Bambu Ağacı Nasıl Yetiştirilir | Yetiştiriciliği ve Bakımı

Bambo ağacı nasıl yetişir2

Bambu ağacının anavatanı Asya topraklarıdır. Özellikle Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Amerika topraklarında yetişmektedir. Bambu ağacı nasıl yetiştirilir diyenler içinde, yetiştiriciliği ile ilgili güzel bir hikayeye sahiptir. Sabır üzerine olan bu hikaye, bambu ağacının tohumunun 5 yılda filizlenip, filizlenme sonucu 6 haftada 30 metre boya gelmesi ile ilgilidir. Ancak bu hikayeden çok bugün sizlere bambu yetiştiriciliği ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Bambu yetiştiriciliği, Türkiye’de bambu ağacı yetişir mi, bambu bakımı nasıl yapılır gibi tüm sorularınızın cevabını bu makalede bulabilirsiniz.

Bambo ağacı nasıl yetişir2
Bambo ağacı nasıl yetişir2

Bambu ağacı dayanıklı mobilya ve mutfak malzemeleri üretiminde kullanılır. Bambu diğer ahşap materyallere oranla suya daha dayanıklıdır. İçeriğinde mikroorganizma ve bakteri barındırmaz. Bu nedenle 100 yıl kalsa dahi ilk günkü sağlamlığını korumu eğilimindedir. Türkiye’de bambu ağacı için amatör olarak dikim çalışmaları yapılsa da profesyonel anlamda yetiştiriciliğine başlanmamıştır. Getirisi oldukça yüksek olan bambu ağacı nasıl yetiştirilir, bulunduğunuz bölge için uygun mu? Detaylı olarak inceleyelim.

Bulunduğunuz bölgede farklı ve para kazanabileceğini ürünler yetiştirmek istiyorsanız; En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

 

Bambu Ağacı Nasıl Yetiştirilir

Bambu ağacı nasıl yetiştirilir
Bambu ağacı nasıl yetiştirilir

Asya, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika’da yetiştiriciliği yapılan bambu ağacının 1200 çeşidi vardır. Bazı türlerin kalınlığı 80 cm uzunluğu ise 40 metreye kadar uzayabilmektedir. Eğer ormanlık alan oluşturmak istiyorsanız Moso bambu yani dev bambu türü sizin için idealdir. Yukarıda Çin’de bambu tohumunun 5 yılda filizlendiği ile ilgili küçük bir hikayeden bahsettim. Ancak bu sadece hikaye. Yeni üretilen tohumlar ile 15 -30 gün arasında filizlenme gerçekleşir.

Bambu ağacı suyu ne kadar çok sevse de toprağınızın drenajı oldukça önemli. Su birikmesinden ziyade nemli toprak bambu ağaçları için daha faydalıdır. Bambu ormanı oluşturmak için ister tohumlardan isterseniz fidelerden faydalanabilirsiniz. Tohum ekimi yaptığınızda başarı oranınız fidelerde olduğu gibi yüksek olamayacaktır. Yani ektiğiniz 10 tohumdan 3-4 tanesi filizlenecektir. Tabi buradaki sonuç tamamen sizin uzmanlığınıza bağlı. Bambu fidesini ekeceğiniz bölgede elektrik tellerinin olmamasına dikkat ediniz. Zira bambu ağacı 1 günde 4 metre büyüyebilme kapasitesine sahiptir.

Bambu güneşi seven bir bitki türü. Günün en az 8 saati güneş alması gerekir. Tabi bunun yanında asitli yağmurlarla da en iyi yetişme ortamını elde eder. Bambu sık büyüme eğiliminde olan bir bitki. Nadiren geniş alanlara yayılır. Sulak alanlarda ise kendiliğinden birbirine yapışık halde çoğalır.

Bambu ağacının ihtiyacı olan ortamı  yoksa, çok endişelenmeyin. Güneş ve sulama haricinde diğer ortam şartları olmasa da bambu büyüme eğilimindedir. Yani çevre koşullarına kolaylıkla adapte olur ve büyüme gösterir.

Bambu çabuk uzaması ile birlikte rüzgardan ve fırtınadan kolaylıkla etkilenen bir ağaç türüdür. Eğer bu etkilenmeden korunmak istiyorsanız bahçe çitlerinin etrafına dikim yapın. Ya da her bir bambu ağacı için çit oluşturun. Ormanlık bir alanda dar dikim yapıyorsanız bu tarz önlem almanıza gerek yoktur.

 

Bambu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Bambu çiçeği çoğaltma
Bambu çiçeği çoğaltma

Bambu çiçeğini ya da ağacını çoğaltmak için 2 seçeneğiniz var. Ya gövdenin eklem bölümünü kesmelisiniz, ya da kökten kesim yaparak çoğaltma yapmalısınız. Doğal ortamda bulunan bambuların bir çok türü aşırı hızlı bir şekilde kendiliğinden çoğalır. Eğer bunu bireysel olarak yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayın.

  • Gövdedeki eklem bölümünden bambu çiçeğini kesin. Bu eklem kısmı bir bambuda 2 veya 3 bölgede olur.
  • Eklemden yapılan kesimin 45 derece olmasına özen gösterin.
  • Kestiğiniz bambuyu suya yerleştirin. Suyun PH derecesi 6.5 olması gerekir.
  • Köklenme gerçekleştiğinde, bambu kökünü saksıya alın ve yanına bir çubuk dikin. Yakın zamanda bambu çiçeğiniz veya ağacınız toprağa tutunmaya başlayacaktır.
  • Aynı işlemleri kök içinde yapabilirsiniz. Ancak kökten yapılan kesim sonrası bambu kökünü suya koymadan önce toprakların iyice temizlenmesini sağlayın.

Bambu Çiçeği Bakımı

Bambu çiçeği bakımı
Bambu çiçeği bakımı

Bambu çiçeği güneşi seven bir bitki. Bambu ağacı nasıl yetiştirilir diyenlerin, çiçeklerini güneş alan bir bölgeye yerleştirmesi ve aynı zamanda toprağını nemli tutması gerekir. Toprağı nemli tutmak adına sulama işlemini abartmayınız. Eğer ağaç yetiştirmiyorsanız sadece çiçek yetiştirecekseniz, nem kontrolünü elinizle yapın.

Bambu azotlu toprağı sever. Toprağın minimum 6.0 ve 6.5 PH aralığında olması gerekiyor. Bambu çiçeğine budama yaptığınız zaman köklere yakın olan yaprakları kesmeyin. Bu yaprakların köklerin beslenmesini sağlar. Soğuk havalarda ise köklerin donmasını engellemeniz gerekiyor. Bunun için malç kullanabilirsiniz.

Okuyunuz: Aloe vera Yetiştiriciliği

 

Bambu Ağacı Yetiştiriciliği

bambu ağacı yetiştirme
Bambu ağacı yetiştirme

Bambu ağacı yetiştirmek hem kazançlı hem de karlı bir iş koludur. Eğer bu işe başlamak istiyorsanız önce satabileceğiniz yerleri araştırmaya başlayın. En büyük bambu üreticileri Avrupa’da bulunmaktadır. Tabi ülkemizde de bambu ile üretim yapan mobilyacılar bulunmaktadır.

Bambu ağaçlarından en büyük olanı  Moso bambu türüdür. Bu tür ile mobilya üretimi en çok Çin’de yapılmaktadır. Üretim yaparken pazarlayacağınız alıcıların hangi tür bambu istediğini öğrenip ona göre üretim yapmalısınız. Aşağıda sizler için bambu çeşitlerini paylaştım. Bu türleri yaşadığınız bölgeye göre araştırmalısınız.

  • Golden Glove
  • Black Bamboo
  • Hedge Bamboo
  • Chinese Goddess
  • Moso Bamboo

 

Bambu Ağacı Özellikleri

bambu ağacı özellikleri
Bambu ağacı yetiştiriciliği

Bambu ağacı hızlı büyümesi ile gündeme gelmiş bir bitki türüdür. Çeşitlerine göre büyüme özelliği değişiklik gösterir. Günde 4 metre büyüme kapasitesine sahip bambu ağaçları mevcuttur. Bambu ağaçları aşırı sıcak ve aşırı soğuk iklimleri sevmez. Ilıman iklimler bambu ağaçları için en ideal yetişme ortamını sever.

Bambu ağaçlarından yapılmış mobilyalar hem mutfaklarda hem de deniz araçlarında görebilirsiniz. Deniz araçları sürekli suya maruz kaldığı için bambudan yapılmış olan mobilyalar kullanılır.

Bambu ağacı suya dayanıklıdır. Hatta batan teknelerden veya gemilerden denizde kalmış olan bambu ağacı mobilyaları aynı boyutta ve şekilde deniz dibinde bulabilirsiniz.

Bambudan yapılan materyaller lüksü simgeler ve pahalıdır. Üretimin büyük bir kısmı Avrupa ve Amerika pazarına satılmaktadır.

 

Bambu Nerede Yetişir

Bambu dünyada en çok Asya, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika’da yetişmektedir. Ülke olarak Çin, Japonya ve Hindistan bambu üretiminde ilk sırayı paylaşır. Bambu Türkiye’de yetiştirmek istiyorsanız bunun için bulunduğunuz bölgeye özel araştırma yapmanız gerekiyor. Size 1200 çeşit bambu türü olduğundan bahsettim. Bu türlerden hangisinin yaşadığınız bölgeye uygun olduğunu bulmak için tarım ziraat ile irtibata geçmelisiniz.

Ancak yukarıda yer alan ılıman iklim koşullarını sağlamıyorsanız, bambu yetiştiriciliği için herhangi bir başvuru yapmanıza gerek yok. Bambu ağacınız en az 8 saat güneş görmeli. Bunun yanında asit yağmurları da bambu ağacınız için oldukça faydalı olacaktır. Bir nevi yağışlı tropikal iklim diyebiliriz.

Okuyunuz: Ginseng Yetiştiriciliği

 

Bambu Neden Sararır

Bambu ağacı tüm bitkilerde olduğu gibi aşırı sulamadan dolayı sararmaya başlar. Bambu ağacının suyu sevdiğini biliyoruz. Nemli topraktan bahsettik sürekli. Ancak kök bölgesinde su birikmesi bitkinin sararmasına neden olur. Su birikmesi sonucu kökler hava alamaz ve sararma ile bu konuda size bilgi verir. Sararmayı önlemek için toprağın gevşek ve su geçirgen olmasına özen gösterin.

Aynı zamanda bambu çiçeğinde kahverengileşme olursa aşırı güneşe maruz kaldığı anlamına gelir. Bazı bambu türlerinde güneşe olan ihtiyaç farklıdır. Eski haline döndürmek için kısıtlı güneş olan gölgelik bir alandan faydalanın.

 

Bambu Ağacı Fiyatları

Bambu ağacı canlı olarak fide şeklinde ülkemizde satılmaktadır. Ağaç olarak özellikle moso türünün satışı mümkün değildir. Fide halinde satılan canlı bambu ağaçlarının fiyatı 100 TL ile 200 TL arasında cinsine göre değişiklik gösterir. Mobilya üretimi için üretilen ağaçlar ise toplu olarak firmalara satılır.

Normal kurutulmuş olarak bambu çubuğu satın almanız mümkün. Bambu çubuklarının fiyatı 10 TL’den satılmaktadır. Bu çubukların büyük bir çoğunluğu sazlık alanlardan toplanarak elde edilmiştir.

 

Bambu Ağacı Nerelerde Kullanılır?

Bambu ağacı nerelerde kullanılır
Bambu ağacı yetiştiriciliği
  • Ev ve bahçelerde peyzaj çalışmalarında süs bitkisi olarak kullanılır.
  • Suya dayanıklı mutfak eşyaları yapımında kullanılır.
  • Nem çekme özelliği yüksek olduğunda banyo havlusu gibi ürünlerin yapımında bambudan faydalanılır.
  • Bazı ülkelerde kağıt üretiminde bambu ağacı kullanılır.(Çin)
  • Denizcilik mobilyalarında su geçirgenliğini azaltmak için kullanılır.

Bambu ağacı nasıl yetiştirilir, bambu bitkisi bakımı ve çoğaltma ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.

kaynak: https://www.gardeningknowhow.com

Scroll to Top