Ülkemizde son birkaç yıldır popüler olsa da içerdiği zengin mineral ve vitaminler sebebiyle avokadonun önemi büyüktür. Özellikle de yetersiz beslenenler için avokado yetiştiriciliği A, C, E vitaminlerini almanın kolay bir yolunu sunabilir. Toplum olarak çok aşina olmadığımız bir meyve olmaması sebebiyle avokado nasıl yetiştirilir hususunda soru işaretleri bulunur. Kendi avokado ağacınızı dikmek sandığınızdan çok daha eğlenceli ve kolaydır. Her yaş için mükemmel bir aktivitedir. Meyve almak için avokado çekirdeği nasıl ekilir merak ediyorsanız, bir fidanlıktan aşılanmış bir ağaç satın almak en iyisidir. Bu süreçte kullanabileceğiniz tüm yöntemleri ve dikkat etmeniz gereken hususları ise sizin için hazırladığımız bu rehberde bulabilirsiniz.
Yazı içerisinde hem tarımsal olarak hem de hobi amaçlı avokado yetiştiriciliği hakkında bilgiler yer almaktadır.Eğer bulunduğunuz bölge avokado yetiştirmek için uygun değilse, en karlı tarım ürünleri başlıklı yazımızı okuyarak diğer ürünlere göz atabilirsiniz.
Avokado Yetiştiriciliği
Evde ya da bahçede avokado yetiştiriciliği, sadece çekirdeği kök ve filizle bir araya getirme meselesidir. Bu yolla sadece meyve elde etmekle kalmaz, aynı anda sevimli küçük yeni ev bitkisine kavuşursunuz. Sürece nasıl başlayacağınız ise aşağıda açıklanmıştır:
- Avokadonuzu bitirdikten sonra çekirdeği yıkayıp kurutun.
- Bir kavanozu neredeyse ağzına kadar suyla doldurun.
- Çekirdeğin geniş ucunu bulun. Bu geniş uç suya doğru bakacak kısım olmalıdır.
- Çekirdeğin etrafına üç kürdan batırın. Bunlar çekirdeği kavanozun kenarında askıya tutacaktır.
- Kürdanları avokado çekirdeği yaklaşık bir santim suya gelecek şekilde batırın.
- Kavanozu sıcak, güneşli bir yere yerleştirin, ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Bir pencere pervazı oldukça idealdir.
- Suyu gerektiği gibi doldurun.
- Çekirdeğiniz iki ile altı hafta içinde kökleri ve sapları ile filizlenmeye başlamalıdır.
- Sekiz haftaya kadar herhangi bir büyüme görmüyorsanız, başka bir çekirdek ile sürece yeniden başlayın.
- Gövde 15 ile 18 cm yüksekliğe ulaştığında, yarıya kadar kesin.
- Kökler kalınlaştığında ve gövde yapraklanmaya başladığında, yaklaşık 25 cm çapında bir saksıya toprak koyarak ekin.
Avokado Nasıl Yetiştirilir?
Eğer hazır bir avokado ağacı almamışsanız, avokado yetiştiriciliği çekirdeğinin ekilmesi ile başlayacak bir süreçtir. Uygun ortam ve mevsimsel şartlar olduğunda diğer meyvelere ve bitkilere kıyasla filizlenmesi ve meyve vermesi çok daha kolaydır. Yalnızca çekirdeğin ekilmesi kısmında gerekli hususlara dikkat etmeniz yeterlidir.
Avokado Çekirdeği Nasıl Ekilir?
Meyvenin orta kısmında bulunan çekirdeği çıkarın. Çekirdeğe zarar vermemek için avokadoyu dikkatlice kesin. Kesim işlemini meyvenin dışından 1.5 cm kesikler oluşturup, sonrasında iki yarıyı ters yönde çevirerek yapabilirsiniz. Çekirdeği dikkatlice çıkarın ve bir kenara koyun. Meyveyi boşa harcamamanız için, lezzetli avokado tariflerinden birinde kullanabilir ya da taze olarak tüketebilirsiniz.
Sonraki aşamada avokado yetiştiriciliği öncesi çekirdeği temizlemelisiniz. Çekirdeğin etrafındaki tüm eti çıkarmak için avokado çekirdeğini yavaşça yıkayın. Ilık su ve ellerinizi kullanın. Sabun gibi kimyasallar kullanmaktan kaçının. Açık kahverengi olan tohum kısmını çıkarmamaya dikkat edin, çünkü bu çekirdeği tahrip edebilir ve büyümeyi daha az olası hale getirebilir.
Kürdanları çekirdeğin içine yerleştirin. Avokado çekirdeğinin bir sivri ve bir tok kısmı bulunmaktadır. Sivri tarafı yukarı doğru tutarak, dört kürdanı orta bölüme eşit aralıklarla, sıkıca tutunacak şekilde batırın. Bu, bir bardağın ya da kavanozun içindeki çekirdeği tamamen bardağa batırmadan dengelemenize izin verecektir. Çekirdek avokado yetiştiriciliği boyunca suya yaklaşık 1 cm kadar oturmalıdır. Bu nedenle kürdanlarınızı takarken bunu aklınızda bulundurun.
Bir bardağı ya da kavanozu suyla doldurun. Küçük, ince bir kaba (tercihen cam) üst kenara ulaşana kadar biraz su ekleyin. Kabın açıklığı, avokado çekirdeğinin tüm genişliğini kolayca barındıracak kadar geniş olmalıdır; ancak, çok geniş olmadığından da emin olun, aksi takdirde kürdan kenarlara ulaşamaz ve çekirdek kavanozun tabanına düşer.
Avokado çekirdeğinizi (takılı kürdan ile) kabın üst kenarına yerleştirin. Kürdan kabın kenarına oturmalı ve sadece 1 santimlik çekirdek suya batırılmış olarak bırakılmalıdır. Sivri ucun yukarıda olduğundan ve yuvarlak ucun suda olduğundan emin olun, aksi takdirde avokado büyümez.
Çekirdeğin filizlenmesini bekleyin. Maksimum verim alabileceğiniz bir avokado yetiştiriciliği için cam kabı ılıman, rahatsız edilmeyeceği bir yere yerleştirin. Köklenme ve büyüme sürecini başlatmak için bir pencerenin veya başka iyi aydınlatılmış bir alanın yakınına koyabilirsiniz.
Suyu bir ile iki günde bir değiştirin. Kirleticilerin (yani küf, bakteri, fermantasyon vb.) avokado filizlenmesini engellemediğinden emin olmak için suyun değiştirilmesi gereklidir. Avokado tabanının daima nemli kalmasını ve suya batırılmış olmasını sağlayın.
Çekirdeğin köklerinin filizlenmesini sabırla bekleyin. Gelecek iki ile üç hafta boyunca, avokadonun kahverengi dış tabakası kurumaya ve kırışmaya başlayacak ve sonunda değişecektir. Kısa bir süre sonra, çekirdek üstten ve alttan açılmaya başlamalıdır. Üç ile dört hafta sonra, çekirdeğin dibinde bir kazık kök ortaya çıkmaya başlamalıdır.
Bitkiyi buna göre sulamaya devam edin. Kazık kök kısmına zarar vermemeye dikkat edin. Avokado çekirdeğinin köklenmesine izin vermeye devam edin. Kısa süre sonra avokado üst kısımdan başlayarak filizlenecek, bir yaprak taşıyan tomurcukları açacaktır. Büyümeye başlayacak olan açılmış bir yaprak tomurcuğunu avokado yetiştiriciliği ilk döneminde görebilirsiniz.
Avokado Nerede Yetişir?
Avokado ağaçları ideal iklim ve büyüme koşulları açısından çok özeldir. Çoğu zaman, avokado ağaçları bir saksıya dikilmeli ve değişen havayı karşılamak için hareket ettirilmelidir. Avokado ağaçları 15,6 – 29,4 santigrat derece sıcaklığı tercih eder ve yerleşik ağaçlar -2,2 santigrat derece kadar düşük sıcaklıklarda kullanılabilir.
Avokado ağaçları toprakta hemen hemen her pH seviyesinde büyüyebilir, ancak avokado yetiştiriciliği için toprak salin bakımından düşük olmalı ve bol miktarda drenaja sahip olmalıdır. Toprağın bitki yaklaşık 1 yaşında olana kadar aşırı gübrelenmesi gerekmez. Bu noktada, toprağınızda hangi besinlerin mevcut olduğunu / eksik olduğunu bulmak için bir toprak testi yapmalısınız. Daha sonra toprağınızda bulunan besin maddelerine dayanarak yetiştirme önerileri alabilirsiniz.
Ağacın büyümesine yardım etmek için yılda iki kez gübre kullanmak isteyebilirsiniz. Genel olarak, düzenli saksı toprağı kullanabilir ve fazla suyu uzaklaştırmaya yardımcı olmak için kabın dibine biraz kaya ekleyebilirsiniz.
Zenginleştirilmiş toprakla doldurulmuş 20-25 cm’lik bir pişmiş toprak kap kullanmak en iyisidir. 50/50 üst toprak ve Hindistan cevizi karışımı (Hindistan cevizi lifi) genellikle en iyi sonucu verir, ancak bunun doğru karışım olduğundan emin olmak için ekim yaptığınız toprağı kontrol ettiğinizden emin olun. Toprağı pürüzsüz ve hafif olacak şekilde hazırlayın. Gerekirse daha fazla toprak ekleyin. Toprak hazırlandıktan sonra, avokado köklerini ve çekirdeğini alacak kadar derin bir dar delik açın.
Avokado Ekimi ve Dikimi
Ağaç 15 – 18 cm yüksekliğe ulaştığında, 7 santime kadar budayabilirsiniz. Yapraklar yeniden büyüdüğünde ise ekime hazır olursunuz. Filizlenmiş çekirdeği su kabından çıkarın ve kürdanların her birini yavaşça çıkarın. Avokado tohumunu ekin. Avokado çekirdeğini, çekirdeğin üst yarısı toprağın yüzeyinin üzerinde kalacak şekilde dikkatlice toprağa gömün. Bu, avokado yetiştiriciliği sırasında fide gövdesinin tabanının toprak altında çürümemesini sağlar. Toprağı çekirdeğin etrafına hafifçe biriktirin.
Ağacı nemlendirin. Bitkinizi günlük olarak veya toprağı nemli tutacak kadar sulamanız önemlidir. Toprağın çamurlu hale geldiği noktaya kadar aşırı sulama yapmaktan kaçının. Yapraklar uç kısımlardan kahverengiye dönerse, ağacın daha fazla suya ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Yapraklar sararırsa, ağacın çok fazla su aldığına dair bir sinyaldir. Bir veya iki gün boyunca bitkinin su verilmeden dinlenmesine izin verilmesi gerekir.
Avokado ağacınızı koruyun. Avokado bitkinize düzenli olarak bakım yapmaya devam edin. Böylece avokado yetiştiriciliği sonucu birkaç yıl içinde çekici ve az bakım gerektiren bir ağaca sahip olabilirsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınız, bir avokado çekirdeğinden kendi ağacınızı yetiştirdiğinizi bilmekten etkileneceklerdir.
Okuyunuz: Üzüm Yetiştiriciliği
Avokado Çekirdeği Çimlendirme
Bazı yetiştiriciler, tohumun çimlenmesi için suya yerleştirilmesinin, meyve vermeyen, uzun dallı bir ağaç üretme riski taşıdığını keşfetmiştir. Bu durumda, avokado çekirdeği çimlendirme işlemi için çekirdeğin ıslatılmadan toprağa yerleştirilmesi daha iyidir. Ayrıca verimli avokado yetiştiriciliği sonuçları elde etmek için kaliteli bir avokado meyvesi alın. Meyve etini tohumdan kesin. Uzun kısımdan kesmek en kolay yoldur. Tohumu çıkarmak için çevirin. Bir bıçakla vurun, sonra bükün. Çekirdek kendiliğinden çıkacaktır.
Tohumun sivri ucunu bulun. Bu, tohumun üst kısmıdır. Bir ekim yeri seçin. Ekim alanını ve diğer her şeyi, ekime hazır olacak şekilde temizleyin. Mümkünse, bu bitkileri birkaç ağaç olacak şekilde dikin. Düz ucu toprağa yerleştirin. Çekirdeğin etrafındaki gevşek toprağı toplamak için ellerinizi kullanın. Tohuma bu şekilde zarar verebileceğiniz için toprağı ayağınızla sıkıştırmayın. Toprağın üstünde çimlenme gördükten sonra gübreleyebilirsiniz. Gübreleme işlemini avokado yetiştiriciliği aşamasında erken yapmayın, aksi takdirde kök sistemi düzgün şekilde oluşmaz.
Avokado Kaç Yılda Meyve Verir?
Avokadonun yetiştirilmesinin oldukça kolay olduğunu vurguladık, ancak bu kısa sürede meyve alabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Çekirdeğin çıkarılması, toprağa ekilerek ya da suda çimlendirilmesi yöntemiyle filizlenmesi ve diğer tüm süreçler büyük bir dikkat ve sabır gerektirir. Vurgulamış olduğumuz talimatlara göre avokado yetiştiriciliği konusunda her bir aşamaya dikkat ettiğinizde yaklaşık üç ile dört yıl arasında meyve bekleyebilirsiniz. Avokadolar büyük ve şişman görünüyorsa meyveleri hasat edebilirsiniz. Diğer meyvelerden farklı olarak avokado meyveleri ağaçta olgunlaşmayacaklardır. Bu sebeple meyveleri toplayın ve olgunlaşmaları için koyu renkli bir torbanın içine yerleştirin. Yumuşadıklarında yemeye hazır hale geleceklerdir.
Avokado Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Profesyonel olarak avokado yetiştiriciliği ile uğraşanlar devletin meyve bahçeleri için vermiş olduğu hibe desteğinden yararlanabilirler. Bu kapsamda köye dönüş projesi ile meyve bahçesi projeleri ile uğraşan çiftçilere devlet tarafından destek sunulacaktır. Meyvecilik yapan kişiler 30 bin liraya kadar hibe, 100 bin liraya kadar ise faizsiz kredi alabilecektir. Ancak devlet yalnızca sertifikalı fidanlara hibe desteği vermektedir. Bu da birçok avokado yetiştiricisinin hibe alamamasına yol açmaktadır. Şimdiye dek Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden alınan sertifikalı fidanlar ile meyve bahçesi kuran çiftçilere fidan desteği verilmiştir. Uzun vadede avokado verimi ve karlılığı yüksek bir meyvedir. Bu yüzden çiftçiler devletten bu konuda daha çok destek beklemektedir.
Okuyunuz: Yaban Mersini Yetiştiriciliği
Avokado Türkiye’de Nerede Yetişir?
Kökenleri Orta Amerika’ya dayanan avokado meyvesi son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlandı. İlk olarak Karadeniz’de gördüğümüz yerli avokado yetiştiriciliği, zamanla uygun iklim koşullarına sahip diğer illere de yayıldı. Ülkemizde Antalya, Adana, Muğla, Mersin ve Hatay illerinde avokado meyvesi yetiştirilebiliyor. Meyve ılıman ve tropikal iklimi sevdiği için bu özelliklere sahip herhangi bir bölgede yetiştirilmesi mümkün.
Avokado Ağacı Aşılama
Avokadonun aşılanması için öncelikle anaç meyvenin belirlenmesi gerekmektedir. Aşılı avokado fidanı elde etmek isteyenlerin öncelikle avokado çöğürü üzerine aşılama yapmaları gerekir. Üç yaprak ya da turunç türü bitkiler anaç olarak kullanılamaz. Gözlemlenen en başarılı avokado ağacı aşılama yöntemi dilcikli aşıdır. Bu aşılama şekli ceviz gibi diğer meyve çeşitlerinde de yaygın olarak kullanılır. Aşılama genelde şubat ayında yapılır. Aşılamayı avokado yetiştiriciliği sürecinde yapmak için anaç bitkinin 45 derecelik açıyla kesilmesi gerekir. 1 cm kadar kesmek yeterli olacaktır. Avokado aşı kalemi de 45 derecelik açı ile kesilerek aşı bandı ile anaca sıkıca tutturulur.
” Avokado yetiştiriciliği nasıl yapılır, Avokado yetiştirmenin püf noktaları nelerdir ” başlıklı yazımızın sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden iletişime geçebilirsiniz.
kaynak: https://avodemia.com/avocado-farming-all-you-need-to-know/