7256 sayılı vergi yapılandırması kanunu sonrası e-haciz kaldırma işlemi için yapmanız gerekenleri detayları olarak aktaracağız sizlere. E-haciz nasıl kaldırılır diyenlerin öncelikle vergi yapılandırılması sonrasında ilk taksiti ödemiş olması gerekiyor. İlk taksiti ödedikten sonra maalesef e-haciz kaldırma işleminin vergi dairesi tarafından kaldırılması biraz uzun sürüyor. Hatta bu işlem 2021 yılının mart ve nisan aylarına dahi sarkabilir. Ancak borçlu bulunduğunuz vergi dairesine gidip e-haciz kaldırma dilekçesini doldurarak siz bu işlemi hızlandırabilirsiniz. Şimdi e-haciz kaldırma işlemi için yapmanız gerekenleri sırasıyla aktaracağız.
Bu yazı banka hesaplarına koyulan e-haciz işlemini kaldırmak için oluşturulmuştur. Gayrimenkul, araç ya da farklı varlıklara konulan hacizlerle ilgili bilgi için farklı kaynakları inceleyiniz.
E-Haciz Nasıl Kaldırılır?
Öncelikle interaktif vergi dairesi web sitesine giriş yaptığınızda borcunuz olup olmadığını, yapılandırılmanın işleme koyulup koyulmadığını görebilirsiniz. Ancak Ödeme ve Borç İşlemleri >> Borç olmaması durumunda haciz kaldırma dilekçesi seçeneklerine giriş yaptığınızda karşınıza herhangi bir seçenek maalesef çıkmıyor. En azından 01.2912021 tarihinde baktığımızda böyle bir seçenek ile karşılaşmadığımızdan bahsedebiliriz. İleride düzeltilir mi bilinmez. Eğer siz e-haciz kaldırma işlemini hızlandırmak istiyorsanız vergi dairesine gidip, e-haciz kaldırma dilekçesini doldurarak işlemi hızlandırabilirsiniz.
Tekrar etmekte fayda var. Üzerinize yani banka hesabınıza uygulanan e-haczi interaktif vergi dairesi ekranı üzerinden görebilirsiniz. Ancak e-haciz dilekçesi doldurma ekranı maalesef şuan için aktif değil. Ekran üzerinden hangi banka hesabınızda ne kadarlık bir tutara bloke konulduğu mevcut. Şimdi Sırasıyla yapmanız gereken işlemlere geçebiliriz.
E-Haciz Kaldırma Dilekçesi Doldurma
Öncelikle bu dilekçeyi internetten indirmenize ya da sıfırdan yazmanıza gerek yok. Hangi vergi dairesine borcunuz var ise, yani yapılandırma yaptıysanız oraya gidiniz. Haciz kaldırma işlemi için giden tek kişi siz olmadığınızdan, haciz kaldırma birimi ve o birimde hazır boş dilekçeler yer alır. Boş dilekçelerden birisini alıp orada doldurmaya başlayın.
Genellikle yoğun zamanlarda sıra numarasıyla işlem yaptırılır. Yetkili memur sizden verdiğiniz dilekçeyi alır ver işleme koymaya başlar. Tabi farklı masalarda onay işlemleri için dolaşmanız gerekir. En son işlem yetkili müdürde son bulur. Tabi tüm bu işlemleri tamamlamış olmak için mutlaka ilk vergi taksitini ödemiş olmanız gerekiyor. Bu işlem sadece vergi borçları değil, diğer kamu alacakları için de geçerlidir. KYK borçluları, Trafik cezası olanlar, SGK borçluları, MTV borçları v.b herkes için geçerlidir. Yukarıda paylaşmış olduğumuz dilekçe sadece farklı bir kamu dairesine aittir. Taslak aşağı yukarı aynı olur.
E-Haciz Ne Kadar Zamanda Kalkar
7256 sayılı kanunda yapılandırmaya gidip ilk taksitini ödedikten sonra elektronik haczin kalkması gerekir. Ancak siz dilekçe vermeden haczin kaldırılması en az 2-3 ayı bulur. Eğer siz vergi dairesine gidip, dilekçeyi doldurup kendiniz bu aşamaları tamamlarsanız 1 ile 3 iş günü arasında haciz kaldırma işlemi tamamlanmış olur. Vergi dairesine gittiğiniz zaman mutlaka ilk taksiti ödediğinize dair elinizde bir dekont yer alsın. Eğer vergi dairesi veznesi aracılığı ile ödeme yaptıysanız, dekont size verilir. Online ödemelerde dekont çıktısını alıp, vergi dairesine dekontla birlikte gittiğiniz taktirde işlemleriniz hızlanacaktır.
Borç Kaldırılması Durumunda Nelere Bakılır
Vergi borcunun ilk taksitini ödedikten sonra üzerinizde bulunan elektronik haczin kaldırılacağı bildirilmiştir. Ancak vergi daireleri birbirinden bağımsız oldukları ancak temelde tek bir yere bağlı olduğundan, haciz kaldırılma işlemi sadece tek bir kamu birimi tarafından yapılır.
Örneğin; hem Yeditepe Vergi Dairesine hem de Beşiktaş Vergi Dairesine borçlu gözüküyor olabilirisiniz. Genellikle öğrenciler KYK borçları için Yeditepe Vergi Dairesinde borçlu gözükür. 2 farklı vergi dairesi de haciz uygulamış ise, haczin kaldırılması için tek bir vergi dairesini ziyaret etmeniz yeterli değil. 2 Vergi Dairesine gidip, ayrı ayrı haciz kaldırma dilekçesi doldurmalısınız.
Haciz kaldırılırken aşağıdaki kriterler yetkili kamu memuru tarafından dikkate alınmaktadır.
- Mevcut borç miktarı ve ilk taksitin ödenip ödenmemiş olması
- Borcun taksitlendirmede olan kısımları ve yapılandırmaya girmeyen bölümü
- Tüm Türkiye vergi dairelerince borcunun olup olmadığına bakılır.
Kısacası en önemli konu, vergi dairesi haciz kaldırma işlemi sırasında sadece kendi dairesindeki borcu esas almaz. Tüm Türkiye’de ki vergi dairelerince borcun olmamasını esas alır. Bu hem bireyler hem de şirketler için geçerli bir durumdur.
E-Haciz Kaldırma Durumunda Hesaptaki Paraların Durumu
Elektronik haciz vergi daireleri tarafından kaldırıldığı zaman hesaplarınızda bloke edilmiş olan tutarlara ulaşmanız mümkündür. Ne kadarlık bir bedel haciz edilmişse bu banka hesabınızda görünmektedir. Aynı zamanda farklı banka hesaplarınıza konulan e-haciz işlemini görmek için interaktif vergi dairesi üzerinden ödeme işlemleri >> haciz kaldırma seçeneğine girip inceleme yapabilirsiniz. Hangi bankada ne kadarlık bir bedele haciz konulduğu yukarıdaki ekranda örnek olarak gösterilmiştir.
Makale Önerisi: Ticaret Nasıl Yapılır
Yapılandırma Sonrası Tekrar Haciz Gelir mi?
E-haciz kaldırma dilekçesini verdikten sonra e-haciz 1 ile 3 iş günü arasında kaldırılır. Ancak 7256 nolu kanun 31.08.2020 öncesi dönemi kapsamaktadır. Eğer 31 ağustos 2020 sonrasında çıkan vergi borcunuz veya vergi cezanız var ise bunlar vergi barışı kapsamında olmayacaktır. Bu nedenle vergi dairesi tarafından üzerinden elektronik haciz işlemi tekrardan uygulanabilir.
Ne zaman haciz geleceğini öğrenmek için yine adınıza gelen tebligatları takip etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden de gelen tebligatları inceleyebilirsiniz. Elektronik haciz aynı zamanda sms ile de bildirilmektedir.
Tebligat geldikten sonra sizden 7 gün içerisinde mal beyanında bulunmanız istenir. 7 gün içerisinde herhangi bir beyanda bulunmadığınızda direkt olarak e-haciz uygulama prosedürleri devreye konur.
” E-Haciz Nasıl Kaldırılır | E-Haciz Kaldırma Dilekçesi Doldurma ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda tüm sorularınıza yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz. En kısa zamanda cevaplandırılacaktır.