Balık Çiftliği Kurmak

Balık Çiftliği Kurmak | Alabalık ve Su Ürünleri Üretimi

Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de balık, büyük talep gören bir besin olması nedeniyle karlı sektör olarak bilinmektedir. Özellikle konumu dolayısıyla Türkiye’de balık yetiştiriciliği binlerce yıldan beri her dönem ilerleme kaydederek büyümektedir. Kazançlı bir hayvancılık kolu olan balık çiftliği kurmak belirli kurallar çerçevesinde belli başlı uygulamalarla yürütülür. Birçok farklı alanlara katkı sağlaması nedeniyle her zaman büyük ilgi gören bu sektörün temeli, balık çiftliği nasıl kurulur sorusu ile başlar. Dolayısıyla yazımızda balık üretimine ilgi duyan ve bu alanda yatırım yapmak isteyenler için balık yetiştiriciliğinin püf noktaları nelerdir, alabalık tesisi kurulumu KOSGEB hibeleri gibi ve buna benzer balıkçılıkla ilgili diğer soruları detaylı bir şekilde yanıtlamaya çalışacağız.

Balık Çiftliği Kurmak
Balık Çiftliği Kurmak

Balık yetiştiriciliği belirli aşamalardan oluşmaktadır. Bunların başında balık çiftlik kurmak gelir. Çiftlik kurulumunun başarılı bir şekilde yapılması için başarılı bir proje hazırlanmalı ve bu konuda geniş araştırma yapılmalıdır. Daha önce balık çiftliği kurmuş kişilerden de yardım alınabilir. Balık çiftliğinin kurulumunun ardından tesisin yönetiminin doğru yöntemlerle sürdürülmesi de bu alanda başarılı olmanın temel faktörüdür. Bu sayede balık üretimi alanında başarılı olmak ve yüksek gelir elde etmek mümkün olacaktır.

Balık çiftliği kurmak her ne kadar zorlu bir süreç olmasa da belirli kurallar çerçevesinde yapılmalıdır. Aksi halde yapılan en küçük yanlış bile başarısız bir girişimciliğe sebebiyet verecektir. Balık yetiştiriciliği büyük oranda sermaye gerektirmeyen bir sektör olsa da belli başlı bütçe ile başlamak ve bütçe aşımlarını her zaman göz önünde bulundurmak gerekir. Bu konuda aynı zamanda devlet kurumları tarafından da özellikle alabalık ve sazan yetiştiricilerine destek sunulmaktadır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi balık çiftliği kurmanın temeli bu alanda tecrübe edinmekten ve uzmanlaşmaktan geçer.

Not: Balık çiftliği kurulumu bulunduğunu bölge için ideal değilse, En Karlı Hayvancılık Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

 

Balık Çiftliği Kurmak

Balık Çiftliği Kurmak 2
Balık Çiftliği Kurmak 2

Son yıllarda teknolojinin gelişimiyle birlikte balık yetiştiriciliğini de etkilemiştir. Dolayısıyla balık çiftliği kurmak artık eskisi kadar zorlu ve uzun zaman alan bir süreç olmaktan çıkmış ve daha modern ve pratik bir tarımsal faaliyete dönüşmüştür. Buna rağmen balık çiftliği kurulumu belirli hususlar dahilinde özen ve dikkat gerektiren bir uygulama olarak karşımıza çıkar. Çiftlik için alan seçimi, havuzların, akvaryumların veya tankların kurulumu, su sıcaklığının dengelenmesi, balık seçimi ve bunun gibi diğer detaylar doğrultusunda çiftlik kurulumu yapılmaktadır.

Balık çiftliği kurmak belirli aşamalardan oluşur. Bunların başında alan seçimi gelir. Balık çiftliğinin yetiştirilecek balık cinsi farketmezsizin tesis, az bir eğime sahip alana kurulmalıdır. Bu sayede havuz inşası için fazla kazma işlemi yapmaya gerek kalmaz. Aynı zamanda eğimli bir havuzun tahliyesi de daha kolaydır. Ancak alan seçiminde özellikle sonbahar mevsimi yağmurlarını da dikkate almakta fayda var. Buna ek olarak balık tesisinin dik bir tepeye inşa edilmesi de oldukça yanlış bir uygulamadır.

Balık çiftliği için balık havuzları, kuluçkahaneler ve diğer işlem alanları inşa edilmelidir. Bu noktada belirtmek isteriz ki, balık yetiştiriciliği yapılacak alan kendi alanınız değişse bu arazinin işletme haklarının kiralanması gerekir. Balık çiftliğinde yumurta ve yavruların yetiştirilmesi işlemi de yapılır. Aynı zamanda tesisin olmazsa olmazlardan birisi de yem teminidir. Balık çiftliği masraflarının ortalama %70’i yem teminine harcanır.

 

 Balık Çiftliği Nasıl Kurulur?

Balık Çiftliği Nasıl Kurulur
Balık Çiftliği Nasıl Kurulur

Yukarıda da belirttiğimiz gibi balık çiftliği kurmanın temeli doğru bir alan seçiminden geçer. Balık çiftliği kurmak için eğimli ve su kaynaklarına yakın bir alan tercih edilmelidir. Göl, akarsu veya rezervuar gibi su kaynaklarına yakın araziler balık çiftliği kurulumu için uygundur. Çiftlik için tercih edilen suyun kötü koku, tat veya rengi olmamalıdır. Aynı zamanda çamurlu su da balık çiftliği kurulumu için uygun değildir. Arazi toprağının çok fazla kum ve çakıl bulundurmaması gerekir. Çünkü kumlu toprak suyu kendine daha fazla çeker. Bunun için killi alanlar idealdir.

Balık çiftliği kurmak isteyenler öncelikle 300 metre karelik havuzla başlayabilirler. Bu büyüklükte bir havuz yeteri kadar balık üretmek için idealdir. Havuzlar genellikle kare veya dikdörtgen şeklinde olsalar da zaman zaman havuz şekli araziye göre değişmektedir. Balık çiftliği için yukarıda da belirttiğimiz gibi su temiz ve berrak olmalıdır. Aynı zamanda suyun kimyasal özellikleri de istenen niteliklere yanıt vermelidir. Su kaynağının işletme yapılacak yerden en az 3 metre yukarıda olması gerekir.

Havuz suyunun özelliklerinden bahsedecek olursak su sıcaklığı 20 C° altında olmalıdır. Kuluçka ve yavru dönemlerinde ise ortalama 8 – 13 derece arası olması gerekir. Büyütme döneminde bu sıcaklık 12 – 18 C° aralığında olmalıdır. Suyun sıcaklığı belirlenen düzeyin üstünde olursa bu durum balıkların nefes almasını engeller. Aynı zamanda suda oksijen miktarının da 6 – 7 mg/LT olması beklenir. Suyun PH’ ı ise ortalama 8 olmalıdır.

Balık çiftliği kuluçka binası, havuz ve işletme binasından oluşur. Kuluçka binası, balık tesisinin ana yeridir. Burada yumurta çıkış, sağım yeri yer almaktadır. Balıklar bu kısımda döllendirilirler. Döllenmiş yumurtadan elde edilen larvalar ise sonradan büyütülürler. Kuluçkahane hijyenik kurallara uygun olmalıdır. Aksi halde balıklara çeşitli hastalıklar bulaşabilir. Buna ek olarak pencereler, güneşin yumurtalar üzerine dik bir şekilde gelmeyeceği biçimde konumlandırılmalıdır. Çıkış yalakaları ise genellikle 4 metre uzunluğa ve 40 cm genişliğe sahip olurlar.

Balık çiftliği kurulumu havuz yapımından geçer. Havuzlar, tesisin kurulacağı arazinin su tutma kapasitesine bağlı olarak toprak veya betondan yapılabilir. Havuzların inşa biçimi ise genellikle uzun, dar ve küçüktür. Özellikle son yıllarda genellikle yuvarlak havuzlar inşa edilmektedir. Suyun havuza akma yüksekliği en az 30 cm olmalıdır. Son olarak işletme binası ise bakıcıların kaldığı yer olarak bilinir. Burada yem hazırlama ve depolama bölümleri bulunmaktadır.

 

Alabalık Tesisi Kurulumu KOSGEB Hibeleri

Alabalık Tesisi Nasıl Kurulur
Alabalık Tesisi Nasıl Kurulur

Ülkemizde balıkçılık dendiğinde akla genellikle alabalık ve sazan yetiştiriciliği gelir. Alabalık yetiştiriciliği ülkede bu balık cinsine büyük talep olduğu için her zaman ilgi görmektedir. Bu nedenle devlet kurumları tarafından alabalık yetiştirmek isteyen girişimcilere pek çok destek projeleri sağlanmaktadır. Bu kurumlardan biri de KOSGEB’dir. Alabalık tesisi kurulumu KOSGEB hibeleri, Ziraat Bankası aracılığı ile verilmektedir. Bunun için Ziraat Bankası şubelerine başvurmak ve gerekli belgeleri temin etmek yeterli olacaktır.

Ziraat Bankası aracılığıyla KOSGEB, alabalık yetiştirmek isteyen girişimcilere 5 milyon TL’ye kadar destek sunmaktadır. Balıkçılık kredisi faizsiz olarak verilir. Buna ek olarak sadece alabalık yetiştiriciliği değil, tatlı ve tuzlu su dahil tüm balıkçılık faaliyetlerini de kapsamaktadır. Destek kapsamında tesis kurulumu için belli başlı ekipmanlar da verilmektedir.

 

Balık Çiftliği Kazancı ve Maliyeti

Balık Çiftliği Kazancı
Balık Çiftliği Kazancı

Balık çiftliği kurmak zahmetli ve zaman alan bir prosedür olsa da oldukça karlı bir iştir. Ancak balık çiftliği kazancı, çiftlik kurulumunda belirlenen yönergelerin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığına bağlı olarak değişir. Maliyetinden bahsedecek olursak örneğin alabalık çiftlik kurulumu için ortalama 200.000 TL gibi bir sermayeye ihtiyaç duyulur. Özellikle taze balık ihtiyacı olan alanlarda tesis kurulumu oldukça büyük getirilere neden olacaktır.

Balık çiftliği maliyeti her ne kadar azımsanmayacak bir miktar olsa da özen ve dikkatle yapılan yetiştirilme prosedürünün ardından yüksek gelir elde etmek mümkündür. Ülkemizin neredeyse her bölgesinde balık tüketilmektedir. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan birçok işletmeler balık ürünlerine her zaman ihtiyaç duyar. Bu nedenle balıkçılık sektörünü uzun dönemli ve yüksek gelir elde edilebilen bir sektör olarak düşünebilirsiniz.

 

Balık Çiftliği Nerede Kurulur?

Balık Çiftliği Nerede Kurulur
Balık Çiftliği Nerede Kurulur

Balık çiftliği kurmanın temeli doğru bir alan seçiminden geçer. Balık çiftliği kurmak için akarsu, göl gibi su kaynaklarına yakın bir arazi tercih edilmelidir. Aynı zamanda seçilen arazinin iklim koşullarını da dikkate almak gerekir. Su taşkınlarına eğimli araziler balık çiftliği için uygun değildir. Havuzlar genellikle su tutan zemin üzerinde inşa edilmelidir. Killi topraklar bunun için idealdir. Buna ek olarak zeminin beton veya toprak olması gerekir. Beton zemin toprak zemine göre daha masraflıdır. Ancak toprak zemin tercih edilecekse mutlaka su tutan bir toprak cinsinde havuz inşa edilmelidir.

Ülkemizin balık ürünlerine olan büyük talebini göz önünde bulundurursak neredeyse her bölge balık yetiştiriciliği için uygundur. Ancak genel anlamda çevre şartları dikkate alınarak balıkçılık yapılmalıdır. Örneğin fazla yağmur alan ve sel taşkınlarına müsait olan bölgeler balık yetiştiriciliği için uygun değildir. Buna ek olarak özellikle son yıllarda deniz içinde balık üretimi yapmak da yaygın bir hal almıştır.

 

Türkiye’de Bulunan Balık Çiftliği Örnekleri

Ülkemizde balık çiftliklerinin faaliyeti diğer ülkelere göre daha geç başlanmıştır. Türkiye’de bulunan balık çiftliği örnekleri dendiğinde akla Karadeniz bölgesinde kurulan çiftlikler gelir. Karadeniz Bölgesi jeolojik konumu nedeniyle balıkçılık için ideal bir konumdadır. Bu nedenle balık çiftliği kurmak isteyenler için de bu bölgede birçok örnek projeler yer almaktadır. Özellikle son dönemlerde teknolojinin gelişimi nedeniyle balık çiftlikleri de çeşitli modern ekipmanlar sayesinde daha donanımlı ve verimli bir hale gelmiştir. Bu da yeni girişimciler için daha karlı bir tesis adına yenilikçi balık çiftliği alternatifleri sunmaktadır.

Ülkemizde toplamda 245 balık çiftliği örnekleri bulunmaktadır. Bunların çoğu Antalya, Aydın, Hatay, İzmir, Mersin, Muğla, Ordu, Rize, Trabzon, Balıkesir, Çanakkale ve Edirne bölgelerinde bulunmaktadır. Bu çiftliklerin çoğu balık çiftliği kurmak isteyenlere ideal bir örnek niteliğindedir. Balık çiftliği örnekleri sayesinde çiftlik inşa işlemleriyle birlikte mali konularda da bilgi almak ve bütçe belirlemesini buna göre yapmak mümkündür.

 

Su Ürünleri Üretimi Yapacak Olanlara Tavsiyeler

Su Ürünleri Üretimi Yapacak Olanlara Tavsiyeler
Su Ürünleri Üretimi Yapacak Olanlara Tavsiyeler

Su ürünleri üretimi karlı olmasının yanı sıra belirli kurallar çerçevesinde sürdürülmesi gereken bir alandır. Bu nedenle su ürünleri üretimine başlamadan önce bu konuda geniş bir bilgi almak ve uzman kişilere müracaat etmek gerekir. Su ürünleri üretimi yapacak olanlar öncelikle bu sektörde hangi balık cinsinin yetiştiriciliği yapacaklarına karar vermelidirler. Aynı zamanda süs veya et için balık üretimi de önceden belirlenmelidir. Ülkemizde genellikle alabalık ve sazan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak bunlarla birlikte çipura, istiridye, midye, salyangoz, sülük, yılan balığı, sazan ve levrek yetiştiriciliği de yaygındır.

Su ürünleri üretimi yapacak olanlara tavsiyeler dendiğinde akla ilk çiftlik kurulumu gelir. Balık çiftliği kurmak için doğru bir alan seçimi şarttır. Az eğimli ve sel taşkınlarının olmadığı, sus tutan alanlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda suyun sıcaklık, oksijen miktarı ve PH derecesi de doğru bir şekilde ayarlanmalıdır. Havuz inşası balık sayısına göre yapılmalı ve kuluçkahane bölümü her zaman hijyenik kurallar çerçevesinde işletilmelidir. Balık hastalıkları her ne kadar balık üreticiliğinde yaygın olmasa da bu hastalıklara karşı her zaman tedbirli olmakta ve kalitesiz yemden kaçınmakta fayda var. Bu kurallar çerçevesinde başarılı ve verimli bir balık yetiştiriciliği yapmak mümkün olacaktır.

Not: 2022 yılına geldiğimizde balıkçılık alanında ülkemizde yapılan yatırımların arttığını fark edebilirsiniz. Ancak bu sektörden para kazanmak için mutlaka KOSGEB ve IPARD hibelerini takip etmeniz gerekiyor. Zira artan maliyetleri karşılamada, alacağınız hibe ve destekler büyük katkı sağlayacaktır.

kaynak: https://www.gustawater.com/blog/how-to-start-fish-farming.html

Scroll to Top