Almanya’da İş Kurmak | Almanya’da Ne iş Yapılır?

Almanya'da İş Kurmak

Almanya, son derece gelişmiş bir ekonomiye sahiptir. Bu nedenle Almanya’da iş kurmak, birçok vatandaşın hayali olan bir durumdur. Gelişmiş sosyal bir ekonomiye sahip olan Almanya, diğer ülkeler ile kıyaslandığında ekonomi bakımından 4. sırada yer alır. Birçok neden bir arada düşünüldüğünde Almanya, iş kurmak için tercih edilebilecek en doğru ülkeler arasında yer alır.

Almanya'da Ne İş Yapılır
Almanya’da Ne İş Yapılır

Yabancı ülkede iş kurma fikri düşünüldüğünde akla ilk gelen ülke Almanya’dır. Almanya sahip olduğu avantajlar ve işverene verdiği destekler ile uzun yıllardır birçok girişimcinin tercih ettiği bir yatırım ülkesidir. Türkiye’den de bu anlamda Almanya’da iş kurmak isteyen çok sayıda vatandaş olduğu bilinir. Almanya’nın da bu konuda esnek davranması, birçok yabancı göçün bu ülkeye gelmesini sağlamaktadır.

 

Almanya’da ne iş yapılır konusunda araştırma yapanlar birçok farklı alternatif ile karşılaşabilirler. Ülkede bulunan gelişmiş ekonominin teknoloji ile birleşmesi, yabancı girişimciye birçok farklı pazar yeri fırsatını doğurur. Ülkenin para birimi üzerinden kurulacak olan bir işletme ile kısa sürede kâr elde etmek mümkündür. Türkiye’de bulunan yatırımcı ve girişimcilerin de yurtdışı pazarlarında ilk seçenekte değerlendirdikleri Almanya’da iş kurmak için sadece bir ticaret vizesine sahip olmak yeterlidir.

 

Almanya’da İş Kurmak

Almanya'da İş Kurmak
Almanya’da İş Kurmak

Almanya’da iş kurmak mümkün mü sorusu genelde ülkeye giriş aşamalarının nasıl gerçekleştiği konusunda araştırma yapan vatandaşların merak ettiği bir konudur. Almanya’ya giriş için gerekli olan şartları taşıyan kişiler bu ülkede kendi işlerinin sahibi olabilirler. Her yıl ülke dışından gelen sayısız işçinin bu ülkede çalıştığı bilinen bir gerçektir ve bu anlamda Almanya’da şirket kurmak isteyen vatandaşlar, çalıştırılacak işçi bulma konusunda oldukça rahat olur.

 

Almanya özellikle yurtdışından gelen yeni girişimcilere iş kurmaları konusunda çok farklı avantajlar sunar. Ülkeye katkı yapacağı düşünülen her bir sektörde Almanya içerisinde bir işletmeye sahip olmak mümkündür. Devlet olarak açılacak işletmenin ülkenin kalkınmasına yardımcı olması, o işletmenin destekleneceği anlamına gelir.

 

Almanya’da Ne İş Yapılır?

Türkiye’den gidecek olan vatandaşlar için Almanya’da oldukça cazip iş fırsatları vardır. Almanya’da ne iş yapılır sorusuna verilebilecek cevaplar şöyledir;

  • Döner dükkânı işletmesi,
  • Kuaför ya da güzellik merkezi,
  • Yedek parça dükkânı,
  • Araba tamiri dükkânı,
  • Oto yıkama,
  • Petshop,
  • Cafe veya lokanta,
  • Giyim mağazası,
  • Otopark işletmesi,
  • Kitap dükkânı,

Basit şekilde bir girişimci için ideal olan bu işletmeler Almanya’da oldukça popüler olan alanlardır. Daha büyük sektörlere giriş yapmak isteyen vatandaşlar bütçelerini hesaplayarak daha geniş bir yelpazede hizmet verebilirler.

 

Okuyunuz: En Yeni İş Fikirleri

 

Almanya’da En Çok Para Kazandıran İşler

Almanya’da en çok para kazandıran işler arasından tercih yapmak, özellikle yeni girişimcilerin alacakları riskleri yarı yarıya düşürür. Almanya’da otomotiv ve teknoloji sektörleri oldukça gelişmiş düzeydedir. Ciddi bir sermaye ile bu ülkede iş kurmak isteyen vatandaşlar bu iki daldan birisini seçebilir. Bununla birlikte Türkiye’den giden vatandaşların en çok yoğunlaştıkları alan genelde yemek sektörü üzerindedir. Türk mutfağının lezzetlerini Almanya’da sergileyerek oldukça güzel başarılara imza atan birçok farklı işletme bulunur.

 

Daha az bütçeli bir iş kolunu tercih etmek isteyen girişimciler ise hizmet sektöründe bulunan mesleklerden bir iş kolu tercih ederek bu ülkede ilk girişimcilik adımlarını atabilirler.

 

Almanya’da İş Kurmak Neden Caziptir?

Almanya’da iş kurmak neden caziptir sorusu özellikle Türk vatandaşlarının çok sık araştırdığı bir konudur. Ülkemizden Almanya’ya giderek orada iş kuran vatandaşların ne kadar çok olduğu bilinir. Almanya’da Türk nüfusunun artışına neden olan bu göçün nedeni o dönemlerden beri araştırılan bir konudur.

 

Almanya Türklerin ülkelerinde iş kurmalarına müsaade eden ve herhangi bir zorluk çıkartmayan bir ülkedir. Günümüzde 2 milyonun üzerinde Türk vatandaşı Almanya’da yaşar ve bunların büyük bir çoğunluğu kendi işinin sahibidir. Türklere Almanya’da iş kurmak için cazip gelen fikirler;

 

  • Almanya’da çok fazla Türk bulunur. Bu nedenle yeni girişimciler bu ülkede herhangi bir adımda zorluk yaşamaz ve yardımlaşma içerisinde kendi işyerlerine sahip olabilirler.

 

  • Almanya’da Türkler çok sevilmektedir. Özellikle ticaret hayatında bulunan Türkler, hizmet ve satışlarının birçoğunu Almanya’nın kendi vatandaşına karşı yapmaktadır. Ülkenin desteklediği sektörlerde kurulacak bir işletme ile Almanya’da tutunmak çok kolaydır.

 

  • Almanya, özellikle genç işçi gücü açısından oldukça güçsüz bir durumdadır. Bu nedenle ülke dışından her yıl çok sayıda genç işçi nüfus bu ülkeye katılır. Yurtdışından bu ülkeye gelerek Almanya’da iş kurmak isteyen vatandaşlar genç nüfusun çalışma eksiğini kapatacağından dolayı,  bu sektörlerdeki girişimler her daim desteklenir. Türklerin de yeni işletmeler açması, Türk genç nüfusun bu ülke kalkınmasına katkı sağlayacağı anlamı taşır.

 

  • Almanya, ekonomisi oldukça gelişmiş bir ülkedir. Yeni girişimciyi sahip olduğu teşvikler ve destekler ile her daim kalkındırır ve yeni girişimciye daimi olarak sahip çıkar.

 

  • Almanya, para birimi olarak Euro’yu kullanır. Özellikle Türkiye’den gidecek olan vatandaşlar bu ülkede kazançlarını Euro cinsinden alır. Ülkemizin para birimi ile Euro kıyaslandığında ortaya çıkan değer ile aylık bazda çok ciddi kazançların elde edilmesi mümkün olur Bu nedenle de her yıl birçok Türk vatandaşı Almanya’da iş kurmak için araştırma yapmaktadır.

 

  • Almanya ile Türkiye ilişkileri her dönemde iyi düzeydedir. Bu durum ülke arasında gerçekleşen göçe olumlu olarak yansır.  Almanya’nın da Türk girişimcileri ülkesinde desteklemesi nedeni ile her dönemde ciddi sayıda Türk vatandaşı Almanya’da iş kurmak için girişimlere başlar ve ilk adımları atar.

 

Oturum ve Çalışma İzni İçin Yatırım Yapmak

Almanya hükümeti yabancı ülkelerden gelen girişimcilere her konuda yardımcı olmaya çalışır.  Girişim fikirlerini her daim destekleyen Alman devleti, vatandaşın oturum izni almasının ardından bütün ticari kapıları vatandaşlarına sunar. Anca oturum izni için gerekli olan şartları sağlamak her halükarda şirket açmak kadar kolay değildir. Alman hükümeti bu aşamada vatandaşlara para kazanma seçeneği sunarken, vatandaşlık alma seçeneğini geri plana atar. Oturum izni alamayan vatandaşlar için tercih edilecek olan yol, vize izni dolduktan sonra ülkeye giriş çıkış yapmaktır.

 

Almanya’da oturum ve çalışma izni için yatırım yapmak bu ülkede kalmayı sağlayacak bir diğer yoldur. Yani vatandaşlar yatırım yolunu tercih ederek bu ülkede oturum alabilir. Geçmiş dönemlerde bu konuda Almanya’da oldukça katı kurallar uygulanırken günümüzde artık biraz daha uygun şartlar sunulmaktadır. Vatandaşlar bu şartlar neticesinde Almanya’da iş kurmak ile birlikte Türkiye veya dış ülkelerde bulunan işletmelerini de Almanya’ya taşıyabilir.

 

Okuyunuz: Bulgaristan’da İş Kurmak

 

Almanya’da Girişimcilere Sunulan Destekler

Almanya’da iş kurmak, bu ülkede alınacak olan teşviklere sahip olunduğunda oldukça kolaydır. Almanya’nın bu anlamda belki de en büyük sağladığı avantaj, kendi ülkesinin vatandaşı ile yabancı ülke vatandaşını girişimcilik şartları konusunda eşit tutmasıdır. Yani Almanya vatandaşı ile ülkeye dışarıdan gelen vatandaşlar, bir iş yeri açma hususunda tamamen eşit şartlara sahiptir. Yabancı vatandaşlar da bu ülkede sunulan standart şartlara sahip olarak herhangi bir özelliğe sahip olmadan bu ülkede kendi işlerinin başına geçebilirler. Almanya bu anlamda işyeri açmak isteyen yabancı vatandaşlardan sadece ticari vize ve oturum talep eder.

 

Almanya, daima kendi ülkesinin gelişimini düşünen bir ülkedir.  Bu anlamda ülkeyi kalkındıracak olan her tür girişimi sonuna kadar destekler. Yani bu ülkede ticari bir faaliyet yapılacağı durumlarda vatandaşlar devlete katkı sağlayacak ve devlete faydalı olacak bir sektör tercih ederek her türlü teşviklerden faydalanabilirler. Almanya’da bu konuda desteklenen sektörlerin başında teknoloji, pazarlama, otomotiv gibi büyük sektörler gelir. Bunun yanında ülkeye getiri sağlayacak küçük ölçekli girişim türlerinden tercih ederek de Almanya’da girişimcilere sunulan destekler ve yatırımlar hakkında birçok fırsattan yararlanmak mümkündür.

 

Okuyunuz: Yunanistan’da İş Kurmak

 

Almanya’da Şirket Kurmak

Almanya’da şirket kurmak özellikle geleceğe yönelik Almanya’da ikamet etme düşüncesi olanların da ilgilendiği bir konudur. Bu ülkede gerekli şartlara sahip olarak ülkenin izin verdiği yatırım teşviklerinden yararlanarak şirket kurmak son derece basittir. Almanya’da şirket kurmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

 

  • Almanya’da iş kurmak isteyen vatandaşların ilk adımda hangi sektörde faaliyet göstereceklerini belirlemeleri ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirmeleri gerekir. Alman hükümetinin desteklediği iş kolları ülkeye katkı sağlayacağı gibi geleceği de oldukça parlak olan sektörlerdir. Bu iş kollarını düşünerek garantili bir girişimde bulunmak mümkün olur.

 

  • Vatandaşların karar aşamasının ardından Almanya’da serbest meslek vizesine sahip olmak için girişimlerde bulunması gerekir. Serbest meslek vizesi almak için Almanya vizesine gerek yoktur.  Almanya konsoloslukları ya da temsilciliklerine giderek vatandaşlar buradan kolay adımlar ile serbest meslek vizesine sahip olabilir. İlk aşamada Almanya’nın verdiği serbest meslek vizesi 3 yılı kapsayacak şekildedir. Bu süreçte işletmelerinde başarı yakalayanlar bu süreyi ikinci başvuru ile daha da uzatabilir.

 

  • Sektöre yönelik olarak tercih edilecek bir danışmanlık merkezi ile anlaşma yapılmalıdır. Almanya’da iş kurmak isteyenler meslek vizesine sahip olduktan sonra bir danışmanlık merkezine başvurarak bu merkezi le ortak hareket etmelidir.

 

  • Şirket için gerekli finansmanın da sağlanmasının ardından ülkenin vergi dairelerine giderek şirketin vergi işlemlerini hallederek resmi olarak açılışının yapılması mümkün olabilir. Bu aşamada yine bir vergi uzmanı işleri kolaylaştırmak açısından önemlidir.

 

  • Son aşamada şirket kurulduktan sonra şirket sahipleri bankadan açtıracakları bir hesap ile ülke içerisinde hizmetlerini sürdürebilir.

 

Almanya’da Şirket Açma Şartları Nelerdir?

Almanya’da şirket açma şartları nelerdir sorusu Almanya’da şirket nasıl açılır konusu kadar araştırılmaktadır. Almanya hükümeti, vatandaşlardan şirket açmak için bir takım şartlara uygun olmalarını ister. Bu şartlar şu şekildedir;

  • Avrupa Birliği dışında bir ülkede yaşayan vatandaşlar Almanya’ya giriş için Schengen vizesine sahip olmak zorundadır.
  • Almanya’da iş kurmak isteyen vatandaşlardan 45 yaş üzeri olan vatandaşların emekliliklerini garantiye alacakları bir mal beyanını ülkeye sunmaları gerekir.
  • Limit şirketi kuracak olan vatandaşların da sermayesinin en az 25.000 Euro seviyesinde olması gerekmektedir.
  • Almanya’da şirket açan kişilerin herhangi bir şekilde ülkede kalma zorunluluğu bulunmaz. Ancak bu işletmede müdür ya da yetkili konumda yer alan kişilerin bu ülkede ikamet etmeleri zorunludur.

 

Okuyunuz: Rusya’da İş Kurmak

 

Almanya’da İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler

Almanya’da dışarıdan gelerek bu ülkede iş kuran milletler arasında ilk sırada Türkler yer alır. Zamanında bu ülkeye giderek burada tutunmayı başaran birçok önemli işletme günümüzdeki yeni girişimci ve yatırımcılara da örnek olma niteliğindedir. Almanya’da iş kurmak isteyen yeni girişimciler bu sektörlerde hizmet veren Türk firmaların ülkedeki süreçlerini takip ederek ve onların önerilerine uyarak kısa süre içerisinde sektörde ilerleme kaydedebilirler. Almanya’da iş kurmak isteyenlere tavsiyeler şu şekilde sıralanabilir;

 

  • Öncelikle vatandaşların bu ülkede hangi sektörlerde hizmet vermek istediklerine karar vermeleri gerekir. Bu aşamada vatandaşlar sektörleri niceleyerek hangi sektörün kendilerine en uygun olacağına karar verdikten sonra tercihlerini yapmalıdır. Her sektörün kurulum maliyetinin birbirinden farklı olacağı ve sermaye oranının değişeceği unutulmamalıdır.

 

  • İşletmeyi kurma aşamasında yapılacak olan masrafların Euro cinsinden olacağı unutulmamalıdır. Almanya’da iş kurmak için ilk adımı atacak olan vatandaşların masraflarını Euro cinsinden hesaplayıp daha sonra TL cinsindeki parayı Euro birimine çevirerek girişimlerine başlamaları oldukça önemli olan bir konudur.

 

  • Almanya’da iş kurmak ve burada kısa zamanda yol kat etmek için mutlaka bir vergi uzmanı ile ortak hareket etmek gerekir. Neticede her ülkenin kanunları farklıdır ve işlemler her ülkede farklı koşullarda gerçekleşir. Fazla zaman kayıpları yaşamamak ve açılış esnasında yıpranmamak için ülkede kanunları ve sistemleri bilen bir vergi uzmanı ile birlikte hareket etmek her aşamanın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi açısından önemlidir.

 

  • Almanya’nın resmi dili Almancadır ve ticaret aşamasında fazla olmasa bile kurulum aşamasında çok fazla Almanca bilmek gerekir. Almanya’da iş kurmak isteyen vatandaşlar bu süreçte bir çevirmen ile birlikte hareket ederek özellikle resmi dairelerde yaşayacağı sıkıntılara karşı önlem alabilir. Belirli bir ücret dâhilinde tercih edilecek bir çevirmen, resim kurumlardaki evrak işlemlerinin tamamlanmasında oldukça büyük bir rol oynar.

 

  • Almanya’da bu güne kadar işletme sahibi olan çok sayıda Türk bulunur. Vatandaşların Almanya’da şirket kurmak ve burada yaşamak gibi düşüncelere sahip olduğu aşamalarda bunu yerel işletmeleri incelemesi ve Türk işletmecilerden fikir almaları önemlidir. Ülkenin ekonomisi ve piyasası hakkında, Türk işletme sahipleri hem fikir verici hem de yol gösterici birçok önemli detayı yeni girişimcilere sunabilir.

Almanya’da ne iş yapılır” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünden bizlere bildirebilirsiniz.

Scroll to Top