Astronot Nasıl Olunur | Astronot Olmak İçin Gerekli Şartlar

Astronot nasıl olunur

Son dönemlerde Türkiye’de gelişen uzay çalışmaları, artık Türkiye’nin de yakın gelecekte uzay ile ilgili önemli çalışmalar yapabileceği gerçeğini ortaya koymuştur. Kendi uzay aracımızın olacağı ve Türk astronotlarının da gezegen semalarında dolaşacağı fikri her geçen gün daha fazla kitle tarafından benimsenir. Yaşanan bu gelişmeler ışığında astronot olmak ve uzaya çıkmak gibi fikirler artık bir hayal olmaktan çıkmış ve özellikle birçok gencin hayalleri arasına girmiştir.

Astronot nasıl olunur
Astronot nasıl olunur

Astronot olmak fikri önceki dönemlerde çok uç bir nokta olarak görülürken, günümüzde uzaya gitmek için sayısız astronotun başvuru yaptığı bilinen bir gerçektir. Astronot nasıl olunur ve uzaya nasıl gidilir gibi sorulara yanıt bulan astronot adayları, eğitimlerini tamamlayarak ve uygun kriterlere sahip olarak bir gün uzaya çıkma fırsatını yakalayabilir.

Astronot olmak en zor ve güç mesleklerden bir tanesidir. Eğitimin birçok kısmı yurtdışında gerçekleşir ve astronot olmak isteyenlerin yüksek bölümlerden mezun olması gerekir. Hem teorik eğitimini hem de pratik anlamda gerekli eğitimleri tamamlayan adaylar uzay çalışmalarına katılabilir ve uzay yolculuklarında görev alabilir.

 

Astronot Olmak İçin Gerekli Şartlar

Astronot olmak için gerekli koşullara sahip olan kişiler elemelere katılarak astronot olma şansını deneyebilir. Tüm dünya genelinde oldukça yoğun ilgi gören astronotluk mesleğine yine dünyanın dört bir yanından başvurular yapılır. Eğitimlerini tamamlayan ve eğitimi konusunda kendine güvenen bireyler NASA dahil birçok önemli uzay idaresine başvurularını ulaştırarak astronot olmak için şanslarını deneyebilir.

Astronot olmak için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Astronot olmanın ilk adımı deyim yerindeyse bir bilim adamı olmaktan geçer. Astronot olmak isteyen kişilerin çok sağlam bir eğitim alması ve üniversitelerin en yüksek bölümlerinden mezun olması gerekir. Normal şartlarda lisans mezunu olan kişilerin astronotluk için başvuru hakları bulunur. Ancak yüksek bölüm mezunları ve yüksek lisans mezunları ile kıyaslandığında diğer bölümlerden gelen başvurular oldukça alt sıralarda incelemeye alınır.

Astronot olmak için matematik ve fizik bölümü başta olmak üzere, üniversitelerin mühendislik ve fen fakülteleri gibi en zor bölümlerinden mezun olmak gerekir. Astronotluk başvurusu yapan kitlenin büyük bir çoğunluğu yüksek lisans sahibi olan kişilerdir.

  • Eğitimini tamamlamanın yanında bir diğer önemli kriter kişilerin kendilerini geliştirmeleridir. Uzay mekiğinde rol alacak olan astronotlar dünyadan kilometrelerce yükseğe çıkarlar ve burada sadece matematik ve fizik değil, daha birçok farklı alanda bilgiye ihtiyaç duyarlar. Somut bilimler hakkında bilgi sahibi olan kişilerin şansları bu aşamada odlukça yüksektir.
  • Astronot olmak isteyen kişilerin fiziksel kriterlere uyum sağlaması gerekir. Hem bayan hem erkeklerde ortak olarak 160 cm ile 190 cm aralığında boya sahip olmak önemlidir.
  • Astronot adaylarında aranan en önemli özelliklerden bir tanesi yabancı dildir. Adaylardan en üst seviyede Rusça ve İngilizce dilini bilmeleri beklenir.

Yapılan başvuruların ardından elemeye kalan kişiler, ikinci etapta bir süre eğitimine alınırlar ve eğitim aşamasından başarı ile geçen kişiler astronot adayı olabilirler.

Okuyunuz: Astrolog Nasıl Olunur

Astronot Maaşları

Astronotlar en yüksek maaş alan meslek grupları arasında yer almaktadır. Eğitimleri son derece zorlu olan astronotlar görev hayatına başladıktan sonra dudak uçuklatan miktarlarda maaş almaktadır. Adaylık aşamasından geçilmesi en zor meslekler arasında yer alan astronotlukta göreve gelen kişiler, görevde oldukları süre boyunca çok ciddi miktarlarda maaş alırlar.

Astronot olmak isteyen kişiler göreve geldikleri araştırma merkezi ya da kuruma bağlı olarak farklı rakamlarda maaş alırlar. Bugün yapılan değerlendirmelerde NASA’ya bağlı olarak çalışan astronotların 350.000 TL ile 750.000 TL arasında maaş aldıkları bilinmektedir.

Uzay bilimleri dendiğinde birçok yerde akla ilk gelen merkez NASA’dır. Ancak son yıllarda Rusya başta olmak üzere Japonya gibi büyük ülkelerde de oldukça önemli uzay ajansı ve araştırma merkezler yer almaktadır. Diğer ülkelerde bulunan uzay araştırma merkezlerinde de 250.000 TL ile 400.000 TL arasında değişen rakamlarda maaş ödemeleri yapılmaktadır.

 

Astronot Olmak İçin Okunacak Bölüm

Astronot olmak oldukça fazla bilgi birikimine sahip olmak demektir. Astronot olmak isteyen kişilerin özellikle somut bilim alanında derin bilgilere sahip olmaları gerekir. İlk aşamada astronot olmaya karar veren kişilerin herhangi bir üniversitenin matematik, fizik, fen gibi zorlu bölümlerinden mezun olmaları yeterlidir. Ancak astronotluk aşamasında alınması gereken eğitimler asıl bu diplomadan sonra başlar.

Bir astronot yetiştirmek hiç kolay değildir. Üniversite diplomasına sahip olan ve astronot olmak isteyen kişiler için birçok farklı ajansta astronotluk eğitimleri verilmektedir. Son derce yoğun olarak planlanan bir eğitim sürecinin ardından hem uzay bilimleri hem astronotluğa ilişkin her türlü bilgiye sahip olabilen kişiler astronot adayı olabilirler.

Astronot olmak isteyen kişilere ajans ve eğitim merkezlerinde verilen ilk eğitimlerden bir tanesi uçuştur. Uçuş eğitimini başarı ile tamamlayan kişilere fiziksel kondisyonu kuvvetlendirmek üzere birçok farklı eğitim programı hazırlanır. Fiziksel açıdan son derece iyi durumda olması gereken astronotların eğitimleri arasında soyuz roketlerini kullanma, kapsüller ile uçabilme, özel enstrüman kullanımı, küresel astronomi, güneş sistemi, kuantum fiziği, yüksek enerji astrofiziği, diferansiyel denklemler, uzay bilimleri ve deneyleri gibi sayısız alanda eğitimler sunulur. Uzun ve yoğun eğitim programını tamamlayan astronot adaylar yaklaşık olarak 40- 44 yaş aralığında uzaya çıkabilme şansını elde edebilmektedir.

 

Astronot Olmak isteyenlerde Aranan Özellikler

Astronot olmak isteyen gökyüzüne giden zorlu yolculukta yerini almak isteyen adaylarda aranan bir dizi özellik bulunur. Uygun koşullara sahip olan kişiler astronot olma yolunda ilk adaylıklarını gösterebilirler.

Astronot olmak isteyenlerde aranan özellikler şunlardır;

  • Astronot olmak isteyen kişilerin uzay koşullarında gerçekleştirilecek yolculuklarda yer alabilmeleri için hem fiziksel hem de psikolojik anlamda sağlıklı olmaları gerekir.
  • Aday olacak kişilerin hem alkol hem de sigara tüketimlerinin bulunmaması gerekir.
  • Mesleğe adım atmadan önce adaylardan istenecek bir takım sağlık ve kabiliyet testlerinin olumlu sonuçlanması gerekir.
  • Bazı özel durumlara karşı tedbirli olabilmek için, astronot olacak kişilerin önceden uçuş deneyimlerinin olması gerekir.
  • Amerika’da gerçekleştirilen uzay çalışmalarından sorumlu olan NASA astronotlarından en az 1000 saatlik bir kaptan pilotluk deneyimi istenmektedir.
  • Astronot adayı olacak kişilerin görme derecelerinin 20/20 olması gerekir.
  • Adayların oturur pozisyonda tansiyonlarının 140/90 mm Hg değerinde sabit durması gerekir.
  • Adayların boylarının 160 cm – 190 cm arasında bulunması gerekir.
  • Astronot adaylarının iyi derecede Rusça ve İngilizce bilmeleri gerekir.

Bütün kriterlere uyum sağlayan kişiler arasında eğitimleri üst düzey olan adayların şansları daha yüksektir. Adaylık başvurusunun ardından yapılacak değerlendirme ile adaylar görüşmeye çağırılır ve eleme sistemine göre astronot seçimleri yapılır.

 

Astronotlar Ne Yapar?

Astronot olmak isteyen kişilerin en çok araştırdıkları konulardan birisi de astronotun ne iş yaptığıdır. Astronotlar ne yapar ve nerelerde görevlendirilir gibi soruların yanıtını bulan kişiler astronot olma yolunda daha somut fikirlere sahip olurlar.

Astronotların başlıca görev yaptıkları yerler şu şekilde sıralanabilir;

Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA)

Kanada Uzay Ajansı (CSA)

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)

Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA)

Rusya Federal Uzay Ajansı (ROSCOSMOS)

 

Astronot Olmanın Zorlukları

Astronot olmak isteyen kişilerin her meslekte olduğu gibi astronotlukta da mevcut olan zorlukları bilmesi gerekir. Bahsedildiği üzere her mesleğin zorluğu vardır ve mesleğini seven kişiler her zorluk ile kolay bir şekilde mücadele edebilirler. Astronot olmanın zorlukları şu başlıklar altında verilebilir;

  • Astronot olan kişilerde zamanla denge problemi yaşanabilir.
  • Kas ve kemiklerde zayıflamalar meydana gelir.
  • Yer çekişiz ortama girildiğinde omuriliğin genişlemesine bağlı olarak kişilerin boylarında 1-3 cm kadar uzama görülebilir.
  • Bacaklarda bulunan sıvı basıncında zaman içerisinde incelmeler görülür.
  • Yer çekimine bağlı olarak yer çekiminin bulunmadığı yerlerde kan basıncı kişilerin baş bölgelerinde birikir. Bundan kaynaklı olarak kafatasında yoğun bir basın ortamı oluşur ve bu durum sonucunda şişlikler meydana gelebilir.

 

Astronot Yurtdışı İş İmkânı

Fen Fakültesi bünyesinde eğitim veren Astronomi ve Uzay Bilimleri Fakültesi mezunu olan kişiler gerekli dış eğitimleri de aldıktan sonra astronot adayı olabilirler. Son yıllarda ülkemiz de dahil olmak üzere özellikle yurtdışında astronotlar için oldukça güzel iş imkanlarından bahsetmek mümkündür. Dünya genelinde en gelişmiş ülkeler uzay konusunda olukça derin araştırmalar yürütür ve uzay ajansları uzaya ilişkin oldukça gelişmiş teknolojilere sahiptir. Türkiye’de eğitim için başlangıç yapan kişiler tercihleri halinde eğitimlerini yurtdışında sürdürebileceği gibi, iş imkânı için de yurtdışına gidebilir.

NASA, uzay araştırmaları ve uzay biliminde dünya genelinde en önde gelen merkezdir Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi olarak tanımlanan NASA’ya her yıl dünyanın dört bir yanından astronot başvuruları yapılmaktadır. NASA’da astronot olmak için öncelikle Amerikan vatandaşı olma zorunluluğu bulunur. Amerikan vatandaşlığı bulunan ve 26- 46 yaş aralığında bulunan adaylar, diğer kriterleri de uygun bulunduğu taktirde bu önemli merkezde göreve başlayabilirler. NASA’da işe alınan astronotların yaş ortalamalarının 43 olduğu da bilinmelidir.

Amerika’da bulunan NASA ve haricinde Japonya ile Rusya gibi ülkeler gelişmiş uzay bilileri açısından astronot adaylarına son derece güzel iş fırsatları sunar. Eğitimlerini tamamlayan ve kendini geliştirmeyi başaran adaylar gelişmiş ülkelerde çalışma fırsatına sahip olarak, gelecekte daha önemli pozisyonlarda çalışma ve uzaya çıkma şansını elde edebilir.

 

Astronot Nasıl Olunur Diyenlere Öneriler

Uzayda yapılan çalışmalara katılan kişilere astronot denir. Uzay bilimleri fakültesinden mezun olan ve “Astronom” unvanını kazanan bireyler aldıkları diğer eğitimler ile donanım kazanarak iyi bir uzay bilimci olma yolunda emin adımlar ile ilerlerler. Astronot olmak isteyenlerin ihtiyacı olacak olan tavsiyeler, onlara bu yolda güç ve ilham verir. Tavsiyeler ışığında doğru yolda ilerlediklerini bilen adaylar he türlü zorluktan başarı ile çıkarak melek hayatlarında daha da başarılı bir yol çizerler.

Astronot nasıl olunur diyenlere öneriler şu şekilde sıralanabilir;

 

  • Başarı ile Geçmiş Bir Eğitim Hayatına Sahip Olmak

Astronot olmak isteyenlere verilecek en önemli tavsiye başarılı bir eğitim hayatına sahip olmaktır. Uzay büyük bir bilinmeyendir ve bazen aylar hatta yıllar süren yolculuklar gerçekleştirilir. Gün gelip de uzay aracı ile uzaya çıkıldığında orada insanları birçok bilinmezlik bekler. Eğitim anlamında kuvvetli olan ve kendini olabildiğince geliştirebilen astronotlar, uzayda karşılaşacakları her türlü güç durum ile kolay bir şekilde mücadele edebilirler.

 

  • Bilime Karşı Merak ve İlgi Duymak

Astronotluk hayali olan kişilerin bilime karşı her dönemde bir ilgi ve meraklarının olması gerekir. Bilim alanında gerekli meraka sahip olmayan kişiler için uzay dünyası da o kadar ilgi çekici olmayacaktır. Bilim ile ilgili ana dallara merakı olan kişiler hem fizik alanında hem matematik alanında hem de uzay hesaplamaları gibi alanlarda istedikleri başarıyı daha kısa sürede elde edebilirler.

 

  • Matematik ve Bilgisayar Konusunda yüksek Bilgiye Sahip Olmak

Astronot olmak isteyen kişiler için önemli konulardan bir diğeri de yüksek derecede matematik ve bilgisayar bilgisine sahip olmaktır.  Uzay dünyasında uzay mekiğini yönetme ve uzay hesaplamaları konusunda bilgisine güvenen kişiler meslek hayatları boyunca da ha fazla başarıya sahip olabilirler.

 

  • Üst Düzey Yabancı Dil Bilmek

Uzaya gitmek ve uzu görevlerde bulunmak isteyenlerin ile derecede Rusça ve İngilizce bilmeleri zorunludur. Bu yolda erken yaşta alınan eğitimlere mutlaka yabancı dil eğitimleri de eklenmeli ve birden fazla yabancı dil, anadil seviyesinde öğrenilmelidir.  Özellikle uzay araçlarında genelde İngilizce ve Rusça programlar yer aldığından, yolculuk esnasında bu kodlama dilleri hakkında da bilgiye ihtiyaç olacaktır.

Scroll to Top