Dedektif nasıl olunur | Dedektif Olmak İçin Hangi Bölüme Gidilir

Dedektif nasıl olunur 2

Polisiye romanları dizilerin baş karakterleridir dedektifler. Suçları çözmekteki üstün yetenekleri ve havalı duruşlarıyla hayran bırakırlar kendilerine. Peki gerçek hayatta dedektif nasıl olunur, Dedektif olmak için gerekli şartlar nelerdirDedektif olmak için kurslar hangileridir? Bu makalede sizlere dedektif olmak için yapmanız gerekenleri detaylı şekilde anlatacağız.

Dedektif Nasıl Olunur
Dedektif Nasıl Olunur

Dedektifler suçları soruşturan, delil toplayan, kayıp kişileri bulup tüm özel bilgilerine erişebilen profesyonel kişilerdir. Yani dedektifler bir nevi gizli polislerdir. Dedektif olmak için ilgili üniversite ve kurumların ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir.

Dedektifler resmi ve özel dedektifler olmak üzere iki çeşittir. Resmi dedektifler polis ve askerler gibi istihbarat elemanlarıdır. Bu kişiler terör olayları gibi özel görevler için dedektiflik yaparlar. Özel dedektifler ise kişi ve kurumlar adına belirli bir ücret karşılığı çalışan profesyonel kişilerdir. Özel ya da resmi dedektif olmak için izlenen yollar farklıdır.

 

Dedektif Nasıl Olunur?

Dedektif nasıl olunur 2

Dedektiflik mesleğinin Türkiye’ de çok fazla aşina olduğumuz bir meslek olmaması dedektif nasıl olunur gibi pek çok soruyu da beraberinde getiriyor.

Öncelikle resmi dedektif olmak için polis, asker ya da istihbarat elemanı olmanız gerekiyor. Resmi dedektifler soygunlar, terör suçları, siber suç, şirket dolandırıcılığı, aile içi şiddet, çocuk kaçırma, cinayet gibi soruşturmaların yürütülmesinde görev alırlar.

 

Özel dedektif olmak için ise herhangi bir bölümün 4 yıllık lisans eğitimini aldıktan sonra ilgili kurumlardan dedektiflik sertifikası almanız gerekir. Özel dedektifler ise kişi ve kurumlar için belirli bir miktar para karşılığı çalışan profesyonel kişilerdir. Özel dedektiflerin suçluyu yakalama ve yargılama gibi yetkileri yoktur. Görevleri peşinde okudukları kişi için hukuki süreçte kullanılacak olan delilleri toplamaktır.

Okuyunuz: Astrolog Nasıl Olunur

Dedektif Olmak İçin Gerekli Şartlar

Dedektif olmak için gerekli şartlar
Dedektif olmak için gerekli şartlar

Dedektif nasıl olunur sorusu gibi, dedektif olmak için gerekli şartlar nelerdir sorusu da oldukça sorulan bir soru. Dedektif olmak için kişinin bazı karakter özelliklerine sahip olması gerekir. Bunun yanı sıra bazı mesleki şartların da sağlanması gerekir.

Resmi dedektif olmak için gerekli şartlar şu şekildedir:

  • En az iki yıl polis memuru olarak çalışmış olmak
  • Dedektiflik için yapılan mülakatlarda başarılı olmak
  • Kanıtları analiz etmek ve çözümleyebilmek için iyi bir problem çözme yeteneği
  • Fiziksel yeterlilik
  • Soruşturmayı yürütmek için iyi bir planlama becerisi
  • Hızlı düşünebilme becerisi
  • Karar verme becerisi
  • Talimatları sözlü ve yazılı iletebilmek için yeterli iletişim becerisi
  • Soğukkanlı olabilmek
  • Sabırlı olmak
  • Hızlı düşünme yeteneği

Özel dedektif olabilmek için gerekli şartlar ise şu şekildedir:

  • En az 4 yıllık üniversite bitirmiş olmak
  • Özel dedektiflik için sertifikaya sahip olmak
  • Kendisinin ve aile bireylerinin sicilinin temiz olması
  • Hukuki işleyişe hakim olmak
  • Yeterli fiziki kabiliyete sahip olmak
  • İyi bir araştırmacı olmak
  • Güven verici, sabırlı bir yapıya sahip olmak
  • Detaylı düşünce ve analiz yeteneğine sahip olmak
  • İletişim becerilerinin iyi olması

Dedektif Olmak İçin Kurslar

Dedektif olmak için kurslar
Dedektif olmak için kurslar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi resmi dedektif olmak için öncelikle polis olmuş ve en az iki yıl polislik yapmış olmanız gerekiyor. Ancak özel dedektif olmak için böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

Ülkemizde özel dedektif olmak için yasal bir düzenleme bulunmuyor. Yani özel dedektif olmak için gitmeniz gereken bir üniversite bölümü de yok. Peki özel dedektif nasıl olunur diyorsanız bu sorunun cevabı dedektif olmak için kurslardan geçiyor.

Yukarıda da söylediğimiz gibi özel dedektif olmak için Türkiye’ de herhangi bir mevzuat bulunmuyor yani isteyen herkes özel dedektif olabilir. Ancak bu iş için öncelikle iyi bir hukuk bilgisine sahip olmak gerekir. Çünkü yapılan işin sorumluluğu büyüktür ve üstesinden gelebilmek için hukuki işleyişe hakim olmak gerekir. Özel soruşturma için herhangi bir eğitim seviyesi şart koşulmuş olmasa da iş pozisyonlarına hak kazanmak için bir lisans dereceniz olmalı.

Özel dedektiflik sertifikasını çeşitli özel kurslar aracılığıyla edinmeniz mümkün. Ara ara dedektif olmak için kurs ve sertifika programları açılmaktadır. Siz de bu kurs ve programları takip ederek dedektiflik sertifikası alabilirsiniz.

 

Dedektif Olmak İçin Hangi Okula Gidilir

Dedektif olmak için hangi okula gidilir

Resmi dedektif olmak için öncelikle polis olmak gerektiği için polis akademisi mezunu olup polis olmuş olmanız gereklidir. Ancak özel dedektiflik için böyle bir şart yoktur.

Özel dedektif olmak için herhangi bir eğitim derecesi şart koşulmuş olmasa da ilgili pozisyonlarda iş imkanı bulabilmeniz için lisans eğitiminizin olması çok önemlidir. Lisans eğitiminiz için herhangi bir bölümü okuyabilirsiniz fakat hukuk, sosyoloji, psikoloji gibi bölümler sizi dedektiflik mesleğine hazırlamada yardımcı olacaktır. Lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra ilgili kurs ve kurumlar aracılığıyla sertifikanızı alıp özel dedektif olabilirsiniz.

 

Dedektiflik Sertifikası Nasıl Alınır

Dedektiflik sertifikası nasıl alınır

Yukarı da da bahsettiğimiz gibi özel dedektiflik sertifikası almak için ara ara açılan dedektiflik kurslarına baş vurmalısınız. Bu kurslar belirli bir para karşılığında teorik ve pratik eğitimlerle sizi dedektif olmak için hazırlar. Bu kursların süresi altı ay ve bir yıl arasında değişiklik gösterebilir.

Dedektiflik sertifikası almak için illa Türkiye’ de bir kursa gitmeniz şart değil. Yurt dışında alacağınız eğitim ve kurslarla da dedektiflik sertifikasına sahip olamayabilirsiniz.

Okuyunuz: Yeni İş Fikirleri

Dedektif Maaşları Ne Kadar

Dedektif maaşları ne kadar

Dedektif maaşları ne kadar sorusu da akıllara takılan sorulardan bir tanesi. Resmi dedektifler için dedektif maaşı, 3 bin ile 8 bin TL arasında değişmekte. Tabi bununla beraber resmi dedektifliğin esnek çalışma saatleri, yarı zamanlı çalışma seçeneği, sağlık desteği gibi avantajları da mevcut.

Özel dedektiflik için ise net bir maaş söylemek mümkün değil. Özel dedektiflerin ücreti yapılacak işe, yapılacak işin süresine, konuma, dedektifin tecrübesine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle net bir ücret söylemek pek mümkün değildir.

 

Dedektif Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Dedektif olmak isteyenlere tavsiyeler

  • Dedektif olmak istiyorsanız öncelikle sabırlı olmalısınız. Dedektiflik sabır gerektiren uzun soluklu bir iştir.
  • Teknoloji hızla gelişmekte ve bu da beraberinde siber suçları getirmekte. Bir dedektif olarak güncel teknolojiye hakim olmanız sizi problemlerin çözümünde bir adım öteye taşıyacaktır.
  • Dedektif olmak istiyorsanız oldukça soğukkanlı olmalısınız. Çünkü karşılaştığınız durumlar karşısında sakinliğinizi korumanız gerekecektir.
  • Duygusal anlarda sakin kalıp mantıksal düşünebiliyor olmanız gerekir.
  • Dedektif olmak uzunca bir sürecin parçasıdır bu süreçte eğitim her zaman önemlidir. Kendinizi sürekli geliştirmeli ve eğitmelisiniz.
  • Dedektif olduğunuzda iletişim becerileriniz daha bir önem kazanacaktır. Bu nedenle sözlü ve yazılı iletişim becerilerinizin daima iyi düzeyde olmasına özen gösterin.
  • Dedektiflik ciddi bir problem çözme yeteneği ister bu nedenle sürekli neden sonuç ilişkileri üzerine pratik yapın.
  • İnsan ilişkilerinin sonuçları olan problemleri çözmek de dedektiflerin işlerindendir. Bu konuda size yardımcı olması için insan psikolojisine hakim olmanız gerekiyor. Bunun için de bolca okumalı ve araştırmalısınız.
  • Türkiye’nin coğrafyası, gelenekleri, örf ve adetleri konusunda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü bir mozaik olan Türkiye’ de farklı insan tipleri, farklı gelenekler, kalıplaşmış bazı yargılar sıklıkla görülüyor.
  • Bu işi severek yapmanız gerekir bu yüzden dedektif olmak istediğinizden emin olduktan sonra eğitimlerinizi alın ve bir dedektif olarak daima en iyisi olmaya çalışın.

Dedektif nasıl olunur ve dedektif olmak için gerekenler başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yorumlar bölümünden meslek ile ilgili aklınıza takılan konularda bilgi alabilirsiniz.

Güncelleme: Bir kişi tarafından paylaşılan ve ilgi gören yazımızla ilgili açıklama yapmak istiyoruz. Türkiye’de dedektiflik konusunda profesyonel eğitim alabileceğiniz bir merci yok. Bu nedenle bir çok dedektif emniyet ya da askeri teşkilattan gelmedir. Eğer bu konuda kariyer yapmak istiyorsanız, bireysel olarak kendinizi eğitmelisiniz. Tabi bunun yanında edineceğiniz bağlantılar, size büyük katkı sağlayacaktır.

kaynak: https://www.ucf.edu/online/criminal-justice/news/how-to-become-a-detective/

Scroll to Top