Özellikle korona virüs zamanında en çok kazanan işletmelerden birisi de aktar dükkanları oldu.Baharatçı ve aktar dükkanlarının kazancı emin olun herkesin dikkatini çekmiş durumda.Hem kar marjı, hem de cirosu yüksek.Sizde aktar açmak istiyorsanız, doğru karar verdiğinize emin olabilirsiniz.Bir çok üründe % 30’dan başlayıp, % 1000’lere kadar kar etme fırsatı mevcut.Baharatçı dükkanı açmak ve bu pastadan payınızı almak istiyorsanız, sektör ile ilgili A’dan Z’ye bilgi aktarımı yapacağız sizlere.
Aktar dükkanları sadece alternatif tıp ürünlerinin satıldığı bir dükkan değil.Sadece son zamanlarda bitki çayları tarzı ürünlere olan rağbet çok fazla arttı.Bunun dışında baharatlar, tatlandırıcılar ve yöresel ürünler gibi bir çok niş ürünü bulabileceğiniz dükkanlardır.Bu ürünlerin bir çoğunda kokma ya da tarihinin geçmesi gibi bir durum yok.Kar marjı ise ortalama olarak % 100 diyebiliriz.Satılan ürünlerin bir çoğunda uçuk kar oranları mevcut.
Aktarcılık sektöründe yer alan bir çok işletmecinin 2 ya da daha fazla şubesinin olduğuna şahit olabilirsiniz.Üstelik işini bilen esnaflar bunu kısa bir sürede başarmıştır.Sizde aktar açmak ve sektörde başarılı olmak istiyorsanız, kiraladığınız dükkanı ürünlerle doldurmanız yeterli değil.Yeni nesil aktarcılık ile ilgili bilmeniz gereken bazı durumlar mevcut.Aşağıda alt başlıklar halinde bu durumlardan detaylı bir şekilde bahsettik.
Not: Baharatçı dükkanı açmak dışında farklı sektörler hakkında bilgi almak için 100 Adet Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Aktar Açmak
Şuanda aktar açmak isteyen ender kişilerden birisi olduğunuzu düşünmeyin.Bu yazıyı kaleme aldığım tarihte Google arama hacimlerini inceledim.Mayıs 2020 tarihinden itibaren ” aktar dükkanı açmak ve baharatçı dükkanı açmak ” kelimelerinin arama hacminde % 200’den fazla bir artış olmuş.Bu artış halen de devam etmekte.
Ancak her arama yapanın aktar açmak istediğini düşünmek saçma olur tabi.Ticarette her zaman hamle yapan kazanır.Evet, 1 gram eylem, 1000 gram düşünceden değerlidir.Bu sözü hiç bir zaman unutmayalım.%1000’lere kadar kar oranının olduğu bir sektörde emin olun zarar etmek ya da iflas etmek çok zor.Her gelen müşteriye kötü davranırsanız belki iflas etmeyi başarırsınız.Ancak diğer türlü, rekabetin olmadığı bir noktada, baharatçı açtığınız zaman, yüksek kazançlar sizi bekliyor olacak.
Alternatif tıp, güzellik, gıda ürünleri, yöresel tatlar, bitkisel çaylar, kozmetik, uçucu yağlar, bakkaliye ürünleri gibi bir çok sektöre hitap ediliyor.Yani tek bir ürün gamında müşteri kitlesine sahip değil.Her haneden en az bir kişinin mutlaka yolunun düşeceği bir işletme.
Şimdi aktar dükkanı açmak ile ilgili övgülerimizi bitirip, dükkan açma aşamasına geçelim.Aktar dükkanı açıp başarılı olmak için, öncelikle bilgi sahibi olmanız gerekiyor.Dükkan açtığınız zaman bir çok kişi size sorunlarını anlatmaya başlayacaktır.Saçım dökülüyor ne iyi gelir, kansızlık için pekmez tavsiyesi ya da öksürük için hangi bitki çayını almalıyım gibi.Bu gibi sorulara karşı hazır cevap olmanız cironuzu ikiye katlamanızı sağlayacaktır.
İnternet sonsuz bir kaynak.Sadece 1 aylık bir süre bunun için ayırsanız, sizin için yeterli.Tabi sadece işletme için satışlarla ilgilenmeyin.Instagram, web sitesi satışları ya da pazar yerlerinde aktar ürünleri satmak size büyük avantaj sağlayacaktır.Aktar açtıktan sonra online olarak mutlaka hizmet vermeyi denemelisiniz.
Bir çok aktar, işleri arttıktan sonra, kendi bitki çayı markasını üretmeye başlıyor.Aslında bir çok markanın içinde bulunan malzemeler aynı fabrikadan çıkma.Ancak kim markasını daha iyi pazarlarsa, daha iyi iş hacmine sahip oluyor.İlerleyen zamanlarda sizde kendini markanızı oluşturup büyüme yoluna da gidebilirsiniz.
Şimdi aktar açmak istiyorum diyenler için adım adım işletme açma aşamasını inceleyelim.
Baharatçı Dükkanı Nasıl Açılır
- Hangi iş olursa olsun, öncelikli olarak ne kadar sermaye ayıracağınıza karar vermeniz gerekiyor.Ayıracağınız sermaye miktarı nasıl bir dükkan açacağınızı ve yapacağınız ilerlemeyi belirleyecek etmen olacak.Tabi ne kadar sermaye ayırırsanız, o derece avantaj kazanmış olacaksınzı.
- Sermaye sonrasında ise en önemli konu tedarikçi bulmak.Piyasada Lokman Hekim, Malatya Pazarı, Aktar Diyarı, Arifoğlu gibi markalar oldukça üstün durumda.Bu markalar dışında farklı tedarikçiler araştırın.Marka ürünler ile aktar açmak kar oranının düşmesine neden olacaktır.Ürün bulmak için köylülerle bile anlaşma yoluna gidebilirsiniz.Gaziantep’ten kargo ile ürün alan bir çok aktar dükkanı mevcut.
- Tedarik ve sermaye aşamasını belirledikten sonra iş planı oluşturmaya başlayın.Şuanki durumunuzda dahil olmak üzere, ne yapacağınız, nasıl ilerleyeceğiniz ve hedefiniz konusunda detaylı bir fizibilite çalışması yapın.Sizin için bir şey ifade etmeyecek olsa bile, bu çalışma ileride nasıl başladığınız konusunda sizi fikir sahibi yapacaktır.Bu da işletmecilikte tutarlı hareket etmenizi sağlar.
- Sıra geldi dükkan bulma aşamasına.Her zaman ana cadde ya da bir yan caddede dükkan açmak büyük avantaj sağlar.Uygun kira, rekabetsiz alan ve ön kullanım durumu sizin için öncelikli olmalı.Bunun yanında mal sahibi devir hakkı verip, vermemesi de önemli.Şahsi tercihim her zaman devir hakkı olan dükkanı kiralamaktan yanadır.
- Dükkanı kiraladıktan sonra herhangi bir malzeme ya da demirbaş almadan önce, aktar açmak için vergi levhası alın.Muhasebeci ile iletişime geçerseniz, vergi açılışı yaptırmak en fazla 2 gününüzü alacaktır.Bu sayede satın almış olduğunuz tüm ürünleri masraf olarak gösterebileceksiniz.
- İşletme raflarını ve demirbaşları kiraladığınız dükkana uygun olacak şekilde satın almaya başlayabilirsiniz.Rafların rengini mutlaka beyaz yaptırmaya özen gösterin.Beyaz rengin hakim olduğu alanlarda insanlar daha çok zaman geçirmek isterler.
- İşletme dış tabela, iç ışıklandırma ve vitrin dizaynı gibi konularda elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.İşletmeye müşteri çekebilmeniz için bu dizaynlar sizin elinizde bulunan en önemli donedir.
- Daha önceden temin ettiğiniz ürünleri raflarınıza yerleştirmeye başlayabilirisiniz.Sayılabilir ve tartılabilir ürünler için mutlaka stok tutmaya özen gösterin.Stok tutmak sizin büyümenizi ve ikinci şubenizi açarak işinizi takip etmenizi sağlayacaktır.
- Görkemli bir işletme açılışı yapın.İnsanlar semtlerinde yakın çevrelerinde aktar açıldığını bilsin.İlk gün için küçük bitki çayları ya da karanfil poşetleri gibi promosyon ürünler dağıtın.En fazla 2000 TL maliyeti olsa bile bu promosyonların size dönüşü daha büyük olacaktır.
- Son olarak internet sektöründe aktif olmayı unutmamanızı rica ediyorum.Dükkan açtığınız günden itibaren ürünlerinizle ilgili Instagram üzerinden fotoğraf paylaşımı yapın.Takipçilerinizi büyütmeniz ileride size büyük avantaj sağlayacaktır.
Aktar Dükkanı Açma Maliyeti
Bir üst başlıktan aktar açmak için ayıracağınız sermaye yapacağınız hamlelere şekillendirecek dedik.Aktar açma maliyetinde ise herhangi bir üst limit yok diyebiliriz.Sermaye miktarınız 1 milyon TL olsa bile, dükkan açmanız mümkün.İşin en önemli kısmı ise alt limit olarak, ne kadar sermayeye ihtiyaç duyacağınız.
Harcayacağınız en az sermaye miktarını aynı zamanda çevrenizde bulunan rakiplerinizde belirleyecektir.Hiç bir rakibin olmadığı bir yerde 50 Bin TL sermaye ile baharatçı dükkanı açıp başaralı olabilirsiniz.Ancak 250 Bin TL sermaye ile açılmış büyük tüm aktar ürünlerinin olduğu bir noktada başarılı olma şansınız çoktur.Tüketiciler aradıkları her ürünü bulabileceklerine emin olduklarından büyük olan markete gitme yolunu tercih ederler.
Özetle minimum 50 Bin TL sermaye ile aktar açmak mümkün.Ancak sermayenizi ne kadar yüksek tutarsanız size o derece avantaj sağlayacaktır.Ayrıcı 50 Bin TL ile 200 Bin TL arasında aktar üzerine bayilik veren firmalarda mevcut.Ancak bayilik aldığınız zaman kar oranının düşeceğini unutmayın.
Not: Farklı iş fikirleri hakkında bilgi almak için 100+ Adet Yeni İş Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Aktar Dükkanı Aylık Kazancı
Aktar dükkanı iş yapabiliyorum demesi için günlük en az 500 TL ile 1000 TL arasında ciro yapması gerekir.Tabi bu en düşük ciro rakamı.Bir çok aktarın günlük en az 2000 TL ve üzeri iş yaptığına emin olabilirisiniz.Bulunduğunuz bölgeleye göre günlük yapacağınız cirolarda da mutlaka bir değişim olacaktır.
Bu nedenle aylık ortalama 30 Bin TL ciro yapan bir aktarın net karı 10 Bin TL diyebiliriz.Satışı yapılan ürünlerin bir çoğunda % 100’den fazla kar mevcut.Her zaman ciro ver kar marjını en düşük rakamlardan hesaplamakta fayda var.Kendinizi en kötü şartlara dahi hazırlamış olursunuz.
Aktar Açmak İçin Gerekli Belgeler
Aktar dükkanı açmak için bulunduğunuz belediyenin ruhsat işleri müdürlüğüne gidip gerekli evrak listesini almanız gerekiyor.Ancak bir çok belediyenin istediği ortak evrak listesi aşağıdaki gibidir.
- Vergi Levhası
- SSK giriş bildirgesi
- Faaliyet Belgesi
- Oda kayıt belgesi
- İtfaiye uygunluk raporu
- Adli sicili kaydı
- Kira kontratı fotokopisi
- 2 Adet Vesikalık
- Gıda ve Tarım Uygunluk Raporu
- Ticari sicil kaydı
Not: Daha önce herhangi bir ticari deneyiminiz olmadıysa mutlaka Ticaret nasıl yapılır başlıklı makaleyi inceleyiniz.
Aktar Açmak Karlı mı?
Bu yazının her başlığında aktar dükkanı açmanın ne kadar karlı olduğundan bahsettik.Emin olun aktar açmak yapabileceğiniz en karlı iş fikirleri arasında yer alır.
Bir aktar dükkanında bitki çayı, doğal macunlar, doğal kremler, kozmetik ürünler, yemeklik baharatlar, kahve, karanfil, zencefil, kuru gıdalar, keçi boynuzu tarzı ürünler v.b aklınıza gelebilecek bir çok ürünün satışı mevcut.Bu listede yer alan özellikle açık olarak satılan ürünlerde % 300’e kadar kar marjı elde edebilirsiniz.Daha fazlası da mümkün.
Aktar Dükkanı Açacaklara Tavsiyeler
- İş yapabilmeniz için aktar açmak tek başına yeterli değil.İyi, güvenilir, güler yüzlü, itibar sahibi bir esnaf olmanız gerekir.Sattığınız ürünler her zaman güven ister.
- Yazının başında bir çok kişinin sizden tavsiye isteyeceğinden bahsettik.Bu nedenle güvenilir olmanız ve sadece bildiğiniz konularda bilgi vermeniz çok önemli.Bilmiyorum demek ayıp değil, büyüklüktür.
- Her zaman büyümeyi hedefleyen bir esnaf olun.Emin olun tek bir dükkanın iş yapması zor değildir.Önemli olan aynı anda 2 veya daha fazla işletmeyi yönetmektir.
- İşiniz her zaman kontrol edilebilir olsun.Neyi ne kadar sattığınızı bilin ve bunu ölçebileceğiniz bir düzen oluşturun.Bu sayede müşterilerinizi daha iyi anlamış olur ve ona göre ürün temin etmiş olursunuz.
- Gerekirse bedava ürün verin, ancak veresiye vermeyin.Aktarda satılan ürünlerin acilliği yoktur.Veresiye verdiğiniz zaman müşteriyi kaybetme olasılığınız daha yüksektir.
- İnternet sektöründen her zaman faydalanın.Bir anda zengin olmak istiyorsanız, size bunu ancak internet sektörü sağlayabilir.
” Aktar Açmak, Baharatçı Dükkanı Açma Maliyeti ve gerekenler ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Fikirleriniz bizim için oldukça değerli.Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.