Börek yapmayı bilmiyorum, ancak sektörde ki fırsatı görüyorum diyorsanız doğru yerdesiniz. Evet! Börekçi dükkanı açmak için herhangi bir ürün yapma yeteneğinizin olması gerekmiyor. Kar marjının yüksek olduğu, çalışma saatlerinin ise diğer sektörlere göre erken sonlandığı bu sektörde yerinizi alabilirsiniz. Yeterli sermayenizi ve iş gücünüz mevcut ise kolaylıkla börekçi dükkanı açabilirsiniz.
Sabah saatlerinde, özellikle iş yerlerinin yoğun olduğu bölgelerde, börekçilerde ki kalabalık sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bir çok gıda işine göre oldukça risksiz bir iş. Üstelik çok yüksek sermayeler harcamanıza da gerek yok. Yeter ki işlek, yaya trafiğinin olduğu bir lokasyona kendinize bir dükkan bulun.
Su böreği, küt böreği, kıymalı börek, peynirli börek ya da pide gibi ürünlerin yapılışını bilmenize gerek yok. Sadece fırına atabilme ve fırından çıkarabilme becerisine sahip olmanız yeterli. Evet bu doğru. Bir çok börek dükkanı işletme içerisindeki ürünleri dışarıdan çiği olarak temin eder.
İnternet üzerinde araştırma yaptığınız zaman, toptan çiğ börek satan işletmeleri görebilirsiniz. Bu işletmeler ile anlaşma yaptığınızda, her sabah çiğ böreğiniz işletmenize servis edilecektir.Böreği fırında kaç derecede pişireceğiniz, kaç dakika süreceği gibi gerekli bilgiler işletme tarafından size verilir.
Diğer bir seçenek ise franchise yani bayilik alma modeline gitmeniz olacaktır. Börek alanında bayilik veren bir çok firma mevcut. Bülent Börek, Adana Börekçisi, Dilim Börek, Chef Börek bunlardan bir kaçı. Her firmanın kendine özgü şartları bulunmaktadır.
Börek dükkanı açmak için bayilik almak mı, yoksa çiğ börek alarak kendi markanızı oluşturmak mı mantıklı? Bu seçeneklerin hepsini maddeler halinde değerlendireceğiz. Yazı sonunda börekçi dükkanı maliyeti, aylık kazancı ve gerekli evraklar konusunda detaylı bilgi edineceksiniz.
Börekçi Dükkanı Açmak
Eğer börekçi dükkanı açmaya karar verdiyseniz doğru bir karar verdiğinize emin olarak planlamaya başlayın. Öncelikle elinizde var olan sermayeyi ve harcayabileceğiz rakamı belirleyin.
Börekçi dükkanı açmak için 2 seçeneğiniz mevcut. Ya hazır çiğ börek satın alarak sektöre giriş yaparsınız. Ya da börekçilik alanında bayilik veren bir firma ile anlaşma yaparsınız.
Çiğ börek ile kendi markanızı oluşturmanız ya da bayilik almanız size farklı avantajlar sunar. Tanınmış bir marka ile bayilik aldığınız zaman piyasada iş yapmanız daha hızlı ve daha kolay olacaktır. Örneğin; Sarıyer Börekçisi ya da Aslı Börek ile anlaşıp dükkan açtığınızda fazla reklam yapmanıza gerek yok.
Müşteriler markayı bildiği için güvendiği işletmeye gelecektir. Ancak kendi markanızı açarsanız da farklı avantajlara sahip olacaksınız. Kar marjınız bayilik modeline göre daha yüksek olacaktır. Bayilik modelinde sözleşme imzalarsınız ve belirli şartların dışına çıkmanız engellenir. Kendi işletmenizde bu tarz sınırlandırıcı etkinlikler olmayacaktır.
Şimdi börekçi dükkanı açmak için neler yapmanız gerektiğini maddeler halinde sıralayalım. Aklınıza takılan konular da yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Börekçi Dükkanı Nasıl Açılır
- İş yerleri, okul ve sanayi bölgeleri gibi noktalarda geçiş güzergahı olan bir dükkan belirleyin.
- Kiralayacağınız dükkanın maliyeti mutlaka sermayenize uygun olmalıdır. 50 Bin TL sermaye ile 5 Bin TL kirası olan bir dükkanı açmanız imkansıza yakındır.
- Çiğ börek için firmalar ile görüşmeye başlayın. Kararlaştırdığınız firma ile detaylı bir şekilde konuşun. İhtiyaç duyulan fırın modelini öğrenin.
- İşletme içerisinde en önemli malzemeyi fırın oluşturacaktır. Fırını mutlaka ayrı bir bölüme, havalandırma olan kısma alın. Aksi taktirde sıcak işinizi etkileyecektir.
- Fırın ve mutfak malzemelerini temin ettikten sonra, sıra geldi işletme tasarımına ve sunum tezgahına. Börekçi dükkanları aşırı lüks olacak diye bir şart yok. Normal alçak sandalyeler kullanabileceğiniz gibi, lokanta masa sandalyesi de kullanabilirsiniz.
- İşletme içi mutlaka dışarıdan görünebiliyor olması gerekir. Bunun yanında dışarıya masa sandalye atabiliyorsanız, çok büyük bir avantaja sahipsiniz diyebiliriz.
- Personel çalıştırmadan, tek başınıza bir börekçi dükkanı açmayı düşünüyorsanız işiniz çok zor. Hatta imkansız. Bu nedenle sektörde deneyimli bir personel ile anlaşın.
- Sıra geldi işletme açılışı yapmaya. İşletmenizin adını duyurmak için ücretsiz tadım etkinliği yapabilir ya da broşür dağıtabilirsiniz.
Not: İşletme içerisinde uygulayacağınız fiyat politikası çok önemli. Fiyatların gereksiz yüksek olması ya da fazla ucuz olması, işletme hakkında olumsuz yorumlara neden olur. Bu nedenle çevrenizle ve maliyetlerle orantılı bir politika uygulamalısınız.
Börekçi Salonu Açma Maliyeti
Börek fırını fiyatları 30 Bin TL ile 80 Bin TL arasında değişiklik gösterir. Sunum tezgahı ise 30 Bin TL ile 50 Bin TL arasında fiyatlanır. Bu iki ürün en önemli maliyetiniz olacak. Börek dükkanı açmak için bu maliyetlerden kaçamazsınız. Ancak büyük çaplı bir işletme kurmayacaksanız, aşırı yüksek ücretler ödemenize gerek yok.
Bayilik fikirlerini de incelediğiniz zaman, börekçi dükkanı açma maliyetinin 90 Bin TL ile 400 Bin TL arasında değişiklik gösterdiğini görebilirsiniz. Ancak üst sınır yok. Pişirme, mutfak ve sunum masrafları hariç tasarım diğer maliyetlerinizi oluşturacak. Yani 150 TL’ye sandalye alabileceğiniz gibi 2000 TL’ye de bulabilirsiniz.
Özet olarak, börekçi dükkanı açmak istiyorsanız cebinizde en az 150 Bin TL sermaye olması gerekiyor. Düşük sermaye işletme içerisinde rahat hareket etmenizi engelleyecektir. Reklama harcama yapabilmeniz için açılış sonrası mutlaka ek 50 Bin TL cebinizde bulunmalıdır.
Not: Börekçi dükkanı açmak için yeterli sermayeniz yok ise, 100 adet iş yeri açma fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Börekçi Dükkanı Kazanç Durumu
Üretimi kendiniz yapıyorsanız, börek ve poğaça gibi ürünlerden %500’ün üzerinde kar etmeniz mümkün. İsterseniz bunu evde poğaça yaparak test edebilirsiniz. Zira bir poğaçanın maliyeti maksimum 50 kuruş.
Çiğ olarak ürünleri satın aldığınızda, kar marjı %100’e kadar düşer. Bu tamamen ortalama olarak alınmış bir değer. Günlük yapabileceğiniz satış rakamını hesaplayarak aylık kazancınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak ideal ortalama olarak en az 20 Bin TL kazanıyor olmanız. Bu rakamların altında elde edeceğiniz kazanç, harcadığınız emeği karşılamayacaktır.
Börekçi Açmak İçin Gerekli Evraklar
Börekçi dükkanı açmak için öncelikle muhasebe kaydını yaptırmanız gerekiyor. Kayıt sonrası aşama ise belediyeden ruhsat almak. Belediye ruhsatı, her bölge için değişiklik gösterir. Bu istenen belgeler kurumlara bağlıdır. Ancak ortak istenen bazı gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.
- Vergi levhası
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Tapu ve kira kontratı fotokopisi
- İtfaiye uygunluk raporu
- Oda kayıt belgesi
- Faaliyet raporu
- Ticari sicil gazetesi kaydı
- Sgk giriş bildirimi
Not: Yukarıdaki belgeleri temin etmeden önce, bulunduğunuz ilçedeki belediyenin ruhsat müdürlüğüne gidin. Size bir kağıt içerisinde istenen evrakları verecekler. En doğru seçenek bu. Bir de resmi gazete yönetmeliğini okuyunuz. ( işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili madde )
Börekçi Dükkanı Açacak Olanlara Tavsiyeler
Gıda işini daha önce yapmamış olabilirsiniz. Eğer kendinize güveniyorsanız ve cesaretiniz var ise çekinmeyin. Emin olun bir çok börekçi dükkanı, hazır olarak dışarıdan ürün satın alıyor. Börek yapmayı bilmeden, sadece pişirme ile sunum yapıp para kazanıyor. Eksik kaldığınız kısımlar eğitim ile kendiniz tamamlayabilirsiniz.
Dışarıdan ürün temin etmek dışında bir usta ile çalışabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, iyi bir ustanın size maliyeti aylık en az 10 Bin TL olacaktır. Bunun yanında usta ile anlaşıp anlaşamama gibi durumlarınız olabilir. Bu gibi durumlarda ustasız kalabilir, işiniz sekteye uğrayabilir.
İşletme açılış saatleriniz ortalama 05:00 olacaktır. Siz ise işe 04:00 gibi bir saatte başlamak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle saatlerin size uyup uymadığınız sorgulayın. Bunun yanında öğlen dahi iş yapma potansiyeliniz mevcut. Börekçi dükkanını ne kadar geç kapatırsanız sizin için o kadar avantajlı olacak.
Eğer işinizde başarılı iseniz, ilerleyen zamanlarda ek olarak kuru pasta gibi seçenekler sunabilirsiniz. Bu da işletme kiranızı karşılayabilmek için size ek gelir sunacaktır.
” Börekçi Dükkanı Açmak ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Yazımızı beğendiyseniz paylaşarak ya da yorum yaparak destek olabilirsiniz.