Birkaç ceviz türü olsa da, ceviz yetiştiriciliği söz konusu olduğunda temel dikim ve bakım talimatları birbirine benzer. Yine de, farklı iklimlere ve hastalık direncine adapte olmuş yüzlerce çeşidin varlığından dolayı, ceviz çeşitlerine dikkat edilmesi önerilir. Ceviz ağaçları ayrıca dayanıklı ve çekici ahşap mobilyalara dönüştürülebilir. Ceviz ağaçlarının dikildikten sonra yaklaşık 10 yıl öncesine kadar ceviz üretmeye başlamayacağını; dikimden yaklaşık 30 yıl sonra mahsulün doruğa çıkacağını unutmamalısınız.
Ceviz tohumlarının hazırlanması aylarca sürebilir ve başarı oranı düşük olabilir. Bir fide satın almayı ve doğrudan onu dikmeyi seçebilirsiniz. Her iki yöntemi de kullanmadan önce, özellikle siyah ceviz türlerinden olan ceviz ağaçlarının, çam ağaçları, elma ağaçları, domatesler gibi bitkileri öldüren kimyasallar saldığını unutmayın. Bu, ceviz yetiştiriciliği öncesinde yer seçiminin dikkatlice ve özenle yapılması gerektiğini gösterir.
Bu yazımızda tarımsal faaliyetlere nasıl başlayacağınıza, ceviz fidanı fiyatlarına, ceviz ağacının nasıl aşılanacağına, yetiştiricilik için doğru bölge seçimi, dikim yöntemleri, bakımı, devlet destekleri ve ne kadar ürün elde etmeyi bekleyebileceğinize dair detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Not: Ceviz ağacı yetiştiriciliği bulunduğunu bölge için ideal değilse En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ceviz Yetiştiriciliği
Sonbaharda, ceviz ağaçlarından düşen taneleri toplayabilir veya olgun tanelerin düşmesini sağlamak için ağaç dallarına bir çubuk ile hafifçe vurabilirsiniz. Olgunlaşmış ve düşmüş olsa bile, çoğu tane hala kabuğunun etrafındaki kalın yeşil veya kahverengi bir tabaka ile kaplı olabilir. Bu kabuk cildi ve giysileri lekeleyebilir ve tahriş edebilir. Toplama sırasında su geçirmez eldivenler giymeniz tavsiye edilir. Dalından toplanan taze tanelerin ekilmesi ceviz yetiştiriciliği açısından daha verimli olarak kabul edilir.
Bununla uğraşmak istemezseniz direkt olarak hazır ceviz ağacı da satın alabilirsiniz. Ceviz elde etmek veya kereste üretmek için ağaç yetiştirmeyi planlıyorsanız, en yakın ziraat dükkanından bilgi alabilirsiniz. İkliminize ve amacınıza uygun özel bir tür ve çeşit seçmek için ceviz yetiştiriciliği öncesinde internetten araştırma da yapabilirsiniz. İdeal olarak, daha iyi adapte olabilecekleri için dikim yerinize maksimum 160 km uzaktaki ağaçlardan ceviz tohumu almanız önerilir. Ceviz tipik olarak toprağın sertliği 4-9; sıcaklığın ise -34 ila -1 C olduğu minimum sıcaklıktaki bölgelerde yetişir. Ancak bazı çeşitlerin sıcaklık toleransı diğerlerinden daha fazladır.
Siyah ceviz kerestesi oldukça pahalıdır ve hem mobilya satıcıları hem de alıcılar tarafından fazlasıyla talep görür. Bu cevizler genelde kereste için yetiştirilir. Hazır alacağınız cevizlerin çimlenmesi için gereken neme sahip olmaları muhtemel değildir. Umduğunuz gibi olsa bile, taneler hibrit veya farklı bir iklime uygun bir ağaç çeşidi tarafından üretilmiştir. Bu da bölgenizde başarıya ulaşmanızı zorlaştırır.
Taneleri ekmeden önce cevizleri kabuklarından ayırabilirsiniz. Bu tamamen isteğinize bağlıdır. Ceviz, kabukları çıkarılmadan da büyüyebilir. Ancak çoğu kişi, içindeki cevizlerin zarar görüp görmediğini kontrol etmek için kabukları çıkarmayı tercih eder ve bunların ceviz yetiştiriciliği sırasında daha kolay kullanılmasını sağlar. Cevizleri kabuklarından ayırmak için, dış kabuk yumuşayıncaya dek cevizleri üç gün suda bekletin. Yumuşamış kabukları elinizle kırın ve soyun.
Eğer kabuklar aşırı kurumuşsa, ayırmak neredeyse imkansız olabilir. Uygun gereçlerle üzerlerinden geçmeyi deneyin. Daha büyük miktarlarda ceviz ekecekseniz, 30 dakika boyunca çakıl ve suyla bir çimento karıştırıcısını da döndürün.
Ceviz Çeşitleri ve Türleri
Kendi karakteristik ceviz tohumları veya cevizleri ile iyi bilinen yaprak döken ceviz çeşitleri ve türleri (Juglans), Juglandaceae bitki ailesine aittir. Bu cins 21 tür içerir ve dünyadaki ılıman bölgelerde yetişen üyeler içerir. Ceviz ağaçları 10 ila 40 arasındaki yüksekliğe kadar büyür. Geniş aromatik yapraklara ve yenilebilir tanelere sahiptir. Çoğu tür, kereste amaçlı ceviz yetiştiriciliği için de değerlidir. En yaygın tercih edilen ceviz çeşitleri:
- Chandler
- Fernor
- Franquette
- Fernette
Chandler Ceviz Yetiştiriciliği
Chandler, 1979’da UC Davis tarafından piyasaya sürüldü. Bugün Chandler ceviz yetiştiriciliği, dünya çapında diğer türlere kıyasla çok daha yaygındır. Chandler ağaçları her mevsimde 700 ile 1000 arasında soğuk saate ihtiyaç duyar. Uygun sıcaklık 0 ° C ila 7 ° C arasındadır. Bununla birlikte, düşük donma sıcaklıkları istenmez ve zararlı olabilir. Chandler sezon ortasında başlayarak büyür. Ani bir sonbahar donuna karşı daha hassastır.
Chandler taneleri büyük, oval şekilli ve yumuşaktır. Başlangıçta Chandler kabukları incedir, ancak ağaç yaşlandıkça, kabukları güçlenir. Ağacın yaşı ne olursa olsun, kabukların kazayla kırılmasını önleyen iyi bir yapıya sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir. Kabuklar ortalama 13.2 gram ağırlığındadır. Chander cevizleri, dünya çapındaki ceviz alıcıları tarafından genellikle inci olarak tanımlanan çekici açık renkleriyle dikkat çeker.
Çekirdekler çok kalitelidir. Mükemmel kabuktan kolayca çıkarılırlar, bu da ceviz yetiştiriciliği konusunda uzmanlaşmış kişilerin Chandler tohumlarına yöneldikleri anlamına gelir. Çekirdek ortalama 6,5 gramdır. Çekirdeğin kabuğa oran ı% 49’dur. Chandler kabukları da diğer çeşitlerden daha iyi korunur. Chandler Cevizinin tek dezavantajı, hasat tarihinin geç sonbahar döneminde olmasıdır. Yıl içinde piyasaya sunulan son ceviz çeşitlerinden biridir.
Ceviz Ağacı Aşısı Nasıl Yapılır?
Elbette doğru ekim ve dikim teknikleri, sonrasında ağaç bakımı önemli olsa da, yetiştiricilik söz konusu olduğunda aşılama da gereklidir. Ancak doğru zamanda yapılmayan aşılar ağaçların zarar görmesine ve emek verdiğiniz mahsulünüzün heba olmasına yol açabilir. Bu sebeple ceviz ağacı aşısı nasıl yapılır sorusunun cevabını biliyor olmanız gerekir. 4 ana tip aşı türü bulunmaktadır:
- Yama Göz Aşısı
- Omega Aşısı
- Dilcikli Aşısı
- Yarma Kalem Aşısı
Ceviz ağacında aşılama ilk defa ekilen, ancak toprağı tutmayan fidenin güçlenmesi, hastalık geçirmiş ağacın iyileşmesi ya da yaşlanmış ağaçların kendine gelmesi için uygulanır. Aşılama işlemi genellikle ilkbaharda yapılıp, aşılamadan önce ağaca 1 hafta boyunca daha çok su verilir.
Ceviz Nerede Yetişir?
Tüm ceviz türleri, yüksek kalitede toprak gerektirir ve bu adım, ceviz yetiştiriciliği ile ilgilenmeye başlıyorsanız özellikle önemlidir. Akışkan, tınlı topraklarda en az 0.9 m derinlikte bir yer seçmelisiniz. Dik yamaçlardan, sırtlardan, kayalık topraklardan ve çok miktarda kil içeren topraklardan kaçınmak gerekir. Kuzeye bakan yamaçların alt kısımları kabul edilebilir. Ceviz nerede yetişir diye merak ediyorsanız, ceviz toprak pH’ı bakımından oldukça çok yönlüdür. 6.0 ila 6.5 pH arasındaki topraklar en iyisi olabilir, ancak 5 ila 8 pH değerine sahip herhangi bir toprak kabul edilebilir.
Ceviz Fidanı Fiyatları
Fidelerin yaşına, türüne, boyuna bağlı olarak ceviz fidanı fiyatları değişmektedir. Özellikle de büyük alanlara toplu ceviz fidanı ya da tohumu yerleştirecekseniz uygun fiyatlı muadiller elbette dikkatinizi çekecektir. Tohum veya fidan yetiştiricileri bir seferde daha çok sayıda alım yapan kişilere fiyat konusunda yardımcı olmaktadır. Kaliteli bir ağaç elde etmek için ceviz yetiştiriciliği amacıyla alacağınız ceviz ağacı fiyatının ortalama 10 TL’den başlayacağını aklınızda bulundurmalısınız.
Ceviz Nasıl Dikilir?
Ekim veya dikim yapacağınız alanı temizlemelisiniz. Ceviz ağacı ile diğer ağaçlar ihtiyaç duydukları aynı besinler için yarışacakları için ekim işleminden önce mevcut bitki örtüsünü alandan çıkarmalısınız. Cevizleri küçük deliklere yerleştirin. Yaklaşık 5–7,5 cm derinliğinde küçük delikler kazın ve cevizleri altlarına yerleştirin, sonra kille doldurun. Birden fazla fidan dikerken, 3,7 – 5,2 m arasında boşluklar bırakarak ceviz nasıl dikilir hususunda ızgara yöntemini tercih edin.
İsteğe bağlı olarak, her bir noktaya birbirinden 20 cm uzaklıkta iki veya daha fazla somun yerleştirebilirsiniz. Fideler bir veya iki yıl büyüdükten sonra, her noktadan en sağlıklı olanı çıkarın. Sincaplara ve diğer küçük hayvanlara karşı koruma için alternatif ceviz yetiştiriciliği hakkında ipuçlarına bakın.
Ceviz Ağacı Budama
Cevizleri kereste için yetiştiriyorsanız, ağacın tepesinde bir lider dal bırakarak ve sonraki bir veya iki büyüme mevsimi boyunca dik yönlendirerek düz bir gövde sağlamak için erken budamak önemlidir. Meyvesi için yetiştirilen fidanlar inceltme işlemine kadar tek başına bırakılabilir, ancak daha sonra ceviz ağacı budama işlemi gereklidir. Daha önce ağaçları, özellikle fidanları budamadıysanız, liderleri ve önemli dalları belirlemenize yardımcı olacak deneyimli bir kişi bulmanız önerilir. Ağacın tepesi çatallaşırsa, en iyi lideri dik olarak bükün ve destek olarak diğer dallara bantlayın. Sonra ceviz yetiştiriciliği sırasında büyümeyi önlemek için destek dallarının ucunu kesin.
En iyi örnekleri seçmek için ağaçların duruşunu inceltin. Meyve bahçelerinin çoğu, bölgenin destekleyebileceğinden daha fazla bitki ile işe başlar. Ağaçlar, dalların birbirine geçmeye başlaması için yeterince büyük olduğunda, değer verdiğiniz özellikleri gösteren en sağlıklı ağaçları, tipik olarak düz bir gövdeyi ve hızlı büyümüş olanı seçin. Kalanları çıkarın, ancak yabani otların ve hatta rakip ağaçların büyümesine neden olabilecek kadar fazla alan temizlemeyin.
Ağaç fidan boyutunda büyüyünce gübre kullanın. Çünkü toprak zaten besinler bakımından zenginse, yabani otların ağaçtan daha fazla rekabet etmesine yardımcı olabilir. Gövde yerden en az 1,4 m yüksekliğe ve 10 cm çapına erişinceye kadar bekleyin. İdeal olarak, tam besin eksikliklerini belirlemek için bir orman laboratuvarına toprak veya yaprak gönderin.
Bu mümkün değilse, ilkbaharın sonlarında ağaçların her birine azot, süper fosfat ve potasid muriat içeren gübre uygulayın. Etkiyi karşılaştırmak için birkaç tane ağacı gübresiz bırakın. Eğer durumdan memnun kalırsanız ceviz yetiştiriciliği boyunca her 3 yılda bir tekrar uygulayın. Gübrelemeden sonra toprak pH’ını test ederek normal seviyelere getirmeniz gerekip gerekmediğini kontrol edin.
Ceviz Ekimi ve Bakımı
Ceviz tanelerini kış döneminde toprağa ektikten sonra 90-120 gün boyunca nemli tutun. Birçok bitki tohumunda olduğu gibi ceviz de bitkinin uyku durumundan uyanmadan ve kabuktan çıkmadan önce nemli ve soğuk bir ortama ihtiyaç duyar. Bu, cevizlerin nemli tutulmaları gereken çeşidine bağlı olarak ceviz yetiştiriciliği süresince 3-4 ay alır. Tohumları bu amaçla bir ortamda tutmaya tabakalaşma denir.
Cevizleri az miktarda nemli bir kumda, buzdolabında saklanan plastik torbaların içinde veya 2-5 C arasında tutabilirsiniz. Maksimum verim elde etmek için, ince taneli toprakta 3 ila 6 metre derinlikte bir çukur kazın. Bu çukuru, 5 cm kum, yaprak ya da malç katmanı ile tek bir katmanı değiştirerek doldurun. Kemirgenleri dışarıda tutmak için çukuru eleme ile kapatın. Filizlenen tohumları filizlenmeden bir hafta önce çıkarın, ancak nemli tutun. Toprağı çözdükten ve en az 90 gün geçtikten sonra, tohumları soğuk ortamlarından çıkarın. Canlı tohumların ortaya çıkan küçük bir filiz olması gerekir. Ekimden önce ceviz yetiştiriciliği için tohumları bir hafta boyunca nemli tutun.
Ekimden sonra en az iki yıl, ceviz veya tohumdan yetiştirmeniz fark etmeksizin, ceviz ağacının, özellikle kuru veya sıcak havalarda, ek sulamaya ihtiyacı vardır. Haftalık sulama yeni dikilen ağaçlar için en iyisidir, ancak ağaç büyüdükçe daha az sulayabilirsiniz. Bitkiye iyice su verin, fakat toprak çoğunlukla kuruyana kadar tekrar sulamamaya dikkat edin. Ceviz ekimi ve bakımı sırasında çok sık sulama yapmak bitkiye zarar verebilir. İki veya üç yıl sonra, ağaçların yalnızca yılın en sıcak döneminde veya kuraklık sırasında, ayda yaklaşık bir ila üç kez sulanması gerekir.
Çevresindeki alanı, küçük fidelerin büyümesiyle rekabet edecek yabani otlardan uzak tutarak fidelere dikkat edin. Otları elle veya bariyer döşeyerek çıkarın. Filizin gelişmesini engelleyebileceğinden, topraktan henüz çıkmamış bitkilerde malç kullanmayın. Fide odunsu bir görünüm kazanana ve kökleri gelişene kadar ceviz yetiştiriciliği boyunca bekleyin.
Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?
Büyüyen fide bakımı da ceviz fidanı nasıl yetiştirilir noktasında önemlidir. Fideleri seçin. Fidelerin, köklerin gövdeye temas ettiği kök boğazı üzerindeki 2,5 cm çapını ölçün. Burada minimum çapı 0,64 cm ve tercihen daha büyük olan fidanları seçin. Bu, ceviz yetiştiriciliği bakımından kaliteyi tahmin etmek için en önemli ölçümdür. Herhangi bir çıplak köklü fide, tomurcuk büyümeden önce erken ilkbahar döneminde ve alındıktan hemen sonra ekilmelidir. Konteynırlanmış fideler daha sonraki ekim tarihlerinde ve daha kuru topraklarda işlenebilir, ancak genellikle çok daha pahalıdır.
Fideleri ilkbaharda dikin. Dik yokuşlardan ve tepe noktalarından kaçınarak, ince yapılı, tınlı toprakları seçin. Fideleri, fide köklerinin iki katı genişliğinde ve kökleri gömecek kadar derin deliklere yerleştirin. En iyi sonucu elde etmek için her üç parça normal toprağa bir parça kompost doldurun. Toprağı ve suyu iyice bastırın. Fidelerinizi en iyi ağaçlara dönüştürmek için 3,7-5,2 m aralıklarla dikin. Bu miktarda aralık bırakmak, özellikle kerestecilik için ceviz yetiştiriciliği yapıyorsanız en iyisidir.
Ceviz Yetiştiriciliği Maliyet ve Getirisi
İlk 6 yıl ceviz ağaçlarından herhangi bir gelir elde edilemeyeceğini bilmelisiniz. Bu yüzden uzun bir süre sabırlı olmanız ve emek vermeye devam etmeniz gerekir. 6 yıl sonrasında ise ceviz yetiştiriciliği maliyet ve getirisi kendisini göstermeye başlayacaktır. Genç bir ceviz ağacı yılda ortalama 10 kg ceviz üretmeye başlar. Ceviz ağacı olgunlaştıkça ve yerine alıştıkça meyve sayısı artacaktır. Böylelikle en altın çağlarında bir ağaçlar 70 kg’a kadar ceviz elde edebilirsiniz. 1 dönümlük araziye 35 ağaca kadar dikim yapabilirsiniz. Böylece sadece ceviz yetiştiriciliği ciddi gelirler elde edebilirsiniz.
Ceviz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?
Eğer doğru ekim, dikim ve bakım talimatlarını izlerseniz ceviz yetiştiriciliği 7 yılda sizin için karlı bir işe dönüşebilir. Elbette bulunduğunuz bölgeye, ceviz ağacı türüne ve uyguladığınız yöntemlere göre bu süre uzayıp kısalabilir. Bu işle ilgilenmeye başlamışsanız ceviz ağacı kaç yılda meyve verir sorusu oldukça yerindedir. Ortalama, bu süre 7 yılı pek geçmemekte; 30 yılda ise zirveye ulaşmaktadır.
Ceviz Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Devlet, ceviz yetiştiriciliği ile uğraşan kişilere sahip oldukları projeye bağlı olarak mazot ve gübre desteği vermektedir. Verilen ceviz yetiştiriciliği devlet desteği dönüm başına hesaplanır. Kişiler Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ilçe ya da il müdürlüklerine başvurarak bu desteklerden yararlanmaya talep edebilir. Talebiniz ve projeniz onaylandıktan sonra destek almaya hak kazanırsınız. Hesaplanan devlet desteği dönüm başına her yıl değişiklik göstermektedir.
” Ceviz yetiştiriciliği nasıl yapılır” başlıklı yazımızın sonuna geldik. 2022 yılında ceviz yetiştirmek diğer tarım ürünlerine göre daha karlı olmaya başlamıştır. Bunun en büyük nedeni artan mazot maliyeti ve gübre fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Ceviz, karlı bir tarım ürünü olması nedeni ile maliyetlere karşı fiyatı ile kar marjı korumaktadır. Sizde bu tarım ürünü ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yorumlar bölümünden bizlere yazabilirsiniz.