Çay milli içeceğimiz ve günde 80 milyon bardak tüketilir gibi gereksiz detaylara girmeyeceğim .Bu yazıyı okuyorsanız, çevrenizde bulunan çay ocaklarının çok iyi iş yaptığını fark etmişsinizdir. Evet haklısınız .Bu devirde çay ocağı açmak kadar mantılı ve karlı bir iş fikri yoktur diyebiliriz. Bu yazıda sizinle başarılı bir işletme açabilmeniz için gerekli bilgileri paylaşacağım. Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda çay ocağı açmak, çay ocağı maliyeti, ruhsat belgeleri ve iş potansiyeli ile ilgili detaylı bir bilgi sahibi olacaksınız.
Kural 1: Asla yapacağınız işi küçümsemeyin! Buna altın kural adını da verebiliriz. Evet çay ocağı açmak, sadece çay yapmaktan ibaret gözükebilir. Ancak durum, evde çaydanlıkla çay koymak gibi değildir. Bu işin püf noktaları tahmin ettiğinizden de fazla.
Size İstanbul’da hem başarılı hem başarısız olan yüzlerce çaycı örneği verebilirim. Başarısız olanların bir çoğu para kazanıp ayakta kalabiliyorlar. Ancak gerçek potansiyel kazançlarından tamamen uzaklar. Günde 500 bardak çay satabilecekken, sadece 200 bardaklık çay satışına razı geliyorlar. Bu şekilde örnek gösterebileceğim yakın tanıdıklarım da var.
Eğer siz işinize değer vermeyecekseniz, ne de olsa gel geç müşterim çok, her türlü iş yaparım diyorsanız bu işe girmeyin. Çay ocağı açarak zengin olanlar da var, normal hayat şartlarına devam eden de. Çay ocağında ki zenginlik sadece çay satışından değil, kurduğunuz bağlantılardan da gelir. Tüm bunları detaylı olarak anlatacağım sizlere.
Not: Çay ocağı açmak konusunda kararsız iseniz En Karlı 100+ Dükkan Açma Fikirleri başlıkla makaleyi mutlaka incelemelisiniz.
Çay Ocağı Açmak
Çay ocağı açmak konusunda kararlı iseniz ve bu işi yapabileceğinize inanıyorsanız doğru yolda olduğunuza emin olabilirsiniz. Toplumda var olan rutin alışkanlıklar büyük değişim gösteriyor. Eskiden dışarıda yemek yeme kültürümüz gelişmişken, şimdi kafelerde oturup zaman geçirme kültürümüz gelişti.
Çay ocağı kültürü ise, yeni nesil kahve işletmecilerine göre daha doğal ve sıcak. Hatta lüks görünen yerel kafelerden bile sıcak diyebilirim. Uygun fiyatlara zaman geçirilebilecek en iyi ortam deyip çıkalım işin içinden.
Çay ocağı açmak istiyorsanız, emin olun bunu düşünen tek kişi siz değilsiniz. Çevrenizde bir çok kişi çay ocaklarının çok iyi gelir getirdiğinin farkında. Hiç ummadığınız bir anda düşündüğünüz bir bölgeye çay ocağının açılmış olduğunu görebilirsiniz. Bu sizi şaşırtmasın. Son 2 ayda evimin çevresine 3 tane çay ocağı açıldı ve 3’ü de iş yapıyor.
Tabi 3 çay ocağının iş yapması uç bir örnek. Genelde ilk açan kazanır. Nedeni tamamen mekan sahiplenme kültüründen gelir. Müşteri çay ocağı ile bir sohbet kültürü geliştirdiyse, o mekandan başka bir yere gitmeye çekinir. Sonuçta müdavimi olunan yer onun mekanı gibidir.
Çay evi açmak istiyorsanız 2 seçeneğiniz var.
1.Devren Çay Ocağı Satın Almak
Günde 300. 500 ya da 1000 adet çay satan, çay ocağı ilanlarını sahibinden.com üzerinde görebilirsiniz. Bu çay ocaklarının gelirlerinin iyi olduğundan yana şüpheniz olmasın. Sadece düşünmeniz gereken devren bir çay ocağının satın alınması mantıklı mı değil mi?
Avantajı: Devir aldığınızın ertesi günü iş yapmaya başlarsanız. Yani yatırımınız direk geri dönmeye başlar. Müşteri olur mu olmaz mı, ya da açtığım dükkan tutar mı tutmaz mı diye bir derdiniz olmaz. Tezgahınız tamamen kurulurdur ve istediğiniz her şey elinizin altındadır. Tabi bu yanında günlük ne kadar çay satacağınız, aylık kazancınız gibi detaylarda bellidir.
Dezavantajı: Siz çay ocağını satın aldıktan sonra, müşteriler eski sahibini benimsediği için sizi kabullenmekte zorlanabilir. Bu da müşteri sayısının hızla azalmasına neden olur. Diğer bir sıkıntı ise ödeyeceğiniz devir ücretidir. Hiç kimse kazanan bir dükkanı bedavaya vermez. Aylık 20 Bin TL kar eden bir dükkanı 90-100 Bin TL’den aşağı bir fiyata satın alamazsınız.
Diğer bir dezavantaj ise alacağınız dükkanın potansiyelinin belli olması. Örneğin; bir iş hanındaysanız aşağı yukarı satacağınız bardak çay sayısı bellidir. Bunun üzerine çıkmak pek olası değil. Ancak yeni sıfırdan açılış yaptığınızda bu potansiyel daha yüksek olabilir. Yani devir aldığınız dükkanda aza kanaat etmiş gibi olabilirsiniz.
2.Sıfırdan Çay Ocağı Açmak
Tüm seçenekleri hesapladığınızda, eğer doğru adımları atarsanız, sıfırdan çay ocağı açmak en mantıklı seçenek olacaktır. Aşağıda çay ocağı açmanın maliyetini detaylı olarak sizlerle paylaştım. Eğer işletme yeri konusunda doğru tercih yaparsanız, çok büyük avantaj kazanacaksınız.
İşletme lokasyonu konusunda en doğru kararı vermek tek başına yeterli değil. Uygun dekorasyon, işletmeyi müşteriye pazarlayabilme, çay lezzeti, hijyen, müşteri ile iletişim yeteneğiniz başarılı olmanızı sağlayacak en büyük etmendir. Müşteriyi çok iyi analiz edebiliyor olmanız gerekiyor.
Sıfırdan çay evi açmak isteyenler için detayları aşağıda maddeler halinde paylaştım.
Not: Çay ocağı açmadan önce mutlaka Ticaret Nasıl Yapılır başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Çay Evi Nasıl Açılır
- Bir işletme açmanın ön adımı harcayacağınız sermayeye karar vermektir. Harcayacağınız sermaye işletme kirası, dekorasyon, lokasyon ve alınacak malzemelerin kalitesini belirleyecektir. Ancak size en büyük naçizane tavsiyem bu işe fazla sermaye yatırmamanızdır. Sermayenizin mutlaka büyük kısmı cebinizde kalmalı. Bu size hareket edebilme potansiyeli kazandıracaktır.
- İlk aşama olarak dükkan araştırmaya başlayın. Cadde üzerinde de iş yapmanız mümkün, sokak arasında da. En önemli dikkat edeceğiniz kısım dükkan önüdür. Müşteriyi dükkanın önünde, açık havada oturtabiliyor olmanız lazım. Cadde üzeri maliyetli olabilir ancak caddeye 1. ya da 2. dükkanı seçmek sizin için avantajlı olacaktır.
- Dükkanı tuttuktan sonra ilk yapmanız gereken, vergi levhası almak ve ruhsat başvurusu yapmaktır. Vergi levhası en fazla 1-2 gününüzü alır. Ruhsat ise başvuruyu yaptıktan sonra yaklaşık 1 hafta ile 1 ay içerisinde çıkacaktır. Ruhsat aşaması bulunduğunuz bölge belediyesine göre değişir. Ancak çay ocağı açmak için ruhsat alacağınızdan bu sizi pek endişelendirmesin.
- Vergi levhası aldıktan sonra işletme için dekor yapmaya başlayın. Eğer badana ve boyası yapılmışsa, duvarları için kurmak istediğiniz ambiyansı temsil eden resimler, tablolar alın. Hatta duvar kaplama bile yaptırabilirsiniz. Bu size oldukça uygun fiyata gelecektir. Dükkan cam süslemesi ve tabela siparişini de bu aşamada yapın.
- Sıra geldi çay kazanı satın almaya. Modern tasarıma ve özelliklere sahip hem tüplü hem de elektrikli bir çay kazanı satın almalısınız. Bakır çay kazanı olmasına özen gösterin. Müşteriler dükkanda öncelikle çay kazanına bakar. Tat farkı olmasa bile, algı olarak bakır daha iyi düşüncesi yaratır.
- Çay kazanını seçtikten alanız gerekenler aşağıda, çay ocağı açmak için gerekli malzemeler başlığında yer alıyor. Siz ekstra olarak dekor, kitap rafı, dergilik, gazetelik gibi raflar yaptırabilirsiniz.
- Tüm açılış aşamasını tamamladıktan sonra, sıra geldi iş yapma aşamasına. İlk 3 ay çok bonkör olmalısınız. Esnafa, arkadaşlarınıza ya da çevrenizde gördüklerinize sürekli çay ikram edin ve ısmarlayın. Bu müşterilerinizde borçluluk hissi yaratacaktır.
- Çay evi için özel magnetler bastırıp, esnaflara dağıtın. Magnet harici cep telefonu numaranızı bırakabilirsiniz. Ya da daha modern bir esnaf olup Whatsapp üzerinden sipariş almayı kabul edebilirsiniz.
- Eğer tüm aşamaları doğru bir şekilde yaptıysanız, lezzet ve hijyen konusunda ise üzerinize düşeni yapıyorsanız, 3 ay içerisinde para kazanmaya başlayacaksınız.
Çay Ocağı Açma Maliyeti
Çay ocağı, düşük sermaye ile açılabilecek işler arasında yer alır. Minimum 60 Bin TL sermaye ile 150 Bin TL sermaye arasında çay ocağı açarak para kazanabilirsiniz. Sadece plastik masa sandalye, çay kazanı, tost makinesi ve çay bardağı vb. malzeme ile iş yapan yüzlerce çay ocağı mevcut.
İsteğinize bağlı olarak 200 Bin TL ile bile çay ocağı açabilirsiniz. Ancak bu çok gereksizdir. Açacağınız mekanın çok lüks olması, çok pahalı algısı yaratabilir. Üstelik bulunduğunuz bölgenin potansiyeli kadar iş yaparsınız. Yani ne kadar çok para harcarsanız harcayın, potansiyel müşteri miktarı kadar iş yapabilirsiniz. Bu nedenle fazla para harcamak yerini ufak sermayelerle başlangıç yapmanız daha mantıklı olacaktır.
Çay Ocağı Aylık Kazancı
Günlük sattığınız çay sayısı aylık kazancınızı belirleyecektir. Çay satarak aylık 20 Bin TL kazanan da var, 50 Bin TL de. Sattığınız çay sayısından maliyeti çıkardığınızda aylık net karınızı ortaya çıkarabilirsiniz.
Örneğin; günlük 300 adet çay sattığınızı varsayarak bir hesap yapalım.
### Bir kg çaydan 400-500 bardak arası çay çıkar. Ancak bunların hepsi kullanılır değildir. Kimisini dökmek durumunda kalırsınız. Bu nedenle 300 bardak çıktığını varsayalım. Günlük 1kg çay harcıyorsunuz ve 1 bardak çayın fiyatını 3 TL olarak baz alalım.
- Günlük 1g çay x 80 = Aylık 30 kg çay tüketimi.
- 1 kg çay 80 TL x 30 kg = Aylık 2400 TL çay maliyeti
- Günlük 300 bardak çay x 3 TL = 900 TL günlük ciro yapar.
- Günlük 900 TL ciro x 30 = Aylık 27000 TL Ciro Yapmış olursunuz.
- 3 Bin TL kira, 5 Bin TL’de ilave masraf olarak hesaplayalım
- 27000 TL – 8 Bin TL masraf – 2400 TL çay maliyeti – 3000 TL elektrik su = 13500 TL net kar
Okuyunuz: 100+ Adet En Yeni İş Fikirleri Listesi
Çay Ocağı Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Vergi levhası
- SGK giriş bildirimi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- İtfaiye uygunluk raporu
- Sabıka kaydı
- Kira kontratı ve Tapu fotokopisi
- Apartman sakinleri muvafakatnamesi ( Eğer oturulan bir işletme yapılacaksa )
- El yıkama lavobosu
- Oda kayıt belgesi
- Faaliyet belgesi
Not: İstenilen belgeler her belediyeye göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle mutlaka bulunduğunuz bölgede ki ruhsat işleri müdürlüğüne giderek gerekli belgeler listesini talep ediniz.
Çay Ocağı Açmak İçin Gerekli Malzemeler
Çay ocağı açmak için gerekli malzemeler konusunda, burada yazılanları okumaktan ziyade biraz gözlem yapmanız gerekiyor. Çevrenizde iş yapan ne kadar çay ocağı varsa hepsini tek tek ziyaret edip bir çaylarını için. O işletmelerde en az 30 dakika geçirin.
Tabi sadece çay içmek için zaman geçirmeyin. Tüm bu süreçte işletmeyi gözlem altına alın. Kullanıldığı malzemelerden tutunda, çayı demlemesini, müşteriye davranışına kadar her şeyi inceleyin. Sizin için doğru olanları belirleyip, kendi işletmeniz için uyarlayın.
Burada size masa, sandalye, çay kazanı, tost makinesi, çay şeker diye saymayacağım. Lazım olan malzemeleri yukarıda yazdığım şekilde detaylı olarak siz çıkarın.
Not: İhtiyaç duyduğunuz tüm malzemeleri internet üzerinden de satın almanız mümkündür. İstanbul içindeyseniz, satın alma işlemi öncesi mutlaka Topkapı da bulunan mutfak malzemeleri satıcılarını inceleyiniz.
Çay Evi Açacak Olanlar için Püf Noktalar
Sizin başarınızı etkileyecek, iş yapmanızı sağlayacak olan asıl konu bu işin püf noktalarıdır. Çay ocağı açmak kolay bir iştir. Ancak herkes bu işi beceremez. Çevremde bu işi başaran esnafı da görüyorum, başaramayanları da görüyorum. Şimdi detaylı olarak püf noktaları açıklayayım.
- Mutlaka temizliğe özen gösterin. Çay bardağında su lekesi bile olmaması gerekiyor.1 kişi, 10 kişiye , 10 kişi de 100 kişi sizi anlatabilir. Temizlik en önemli dikkat edeceğiniz faaliyet olmalı.
- Çayı açık vermek, soğuk olması, üzerinde çayın yüzmesi, tam olarak demini almaması gibi konulardan bahsetmek istemiyorum bile. Böyle iş yapacak olan inanın hiç başlamasın. Bu tarz gördüğüm çay ocakları var.1 çayı zor bela içtikten sonra kaçıyorum.
- Sadece çay satmakla yetinmeyin, bunun yanında bitki çayları, soğuk içecekler gibi geniş bir yelpaze sunun. Tabi bu içeceklerin yanında tost, sandviç gibi atıştırmalıklarda bulundurun. Bunlar para kazandırmasa bile, sizin seçeneklere sahip olunan bir yer olarak akılda kalmanızı sağlar.
- Güler yüzlü bir esnaf olmaya özen gösterin. İnsanlar çay ocağını keyif alacağı ve huzur bulacağı bir ortam olarak görmek ister.
- Çay ocaklarının %90’ınn yaptığı hatayı siz yapmayın. İşletmenizde koyu değil, açık renkleri kullanın. Koyu renklerin olduğu ortamlarda insanlar fazla durmak istemez. Bu nedenle ışığınızdan, kullandığınız badana rengine kadar açık renkler kullanmaya özen gösterin.
” Çay ocağı açmak ve çay ocağı açma maliyeti ” ile ilgili hazırlamış olduğum yazının sonuna geldik. Beğendiyseniz yorum yaparak destek olabilir, aklınıza takılanlar konusunda iletişime geçebilirsiniz.