Ekmek Fırını Açmak | Fırın Açma Maliyeti ve Gerekli Belgeler

Ekmek fırını açmak

Tarihte ekmek fırınlarının iş yapmadığı ya da iş sorunu yaşadığı bir dönem olmamıştır.Günümüzde ise en kötü şartlarda dahi ekmek tüketimi artış göstermektedir.Bunu korona salgını döneminde gördük.Ekmek fırını açmak ise girişimciler için oldukça mantıklı fikir.Ancak sizin de tahmin ettiğiniz gibi kolay değil.Fırıncılık sektörü hem işletmeci hem de çalışanlar için zordur.Aile büyüklerimden fırıncılık sektöründe faaliyet gösterenler olduğu için, sizlere bu konudaki tüm detayları aktaracağım.

Ekmek fırını açmak
Ekmek fırını açmak

Öncelikle ekmek fırınlarının kar marjı ile ilgili aklınızda soru işareti kalmasın.Tek bir ekmek ya da türevi ürünlerde kar oranı %100’den başlar.Bunu denemek için evde un alıp, kendi ekmeğinizi yaparak bu maliyeti çıkarabilirisiniz.Simit, pide, açma ve poğaca gibi ürünlerde kar marjı daha yüksektir.Hamurun mayalanma ve pişme ile ne kadar büyük bir hacim kazandığını deneyerek test edebilirsiniz.

 

Ekmek fırınlarının kazancı ile ilgili bilgiyi alt başlıklarda daha detaylı değineceğim.Şimdi ekmek fırına açmak isteyenleri zorlayacak konulara gelelim.Daha önce fırıncılık sektöründe hiç deneyiminiz yok ise, personel çalıştırmak zorundasınız.Tabi tek başına personel çalıştırmanız yeterli değil.Bunun yanında sektör ile ilgili size para kazandıracak bir takım bilgiye sahip olmanız gerekiyor.

 

Ekmek fırını açmak için diğer bir seçeneğiniz ise bayilik alma yoluna gitmeniz. Fırın bayiliği veren firmalar var, ancak başarılı olup olamayacağınız muamma.Tüketici ekmeğin pişmediği fırına gidip, oradan alışveriş yapmak istemiyor.Bu börekçilik sektöründe dahi geçerli bir durum.Ancak sizin işleri kolaylaştıracak bir takım senaryolar mevcut.Şimdi alt başlıklar halinde yapabileceklerinizi inceleyelim.

 

Not:Ekmek fırını açmak dışında farklı fikirler edinmek için En Yeni Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makaleyi ineceleyebilirsiniz.

 

Ekmek Fırını Açmak

Ekmek fırını açmak 2
Ekmek fırını açmak 2

Fırın açmak için herhangi bir deneyime sahip olmadığınızı düşünerek makaleye devam ediyorum.Yukarıda bayilik seçeneğinden bahsettik.Ancak şahsi fikrim, fırın içerisinde pişiricilik yapmıyorsanız, bayilik almamanız yönünde.Bu şekilde dışarıdan unlu mamüllerin hazır olarak gelipte, satarak iş yaptığını gördüm bir dükkan olmadı.

 

Uno ekmekçilik, Paşa fırını, Komşu fırın, Lüks fırın, Pak fırın gibi bayilik veren bir takım firmalar var.Bunlarda iş yapanı da var, zarar edip kapatanı da.Bayilik almak tamamen sizin tercihinizi.Ancak sıfırdan bir fırın açtığınızda kar marjının ve yapacağınız cironun daha yüksek olduğunu unutmayın.Üstelik işletme açılış sermayeniz de daha düşük olacaktır.

 

Sıfırdan ekmek fırını açmak ise hiç bilginizin olmadığı bir durumda biraz zor olacaktır.Kara fırın, odun fırını, taş fırını ya da doğalgazlı ekmek fırını gibi seçenekleriniz mevcut.Bunlardan hangisini tercih edeceksiniz, fırıncılık için gerekli malzemeler neler ya da hammadde teminini nereden yapacaksınız?Bu belirsizlik sizi korkutmasın.Yeterli sermayeniz var ise, hepsini kolaylıkla çözebilirsiniz.

 

Öncelikle hangi fırını kullanacağınızla ilgili karar verin.Eğer bulunduğunuz bölgede fazla rakibiniz yok ise, doğalgazlı ekmek fırını kullanabilirsiniz.Doğalgazlı fırın ekmeği, diğer fırın ekmekleri kadar lezzetli olmayabilir.Tabi bu sadece bir algı ve alışkanlık.Ancak maliyetiniz kara fırın, odun fırını ve taş fırınına göre oldukça düşük olacaktır.Üstelik yakacak için ekstra iş yükünden kurtulmuş olursunuz.

 

Fırıncılık sektörünü öğrenmek için ise internet sizin için sonsuz bir kaynak.Ekmekle ilgil A’dan Z’ye her şeyi araştırın.Kendiniz dahi evde yapmaya çalışın.Tabi internetten alacağınız bilgilerde bir yere kadar.İnternet araştırması sonrasında bayilik veren firmalar ile sadece fikir alma amaçlı iletişm korun.Aklınızda kalan her konu ile ilgili fikir alın.Onların anlatımı sizin fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

 

İş kurma aşamasına geçmek için çok iyi bir fırın ustası ile anlaşın.Piyasada fırın ustasına 4 Bin TL veriliyorsa, Siz 5 Bin TL verin.Çalışanlarınıza yüksek maaş vermekten korkmayın.Fırıncı ustasına kurulum için yetki verin ve ihtiyaç duyulacak her malzemeyi onunla birlikte analiz edip satın alın.

 

Not: Bir çok fırın ustasının ekibi mevcuttur.Bir ustanın ekibi olmasının artı yanları da var, eksi yönleri de.En mantıklısı ise ekibi olmayan, birbirleri ile bağlantısı olmayan personel ile çalışmak.Bunu ileride daha iyi anlayacaksınız.

Şimdi adım adım fırın nasıl açılır aşamasına geçelim.

 

Fırın Nasıl Açılır

Fırın nasıl açılır
Fırın nasıl açılır
  • Öncelikle sermaye miktarınız çok önemli.Fırın açmak için ne kadar sermaye ayırabileceğinize karar verin.Kazancı yüksek olan bir sektöre girdiğiniz için, harcama yapmaktan korkmayın.Ya da düşük bir sermaye koymayı hedeflemeyin.Hijyenik olduğunuzu gösteren her konuda yatırım yapın.
  • 2. en önemli konu ise fizibilite çalışması.Yukarı da sıfırdan ekmek fırını açmak için yapılması gerekenleri, yazdık.Yapılacak olanları detaylı bir liste halinde, plan cetveline dökün.A’da Z’ye dükkanı açarken ve açtıktan sonra yapacaklarınızı yazın.İlerideki hedefleriniz ne olacak gibi eksik bir nokta kalmasın.İleride büyük faydasını göreceksiniz.
  • Tedarikçi ağınız ile ilgili detaylı araştırma yapın.Ekmek yapımında kullanacağınız malzemeleri en uygun ve en kısa sürede nasıl temin edebileceğinizle ilgili bilgi sahibi olun.Tabi uygunluk ve süre tek kıstasınız olmasın.Kullanacağınız ürünlerin kalitesi hepsinden önemli.
  • Sıra geldik dükkan bulma aşamasına.Emin olun en zor kısım burası.Fırıncılıkta apartman sahiplerinin muvakatnamesi istenir.Özellikle baca kurulumu yapacaksanız, bu durum daha zor bir hal alır.Baca kurulumu dışında hava püskürtücü fan kurulumları da yapmanız gerekiyor.Bu aşama sizin için biraz zor olcaktır.Müstakil bir dükkan bulmanız size büyük bir avantaj kazandırır.
  • Dükkan bulduktan sonra ne tarz bir fırın kullanacağınıza karar verip, ona göre firmaya fırın tasarımını yaptırın.Fırın kurulumu yapan firmalar anahtar teslim olarak bu hizmeti veriyorlar.
  • Fırın kurulumu sonrası hem mutfak, hem de satış alanı için tasarım yaptırın.Bunun için bir mimardan destekte alabilirsiniz, kendi fikirleriniz dahilinde yaptırabilirsiniz de.Ancak her aşamada ustanızın fikrini alın.Özellikle mutfak kurulumunda kullanılacak malzemeleri satın alırken birlikte hareket edin.
  • İşletme dış tasarımı, ışıklandırma, kullanılacak renkler, hijyen önlemleri, tabela, vitrin tasarımı gibi en ufak detayına kadar tüm işlerinizi tamamlayın.Bu konularda fikir sahibi olmak için ciro rakamları yüksek olan ekmek fırınlarını referans alabilirsiniz.
  • Sıra geldi açılış aşamasına.Açılış için promosyon ürün dağıtımı yapabilirsiniz, ancak ekmek ile ilgili promosyon yapmayın.Fiyatlarda bir değişiklik yapmanıza fırıncılar odası zaten izin vermez.Sadece insanlara yeni bir ekmek fırınının açıldığını duyurmanız yeterli.Böyle bir açılış yapmanız işleriniz oturmasını hızlandıracaktır.
  • İlerleyen zamanlarda işlerinizi arttırmak için, işletme dışında lokantalara, restoranlara ve marketlere toptan ekmek satışı yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Önemli Not: Ekmek fırını açmadan önce mutlaka vergi levhanızı alın.Aldığınız demirbaş malzemeleri fatura ettirmeniz size büyük bir vergi avantajı sağlayacaktır.

 

Ekmek Fırını Açma Maliyeti

Fırın açma maliyeti
Fırın açma maliyeti

Ekmek fırını açmak için üst sermaye limiti yok diyebilirim.2 Milyon TL harcayarak lüks bir fırın açmanız mümkün.Ya da mülk satın alma yoluna giderek de fırın açabilirsiniz.Apartman sahipleriyle uğraşmak istemeyen bir çok fırın bunu yapmakta.Ancak herkesin merak ettiği ekmek fırını açmak için en az ne kadar sermaye gerekli?

 

İşletme açarken bazı sermayelerden tasarruf yapamazsınız.Bu kural özellikle fırıncılık sektöründe geçerlidir.Hijyen ve lezzet açısından tüketicinin beklentisini veremezseniz, o müşteriyi bir daha kazanmak çok zor olacaktır sizin için.

 

Ortalama olarak bir fırın açmanın maliyeti en az 250 Bin TL’den başlamaktadır.Özellikle fırın kurulumu, mutfak ekipmanları, perakende satış alanı dekoru gibi alanlar size büyük maliyet oluşturacaktır.Yukarıda doğalgazlı fırın almanız maliyeti düşürecektir dedim.Evet bu doğru.Ancak lezzet konusunda endişeniz var ise, öncelikle doğalgazlı fırın ile ekmek yapan işletmeleri ziyaret edin.Kararı da siz verin.

 

Not:Daha önce herhangi bir ticari deneyiminiz olmadıysa mutlaka Ticaret Nasıl Yapılır başlıklı makaleyi inceleyiniz.

 

Ekmek Fırını Kazancı

Ekmek fırını aylık kazancı
Ekmek fırını aylık kazancı

Ekmek fırınlarının kazancını öğrenmek için öncelikle Sahibinden.com sitesinde yer alan devren ekmek fırını ilanlarını inceleyin.1 milyon TL’nin altında iş yapan ve devir eden ekmek fırını bulamazsınız.Bunun nedeni kar marjının çok yüksek olması.Tabi içinde bulunan demirbaşların maliyeti de mevcut.

 

Bir fırının iş yapıyorum demesi için günlük en az 2 Bin Ekmek satması lazım.Cadde üzerinde iş yapan bir fırın için güde 2 Bin ekmek satmak oldukça sıradan bir durum.Özellikle Ramazan aylarında gelirle 2 katına çıkmaktadır.Ekmekte %100 olan kar marjı, pide satışında % 200’lere kadar çıkmaktadır.Yan ürün satışları ise ekstra bir gelir kaynağıdır.

 

Çalıştırdığınız personellerin maliyeti hariç, aylık 30 Bin TL kazanmak bir fırın için oldukça normal durum.Sırdan  bir bakkal dükkanının 250 ekmek sattığını düşünürsek, bir fırının 2000 ekmek satıp, minimum aylık 30 Bin TL kazanması oldukça sıradan bir durumdur.

 

Ekmek Fırını Açmak İçin Gerekli Belgeler

ekmek fırını açmak için gerekli gelgeler
ekmek fırını açmak için gerekli gelgeler

Ekmek fırını açmak için gerekli belgeleri en doğru olarak bulunduğunuz bölge belediyesini ruhsat işleri müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.Ruhsat işleri müdürlüğünden her işletme açılışı için evrak listelerinin yer aldığı kağıtlar bulunudr.Aşağıda ise ortak olarak istenilen evraklar mevcuttur.

  • Apartman sahipleri muvafakatnamesi
  • Baca kurulum izni
  • Ustalık Belgesi
  • Kapasite Raporu
  • Adli sicil kaydı
  • Fırıncılar odası kaydı
  • SGK giriş bildirgesi
  • İmza sirküleri
  • Faaliyet belgesi
  • Kira kontratı
  • Yapı kullanım izin belgesi

 

Pide ve Simit Fırını Karlı mı?

Pide ve simir fırını karlı mı
Pide ve simir fırını karlı mı

Ekmekte %100 olan kar marjı, simit, pide, açma ve türevi ürünlerde daha yüksektir.Ancak günümüzde sürekli zamlar ile muhatap olduğumuzdan burada durum farklılık gösterebilir.Un fiyatlarına gelen zamlar dışında, susam fiyatlarının zamlanması maliyetlere olumsuz yansımaktadır. 2 TL’ye satılan bir simitin maliyeti maksimum 0,75 kuruşa kadar çıkmaktadır.Bu maliyete personel ve işletme giderleri de eklenmiştir.

 

Pide ise susam gibi malzemelerin fazla kullanılmaması ve ana malzemenin un, süt, tuz, maya ve yumurta olması nedeniyle, hepsinden daha karlıdır.Üstelik Ramazan aylarında sirkülasyonu olduğu için ciro rakamlarına da olumlu yansımaktadır.

 

Okuyunuz: En Yeni 100+ İş Fikri Listesi

 

Butik Fırınlar iş Yapar mı?

Butik fırınlar iş yapar mı
Butik fırınlar iş yapar mı

İş yapan butik fırınlar olsa da, çok ender olduğunu düşünüyorum.Çevremde butik fırın bayiliği olarak açılıp, kapanmış onlarca işletme mevcut.Ekmeği siz üretmediğiniz sürece, tüketiciye pazarlamanız oldukça zor.Sadece sıcak ekmek alabilmek için 500 metre yürüyen ya da günün belirli saatlerini bekleyen müşteriler mevcut.

 

Ancak rekabetin olmadığı yerlerde iş yapma potansiyeliniz var.Tabi ekmek dışında yan ürünler özellikle tam buğday ve kepek ekmeği gibi ürünlerle para kazanabilirsiniz.Yüksek sermaye ayırabilirseniz, size üretim fırsatı veren işletmelerden bayilik almayı değerlendirebilirsiniz.

 

Fırın Açmak isteyenlere Tavsiyeler

Ekmek Fırını açmak isteyenlere tavsiyeler
Ekmek Fırını açmak isteyenlere tavsiyeler
  • Bilmediğiniz bir sektörde iş yapacaksanız, bilgi sahibi olmak ve hazırlanmak her şeyden önemlidir.Bilmiyorsanız bile, mutlaka bir profesyonelden destek alın.Gerekirse ortaklık yoluna gidin.
  • Eliniz ve lezzetiniz her ne kadar iyi olursa olsun, güler yüz ve hijyen olmadığı sürece iş yapamazsınız.
  • İşletmenizin ne kadar iyi olduğu, kaliteli ürünler kullandığı ile ilgili mutlaka görseller paylaşın.Müşterilerinize kendilerini değerli hissettirin.
  • Çevrenizde yer alan işletmelere toptan ekmek satmak için aceleci davranmayın.Öncelikle perakende satış kanalınızın oturmasını bekleyin.Size özel talep olursa da geri çevirmeyin.
  • Ekmek fırını açmak isteyenlerin en çok dikkat etmesi gereken konu personel yönetimi.Bu sektörde çalışak, işini hakkıyla yapan usta bulmak çok zor.Bulduğunuz zaman ise personelinizi mutlu etmeyi bilin.
  • Son olarak, kendinizi sürekli güncelleyen, müşteri ile interaktif bir şekilde iletişim kuran esnaf olmaya özen gösterin.

 

Ekmek fırını açmak ve fırın açma maliyeti ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.Beğendiyseniz yorum yapmanız bizi mutlu edecektir.

Scroll to Top