilir. Angora tavşanı yünü koyun yününe göre 2 kat daha sıcak tutar. Bu nedenle termal ürünler yapımında kullanılır. Yedikleri gıdaları kısa zamanda ete çevirme özelliğine sahiptirler.

4 yıl boyunca Angora tavşanından yün verimi alabilirsiniz. Ardından keserek etinden faydalanmanız mümkün. Angora tavşanı yününden yapılan şapka ve bere gibi ürünler minimum 100 TL’den satılmaktadır. Detaylar için tavşan yetiştiriciliği başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

24-Alabalık Tesisi Kurmak

Alabalık Tesisi
Alabalık Tesisi

Balık tüketiminin artması ile birlikte denizlerdeki balıklar yetersiz gelmektedir. Bu özellikle tatlı su balıkları için geçerli olan bir durum. Tatlı su balıkları aynı zamanda restoranlar tarafından fazlaca tüketilir. Bu tüketime otellerde dahil olunca, doğal üretim talebi karşılamakta zorlanır. Sonuç olarak ise Alabalık tesislerinde artış yaşanmıştır.

Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde Alabalık üretim tesisleri yaygındır. Bunun nedeni restoranların ve otellerin o bölgelerde yaygın olması. Tabi iklim de bu bölgelerde tesis kurulması konusunda avantajlı. Daha detaylı bilgi için Alabalık tesisi kurmak başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

25- Deve Kuşu Yetiştiriciliği

Deve Kuşu Yetiştiriciliği
Deve Kuşu Yetiştiriciliği

Deve kuşu yetiştiriciliği ülkemizde pek yapılmasa da oldukça karlı olan bir sektördür. Dünyada eti, yumurtası ve özellikle derisi için yetiştirilmektedir. Ortalama 50-60 yıl yaşayabilen deve kuşu, 20 yıl damızlık olarak kullanılabilir. Derisi timsah ve yılan derisinden sonra en kaliteli deri olarak tanımlanır. Hem yumuşak hem de sağlamdır. Türkiye’de Çanakkale ilimizde bir çiftlikte yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Devekuşu yetiştiriciliği ile kısa zamanda ihracat yapmaya başlayabilirsiniz. Ülkemizde pek yaygın olmasa da tüm ürünleri Avrupa da kullanılmaktadır. Ülkemizde sadece yumurtası süs eşyası olarak kullanılır.

2022 Güncellemesi: Oluşturmuş olduğumuz hayvan yetiştiriciliği başlıklı yazımız Google’da viral olmayı başarmıştır. 2022 yılı için yapacağımız güncelleme ise tamamen enflasyon oranlarının artmasından kaynaklanmaktadır. Enflasyon oranlarının artışı ve tarım ve hayvancılık ürünlerine olan talep hayvancılık yapmak isteyen kişilerin sayısını arttırmıştır.

Hayvancılık yapmak istiyorsanız, sadece kazanç kısmına bakmamalısınız. Fiyatlar arttığı kadar, üretici maliyetleri de artmıştır. Özellik enerji maliyetleri bazı bölgelerde hayvancılıktan zarar edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle para kazanmak için mutlaka bulunduğunuz bölge için en iyi hayvan yetiştiriciliği fikrini seçmenizi önermekteyiz. Tabi hayvancılık desteklemeleri konusunda mutlaka araştırma yapmalısınız.

En Karlı Hayvan Yetiştiriciliği Fikirleri ve Hayvancılık Yapmak  ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan ya da tavsiye ettiğiniz fikirler ile ilgili yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. En kısa zamanda fikirleriniz yazılarımıza eklenecektir.

Scroll to Top