Ananas Yetiştiriciliği | Türkiye’de Nerede Yetişir?

Ananas nasıl yetiştirilir

Lezzetli ananas meyveleri, biyolojik olarak bir çok aktif yararlı madde içermektedir. İnsanların büyük bir bölümü ananasların ağaçlarda yetiştiğini düşünür. Ancak durum hiç de düşündüğü gibi değildir. Bu egzotik meyve, yerde yetişen Bromeliad ( Bromeliaceae ) bitkilerine aittir. Ananas tarlada, serada ve hatta iç mekanlarda dahi yetiştirilebilir. Ananas yetiştiriciliği gün geçtikçe yayılmaya başlamış ve merak edilen konulardan biri haline gelmiştir. Peki tam olarak ananas nasıl yetiştirilir, ananas nerede yetişir, ananas ekime ve üretimi nasıl yapılır? Bizlerde bu sorulara kulak kabarttık ve derin bir araştırma yaptık. Hem meyvesini yiyerek hem de suyunu içerek tükettiğimiz ananaslar hakkında tüm merak ettiklerinizin cevaplarını size vereceğiz.

Ananas Yetiştiriciliği
Ananas Yetiştiriciliği

Meyve verme yönünden bakarsak aslında ananaslar biraz da lahanaya benzemektedir. Ancak çok yıllık bir bitkidir. Ananasın ana özelliği, meyvesi olgunlaştığında büyük bir sedirin konisine benzer şekilde açık kahverengi veya altın rengi olan meyvesidir. Bu meyvenin kütlesi bazen 2 kilograma kadar ulaşır. Buda demek oluyor ki böyle büyük bir kütleyi tutacak kadar kalın ve güçlü bir sapa sahiptirler.

Ananas oldukça değerli bir meyvedir ve bileşiminden dolayı birçok özelliğe sahiptir. Bağırsakları temizler, kanı inceltir ve sindirimi iyileştirir. Kısacası sağlık dostu olan ananasları sevmemek pek de mümkün değil.

Not: Ananas yetiştiriciliği beklentilerinizi karşılamıyorsa En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı yazı içerisinden sizin için ideal farklı bir ürün bulabilirsiniz.

 

Ananas Yetiştiriciliği

Ananas yetiştiriciliği 2
Ananas yetiştiriciliği 2

Sizlere ananas yetiştiriciliği detaylarına girmeden önce kısaca ananas hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Ananas otsu bir bitkidir. Yaprakları çok sert, dar ve etlidir. Ananasların boyları 1 metre uzunluğa ulaşabilmektedir. Yapraklarının kenarları, tüm uzunlukları boyunca dikenlerle donatılmıştır. Sapın dibinde yapraklar bir plaka içerisinde toplanırlar. Yaprak plaka, sadece birikme ile kalmayıp aynı zamanda kuru ve sıcak bir iklimde nemi tutabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Yukarıdan bakıldığı zaman yeşil ve pürüzsüz görünür, aşağıdan olduğu gibi küçük gri pullar ile kaplıdır. Ananas yaprakları, dibindeki çöküntülerde biriken nemi kullanabilir. Bu özellik ise Ananasgiller ailesinden olan birçok bitkide mevcuttur. Özel kıllar ve pullar yardımıyla su bitki tarafından emilir.

Ananas yetiştiriciliği yaparken bilinmesi gereken özelliklerde biri de ananasın düşük ışıkta zayıf bir şekilde büyüdüğüdür. Bitkinin iyi durumda olduğunun bir göstergesi, genç yaprakların kırmızımsı uçları ve yaşlı olanların mavimsi yeşil rengidir. Bu tropikal meyve yalnızca tropikal ülkelerde açık hava da yetişebilir.

 

Ananas Nasıl Yetişir

Ananas nasıl yetiştirilir
Ananas nasıl yetiştirilir

Gözler ananasa çevrildi ve merak ediliyor. Ananas nasıl yetişir? Leziz ananası kendi emeğiyle yetiştirince tadına doyum olmasa gerek. Ananas yetiştiriciliği için bilinmesi gereken ilk detay ananasın dikim zamanıdır. Ananasın en iyi dikim zamanı yaz sonu sonbahar başı diyebiliriz. Bunun için marketlerden, pazarlardan ananas almak uygun olacaktır. Sulu parlak yeşil yaprakları olan sağlıklı bir altın kahve renginde, çürümesi olmayan meyveyi seçmeniz gerekli. Her ihtimale karşı birkaç tane almanız iyi olur. Köklenme sürecinde olumsuz bir durumla karşılaşırsanız diğer aldığınız meyve size yardımcı olacaktır. Ananas yetiştirilirken iki yöntemden  yararlanabilirsiniz.

 

Ananas Ekimi 1. Yöntem

Ananası ekmek için kullanılmayan üst bölümü 2-3 parmak kalınlığında keserek kullanabilirsiniz. Yani yapraklarından 2-3 santim aşağıya denk gelecek şekilde.

Daha sonra yaprakların alt kısımlarını biraz ayıklayarak posasının ortada kalmasını sağlayın. Buradan kökler daha sonra çıkacaktır.

Çürüme durumunu yaşamamak için zayıf bir potasyum permanganat çözeltisine batırın ve ardından ezilmiş aktif karbon serpin.

Hazırlanmış olan tarçın, kesim yerini kurutması için birkaç gün havada asılı kalmasını sağlayın.

Saksının toprak karışımına, saf kum ve gübre ekleyerek dibe bir drenaj tabakası koyun. Ananaslar nemli toprakları sever, ancak bataklık topraklarını sevmez bu nedenle drenaj şarttır.

Çimlenme kabı küçük ancak fidenizin çapından biraz daha büyük olmalıdır.

Zemine 2,5 santim derinliğinde bir delik açılır ve içine ezilmiş odun kömürü dökülür.

Fide sulanır, üzeri bir kavanoz ya da şeffaf bir torba ile kapatılarak aydınlık ve sıcak bir yere konulur.

Dikimden sonraki 3-4 hafta içinde fide periyodik olarak havalandırılır, sulanır. Sulama yapılırken oda sıcaklığında su kullanılması gereklidir.

Ananas Dikimi 2. Yöntem

Ananas yapraklarını sıkıca kavrar ve tutamı kendi ekseni etrafında döndürürseniz, gövdenin bir kısmı ile meyveden ayrılır. Böyle bir kesim de çimlenme için uygundur.

Diğer tüm eylemler önceki bahsettiğimiz durumdakiler ile aynıdır.

Ancak birçok ananas yetiştiriciliği ile uğraşan kişiler köklerin suda filizlendiğinde çok daha hızlı olduğuğunu iddia etmektedirler.

Yani alt yapraklarını çıkarıp kurutmak için asıyoruz. Fideleri su ile dolu kaba koyuyoruz. Kök oluşum sürecini hızlandırmak için suya kök oluşum uyarıcısı ekleyebilirsiniz.

Sıcak ve aydınlık bir yerde tutmalısınız. Gerektiği gibi izleme imkanına da sahip olursunuz. En önemli detaylarda biri de ani sıcaklık değişimidir. Bu tarz bir durumdan ve cereyandan korunmaları gerekir. Kökleri birkaç santim uzadığında toprağa ekilebilir.

1,5-2 ay sonra genç yaprakların görünmesi gerekir. Bu durum ananasın iyi köklendiği ve büyümeye başladığı anlamına gelir. Daha sonra yaşlı yapraklar ölmeye başlar ve yavaş yavaş kuruyarak kahverengine döner. Kesilmelerine gerekir. Haftada en az bir defa sulanmaları gerekmektedir. Su durgunluğu da yapılmamalıdır, o zaman aşırı nemden dolayı çürümeye başlayabilirler.

Ananaslar ilk başlarda yavaş büyürler. Çünkü kış döneminde ananas uyku dönemine başlar. Ancak baharın gelmesi ile durum değişir ve aktif olarak gelişmeye başlarlar. Herhangi bir değişiklik görünmezse taze ve verimli bir toprağa geçirilmelidir.

 

Ananas Nerede Yetişir?

Ananas nerede yetişir
Ananas nerede yetişir

Dünya genelinde ananas yetiştiriciliği meraklısı olan birçok insan olmasına rağmen gerçekte ananas nerede yetişir? Sorusuna cevap vermek istiyoruz. Ananasın yetiştiği yerin merkezi Brezilya’nın güneşli yaylalarıdır. Oradan egzotik meyve dünya çapında yolculuğa başladı. 16. yüzyılda Portekizli denizciler ananası Hindistan ve Afrika’ya getirdi. 17. yüzyılda Avrupa da onunla karşılaştı. Avrupa iklim koşuları ananasın açık havada yetişmesine ve büyümesine izin vermiyor. Bu nedenle de buralarda seralarda yetiştiriliyor.

Bugün dünyanın dört bir yanında ananas tedarik eden başlıca büyük tarlalar Brezilya, Filipin adaları, Tayland ve Tayvan’dır.

 

Ananas Hangi İklimde Yetişir?

Ananas hangi iklimde yetişir
Ananas hangi iklimde yetişir

Eğer sizde ananas yetiştiriciliği ile ilgili detaylı araştırmalar içindeyseniz aklınızdaki bir diğer soru da ananas hangi iklimde yetişir? Olacaktır. Ananaslar tropikal iklime sahip tüm ülkelerde yetişir. Bu meyvenin yetiştiriciliği için dev tarlalar Güney Amerika’da Brezilya, Asya bölgesinde Sri Lanka ve Tayland, Afrika’da Gana ve Gine’de bulunmaktadır. Ananasın ihracatı bu ülkelerin ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Ananasın Anavatanı Neresidir?

Ananasın anavatanı neresidir
Ananasın anavatanı neresidir

Severek tükettiğimiz ananasları yerken merak uyandıran sorulardan biridir ananasın anavatanı neresidir? Ananasta egzotik bir meyvedir ve Asya ve Afrika’daki birçok ülkede, Orta ve Güney Amerika’da, Avusturalya’da tarlada yetişir. Tüm ananasların anavatanı ise Amerikan tropikleridir. Ananas, Bromeliad ailesine aittir ve yaşam formu çok yıllıktır. Dağıtım ağına giren ananas, iri tepeli ananas türlerine aittir.

17. yüzyılın sonlarında, Cleveland isminde bir prenses için çalışan bir İngiliz bahçıvan ananası bir serada yetiştirmiştir. Bunun üzerine prenses ananası babası İngiltere kralına sunmuştur. O dönemlerde, ananaslar Avrupalı soylular tarafından oldukça değerli olmakla birlikte aynı zamanda sofralarını süslemek içinde kullanmışlardır. 18. yüzyılda ise ananas ticari amaçla yetiştirilmeye başlanmıştı.

Ananas Bakımı ve Gübreleme

Ananas bakımı ve gübreleme
Ananas bakımı ve gübreleme

Ananas yetiştiriciliği yapılırken özellikle de ananas bakımı ve gübreleme konularında özen gösterilmesi gerekmektedir. Bitki büyüme ve gelişme döneminde bol miktarda kireç içermeyen su ile sulanmalıdır. Ananası sulamada durgun yağmur suyu ya da eriyik suyu kullanılabilir. Bu tür sular, özelliklerini ve niteliklerini kaybetmeden uzun süre depolanabilmektedir.

Ayrıca ananasın büyüme ve gelişme döneminde ayda iki defa beslemek gerekmektedir. Gübreleme için genel gübre ya da sıvı gübre kullanılabilir. Ancak kesinlikle gübreleme yapılmadan bitki yetiştirilmemelidir.

Ananaslar 3 ila 4. yıllarında meyve vermeye başlar. Genellikle de bu yaşlarında yaklaşık 80 ile 90 santim boy uzunluğuna ulaşırlar. Erişkin bir ananasa, herhangi bir dumanla fumigasyon yapılarak çiçek açması ve meyve vermesi sağlanabilir. Bunu yapmak için bitkinin üzerine bir plastik poşet geçirerek, yanında 10 dakika boyunca buharlı kömür koyulabilir. Bu işlemi yaparken gerekli güvenlik önlemleri mutlaka alınmalıdır. Yapılan bu işlem 1 hafta boyunca günde 2-3 defa tekrarlanır. Genellikle de yaklaşık 2,5 ay sonra ananasın ortasında bir çiçeklenme görünür ve 4 ay sonra çiçekler olgunlaşır. Olgun meyvelerin kütlesi 300 gram ile 1 kilogram arasında değişiklik gösterebilmektedir.

1 Dönüm Tarladan Ne Kadar Ananas Çıkar?

Bir dönüm tarladan ne kadar ananas çıkar
Bir dönüm tarladan ne kadar ananas çıkar

Seracılık yöntemleri ile ülkemizde ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu girişimde bulunmak isteyenlerinde merak ettikleri konulardan bir diğer ise 1 dönüm tarladan ne kadar ananas çıkar?Bunu kısaca açıklamak isteriz. Ananas yetiştiriciliği yapanların söylemlerine göre; 1 dönüm tarladan tabi yağış alan bir tarlaya yaklaşık 400 bin ananas bitkisi dikilebilir. Her bitki 1 meyve vermektedir. Bu duruma göre yaklaşık olarak elde edilen ananas sayısını vermiş sayılırız. Buradaki en önemli etken gerekli ortamın sağlanması ve sağlıklı bitkilerin elde edilmesi ile orantılıdır.

Türkiye’de Ananas Yetiştiriciliği Nerede Yapılır

Türkiye'de Ananas nerede yetiştirilir
Türkiye’de Ananas nerede yetiştirilir

Ülkemizde de ananas yaygın olarak tüketilmektedir. Hatta meyve suları da oldukça revaçta diyebiliriz. Peki Türkiye’de ananas nerede yetiştirilir? Ananaslar tropikal meyveler olduğu için nemi ve sıcak iklimleri severler. Bu nedenle de ülkemizde Adana’da, Mersin’de ve Antalya’da üretilmektedir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bu bölgelerde üretim yapılarak yerli ananas olarak satılmaktadırlar. Tabi ki seralarda gerekli şartları sağlamak kaydı ile artık her yerde yetiştirilmektedir.

Ananas yetiştiriciliği nasıl yapılır ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

KAYNAK: https://www.agrifarming.in/pineapple-farming

Scroll to Top